ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τρία έργα - ορόσημα με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη στο Μέγαρο

Τρία έργα - ορόσημα στην ελληνική μουσική δημιουργία παρουσιάζονται την Παρασκευή 23 Φλεβάρη, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη. Μαζί της ένας ξεχωριστός λυρικός ερμηνευτής, ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου.

Τρεις σπουδαίοι ποιητές βρίσκουν την ιδανική ερμηνεύτρια στην Μαρία Φαραντούρη. Η «Ανδαλουσία» για φωνή και συμφωνική ορχήστρα (αναθεώρηση του Romancero Gitano σε ποίηση Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε ελεύθερη απόδοση Οδυσσέα Ελύτη), η καντάτα για μετζοσοπράνο, χορωδία και ορχήστρα «Μυθιστόρημα» (σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη) και το «Πνευματικό Εμβατήριο» (σε ποίηση Αγγελου Σικελιανού), όλα σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Ο πλούσιος συμφωνικός αποδεσμεύει τη μουσική δύναμη των λέξεων στην ποίηση των Λόρκα, Σεφέρη και Σικελιανού. Στο Πνευματικό Εμβατήριο συμμετέχει η χορωδία ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ, με πλούσια ιστορία από το 1978 (διεύθυνση: Κωστής Κωνσταντάρας). Τους ερμηνευτές και τους χορωδούς πλαισιώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μαέστρο τον Ανδρέα Πυλαρινό.

Eισιτήρια: 210 7282333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα «Public».

Πληροφορίες: 210 72.82.333, www.megaron.gr.

Επίσκεψη στην έκθεση με έργα του Γ. Βαρλάμου

Επίσκεψη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 22), όπου φιλοξενείται η έκθεση «Τ' αγριολούλουδα του Γ. Βαρλάμου», διοργανώνουν η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Ζωγραφικής του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Καισαριανής, την Κυριακή 25 Φλεβάρη. Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 11.00 στην είσοδο του Βυζαντινού Μουσείου. Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν από τη ζωγράφο Αννα Γόντικα.

Κορμός της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 11 Μάρτη 2018, είναι τα αγριολούλουδα, που τόσο αγάπησε και τα προσέφερε με την τέχνη του στο κοινό. Επίσης εκτίθενται, ανάμεσα σε άλλα, σχέδια του καλλιτέχνη από την περίοδο της δικτατορίας, δείγμα από τη θαυμάσια εικονογράφηση που έκανε το 1973 για τις τραγωδίες του Σοφοκλή, όπως και δείγμα από την πιστή χαρακτική αποτύπωση δέκα λευκών ληκύθων του 5ου π.Χ. αιώνα. Οι επισκέπτες μπορούν ακόμα να δουν σε προθήκες τα εργαλεία του, μήτρες ξυλογραφίας, μελέτες και σημειώσεις του.

Η έκθεση διοργανώνεται από την ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, για να τιμήσει τον μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο, ο οποίος κληροδότησε με τη χειρόγραφη δημόσια διαθήκη του στο ΚΚΕ το εργαστήριο και το έργο του.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210 7521922 και 210 7515467.

«Κάλλιο πέντε και στο χέρι... » στην Πάτρα

Στο θέατρο «Λιθογραφείο» της Πάτρας πηγαίνει η παράσταση «Κάλλιο πέντε και στο χέρι...» για δύο παραστάσεις. Συγκεκριμένα, θα ανέβει το Σάββατο 24 Φλεβάρη στις 21.00 και την Κυριακή 25 Φλεβάρη στις 20.00 (Μαιζώνος 172β, Πάτρα).

Οι πέντε ύποπτοι για την επιτυχία του περασμένου καλοκαιριού στο Θέατρο «Από Κοινού» αποφάσισαν να συνεχίσουν με την ίδια συνταγή τη νέα θεατρική σεζόν... Επιστράτευσαν για άλλη μια φορά τον Πάνο Χατζηκουτσέλη στην καταγραφή των κειμένων (για τα «κακώς κείμενα»). Στον ίδιο ανήκει και ο τίτλος «Κάλλιο πέντε και στο χέρι...», βάσει των μελών του θιάσου που συγκροτείται, συμφώνως προς την οικονομική κατάσταση της χώρας αυτήν τη στιγμή... Το «Κάλλιο πέντε και στο χέρι...» ακολουθεί τους κανόνες της επιθεώρησης. Εδώ θα δει ο θεατής γνώριμους τύπους της καθημερινότητας, γνώριμες καταστάσεις, θα παρακινηθεί με αστείο τρόπο να σκεφτεί και πάνω απ' όλα να γελάσει αναγνωρίζοντας στιγμές της ζωής του.

Επικουρικά γράφουν ο Αντώνης Ξένος, η Ελένη Γερασιμίδου και ο νεαρός Προκόπης Αναλύτης.

Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Ακης Σιδέρης, Αγγελική Ξένου.

Στο πιάνο: Νίκος Ροκάς.

Είσοδος: 12 ευρώ & 8 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ).

Τηλ: 2610-328394.

«Το δέντρο της ζωής μας»

Ο Δημήτρης Κρέτσης στην αίθουσα τέχνης «Τεχνοχώρος» (Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, στάση μετρό «Ακρόπολη») πραγματοποιεί την ατομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Το δέντρο της ζωής μας», μέχρι και το Σάββατο 10 Μάρτη. Ο Δημήτρης Κρέτσης μάς προσκαλεί σε ένα «δάσος» που τα δέντρα έχουν «κορμό» τους το χαρτί και τον καμβά και «φύλλα» τους το λάδι, τη σινική μελάνη, το μολύβι και τα ακρυλικά.

Οπως αναφέρει η ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού, Αθηνά Σχινά: «Ο Δημήτρης Κρέτσης εμπνέεται από τον περιβάλλοντα χώρο της πατρίδας του, αλλά και από τα δέντρα που ανακρατεί, ως αισθήσεις, στο υποσυνείδητό του, καθώς συνεχόμενα τις εμπλουτίζει με επεξεργαζόμενες εντυπώσεις, μνήμες κι εμπειρίες, που αποκτά μέσα από τις πολλές, όσο και τις συχνές περιηγήσεις του, σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Με σχέδια, στα οποία χρησιμοποιεί μολύβια, άλλοτε σινική μελάνη, πότε πάλι ελαφρές ύλες, ακρυλικά αλλά και λάδια, πάνω σε καμβάδες και χαρτιά, επιλέγει πάντα τα υλικά του, σύμφωνα με τις πτυχές των όψεων που του προσφέρουν τα δέντρα, οι κορμοί και τα φυλλώματά τους, οι άνεμοι και το οπτικοποιημένο τους θρόισμα, οι εποχές των ψυχικών διαθέσεων και οι αναπολήσεις κατά τις ώρες της κάθε μέρας (...)».

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11.00 - 14.30 και 17.30 - 20.30, Τετάρτη και Σάββατο: 11.00 - 16.00. Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Δωρεάν θέσεις για ανέργους

Dimitris Sakalakis

Η Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρει 300 δωρεάν θέσεις για ανέργους στη γενική δοκιμή της όπερας του Σαρλ Γκουνό «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», αύριο Παρασκευή, στις 19.00, στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η πεντάπρακτη όπερα του Σαρλ Γκουνό «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του Κύκλου «Γαλλική Οπερα» και της φετινής επετείου των 200 ετών από τη γέννηση του συνθέτη. Από τις 25 Φλεβάρη και για έξι παραστάσεις το έργο - ορόσημο του γαλλικού ρεπερτορίου θα παρουσιαστεί σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Η όπερα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Γκουνό παραμένει μέχρι σήμερα η δημοφιλέστερη μελοποίηση του σαιξπηρικού δράματος.

Στον ρόλο της Ιουλιέτας κάνει το ντεμπούτο της η σπουδαία Ελληνίδα υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου, η οποία διαπρέπει στα σπουδαιότερα λυρικά θέατρα του πλανήτη (Βιέννη, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Γενεύη, Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Κοπεγχάγη, Ρώμη), έχοντας στο ενεργητικό της συνεργασίες με τους σημαντικότερους αρχιμουσικούς και σκηνοθέτες όπερας της εποχής μας. Το ρόλο του Ρωμαίου θα ερμηνεύσει ο περιζήτητος Ισπανός τενόρος Ισμαέλ Τζόρντι, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τη διανομή συμπληρώνουν νεότεροι και καταξιωμένοι Ελληνες μονωδοί: Δημήτρης Κασιούμης, Αρτεμις Μπόγρη, Χάρης Ανδριανός, Αντώνης Κορωναίος, Πέτρος Μαγουλάς, Χρυσάνθη Σπιτάδη, Διονύσης Μελογιαννίδης, Νίκος Κοτενίδης, Γιώργος Ρούπας, Κωστής Ρασιδάκις. Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου.

Η διανομή των δωρεάν εισιτηρίων για τη γενική δοκιμή - με την επίδειξη δελτίου/βεβαίωσης ανεργίας και δελτίου ταυτότητας - θα γίνει στο εκδοτήριο της «Ticket Services» (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς Πεσμαζόγλου), σήμερα Πέμπτη, από τις 12.00 έως τις 15.00. Σημειώνεται ότι ο κάθε κάτοχος δελτίου/βεβαίωσης ανεργίας μπορεί να πάρει έως και δύο εισιτήρια. Πληροφορίες: 2130885700.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ