ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης για Ενέργεια και ζώνες επιρροής

Από τη χτεσινή συνέντευξη
Από τη χτεσινή συνέντευξη
Τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες πάνω στους δρόμους της Ενέργειας και τις ζώνες επιρροής, όπως αποτυπώνονται σε όλο το «τόξο» από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο έως το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, αποτύπωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στην Αθήνα.

Σχολιάζοντας τη «διπλωματική επίθεση» Βρετανίας - ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας, με αφορμή την υπόθεση Σκριπαλ ή τη φημολογούμενη επίθεση Ασαντ με χημικά, ο Ρώσος πρέσβης τόνισε ότι «το γενικό κλίμα στις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης είναι ψυχροπολεμικό λόγω της συμπεριφοράς των ΗΠΑ - Βρετανίας και μερικών συμμάχων τους. Μας επιτίθενται από παντού».

«Στην ίδια σειρά καλλιέργειας έντασης εντάσσονται και οι εξίσου αβάσιμες κατηγορίες για δήθεν κρατικό σύστημα ντόπινγκ και ο αποκλεισμός των αθλητών μας από τις διεθνείς διοργανώσεις, ή οι εξίσου αβάσιμες κατηγορίες για εμπλοκή μας στις αμερικανικές εκλογές», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγξουν ενεργειακά την Ευρώπη» και ότι «οι ΗΠΑ δεν θέλουν ένα πολυκεντρικό παγκόσμιο σύστημα, όπου δεν έχουν πια ηγεμονική θεση. Δεν θέλουν ισότιμο ανταγωνισμό. Ετσι, θέλουν να αναγκάσουν ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν το πολύ ακριβότερο (σ.σ. σε σχέση με το ρωσικό) αμερικανικό φυσικό αέριο», παρατηρώντας ωστόσο ότι υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που «αναγνωρίζουν ότι δεν εξυπηρετούνται έτσι τα συμφέροντά τους».

Από τη Μ. Ανατολή έως τα Βαλκάνια...

Για το Μεσανατολικό, σημείωσε ότι Ρωσία, Τουρκία και Ιράν συνεργάζονται στενά για τη διασφάλιση της «συριακής ακεραιότητας», κόντρα σε άλλες δυνάμεις «που θα ήθελαν άλλη εξέλιξη της κατάστασης». Απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει την επίθεση των προηγούμενων ημερών έναντι συριακής βάσης, την οποία η Ρωσία χρεώνει στο Ισραήλ.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα αναπτύσσει «επιτυχημένα συνεργασία με την Τουρκία,όπως και με όλες τις χώρες της περιοχής, με βάση τις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμού των συμφερόντων καθενός».Υπερασπίστηκε την πώληση των «S-400» στην Τουρκία, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν παραβιάζει κανένα καθεστώς ελέγχου εξοπλισμών και ότι δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα, όντας όπλα «αμυντικού χαρακτήρα», καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις. «Η Ελλάδα έχει παρόμοια συστήματα (βλ. "S-300"). Οπως και πολλά άλλα ρωσικά όπλα (βλ. "TORM-1"). Αρα δεν κινδυνεύει η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή», πρόσθεσε.

Για τις δε τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο (Ιμια κ.λπ.) είπε ότι «η θέση αρχών της Ρωσίας στα σημαντικά για την Ελλάδα ζητήματα, όπως το Αιγαίο, είναι αμετακίνητη, βασίζεται στην αυστηρή τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Αξονάς μας είναι πάντα ο σεβασμός των συμβατικών δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της Συνθήκης της Λοζάνης. Πάντα συνιστούμε την αναζήτηση λύσης μέσω διαλόγου».

Ανάλογα απάντησε και για την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ από την Αγκυρα: «Θέση της Ρωσίας είναι το θέμα να λυθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Τασσόμαστε κατά της παραβίασης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Το θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Σημειωτέον, απέφυγε επιμελώς να απαντήσει αν ο Πρόεδρος Πούτιν έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, επικαλούμενος άγνοια του περιεχόμενου της μεταξύ τους συζήτησης.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη θέση της Ρωσίας πάνω στο Σκοπιανό και τις εξελίξεις γενικά στα Βαλκάνια, απάντησε: «Οποια λύση βρεθεί ελεύθερα, χωρίς πιέσεις έξωθεν (βλ. ΗΠΑ, ΕΕ) και τεχνητά χρονοδιαγράμματα (βλ. τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη), θα είναι αποδεκτή. Και αν ενσωματωθεί στο Σύνταγμα των Σκοπίων, θα την αναγνωρίσουν όλοι».

Εσπευσε πάντως να συμπληρώσει, για την προοπτική ενσωμάτωσης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ότι θα ήταν μια εξέλιξη «εντελώς αρνητική, γιατί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια είναι ένας παράγοντας που δεν συμβάλλει στη σταθεροποίηση και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, αντίθετα θα συμβάλει στην περαιτέρω αστάθεια».

...οι κόντρες με επίκεντρο την Ενέργεια

Σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό «ενδιαφέρον», ο Ρώσος πρέσβης σημείωσε ότι «η Ρωσία ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση των οικονομικών της σχέσεων με την Ελλάδα, εφόσον η οικονομία της αναπτύσσεται, αυξάνεται η κατανάλωση των ενεργειακών μας πόρων, υπάρχουν εδώ επενδυτικές ευκαιρίες. Επίσης αυξάνεται το διμερές εμπόριο. Αλλωστε, η μεγαλύτερη στρατηγική επένδυση στην Ελλαδα είναι ρωσική. Το "Ellounda Hills", ξενοδοχειακό συγκρότημα που κατασκευάζεται από τη ρωσική "Miroym", κοντά στον Αγ. Νικόλαο, επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ».

Αναφέρθηκε ακόμη στη σχεδιαζόμενη επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία, προδιαγράφοντας ότι «η ημερήσια διάταξη θα είναι πλούσια. Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα θα είναι ψηλά στην ατζέντα. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την επέκταση του "Turkish Stream" στο έδαφός της. Γνωρίζουμε ότι το έργο το υπoστηρίζουν ενεργειακές εταιρείες. Αλλά για την υλοποίηση του έργου χρειάζονται εγγυήσεις από την ΕΕ ότι δεν θα εμποδίσει την κατασκευή και αργότερα τη λειτουργία του αγωγού».

Σε άλλη μια υπόμνηση των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με επίκεντρο την Ενέργεια, θύμισε πως «πριν από λίγα χρόνια είχαμε το σχέδιο για τον "South Stream" και είχαμε προχωρήσει τις διακυβερνητικές συμφωνίες με όλες τις χώρες, από τη Βουλγαρία μέχρι την Αυστρία. Αλλά Βουλγαρία και Κομισιόν ματαίωσαν το σχέδιο. Μπορούμε να καταλάβουμε ποιος τους επηρέασε. Δεν θέλουμε να συμβεί το ίδιο. Μια γραμμή θα έρθει προς την Τουρκία και μια ενδεχομένως προς νοτιοευρωπαϊκές χώρες, Ελλάδα και Ιταλία, και ενδεχομένως θα πάει και πιο πάνω. Η γραμμή πλησιάζει λοιπόν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά χρειάζονται πρώτα εγγυήσεις».

Θύμισε, άλλωστε, ότι με τέτοιες «παρεμβάσεις» ματαιώθηκε «και άλλο ένα τέτοιο, καλό ενεργειακό σχέδιο», ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης...

Σύντομα οι εξελίξεις σε ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δύο θυγατρικών εταιρειών στις οποίες θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία των σταθμών που θα πωληθούν, δηλαδή το σύνολο των εγκαταστάσεων, του μηχανολογικού εξοπλισμού και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης. Τα χρονοδιαγράμματα είναι ιδιαίτερα στενά, καθώς ο διαγωνισμός πρέπει να προκηρυχθεί τον ερχόμενο Μάη και τον Οκτώβρη να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις αγοραπωλησίας με τους νέους επενδυτές.

Επίσης, σήμερα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να κατατεθούν βελτιωτικές προσφορές για το 66% του ΔΕΣΦΑ από τις δύο κοινοπραξίες που συμμετέχουν στο σχετικό διαγωνισμό. Οπως διέρρευσε τις προηγούμενες μέρες, το τίμημα που κατέθεσαν ξεπέρασε κατά πολύ τα 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο η μικρή απόσταση που υπήρχε μεταξύ των δύο προσφορών - μικρότερο του 15% - οδήγησε σε δεύτερο γύρο. Υπενθυμίζουμε ότι στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι κοινοπραξίες των «Snam» (Ιταλία), «Fluxys» (Βέλγιο) και «Enagas» (Ισπανία) και των «Reganosa» (Ισπανία), «Transgaz» (Ρουμανία) και EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

Πέθανε ο Β. Πριόβολος

Πέθανε χτες, σε ηλικία 100 ετών, ο Βασίλης Πριόβολος. Γεννήθηκε στη Χρύσω Ευρυτανίας, στα Αγραφα, και κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο ΕΜΠ εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Ως «καπετάν - Ερμής» πολέμησε στον ΕΛΑΣ ως υπασπιστής του Αρη Βελουχιώτη, επικεφαλής της ένοπλης ομάδας ασφαλείας στη Βίνιανη, στην έδρα της Κυβέρνησης του Βουνού. Στον Εμφύλιο διετέλεσε διοικητής του Αρχηγείου Παρνασσίδας του ΔΣΕ. Μετά την ήττα του ΔΣΕ, έζησε στην πολιτική προσφυγιά σε Γιουγκοσλαβία και Ρουμανία. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1978 και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org