ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2018 - Κυριακή 21 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
«Τυφλοσούρτης» τα προτάγματα του κεφαλαίου

Να σηματοδοτήσει το πέρασμα της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Σκοπιανού σε ένα άλλο, ανώτερο επίπεδο, διαμηνύοντας και έτσι την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υπηρετήσει τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, φαίνεται να επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς όλα δείχνουν ότι έκλεισε η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο περιθώριο των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον γγ του ΝΑΤΟ, μετά την επίσκεψη του δεύτερου στα Σκόπια.

Το ζήτημα όπως αναμενόταν βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος.

Ο Αλ. Τσίπρας συνέδεσε ευθέως την επίλυση του Σκοπιανού με προτάγματα του εγχώριου κεφαλαίου, όπως είναι η αναβάθμιση του ρόλου του στην περιοχή, μέσα και από τους ρόλους που αναλαμβάνει για την προώθηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», λέγοντας πως η κυβέρνηση κατάφερε «η χώρα να είναι σε θέση να διατηρεί πλέον σχέσεις αλληλοσεβασμού και συνεργασίας με τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη και παράλληλα να διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας...», ενώ δεν παρέλειψε να αναπαραγάγει το αφήγημα ότι αυτές οι κολιγιές που γεννάνε μεγάλους κινδύνους για τους λαούς και «φουντώνουν» τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς «ισχυροποιούν» τάχα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Πρόσθεσε δε πως «τα εθνικιστικά παραληρήματα, το μόνο που κάνουν είναι να ζημιώνουν τη χώρα... Οι κραυγές και ο παροξυσμός είναι χαρακτηριστικά των πατριδοκάπηλων αλλά μόνο ο διάλογος και η νηφαλιότητα προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα», εγκωμιάζοντας τον αρχιεπίσκοπο που «έστειλε μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας», όπως είπε.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο χαρακτήρισε θετική την πολιτική αλλαγή στην ΠΓΔΜ μια και όπως είπε «βλέπουμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει βήματα. Μένει όμως να το δούμε στην πράξη. Αναζητούμε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».

Ξανά οι γνωστές αυταπάτες

Κατά τα λοιπά, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναπαρήγαγε τις γνωστές απάτες για μια υποτιθέμενη καλύτερη μέρα που έρχεται, παρότι η κυβερνητική πολιτική έχει προδιαγράψει ένα ζοφερό μέλλον για το λαό.

«Ξημερώνει σε επτά μήνες η μέρα που η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται πλέον στο καθεστώς των μνημονίων... Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αφού η συνολική μας προσπάθεια αφορά όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον. Ενα μέλλον ευημερίας και δικαιοσύνης, για την κοινωνική πλειοψηφία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα βρίσκει διέξοδο, γιατί στην Ευρώπη και η δική μας παρουσία μετατόπισε σε σημαντικό βαθμό την ατζέντα των συζητήσεων σε προοδευτικότερη κατεύθυνση, αναγκάζοντας μεγάλο τμήμα της Σοσιαλδημοκρατίας να προβληματίζεται».

Διεκδίκησε μάλιστα τα εύσημα απ' το κεφάλαιο για τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά τη μάχη για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, διατυπώνοντας τη δέσμευση «να εξετάσουμε τρόπους, ώστε η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας να αποτυπωθεί και σε μια σειρά θετικών παρεμβάσεων στο φορολογικό».

ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Διαβουλεύσεις για διευθετήσεις στο πλαίσιο ΝΑΤΟ, ΕΕ, κεφαλαίου

Από προηγούμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αλβανίας

Eurokinissi

Από προηγούμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αλβανίας
Στην Κορυτσά βρίσκεται από την Παρασκευή ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς για διαβουλεύσεις με τον Αλβανό ομόλογό του Ντ. Μπουσάτι, πάνω σε ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών, στο πλαίσιο των γενικότερων διευθετήσεων που προωθούνται στη Βαλκανική, προς διασφάλιση θέσεων του ευρωατλαντικού άξονα και των μπίζνες του.

Είχε προηγηθεί συνάντησή τους μέσα Νοέμβρη στην Κρήτη, ενώ πρόσφατα ο Αλβανός ΥΠΕΞ έβαζε ξανά θέμα «Τσάμηδων», ως κάτι που εκκρεμεί να λυθεί μεταξύ των δυο χωρών. Συγκεκριμένα, έλεγε ότι στο «πακέτο» των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών («διασυνοριακή συνεργασία», θαλάσσιες ζώνες, δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, νεκροταφεία Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον ελληνοϊταλικο πόλεμο κ.ά.), συμπεριλαμβάνεται και το «ζήτημα της Τσαμουριάς», ως κομμάτι της άρσης του λεγόμενου εμπολέμου από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οπως εξηγούσε τότε, τα ζητήματα αυτά εντάσσονται στο «πρώτο πακέτο» των ζητημάτων που συζητιούνται με την Ελλάδα, με δεύτερο «τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας», το οποίο «συνδυάζεται με τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα». Επίσης, όπως είπε, υπάρχουν προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, προκειμένου «να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας, τόσο από τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα».

Ως «τρίτο πακέτο» ο Αλβανός ΥΠΕΞ περιέγραφε το «πακέτο του μέλλοντος», λέγοντας ότι αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, καθώς υπάρχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά, και από την άλλη η απόφαση του 2009, του συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας, που ακύρωσε προηγούμενη συμφωνία Αθήνας και Τιράνων για τη ρύθμιση αυτών των ζωνών. Μια τέτοια ρύθμιση θα ανοίξει δρόμους για τοποθετήσεις και ακόμα πιο εντατική εκμετάλλευση από πλευράς πολυεθνικών ομίλων πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στο Ιόνιο και την Αδριατική.

Από πλευράς ελληνικού ΥΠΕΞ, λέγεται ότι δηλώσεις περί «Τσαμουριάς» κ.λπ. δεν βοηθούν στην καλλιέργεια καλού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών. Με δεδομένη άλλωστε τη βούληση της αλβανικής αστικής τάξης, μετά το ΝΑΤΟ, να ενταχθεί και στην ΕΕ, η Αθήνα παραπέμπει και στα εμπόδια που μπορεί να βάλει στα Τίρανα σ' αυτήν την πορεία τους.

Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Συνέρχεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, «θα συζητήσει αρχικά τα θέματα επικαιρότητας, ώστε οι υπουργοί να εξετάσουν τα πιο επείγοντα ζητήματα της διεθνούς σκηνής».

Σε άλλα, πιο εξειδικευμένα θέματα της ατζέντας, θα εστιάσουν στις «μελλοντικές σχέσεις με τα κράτη της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού», συγκεκριμένα, «θα συζητήσουν το μέλλον της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού». Η ισχύουσα συμφωνία εταιρικής σχέσης, γνωστή ως «Συμφωνία του Κοτονού», θα λήξει το 2020.

Ακολούθως το ΣΕΥ θα εξετάσει την κατάσταση στη Λιβύη μετά τη συνάντηση της κοινής ομάδας εργασίας για τη μετανάστευση με την Αφρικανική Ενωση και τον ΟΗΕ στις 14/12/2017. «Η συζήτηση θα τροφοδοτήσει τις προετοιμασίες για την 4η συνάντηση της Τετραμερούς στα τέλη Ιανουαρίου. Η Τετραμερής υποστηρίζει την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη η οποία είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στο πλαίσιό της συνέρχονται η ΕΕ, ο ΟΗΕ, η Αφρικανική Ενωση και ο Σύνδεσμος των Αραβικών Κρατών», αναφέρεται επισήμως από πλευράς ΕΕ.

Τέλος, οι υπουργοί «θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις» στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και η Υπατη Εκπρόσωπος θα έχουν ανεπίσημο γεύμα με τον Mahmoud Abbas, Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. Θα συζητήσουν τη λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία, τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Η συνεστίαση της ΕΔΥΕΘ

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη και τους φίλους της στην ετήσια συνάντηση - συνεστίαση, που θα γίνει την Κυριακή 21 Γενάρη, στη 1 μ.μ., στο κέντρο διασκέδασης «ΤΖΑΝΝΗΣ», στο δρόμο από Χαριλάου προς Θέρμη, στάση «Αστυνομία» της λεωφορειακής γραμμής 66 (από το τέρμα στο Πάρκο Νέας Ελβετίας, στη Χαριλάου).

Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη

Πέντε χρόνια έκλεισαν από τη ρατσιστική εν ψυχρώ δολοφονία (17/1/2013) του 27χρονου Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα από τους χρυσαυγίτες Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο, που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Οι δύο τους είναι κατηγορούμενοι και στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Ο μεροκαματιάρης Σαχζάτ Λουκμάν πήγαινε ξημερώματα με το ποδήλατό του από το Περιστέρι στα Πετράλωνα για να δουλέψει στη λαϊκή αγορά. Οι δύο χρυσαυγίτες «βγήκαν παγανιά» ως τάγμα εφόδου, οπλισμένοι με πτυσσόμενο μαχαίρι «πεταλούδα». Τον άφησαν στον τόπο με ένα «επαγγελματικό χτύπημα», παρόμοιο με αυτό του Ρουπακιά στον Παύλο Φύσσα. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια, καθώς κάτοικοι είδαν τη δολοφονία και ειδοποίησαν την αστυνομία. Οι δύο, χωρίς να νιώθουν ότι υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να συλληφθούν, είχαν ακόμα πάνω τους το ματωμένο μαχαίρι. Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι του επιτέθηκαν γιατί «τους έκοψε το δρόμο με το ποδήλατο»...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατάντια η «αριστερά» της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΣΕΒ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχόλιο για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο κύριος Τσίπρας προσπαθεί απεγνωσμένα να δικαιολογηθεί στον αριστερό κόσμο που τον ψήφισε για το γεγονός ότι έχει καταντήσει η ''αριστερά'' της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΣΕΒ και υλοποιεί τα βρώμικα σχέδια του κεφαλαίου. Στην προσπάθειά του αυτή καταφεύγει στη γνωστή δικαιολογία όλων των συμβιβασμένων στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, στο δήθεν ''ρεαλισμό''. Ευτυχώς που στον τόπο αυτό υπήρχαν και υπάρχουν δυνάμεις που δεν ακολούθησαν το ρεαλισμό της κυβερνητικής καρέκλας, αλλά αυτόν της σύγκρουσης με την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ο,τι κατέκτησε ο λαός, το κατέκτησε με αυτόν το ρεαλισμό. Ενώ η τύχη των δυνάμεων τύπου ΣΥΡΙΖΑ είναι να τους επαινούν μόνο οι εκπρόσωποι του κατεστημένου. Οσο δε για τη ''φωτιά της μάχης'' στην οποία έχει δήθεν ριχτεί ο κ. Τσίπρας, του συστήνουμε να μη μετράει το μπόι με τον ίσκιο του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ