Eurokinissi |
Σε αυτό το φόντο, η πλευρά του ΔΝΤ μέσα στις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιήσει τις «επικαιροποιημένες» εκθέσεις με τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία. Από την πλευρά της Ευρωζώνης, οι αντιλαϊκές διεργασίες συμπληρώνονται στην αυριανή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της λεγόμενης «εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής» της ελληνικής κυβέρνησης, παράλληλα βέβαια με τις «εκκρεμότητες» της 4ης «αξιολόγησης». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και οι «θεσμοί» του κουαρτέτου συμπλέουν στην προοπτική για ένα πρώτο κλείσιμο της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας - «πακέτου» στο «άτυπο» (χωρίς τη λήψη επίσημης απόφασης) συμβούλιο Γιούρογκρουπ στις 27 Απρίλη στη Σόφια της Βουλγαρίας.
«Μέχρι τώρα, το βασικό που συζητιέται είναι να έχουμε ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης, με κορμό τα πράγματα που ήδη συμφωνήσαμε με τους θεσμούς και δεν μπορούν να τελειώσουν για τεχνικούς λόγους είτε μέχρι το Γιούρογκρουπ (21 Ιούνη) είτε μέχρι τις 21 Αυγούστου».
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, αναφορικά με τον «κορμό», όπως είπε, του υπό διαμόρφωση εποπτικού πλαισίου της αντιλαϊκής πολιτικής για την επόμενη μέρα. Ο ίδιος, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σημείωσε ακόμη ότι οι τυχόν «καθυστερήσεις» στα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης» θα περάσουν στο πρόγραμμα της...«μεταμνημονιακής παρακολούθησης».
Αναφορικά με τις κατευθύνσεις του «αναπτυξιακού σχεδίου», χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Αυτό έχει σημασία και για τις αγορές, διότι τους λέμε ότι αυτά θέλουμε να κάνουμε χωρίς εκπλήξεις στη συνέχεια. Το σχέδιό μας το μαθαίνει η ελληνική κοινωνία, το γνωρίζετε κι εσείς και άρα αυτό βοηθά τις μελλοντικές εξόδους. Οι αγορές θα γνωρίζουν το πλαίσιο. Τι θέλουμε να κάνουμε, πότε και πώς θα το κάνουμε»...
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι στο «αναπτυξιακό σχέδιο» θα ενσωματώνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους για την «επόμενη μέρα» αναφορικά με την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και βέβαια των εξελίξεων στα μεγέθη των κρατικών προϋπολογισμών, και έρχεται να εμπλουτίσει τα μέτρα της μνημονιακής περιόδου.
Μάλιστα, ο Ευ. Τσακαλώτος «μνημόνευσε» και τις παρεμβάσεις τόνωσης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων μέσω των αναδιαρθρώσεων που «τρέχει» το λεγόμενο υπερταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Οπως είπε, «το σχέδιο εστιάζεται στην αναγκαία αναδιάρθρωση των ελληνικών δημόσιων επιχειρήσεων και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», λέγοντας ότι το 50% «προορίζεται για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία». Να θυμίσουμε ότι το υπόλοιπο 50% από τα κέρδη του υπερταμείου θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους. Την ίδια ώρα, οι «στρατηγικές κατευθύνσεις» 2018-2022 του υπερταμείου εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στη «βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων», στην αύξηση των μερισμάτων και των εσόδων, στη μείωση των «ελλειμμάτων» και βέβαια στην κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων, στο πλαίσιο της «εθνικής στρατηγικής» και σε κάθε περίπτωση των προγραμμάτων της «εποπτείας» για την «επόμενη μέρα».
Την ίδια ώρα, οι ρυθμοί ανάκαμψης του ΑΕΠ στις οικονομίες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης συνοδεύονται από τη διεύρυνση της ανισομετρίας ανάμεσα στις καπιταλιστικές οικονομίες. Π.χ. σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2017, η ελληνική καπιταλιστική οικονομία «έτρεξε» στο 12μηνο του 2017 με ρυθμό 1,4%, έναντι 2,3% στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, το «κατά κεφαλήν ΑΕΠ» στην ελληνική οικονομία (σε όρους αγοραστικής δύναμης) εμφανίζεται στα 19.900 ευρώ, έναντι 31.700 ευρώ στην Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά αυτά δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, αντανακλούν ωστόσο τις διαφορετικές εξελίξεις ανάμεσα στις οικονομίες της Ευρωζώνης.
Επίσης η ιδιωτική κατανάλωση στην ελληνική οικονομία για το 2017 εμφάνισε ρυθμό μόλις 0,1% (ουσιαστικά παρέμεινε στάσιμη) έναντι 1,6% στην Ευρωζώνη. Στον αντίποδα καταγράφεται η προσέλκυση νέων «ακαθάριστων» επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, που εμφάνισαν ενίσχυση 15,7%, ως αποτέλεσμα του τσακίσματος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.
Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, σε τμήμα έκθεσης για τη «χρηματοπιστωτική σταθερότητα» που δημοσιοποίησε χτες, καταγράφει την Αθήνα ως την πρωτεύουσα όπου υπήρξε η 13η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ακινήτων την περίοδο 2013-2017, ενώ την ίδια ώρα στο σύνολο της επικράτειας καταγράφεται πτώση τιμών σε ποσοστό 5%, ως αποτέλεσμα της κατρακύλας σε άλλες περιοχές της χώρας.
Να σημειωθεί ότι στοιχεία του ΔΝΤ για την περιοχή της Αθήνας έρχονται σε αντίθεση με αυτά που δημοσιοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, οι αγοραίες τιμές των ακινήτων αξιοποιούνται για τον προσδιορισμό της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, μέσω των υποθηκών που έχουν εγγράψει στους ισολογισμούς τους για τη χορήγηση στεγαστικών και άλλων δανείων.
Νέα επεισόδια προστίθενται στις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, με το Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ) να εξελίσσεται σε «μήλον της έριδος» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στα αυριανά κυβερνητικά σχήματα και την αναγκαία για το κεφάλαιο «σταθερότητά» τους.
Παρεμβαίνοντας με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ουσιαστικά απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής. Κάνει λόγο για την ανάγκη «υπέρβασης των παλιών διαχωριστικών γραμμών» και «σύγκλισης πέρα από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες του παρελθόντος». Σημειώνει μάλιστα ότι αυτή η «σύγκλιση» «έχει ήδη ξεκινήσει», αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το 2012-'14 με τον ίδιο πρωθυπουργό. Υπογραμμίζοντας τις ...αντιλαϊκές επιτυχίες αυτής της διακυβέρνησης, υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι «το Κίνημα Αλλαγής είναι απαραίτητος εταίρος αυτής της μεγάλης σύγκλισης...». Ο Αντ. Σαμαράς, επιχειρώντας να τραβήξει το Κίνημα Αλλαγής μακριά από το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτει ως προϋπόθεση τη «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο όπως λέει, «πρέπει να τον απομονώσουμε και να τον καταδικάσουμε στη συνείδηση όλης της κοινωνίας».
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αξιοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση ως μοχλό επιτάχυνσης των διεργασιών και της ενδεχόμενης σύγκλισης με το Κίνημα Αλλαγής, κάτι που άλλωστε έχει δημιουργήσει τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τη διαφοροποίηση καταρχήν του Ευ. Βενιζέλου. Σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος επαναλαμβάνει ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι ευκαιρία για ευρύτερη συναίνεση, ξεχωρίζοντας ως παράδειγμα το άρθρο 86 «περί ευθύνης υπουργών». Επιχειρώντας να τροφοδοτήσει το νέο δίπολο που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση ώστε να πιέσει και το Κίνημα Αλλαγής, σημείωσε ότι «το ποιος είναι προοδευτικός και ποιος συντηρητικός κρίνεται στην πράξη».
Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φ. Κουβέλης (που συμμετείχε άλλωστε και στην κυβέρνηση Αντ. Σαμαρά), σε συνέντευξή του κάλεσε την «κεντροαριστερά» και τη «σοσιαλδημοκρατία» να μην είναι «ουδέτεροι παρατηρητές της σύγκρουσης μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής», δηλαδή να μη «μένουν ανενεργές σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες τους». Τέλος, χαρακτήρισε θετική τη στάση της Φώφης Γεννηματά «να ανταποκριθεί στην ανάγκη να εκκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος».
Στο μεταξύ, σήμερα στις 5 το απόγευμα πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, όπου θα συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και συζήτηση για το πρόσωπο του νέου γραμματέα, ενόψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής την ερχόμενη Κυριακή.