ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2018 - Κυριακή 18 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ορθώνει νέα εμπόδια στην απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας

Σοβαρά εμπόδια στην εξασφάλιση ασφαλιστικής ικανότητας για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, άρα και στην πρόσβασή τους σε δομές και υπηρεσίες Υγείας, ορθώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τροπολογία που κατέθεσε και ψήφισε την Τετάρτη 14/3 στη Βουλή, με την οποία αυξάνει από 1/3/2019 και μετά τις απαιτούμενες μέρες ασφάλισης για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από 50 σε 75 στην περίπτωση των μισθωτών και τους μήνες ασφάλισης από 2 σε 3 για τους μη μισθωτούς.

Η αύξηση αυτή στις απαιτούμενες μέρες ασφάλισης, προκειμένου κάποιος μισθωτός να έχει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ, θα οδηγήσει περίπου 150.000 μισθωτούς να χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα από τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, αυτός είναι ο αριθμός των μισθωτών που σε ετήσια βάση εξασφαλίζουν από 50 έως 74 μέρες ασφάλισης. Οι μισθωτοί αυτοί θα χάσουν την ασφαλιστική ικανότητα και ως εκ τούτου θα αντιμετωπίζονται από τον ΕΟΠΥΥ ως ανασφάλιστοι. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, σε συμβεβλημένα εργαστήρια και κλινικές. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές Υγείας από την αντιλαϊκή πολιτική της παρούσας κυβέρνησης και των προκατόχων της, ορθώνει τεράστια εμπόδια σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες και δομές Υγείας. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός μισθωτών που σε ετήσια βάση έχουν από λίγες μέρες μέχρι 74 μέρες ασφάλισης και ως εκ τούτου αν και εργάζονται δεν θα καταφέρνουν να εξασφαλίζουν ασφαλιστική ικανότητα, υπολογίζεται πλέον σε περίπου 450.000 άτομα, με βάση τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υποβάλλονται στον ΕΦΚΑ,

Η ανατροπή αυτή, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική: Με την αντιλαϊκή της τροπολογία, από 1/3/2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «απογειώνει» τις απαιτούμενες μέρες ασφάλισης για τους εργαζόμενους που ασφαλίζονται με εργόσημο από τις 100 μέρες ασφάλισης στις 150! Καθιστά δηλαδή απαγορευτική την εξασφάλιση ασφαλιστικής ικανότητας από τους εν λόγω εργαζόμενους!

Πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει και με τα παιδιά μεταναστών και γενικά «τα μέλη των οικογενειών ασφαλισμένων τρίτων χωρών», καθώς στη σχετική διάταξη εκτός της μόνιμης διαμονής απαιτούνται και οι «προϋποθέσεις νόμιμης διαμονής». Το υπουργείο Εργασίας, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την επιδείνωση, με ανακοίνωσή του αναφέρει πως βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε «να προωθήσει τις αναγκαίες τροποποιήσεις στον κώδικα μεταναστευτικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει απολύτως ισότιμη ασφαλιστική κάλυψη για τα τέκνα των οικογενειών πολιτών τρίτων χωρών που ζουν στην Ελλάδα».

Το γεγονός ότι η όρθωση νέων εμποδίων στην υγειονομική περίθαλψη των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων έρχεται από την κυβέρνηση λίγους μήνες πριν το «τέλος των μνημονίων», που διατυμπανίζει συνεχώς, επιβεβαιώνει με χαρακτηριστικό τρόπο τι πραγματικά σημαίνει για το λαό η περιβόητη... «επιστροφή στην κανονικότητα»!

ΚΚΕ: Πλήρης περίθαλψη και κάλυψη για όλο το λαό χωρίς καμία προϋπόθεση

Το ΚΚΕ καταψήφισε την παραπάνω τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Τετάρτη. Οπως επισήμανε, στην καταψήφιση της τροπολογίας βαραίνει το άρθρο που αυξάνει τις μέρες εργασίας για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για την υγειονομική περίθαλψη.

Παράλληλα, στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, επανέφερε τη θέση του Κόμματος ότι «όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να έχουν πλήρη ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάλυψη χωρίς καμία - μα καμία - προϋπόθεση, από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς συμμετοχή στα φάρμακα κ.λπ.».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Δυναμική κινητοποίηση εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας, με αιτήματα για μαζικούς διορισμούς, κάλυψη των αναγκών της Εκπαίδευσης, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους.

Ακόμα πιο μαζικά, μπλοκ σωματείων και αναπληρωτές από όλη την Αττική, από Πελοπόννησο, Κρήτη, Εύβοια, από την Κρήτη έως τη Λήμνο, από την Κέρκυρα έως τα Δωδεκάνησα, έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση. Στη διάρκειά της απηύθυναν αγωνιστικό χαιρετισμό, δηλώνοντας πως δεν πάει άλλο με την αδιοριστία και τη ζωή - λάστιχο, μετέφεραν την εικόνα από τις περιοχές τους, όπου ένα μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών - σε κάποιες το μεγαλύτερο - είναι αναπληρωτές, όπου οι μαθητές ξεκινούν τη σχολική χρονιά με κενά.

Μαχητικό «παρών» στο πλευρό των αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών έδωσαν η ΑΣΓΜΕ, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς, με τους οποίους ωστόσο το υπουργείο Παιδείας δεν δέχτηκε να συναντηθεί.

Το γεγονός κατήγγειλαν οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΑΣΕ σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και αποχώρησαν από τη συνάντηση που πραγματοποίησαν οι Ομοσπονδίες με τον υπουργό Παιδείας. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ δήλωσαν πως το μήνυμα της κινητοποίησης είναι η συνέχιση του αγώνα, ο οποίος βρίσκεται στα χέρια των σωματείων. Απηύθυναν κάλεσμα συνέχισης των κινητοποιήσεων μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, με επόμενους σταθμούς την παράσταση διαμαρτυρίας στις 19/3 για το δικαίωμα στη μητρότητα, την κινητοποίηση στις 20/3 για τις Συλλογικές Συμβάσεις και διήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων στις 29 - 30 Μάρτη, με συλλαλητήριο στις 30/3.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής οργάνωσε, την Παρασκευή 16/3, η Γραμματεία Μεταναστών και Προσφύγων του ΠΑΜΕ, μπροστά στις 21 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων.

Κρατώντας πανό της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, που ανέγραφε το σύνθημα «Δεν θα ματώνουμε για τα κέρδη τους, δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους», οι συγκεντρωμένοι απηύθυναν κάλεσμα ενίσχυσης της οργάνωσης και κοινού αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους, στους ντόπιους εργάτες και τους ξεριζωμένους από την εξαθλίωση και τον πόλεμο μετανάστες και πρόσφυγες.

Αντιπροσωπεία της Γραμματείας και των συνδικάτων που συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα, στον οποίο κατέθεσε τα αιτήματα της κινητοποίησης. Μεταξύ άλλων η αντιπροσωπεία επισήμανε: «Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις που να διασφαλίζουν δουλειά με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας για όλους. Να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, χωρίς συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Να ανατραπούν όλες οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Να νομιμοποιηθούν όσοι μετανάστες ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, κι έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς».

Ο υπουργός, από την πλευρά του, αράδιασε γενικές περιγραφές, λες και δεν έχει βασική ευθύνη η κυβέρνηση, ενώ δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση ούτε στα ζωτικά αιτήματα ανακούφισης των προσφύγων και μεταναστών που κατέθεσε η αντιπροσωπεία. Μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί την πολιτική που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά και την υπόλοιπη χώρα, μακριά από τις χώρες προορισμού τους, εκφράζοντας μάλιστα ανησυχία για παραπέρα αύξηση των εγκλωβισμένων το επόμενο διάστημα. Αντίστοιχα, ακόμα και για το ζήτημα της ενίσχυσης των αντίστοιχων υπηρεσιών και απλοποίησης των διαδικασιών για τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο κ.ο.κ., κατά τη συνήθη κυβερνητική τακτική παρέπεμψε στη «μεταμνημονιακή εποχή»...

12ο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5x5 ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παρατείνονται οι δηλώσεις συμμετοχής έως τις 27/3

Καθώς δεκάδες ομάδες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στο 12ο Εργατικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 5x5 του ΠΑΜΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία ανακοινώνει την παράταση των δηλώσεων μέχρι και τις 27 Μάρτη, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή ακόμα περισσότερων ομάδων.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τη σαπίλα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Μακριά και έξω από τα παιχνίδια των επιχειρηματικών ομίλων που κάνουν κουμάντο, οργανώνουμε το δικό μας αγώνα, παίζουμε μπάλα στο δικό μας γήπεδο. Η διεκδίκηση με όλους τους τρόπους από δεκάδες σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό και στις αθλητικές εγκαταστάσεις, γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ και πρέπει να δυναμώσει.

Για άλλη μια χρονιά, το κάλεσμα για το Εργατικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση, αναδεικνύοντας τη δίψα των νέων εργαζομένων και ανέργων για τον αθλητισμό. Δεκάδες ομάδες από σωματεία, σωματειακές επιτροπές, χώρους δουλειάς, σχολές μαθητείας, θεραπευτικές κοινότητες, έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Ξεχωρίζει φέτος η δημιουργικότητα των ομάδων, με τα ευφάνταστα ονόματα που δίνουν μια χιουμοριστική πινελιά στη διοργάνωση. Τέτοια είναι "Το internet Σέρνεται" (Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ Αττικής στη "Vodafone" στο κτίριο των Πετραλώνων), "Μαγικές Γεύσεις" (Εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής), "Κεραυνός" (Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Αττικής) κ.ά.».

Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους «να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία του πρωταθλήματος, με τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων ομάδων από χώρους δουλειάς και γειτονιές της Αττικής».

Υπενθυμίζεται ότι για τις δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να συμπληρωθεί η ειδικά διαμορφωμένη φόρμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ.

Τηλ. επικοινωνίας: 210.33.01.842, 697.42.15.136. E-mail:neoipame@pamehellas.gr, pame@pamehellas.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ