Πέμπτη 22 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συμφωνία για διαφρικανική «Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου»

ΚΙΓΚΑΛΙ.--

Οι ηγέτες 44 εκ των 55 χωρών - μελών της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής του οργανισμού στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι, υπέγραψαν χτες συμφωνία για τη δημιουργία Διαφρικανικής Zώνης Eλεύθερου Eμπορίου (γνωστή ως AfCFTA) με στόχο την προώθηση μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση των υποδομών σε μεταφορές, εμπόριο, οικονομία προς όφελος διεθνών και αφρικανικών μονοπωλίων σε μια αγορά περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και συνδυασμένο ΑΕΠ ύψους 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ των 10 χωρών που επέλεξαν να μην υπογράψουν τη συμφωνία ήταν η Νιγηρία και η Ουγκάντα. Πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων μετέδωσαν πως ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, αποφάσισε τελικά να μη μεταβεί στο Κιγκάλι, ενδίδοντας στις πιέσεις της οικονομικής ελίτ και των συνδικάτων για προστατευτισμό της δεύτερης μεγαλύτερης αφρικανικής οικονομίας που, παρά το μέγεθός της, υστερεί ανταγωνιστικά σε επίπεδο υποδομών και εκσυγχρονισμού από αρκετές μικρότερες αφρικανικές χώρες.

Μεταξύ των 44 χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία AfCFTA (θεωρείται «ναυαρχίδα» του μακροπρόθεσμου πλάνου ανάπτυξης των αφρικανικών αγορών «Αgenda 2063») είναι η Νότια Αφρική και η Αίγυπτος.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης, Μούσα Φάκι Μαχάματ, δήλωσε ότι η συμφωνία, αφού επικυρωθεί από τα κοινοβούλια δεκάδων αφρικανικών χωρών, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος τρέχοντος έτους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ