ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Απλώνει το χάρτη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων

...σε Μ. Ανατολή, Βαλκάνια και Β. Αφρική

Από τη χτεσινή σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ
Από τη χτεσινή σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ
Με το βλέμμα στραμμένο σε όλα τα μέτωπα, αλλά και ιδιαίτερα στην ευρύτερη «γειτονιά» της Ελλάδας (Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή κ.α.), όπου το ΝΑΤΟ αντιπαρατίθεται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες η 1η για το 2018 Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ), προετοιμάζοντας την ατζέντα και για την επικείμενη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας το Φλεβάρη.

Ανοίγοντας τις εργασίες, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Τσέχος στρατηγός Π. Πάβελ, καλωσόρισε στη Σύνοδο τον γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, αλλά και τον πρόεδρο της αντίστοιχης Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Ελληνα στρατηγό Μ. Κωσταράκο, εφόσον ψηλά στην ατζέντα τους παραμένει η «συνεργασία» των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα. Αλλωστε, και ο Ελληνας στρατηγός χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε παραπέρα τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Για την ιμπεριαλιστική «σταθερότητα» σε «νότια γειτονιά» και ευρύτερα

Ενόψει της Συνόδου του Φλεβάρη εξέτασαν παραπέρα τις «πολιτικές» και «στρατιωτικές προτεραιότητες» του ΝΑΤΟ για τους μήνες που έρχονται, όπως και τις «προσδοκίες» για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη, όπου προωθούνται διευθετήσεις όπως να απευθυνθεί πρόσκληση στα Σκόπια για ένταξη στη λυκοσυμμαχία, ενώ, όπως όλα δείχνουν, «ψήνεται» και αναθέρμανση των σχέσεων με τη Σερβία. Διόλου τυχαία, στη Σύνοδο προσκλήθηκε να συμμετάσχει και να παρακολουθήσει κομμάτι των εργασιών και ο Σέρβος Α/ ΓΕΕΘΑ στρατηγός Λ. Ντίκοβιτς.

Αλλωστε, όπως έλεγε στους παριστάμενους αρχηγούς ο Π. Πάβελ, βασικό κομμάτι της χτεσινής, πρώτης μέρας της Συνόδου ήταν η συνάντηση των στρατιωτικών στελεχών του ιμπεριαλιστικού οργανισμού «με το ευρύ δίκτυο συνεργατών μας για να συζητήσουμε τη στρατιωτική συμβολή στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στη νότια γειτονιά της Ευρώπης, στο πλαίσιο των προσπαθειών Προβολής Σταθερότητας του ΝΑΤΟ. Θα συζητήσουμε πώς οι προσπάθειες των Συμμάχων και των Εταίρων μας μπορούν να ενισχύσουν τη σταθερότητα στην περιοχή και, με τη σειρά μας, να υποστηρίξουμε εθνικά σχέδια για μεμονωμένους εταίρους».

Η προσπάθεια για προβολή της ΝΑΤΟικής «σταθερότητας», απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η Ρωσία, στη ζώνη που εκτείνεται από τον Καύκασο έως τη Β. Αφρική, αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ κλήθηκαν να παραστούν και να συμμετάσχουν σε τμήματα και άλλα στελέχη όπως οι αρχηγοί από Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, όπως επίσης και από Ιράκ, Αίγυπτο, Ιορδανία, Μαρόκο κ.ά.

Χαρακτηριστικό, εξάλλου, το στιγμιότυπο όπου ο Ιορδανός εκπρόσωπος, υποστράτηγος Μ. Σαμπαϊλέ, είχε κατ' ιδίαν συζήτηση με τον Γερμανό αρχηγό Φ. Βίκερ, στον απόηχο και της αποχώρησης των Γερμανών στρατιωτών από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και την ανάπτυξή τους στην Ιορδανία λόγω των εντάσεων στις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας.

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στις εξελίξεις σε ό,τι αφορά πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, ζώνη για τον έλεγχο της οποίας συνεχίζεται η κόντρα με ρωσικά κεφάλαια.

Οπως έλεγε χτες ο Π. Πάβελ, «θα ξεκινήσουμε με δύο συναντήσεις αφιερωμένες στους εταίρους μας, την Ουκρανία και τη Γεωργία, οι οποίοι θα μας ενημερώσουν για το πώς βλέπουν την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή. Θα ακούσουμε επίσης για το πώς προχωρά ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (σ.σ. ώστε να πιάσουν τα ΝΑΤΟικά πρότυπα) και τι αποδίδει το "πακέτο βοήθειας" του ΝΑΤΟ για τη Γεωργία».

Σε «διαφορετική φάση» η «εκστρατεία» στη Μ. Ανατολή

Μέσα σε αυτές τις νέες συνθήκες, συζητήθηκε και ο ρόλος που θα παίξει το ΝΑΤΟ από 'δω και στο εξής ως κομμάτι του «Συνασπισμού ενάντια στον ISIS». «Η εκστρατεία αυτή έφτασε σε ένα σημείο αποκλιμάκωσης με την ήττα του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. Παρ' όλα αυτά, η εκστρατεία δεν έχει τελειώσει - τώρα περνά σε μια διαφορετική φάση που αφορά λιγότερο τις επιχειρήσεις μάχης και περισσότερο την ασφάλεια και τη σταθεροποίηση. Ως εκ τούτου, θα συζητήσουμε το μετασχηματισμό του ρόλου του Παγκόσμιου Συνασπισμού και ειδικότερα του ρόλου του ΝΑΤΟ στο Ιράκ», είπε ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, κάνοντας σαφή την απόφασή τους να παραμείνουν με το ένα ή άλλο πρόσχημα ενεργοί στη Μέση Ανατολή, προασπίζοντας τις θέσεις των ευρωατλαντικών μονοπωλίων στους ανταγωνισμούς για πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους, στην κόντρα με άλλα κέντρα.

Επιπλέον, η χτεσινή απογευματινή συνεδρία εστίασε ιδιαίτερα στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν «RESOLUTE SUPPORT» και την κατάσταση που επικρατεί εκεί, με δεδομένη την απόφαση του ΝΑΤΟ να αναπτύξει περαιτέρω δυνάμεις στη χώρα.

Αξίζει να καταγραφεί ότι σε άλλο ένα δείγμα συνεχούς συντονισμού μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ πάνω στα τέτοια ζητήματα, τη Δευτέρα συνέρχεται στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με στόχο, καταρχάς, οι υπουργοί «να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις» στη Μέση Ανατολή. Εχει κληθεί ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς, για να συζητήσουν «την ειρηνευτική διαδικασία, τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις». Εξάλλου, θα «επανεξετάσουν» την κατάσταση και στη Λιβύη, «μετά τη συνεδρίαση της κοινής ειδικής ομάδας μετανάστευσης με την Αφρικανική Ενωση και τον ΟΗΕ στις 14 Δεκέμβρη 2017». Τέλος, θα συζητήσουν το μέλλον των «εταιρικών σχέσεων» της ΕΕ με τα κράτη της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.

«Νέα δομή» και «εκσυγχρονισμοί» για τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις

Η Σύνοδος ολοκληρώνεται με ειδική θεματική για τον «εκσυγχρονισμό» του ΝΑΤΟ, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στους τρόπους για τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαθεσιμότητας μέσων και προσωπικού για επιχειρήσεις. Επ' αυτού, χτες ο Π. Πάβελ σημείωνε ότι «είναι πρωταρχικής σημασίας να προσφέρουμε μια συνολική συνοχή σε όλες τις στρατιωτικές μας δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλοι οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας»...

Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε και η σχεδιαζόμενη νέα δομή του ΝΑΤΟ με τις αναγκαίες «προσαρμογές» ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων. Σημειωτέον, επιμέρους εθνικά σχέδια νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων προωθούνται σε μια σειρά κράτη - μέλη, όπως και στην Ελλάδα, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα.


ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ
Επί τάπητος οι προτεραιότητες των μονοπωλίων και τα σχέδια ιμπεριαλιστικής «σταθερότητας»

Πραγματοποιήθηκε χτες στη Λευκωσία η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β'. Κανένας απ' τους τρεις δεν έκρυψε, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, την επιδίωξη μέσα από τέτοια σχήματα συνεργασίας να προωθηθούν συμφέροντα των αστικών τάξεων των τριών κρατών, με αναβάθμιση του ρόλου τους στην ευρύτερη περιοχή, που αποτελεί «μήλον της έριδος» λόγω του ενεργειακού της πλούτου και των εμπορικών διαύλων που διέρχονται απ' αυτήν και πεδίο εκδήλωσης οξύτατων ανταγωνισμών μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων που διεκδικούν κομμάτι της «πίτας».

Η τριμερής εστίασε στην Ενέργεια, με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και διακρατικών συμφωνιών αναγνώρισης ναυτικής ικανότητας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας και μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας.

Ακόμα, εστίασε στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Ιορδανία, στο φόντο της προσπάθειας που καταβάλλει η ΕΕ να εδραιώσει τις θέσεις της στην περιοχή για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, όπως και στις διμερείς οικονομικές, ενεργειακές, αλλά και μορφωτικές σχέσεις Ελλάδας - Ιορδανίας, αφού κατά το Μέγαρο Μαξίμου, επιφανή στελέχη της ιορδανικής ελίτ (πολιτικοί, στρατιωτικοί και διπλωμάτες) έχουν φοιτήσει στην Ελλάδα και είναι ελληνόφωνοι.

Συζητήθηκαν επίσης το Προσφυγικό, καθώς η Ιορδανία φιλοξενεί αυτήν τη στιγμή 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, αλλά και οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό και το Κυπριακό, όπως και στη Συρία.

Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, η τριμερής «κατοχυρώνει το ρόλο των τριών χωρών ως πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας» σε μια περιοχή όπου «αναδεικνύονται σημαντικές ευκαιρίες». Δίνοντας ένα «πανόραμα» των συμφωνιών, πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε να επεκταθεί η τριμερής μας συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της διαχείρισης υδατικών αποθεμάτων, στον τομέα της Γεωργίας, των Ιχθυοκαλλιεργειών, του Τουρισμού, της Εμπορικής Ναυτιλίας, της Προστασίας Αρχαιοτήτων και της Υγείας. Υπογράψαμε, σήμερα, Μνημόνιο Κατανόησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο θέτει τις βάσεις και τις κατευθύνσεις της συνεργασίας των χωρών μας στον τομέα αυτό. Εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία για τα ζητήματα του Τουρισμού και εμπειρία και ενθάρρυνση συνεργιών μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών παραγόντων, για να στηρίξουμε κοινά προγράμματα. Αποφασίσαμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας στον τομέα των Θαλάσσιων Μεταφορών. Γι' αυτό, υπογράψαμε σήμερα και Σύμφωνο Αμοιβαίας Αναγνώρισης Πιστοποιητικών Ναυτικής Ικανότητας, ανάμεσα σε Ελλάδα - Ιορδανία και Κύπρο - Ιορδανία».

«Η σημερινή μέρα σηματοδότησε αυτό το οποίο ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί σε μια μόνιμη τριμερή εταιρική σχέση, που θα ωφελήσει τους λαούς μας και την ευρύτερη περιοχή. Οι συμφωνίες που υπογράφουμε σήμερα θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο οποίος υποστήριξε «τις προσπάθειες της Κύπρου για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», αλλά και τη δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος.

Στις συζητήσεις δόθηκε η ευκαιρία «να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας, αλλά και να διευρύνουμε τη στρατηγική μας συνεργασία, με στόχο η συνεργασία αυτή να φέρει απτά αποτελέσματα», δήλωσε ο Ν. Αναστασιάδης, που ιεράρχησε την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» στις σημαντικότερες προκλήσεις των τριών κρατών, εκφράζοντας εκ νέου την απόλυτη δέσμευση της πλευράς τους στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και «για μια κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ