ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2018»
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με «λίπασμα» την αντιλαϊκή πολιτική

«Να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία για να καταστήσουμε τις οικονομίες μας ανθεκτικότερες και να εμβαθύνουμε την ΟΝΕ» κάλεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, παρουσιάζοντας την έκθεση
«Να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία για να καταστήσουμε τις οικονομίες μας ανθεκτικότερες και να εμβαθύνουμε την ΟΝΕ» κάλεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, παρουσιάζοντας την έκθεση
«Η σταθερή προσήλωση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένει ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ανάπτυξης», αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της βιώσιμης ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία. Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Π. Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας την «ενδιάμεση» έκθεση με τις «Χειμερινές οικονομικές προβλέψεις 2018», υπογράμμισε ότι «θα διερευνήσουμε τι θα ακολουθήσει μετά, ποια θα είναι η εποπτεία που θα έχει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα», προσθέτοντας πως η Ελλάδα «μετά το τέλος του προγράμματος θα μπορούσε σταδιακά να γίνει και πάλι μία "κανονική χώρα" με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις δείχνουν εξαιρετικά ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης σε σχέση με το μέγεθος της κατρακύλας στα προηγούμενα χρόνια, ενώ βέβαια και η ενίσχυση των νέων κερδοφόρων επενδύσεων, που με τη σειρά τους αποτελούν ζήτημα στρατηγικής σημασίας για το εγχώριο κεφάλαιο, είναι αναπόσπαστα συνδεμένη με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΑΕΠ για το 2017 εκτιμάται να κλείσει με ανάκαμψη μόλις 1,6%. Για το 2018 όσο και για το 2019 προβλέπονται ρυθμοί ανάκαμψης 2,5% (αμετάβλητοι σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες «Φθινοπωρινές Προβλέψεις»).

Να σημειωθεί ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην 5ετία 1999-2003 έφταναν κατά μέσο όρο στο 4,2% ανά έτος, έναντι ρυθμών ανόδου 2,8% κατά μέσο όρο στην 5ετία 2004-2008. Αντίθετα, οι ρυθμοί της κατρακύλας στην πενταετία 2009-2013 έφτασαν κατά μέσο όρο σε 5,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η έκθεση επισημαίνει ότι η υποχώρησή τους το 2017 «πιθανόν να συνδέεται με τις δυσμενείς επιπτώσεις από την "καθυστερημένη ολοκλήρωση" της δεύτερης αξιολόγησης», δείχνοντας και από αυτήν την πλευρά ότι η προσέλκυση των επενδύσεων συνδέεται με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2018 το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα θα βελτιωθεί περαιτέρω, οδηγώντας σε μια μέτρια ανάπτυξη των επενδύσεων, ενώ οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες αναμένεται να ομαλοποιηθούν σταδιακά.

Για το 2019, με όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων (καρατόμηση συντάξεων κ.ά.), προβλέπεται «πιο δυναμική αύξηση των επενδύσεων που θα συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανάκαμψη, «ευκαιρία» αναδιαρθρώσεων και «αβεβαιότητες»

Την ίδια ώρα, η σημερινή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ χαρακτηρίζεται ως «παράθυρο ευκαιρίας» στην πορεία των αναδιαρθρώσεων για την εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, παρουσιάζοντας την έκθεση, τόνισε πως είναι απαραίτητο «να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία για να καταστήσουμε τις οικονομίες μας ανθεκτικότερες και να εμβαθύνουμε την Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Είναι επίσης σημαντικό οι πολιτικές μας να συνεκτιμούν τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, επισήμανε πως η οικονομική ανάπτυξη «μπορεί να είναι και πιο βιώσιμη, με την προϋπόθεση να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές», λέγοντας ότι «το παράθυρο ευκαιρίας για τις μεταρρυθμίσεις δεν θα παραμείνει για πάντα ανοιχτό: Τώρα είναι η στιγμή να λάβουμε τις αναγκαίες φιλόδοξες αποφάσεις με στόχο την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Κομισιόν, σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται ρυθμός ανάκαμψης:

Για το 2018 στο 2,3% (από 2,1% στην προηγούμενη έκθεση) και για το 2019 στο 2% (από 1,9%).

Συνολικά στην ΕΕ των «27 κρατών» αναμένονται ρυθμοί στο 2,3% (από 2%) για το 2018 και στο 2% (από 1,9%) για το 2019.

Μεταξύ άλλων:

-- Γερμανία: 2018: 2,3%. 2019: 2,1%.

-- Γαλλία: 2018: 2%. 2019: 1,8%.

-- Ιταλία: 2018: 1,5%. 2019: 1,3%.

-- Βρετανία: 2018: 1,4%. 2019: 1,1%, με την επισήμανση ότι η πρόβλεψη «βασίζεται σε καθαρά τεχνική παραδοχή για διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ των 27 και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τέλος, αναφορικά με τους «κινδύνους» που εμφανίζονται στη μεσοπρόθεσμη περίοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνει στις «υψηλές τιμές των περιουσιακών στοιχείων στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές», στους κινδύνους «δυσμενέστερων εξελίξεων λόγω της αβέβαιης έκβασης των διαπραγματεύσεων για το Brexit», όπως και εκείνους που συνδέονται με γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς και με «πιο εσωστρεφείς και προστατευτικές πολιτικές».

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ανακατεύουν τη «σούπα» με τη «ρομφαία της κάθαρσης»

Με τη «ρομφαία της κάθαρσης» ανά χείρας, συνεχίστηκαν και χτες οι αντιπαραθέσεις και οι «βαριές» κουβέντες των αστικών κομμάτων σχετικά με την υπόθεση «Novartis». Η υπόθεση, έχοντας και διεθνείς προεκτάσεις, αξιοποιείται για διάφορες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, αλλά και για να επισκιάσει, ως είθισται, πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής που «τρέχει» στο μεταξύ, καθώς και το κοινό έδαφος πάνω στο οποίο εκδηλώνεται ο «καβγάς», που είναι η εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου και συνολικά της Υγείας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χτες, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συγκάλεσε κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου - όπως διέρρευσε στη συνέχεια από τους ίδιους - έγινε «μια πρώτη αποτίμηση της υπόθεσης "Novartis"», «μία πρώτη προκαταρκτική συζήτηση», ενώ όπως έλεγαν θα επαναληφθεί αντίστοιχη συνεδρίαση τις επόμενες μέρες. Για άγνωστο λόγο αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν ενημερωθεί να είναι σε ετοιμότητα έως την ερχόμενη Παρασκευή. Επισήμως λέγεται ότι η αναβολή επιβλήθηκε «προκειμένου οι βουλευτές να μελετήσουν καλύτερα το θέμα».

Ο «προβληματισμός» της κυβέρνησης είναι αν θα πρέπει η υπόθεση να πάει σε Εξεταστική Επιτροπή, Προανακριτική ή να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι οδηγεί «τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια» και ότι «επιδιώκει να αποπροσανατολίσει», ζήτησε «όλα να έρθουν στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες», να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όσα ισχυρίζονται στη Βουλή, ενώ πρόσθεσε πως «όσοι μετέχουν σε αυτή τη βρώμικη επιχείρηση, να ξέρουν ότι θα λογοδοτήσουν σύντομα ενώπιον του ελληνικού λαού, αλλά και της ελληνικής Δικαιοσύνης». Αντιδρώντας, το Μέγαρο Μαξίμου μίλησε για «προσπάθεια εκφοβισμού» των μαρτύρων και της Δικαιοσύνης.

Στο ΠΑΣΟΚ, επίσης, κατηγορούν την κυβέρνηση για «μεθοδεύσεις» και «ραδιουργίες», και ζητούν να έρθουν «όλα στο φως», «με βάση τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες», «με τη Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να κάνει τη δουλειά της».

Στο μεταξύ, ενώ μέχρι χτες το πρωί η δικογραφία βρισκόταν φυλασσόμενη και απόρρητη σε γραφείο της Βουλής και οι βουλευτές είχαν δικαίωμα μόνο για ανάγνωση, το μεσημέρι αποφασίστηκε να δοθεί στους ενδιαφερόμενους (δηλαδή σε όσους κατηγορούνται). Να σημειωθεί ότι η δικογραφία ήδη έχει αναρτηθεί στις περισσότερες ιστοσελίδες.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τη δικογραφία, δύο πρώην πρωθυπουργοί (Αντ. Σαμαράς, Π. Πικραμμένος) και οκτώ πρώην υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται για δωροδοκία, παθητική δωροδοκία και απιστία, καθώς φέρονται να εισέπραξαν μίζες εκατομμυρίων (υπολογίζονται σε πάνω από 50 εκατ. ευρώ) από τη «Novartis», προκειμένου να προωθήσουν τα φάρμακά της στην αγορά, και βέβαια με τιμές που θα ενίσχυαν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία της. Οι κατηγορίες προέρχονται από έξι τελικά προστατευόμενους μάρτυρες, αντί για τρεις που λεγόταν αρχικά.

Στην Αθήνα ο Π. Μοσκοβισί

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα και αύριο (8 - 9 Φλεβάρη) ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, με φόντο την «αναπτυξιακή» ατζέντα που καταρτίζει η κυβέρνηση από κοινού με το εγχώριο κεφάλαιο, για την περίοδο μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονίου.

Ο επίτροπος της ΕΕ συναντάται σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας Δ. Παδημητρίου, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θ. Φέσσα και με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ενώ θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που διοργανώνει ο «Economist».

Σήμερα Πέμπτη συνεδριάζει και η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενόψει του νέου κύκλου με τα ακόμη 88 προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης», αλλά και των συζητήσεων αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη διαχείριση - «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, ώστε να βρεθούν περιθώρια για την εκ νέου τροφοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων με «ζεστό» χρήμα και προνόμια.

Διαγκωνισμοί για την «Εθνική Ασφαλιστική»

Δικαστική διαμάχη έχει ξεσπάσει στο σχήμα των επενδυτών που έχουν συμφωνήσει να εξαγοράσουν το 75% της «Εθνικής Ασφαλιστικής», με αντίτιμο στα 718 εκατ. ευρώ.

Οπως έγινε γνωστό, η αμερικανική «Calamos Investment» κατέθεσε μήνυση κατά της ολλανδικής «EΧΙΝ Financial» για αθέτηση αποπληρωμής δανείων προς την ίδια, ύψους 41 εκατ. δολαρίων. Για την ώρα πάντως είναι άγνωστη η κατάληξη της επιχειρηματικής συμφωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ