ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Στα 23 ευρώ η «εθνική σύνταξη» για αγρότες με 20 και 30 χρόνια Ασφάλισης!

Παραπέρα μείωση στις αγροτικές συντάξεις φέρνει η εφαρμογή του νέου νόμου, ξεσκεπάζοντας τα ψέματα της κυβέρνησης περί αυξήσεων...

Παραπέρα μείωση στις εξευτελιστικές συντάξεις των αγροτών φέρνει ο νέος υπολογισμός τους με βάση τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016, που άρχισε να εφαρμόζεται. Αποδεικνύεται και στην πράξη έτσι ότι έλεγε ξεδιάντροπα ψέματα στους αγρότες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όταν, ψηφίζοντας το νόμο, ισχυριζόταν πως θα φέρει αύξηση στις αγροτικές συντάξεις.

Οι πρώτοι που το διαπιστώνουν είναι οι αγρότες που γεννήθηκαν το 1950, οι οποίοι, τώρα που ήρθε η σειρά τους να πάρουν τη σύνταξη, βλέπουν ότι η περιβόητη «εθνική σύνταξη» των... 386 ευρώ που τους υποσχόταν η κυβέρνηση, δεν είναι παρά ένα «φιλοδώρημα», της τάξης των 23 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με 20 και 30 χρόνια Ασφάλισης, ενώ η συνολική σύνταξή τους κυμαίνεται μεταξύ 330 και 360 ευρώ μεικτά!

Μάλιστα, ακόμα και αυτά τα «ψίχουλα» τους αποδόθηκαν με καθυστέρηση πολλών μηνών, ενώ πολλοί δεν τα πήραν ακόμα, αν και υπέβαλαν τις αιτήσεις στις αρχές του 2017, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβάλλουν ως «δικαιολογία» ότι υπάρχουν ελλείψεις στα χαρτιά που έχουν κατατεθεί...

Η Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν προς την υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Μωραΐτης, Σάκης Βαρδαλής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Σταύρος Τάσσος και Μανώλης Συντυχάκης, στην οποία αναφέρουν τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπηρετώντας πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, υλοποιεί ένα σύνολο αντιλαϊκών μέτρων που επιδεινώνουν τη ζωή και τις ανάγκες και των συνταξιούχων. Το τελευταίο διάστημα έχουμε επιδείνωση της κατάστασης του μεγαλύτερου μέρους των συνταξιούχων της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τους συστήματος "ΗΛΙΟΣ".

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους συνταξιούχους γήρατος αγρότες που έχουν γεννηθεί το 1950. Οταν μετά από μεγάλη καθυστέρηση μηνών πήραν τη σύνταξή τους, είδαν συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης βάσει του νέου υπολογισμού του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016, άρθρο 99.

Μετά από 20 έως 30 χρόνια εισφορών πήραν συντάξεις από 330 έως 360 ευρώ μεικτά. Διαπιστώνουν στην πράξη τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα του νόμου - λαιμητόμου. Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες έλεγαν ότι με το νέο νόμο θα είναι οι "μεγάλοι κερδισμένοι". Οτι με 20 χρόνια Ασφάλισης θα έπαιρναν εθνική σύνταξη 386 ευρώ και με 15 χρόνια Ασφάλισης 344 ευρώ. Τώρα διαπιστώνουν, όσοι συνταξιοδοτούνται με 20 και 30 χρόνια Ασφάλισης, ότι λαμβάνουν εθνική σύνταξη 23 ευρώ. Για να φτάσουν να λάβουν το συνολικό ποσό της εθνικής σύνταξης, πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2032.

Επιπλέον η βάρβαρη πολιτική σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς δεν έχει τελειωμό. Οι αγρότες δεν δικαιούνται αναρρωτικές άδειες ακόμη και για ατυχήματα στο χώρο της δουλειάς. Οι αγρότισσες δεν δικαιούνται άδειες κύησης και λοχείας».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν:

-- Να δοθεί το σύνολο της εθνικής σύνταξης στους αγρότες.

-- Να δικαιούνται αναρρωτικές άδειες οι ασφαλισμένοι αγρότες.

-- Να δικαιούνται άδειες κύησης και λοχείας οι αγρότισσες.

-- Να κατέβουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 χρόνια για τις αγρότισσες.

Ενας ακόμα νεκρός εργάτης την ώρα της δουλειάς

Εχασε τη ζωή του πέφτοντας σε σιλό σε αποθήκες σιταριού στον Δομοκό

Με τη φράση «Οι ζωές μας δεν είναι για πέταμα», το Εργατικό Κέντρο Λαμίας (ΕΚΛ) καταγγέλλει το θάνατο ενός ακόμα εργάτη, ο οποίος το Σάββατο 24/2 δουλεύοντας σε αποθήκες σιταριού στο Πουρνάρι Δομοκού, έπεσε μέσα στο σιλό και καταπλακώθηκε από σιτάρι. Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ αφού σημειώνει πως «τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα παραμένουν σε μεγάλα επίπεδα», υπογραμμίζει ότι «το τελευταίο 7μηνο έχουν καταγραφεί δημόσια πάνω από 10 εργατικά ατυχήματα στο νομό μας, χώρια πόσα έχουν συγκαλυφθεί και κουκουλωθεί από την εργοδοσία».

«Ολα αυτά τα ατυχήματα», τονίζει το ΕΚΛ, «δεν είναι αποτέλεσμα της "κακιάς ώρας", αλλά της εντατικοποίησης της δουλειάς από την εργοδοσία και της έλλειψης μέτρων προστασίας για τη ζωή και την υγεία των εργατών στους χώρους δουλειάς».

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί από την κυβέρνηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν στις πιέσεις και στους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εργάτη που βρήκε τραγικό θάνατο εκφράζει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Κάλεσμα οργάνωσης και διεκδίκησης για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια

Στο μεταξύ, το θάνατο ενός εργαζόμενου, την περασμένη Πέμπτη, κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς που ξέσπασε στο χώρο χημικών στο εργοστάσιο της «ΣΥΜΕΤΑΛ» (όμιλος Στασινόπουλου) στη Μάνδρα Αττικής, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στις 22/2, το σύνολο των εργαζομένων βγήκαν από το εργοστάσιο, ωστόσο στον προαύλιο χώρο ένας εργαζόμενος λιποθύμησε, διακομίστηκε στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο με ΙΧ, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από ανακοπή καρδιάς.

Το Συνδικάτο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συναδέλφους του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του.

«Η πυρκαγιά έθεσε σε κίνδυνο όχι μόνο τον συνάδελφο που "έφυγε" από τη ζωή, αλλά και δεκάδες ακόμα εργαζόμενους του εργοστασίου. Τα όποια μέτρα ασφάλειας υπήρχαν, αποδείχτηκαν ελλιπή για να την εμποδίσουν και την ευθύνη σε αυτό την έχει η εργοδοσία», τονίζει στην ανακοίνωσή του. Υπενθυμίζει τα δεκάδες περιστατικά στα οποία εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους, τραυματιστεί ή κινδυνέψει, και σημειώνει πως είναι ενδεικτικά για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς.

«Καλούμε τους συνάδελφους να οργανωθούν στο Συνδικάτο και να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Να μην ανεχτούν κανενός είδους τρομοκρατία», όπως συνήθως γίνεται μετά τα εργατικά «ατυχήματα» μέσα στα εργοστάσια από τους εργοδότες. «Κανείς να μη σκύψει το κεφάλι, παίρνοντας όσο περισσότερα μέτρα από τη μεριά μας για να μπορούμε να δουλεύουμε και να γυρίζουμε στο σπίτι μας με ασφάλεια», αναφέρει, ενώ ενημερώνει ότι κλιμάκιό του θα επισκεφτεί τις επόμενες μέρες το εργοστάσιο, με στόχο τη σύσταση επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας.

Το Συνδικάτο απαιτεί: Αμεσα και με ευθύνη των αρμόδιων οργανισμών να βγουν πορίσματα και να αποδοθούν οι ευθύνες για το συμβάν. Να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις θέσεις και τους όρους εργασίας κανενός εργαζόμενου στο εργοστάσιο. Να αποζημιώσει η εταιρεία τυχόν υλικές ζημιές που υπάρχουν στις περιουσίες εργαζομένων όπως, για παράδειγμα, στα αυτοκίνητά τους. Με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών να υπάρξει μέριμνα για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των σωστικών - υγειονομικών μέσων στα εργοστάσια, όπως τα πυροσβεστικά οχήματα και τα ασθενοφόρα.

ΠΑΜΕ - ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ WEBRADIO
«Αρκετά είχαν τον λόγο... Από 1η Μαρτίου ο λόγος στους εργαζόμενους!»

Με τρία νέα σύντομα σποτ, το ΠΑΜΕ προπαγανδίζει την επανέναρξη του διαδικτυακού ραδιοφώνου του από την Πέμπτη 1η Μάρτη.

Μέσα από τα σποτάκια «παρελαύνουν» με δηλώσεις τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, που επιτίθεται ενάντια στις εργατικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, που ειρωνεύεται τον αγώνα του ταξικού κινήματος για κατώτατο μισθό 751 ευρώ, και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Α. Γεωργιάδης, που φωνάζει ότι πρέπει να μπουν φυλακή οι 35 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που δικάζονται ακόμα σήμερα για την κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας το 2013...

«Αρκετά είχαν τον λόγο... Από 1η Μαρτίου ο λόγος στους εργαζόμενους!» απαντά το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καθώς από την Πέμπτη 1η Μάρτη το webradio του ΠΑΜΕ αρχίζει ξανά τη λειτουργία του.

Μπορείτε να δείτε και τα τρία σποτ στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ, στο κανάλι του στο YouTube και στο πόρταλ «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/151988.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, την ίδια μέρα, Πέμπτη 1η Μάρτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ, θα γίνει και η επίσημη έναρξη, που θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, στην οποία καλούνται να πάρουν μέρος οι πρόεδροι των σωματείων, καθώς και τα μέλη που θα στελεχώσουν τις ραδιοφωνικές εκπομπές.

«Το κύριο χαρακτηριστικό του προγράμματος», σημειώνει το ΠΑΜΕ, «θα είναι θεματικές εκπομπές, αφιερώματα και κυρίως η δράση του ταξικού κινήματος σε όλη την Ελλάδα. Σωματεία, Ομοσπονδίες κι Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μέσα από τις δικές τους εκπομπές θ' αναδεικνύουν τις δράσεις τους, τις παρεμβάσεις τους στους χώρους δουλειάς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, καθώς και το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης που προτάσσουν οι ταξικές δυνάμεις. Παράλληλα, σχεδόν σε καθημερινή βάση, θα υπάρχουν μουσικές, αλλά και άλλες εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου».

ΟΓΕ
Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της καμπάνιάς της

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) αύριο Τετάρτη, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας της για τα δικαιώματα των φοιτητριών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ στη μόρφωση, στην εργασία, στη δημιουργική ζωή.

  • Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25/2 η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ). Στην ομιλία της η πρόεδρος, Κική Καρυώτη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμμετοχή του Συλλόγου στην καμπάνια της ΟΓΕ, αλλά και στη δράση του συλλόγου ενόψει της 8ης Μάρτη. Ακολούθησαν η κοπή της πίτας και λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ