ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συμφωνία για διαφρικανική «Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου»

ΚΙΓΚΑΛΙ.--

Οι ηγέτες 44 εκ των 55 χωρών - μελών της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής του οργανισμού στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι, υπέγραψαν χτες συμφωνία για τη δημιουργία Διαφρικανικής Zώνης Eλεύθερου Eμπορίου (γνωστή ως AfCFTA) με στόχο την προώθηση μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση των υποδομών σε μεταφορές, εμπόριο, οικονομία προς όφελος διεθνών και αφρικανικών μονοπωλίων σε μια αγορά περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και συνδυασμένο ΑΕΠ ύψους 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ των 10 χωρών που επέλεξαν να μην υπογράψουν τη συμφωνία ήταν η Νιγηρία και η Ουγκάντα. Πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων μετέδωσαν πως ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, αποφάσισε τελικά να μη μεταβεί στο Κιγκάλι, ενδίδοντας στις πιέσεις της οικονομικής ελίτ και των συνδικάτων για προστατευτισμό της δεύτερης μεγαλύτερης αφρικανικής οικονομίας που, παρά το μέγεθός της, υστερεί ανταγωνιστικά σε επίπεδο υποδομών και εκσυγχρονισμού από αρκετές μικρότερες αφρικανικές χώρες.

Μεταξύ των 44 χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία AfCFTA (θεωρείται «ναυαρχίδα» του μακροπρόθεσμου πλάνου ανάπτυξης των αφρικανικών αγορών «Αgenda 2063») είναι η Νότια Αφρική και η Αίγυπτος.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης, Μούσα Φάκι Μαχάματ, δήλωσε ότι η συμφωνία, αφού επικυρωθεί από τα κοινοβούλια δεκάδων αφρικανικών χωρών, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος τρέχοντος έτους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Αντιπαράθεση με τη «Facebook» στο φόντο ευρύτερων ανταγωνισμών

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κοινοβουλευτικές και δικαστικές «έρευνες» σε ΗΠΑ και ΕΕ ξεκινούν για τις δοσοληψίες ανάμεσα στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τη βρετανική εταιρεία ανάλυσης και αξιοποίησης προσωπικών δεδομένων «Cambridge Analytica», με αποτέλεσμα την αξιοποίηση στοιχείων με σκοπό τη χειραγώγηση ψηφοφόρων, που φαίνεται πως έγινε μεταξύ άλλων και στην περίπτωση του προεκλογικού επιτελείου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Χτες ο Ντέιμιεν Κόλινς, πρόεδρος της Επιτροπής Μέσων Ενημέρωσης της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, κατηγόρησε το Facebook ότι προσπάθησε να παραπλανήσει την Επιτροπή όταν ζητήθηκε πριν καιρό από στελέχη της εταιρείας να εξηγήσουν πώς αξιοποιούν τα προσωπικά δεδομένα χρηστών της ιστοσελίδας. Προχτές αργά το βράδυ, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της «Cambridge Analytica», Αλεξάντερ Νιξ, αποπέμφθηκε από την εταιρεία μετά την προβολή βίντεο που είχε τραβηχτεί μυστικά από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 4» και τον έδειξε να καμαρώνει για το «βασικό ρόλο» που έπαιξε η εταιρεία στην προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ, τονίζοντας ότι χρησιμοποίησε εργαλεία που έκαναν πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμο το «ρόλο» της εταιρείας. Η αξιοποίηση των δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook από την «Cambridge Analytica» έγινε έμμεσα, μέσω της εφαρμογής «Τhis is your digital Life» που είχε δημιουργήσει το 2014 η εταιρεία «Global Science Research», του Βρετανού ακαδημαϊκού ερευνητή ψυχολογίας Αλεξάντερ Κόγκαν. Οι περίπου 270.000 χρήστες της εφαρμογής πληρώθηκαν για να κάνουν ένα ψυχολογικό τεστ, μέσω του οποίου συγκεντρώθηκαν προσωπικά δεδομένα όχι μόνο των ίδιων αλλά των φίλων τους στο Facebook, και έτσι συγκεντρώθηκε ένας τεράστιος αριθμός δεδομένων.

Ο Κόγκαν, χτες, μιλώντας στο BBC κατηγόρησε το Facebook και την «Cambridge Analytica» ότι ουσιαστικά τον χρησιμοποίησαν ως «αποδιοπομπαίο τράγο», παρά το γεγονός ότι η τελευταία τον είχε διαβεβαιώσει πως η «δουλειά» γινόταν «απολύτως νόμιμα».

Φόρο 3% μελετά η ΕΕ

Μέσα στον κουρνιαχτό της χρήσης προσωπικών δεδομένων από διάφορα μονοπώλια τεχνολογίας για πολιτικούς, καταναλωτικούς και άλλους σκοπούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ ανακοίνωσε χτες τα σχέδιά της επιβολή ενός «προσωρινού» φόρου 3% στα έσοδα εταιρειών όπως οι «Alphabet» (μητρική της «Google»), «Facebook» και «Amazon», σε μια προσπάθεια να τις αναγκάσει να καταβάλουν έστω κάποια ψίχουλα από τα δισεκατομμύρια που αποκομίζουν ετησίως από την αγοραπωλησία εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών του ίντερνετ. Η πρόταση της ΕΕ αποτελεί μέρος της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, όπου έχουν την έδρα τους οι περισσότεροι τεχνολογικοί κολοσσοί.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ, Μπιλέν Σαλίτζι (από το αλβανικό κόμμα «Δημοκρατική Ενωση για την Ολοκλήρωση»), υπέβαλε αργά το βράδυ της Τρίτης την παραίτησή του, επικαλούμενος μείωση της δημόσιας εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα μετά την απόφαση ενός εισαγγελέα να μειώσει τη βαρύτητα του κατηγορητηρίου σε βάρος οδηγού που πριν από δυο χρόνια σκότωσε στο Κουμάνοβο ένα τετράχρονο αγόρι μπροστά στα μάτια των γονιών του, επειδή είχε διαφορές μαζί τους.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Εκπρόσωπος της αφρικανικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού επιβεβαίωσε ότι σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε αμερικανικό αεροσκάφος σκοτώθηκαν δύο ένοπλοι τζιχαντιστές της σομαλικής οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις. Ηταν η 30ή αεροπορική επιδρομή με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο 38χρονος Ιρανός Αλί Σαντρ Χασεμί Νετζάντ συνελήφθη χτες με την κατηγορία ότι παραβίασε τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, στέλνοντας εκεί πάνω από 115.000.000 δολάρια μέσω υποκαταστημάτων αμερικανικών τραπεζών στη Βενεζουέλα. Αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Τοπικές εκλογές χτες στην Ολλανδία

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Εκλογές για 335 Τοπικά Συμβούλια έγιναν χτες στην Ολλανδία και τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η έλλειψη κατοικιών, η ασφάλεια, η ΕΕ, η μετανάστευση και η ενσωμάτωση των προσφύγων. Στις κάλπες κλήθηκαν να προσέλθουν περίπου 12,5 εκατ. Ολλανδοί. Σε 45 δήμους δεν έγιναν εκλογές, λόγω δημοτικής αναδιοργάνωσης. Οι εκλογές σε αυτούς είτε έχουν ήδη γίνει, είτε θα διεξαχθούν μέσα στο 2018.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Μαρκ Ρούτε (VVD, D66, CDA) αναμένεται να μειώσουν κι άλλο τα εκλογικά τους ποσοστά, όπως και οι σοσιαλδημοκράτες. Παράλληλα, το ευρωσκεπτικιστικό - αντιμεταναστευτικό «Κόμμα Ελευθερίας» του Γκερτ Βίλντερς κατάφερε να κατεβάσει ψηφοδέλτια σε 30 δήμους, όχι όμως στο Αμστερνταμ. Το νεοϊδρυθέν «Φόρουμ για τη Δημοκρατία», που θεωρείται πιο ...«ακροδεξιό» από αυτό του Βίλντερς, με συνθήματα όπως «ισχυρό εθνικό κράτος», «διατήρηση των ολλανδικών αξιών» και άλλα με αντιμεταναστευτικό και ρατσιστικό περιεχόμενο, κατέβασε ψηφοδέλτια μόνο σε Αμστερνταμ και Ρότερνταμ, όμως ενδέχεται να εκλέξει αρκετούς συμβούλους. Αλλα κόμματα που κατεβαίνουν στις τοπικές εκλογές είναι η «Πράσινη Αριστερά», το «Εργατικό Κόμμα» (PvdA) κ.ά.

Παράλληλα, διεξήχθη ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα σχετικά με το εάν θα εφαρμοστεί ή όχι ένας νέος νόμος για τις ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών, που ενισχύει τις εξουσίες τους. Ενδεικτικά, οι δυο υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας (AIVD και MIVD) θα μπορούν να αξιοποιούν την τηλεφωνία και την κίνηση στο διαδίκτυο σε μεγάλη κλίμακα, να αποθηκεύουν γενετικό υλικό για έρευνες κ.ά. Στο δημοψήφισμα είχαν δικαίωμα συμμετοχής 13 εκατ. πολίτες της χώρας.

Στο μεταξύ, χτες είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, στη Χάγη.

ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Ενημέρωση της Βουλής για το κυβερνητικό έργο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στην οικονομία και στην πολιτική για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της στη γερμανική Βουλή η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά τη χτεσινή πρώτη ενημέρωση για το κυβερνητικό έργο.

Η Μέρκελ προέβλεψε σημαντικές αλλαγές για τη γερμανική οικονομία. «Ο κόσμος αλλάζει με έναν εποχιακό ρυθμό», τόνισε, αναφέροντας αλλαγές για την αυτοκινητοβιομηχανία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τη μηχανολογία, στο πλαίσιο και της τεχνολογικής προόδου. Δεν είναι «εγγυημένο ότι σε πέντε ή δέκα χρόνια θα είμαστε τόσο καλά όσο σήμερα», συμπλήρωσε.

Εντονη ήταν η κριτική της σε Ρωσία και Τουρκία αναφορικά με τη Συρία.«Η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει με τον σκληρότερο τρόπο την επίθεση στην Ανατολική Γκούτα», είπε, κατηγορώντας για την επίθεση αυτή «το καθεστώς Ασαντ, αλλά και τη Ρωσία, που την επέτρεψε». Η δε τουρκική εισβολή στο Αφρίν, παρά τους λόγους ασφαλείας που επικαλείται η Τουρκία, «είναι απαράδεκτη», είπε η καγκελάριος.

Για την υπόθεση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ, η Αγκ. Μέρκελ υποστήριξε ότι «πολλά πράγματα "δείχνουν" τη Ρωσία». Θα «ήταν ευτυχής να μην χρειαστεί να ονοματιστεί η Ρωσία», αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία δεν θα μπορούσαν «να μας διαφύγουν επειδή δεν θέλουμε να ονοματίσουμε τη Ρωσία».

Εκτενής ήταν η αναφορά της στη λεγόμενη «προσφυγική κρίση» την περίοδο 2015 - 2016, που «δεν πρέπει να επαναληφθεί». Γι' αυτό, είπε, είναι σημαντικό: Να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, να μην επιτραπεί ξανά η δραματική υποχρηματοδότηση των προγραμμάτων στήριξης του ΟΗΕ, να βρεθούν πολιτικές λύσεις για την καταπολέμηση των αιτιών της μετανάστευσης. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στη σύγκρουση στη Συρία και ανακοίνωσε την «επιδίωξη νέων εταιρικών σχέσεων» στην Αφρική, δηλαδή ευκαιριών για τα γερμανικά μονοπώλια. Επαναδιατύπωσε την ανάγκη για φύλαξη και προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ξεκαθάρισε πως θα προσφέρεται προστασία μόνο σε όσους βρίσκονται σε ανθρωπιστική ή πολιτική κατάσταση ανάγκης, διαφορετικά θα πρέπει να εγκαταλείπουν τη χώρα. Για τους πρόσφυγες που παραμένουν στη χώρα τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι πολιτικές ενσωμάτωσής τους στην αγορά εργασίας, ώστε να καλυφθούν και τα κενά των επιχειρήσεων, δηλαδή εκμάθηση γλώσσας, κατάρτιση, εργασία, σχολείο και παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά.

Προχωρά η εξαγορά της «Monsanto» από την «Bayer»

«Πράσινο φως» για την εξαγορά της αμερικανικής «Μonsanto» από τη γερμανική «Bayer», έδωσε χτες η αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ. Οι δυο κολοσσοί δραστηριοποιούνται στην παραγωγή σπόρων και εντομοκτόνων, και αν προχωρήσει η εξαγορά - ύψους 51 δισ. ευρώ - η «Bayer» θα είναι το μεγαλύτερο μονοπώλιο του κλάδου παγκοσμίως. Οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν εγκρίνει ακόμη τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, η «Bayer» θα πρέπει να πουλήσει μέρος των δραστηριοτήτων της, ώστε «να εξασφαλιστεί ο αποτελεσματικός ανταγωνισμός προϊόντων και καινοτομίας στις αγορές των σπόρων, των φυτοφαρμάκων και της ψηφιακής γεωργίας». Ετσι η «Bayer» θα πουλήσει στην επιχείρηση χημικών BASF δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραγωγή σπόρων και την έρευνα. Βέβαια, αυτό σε τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός της μονοπώλησης του κλάδου. Ενδεικτικά το 1/4 του κύκλου εργασιών της «Bayer» είναι στα γεωργικά χημικά προϊόντα, το 2017 είχε τζίρο 9,6 δισ. ευρώ, κυρίως από φυτοφάρμακα. Η «Monsanto» είχε ετήσιο κύκλο εργασιών 14,6 δισ. δολάρια (11,8 δισ. ευρώ) κυρίως από σπόρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ