ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Πρωτοφανή» τα αντιλαϊκά «επιτεύγματα» της κυβέρνησης

Eurokinissi

Την αστική δημοκρατία ως το κατάλληλο περιβάλλον για να αποσπώνται με διάφορα τερτίπια η συναίνεση και η στράτευση του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου, προϋπόθεση απαραίτητη για να βαθαίνει η εκμετάλλευση και να ανθεί η κερδοφορία του, υπερασπίζεται ο πρωθυπουργός με άρθρο του σε αφιέρωμα των «New York Times» και του «Euro2day.gr».

Ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας στο ερώτημα «αν απειλείται η δημοκρατία», μέμφεται όσους διαχειρίστηκαν την αστική εξουσία κατά την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης ότι δεν έπραξαν τα δέοντα για να υφαρπάξουν την εμπιστοσύνη του λαού και τη συναίνεσή του στα όσα αντιλαϊκά απαιτούσε η προσπάθεια για το ξεπέρασμά της προς όφελος του κεφαλαίου. «Το νόημα και η λειτουργία της δημοκρατίας βρέθηκαν σε κίνδυνο, τα χρόνια της μάχης ενάντια στην κρίση και τις συνέπειές της (...) Αυτό δεν ήταν μόνο μια παρενέργεια της κρίσης. Προκλήθηκε από την απροθυμία όσων είχαν την εξουσία στα χέρια τους, να εμπιστευθούν τους πολίτες, να χρησιμοποιήσουν τη συλλογική δύναμη της δημοκρατίας για να αντέξουν τις πιέσεις που είχε ασκήσει η οικονομική κρίση», γράφει.

Την αντιλαϊκή πολιτική, μάλιστα, φορτώνει βολικά στους «τεχνοκράτες» και σε... «φαύλους συμβούλους», που υλοποίησαν τη στρατηγική του κεφαλαίου, υποστηρίζοντας πως σε αυτούς αφέθηκε η «χάραξη πολιτικής», με συνέπεια «οι πολίτες (...) να χάνουν την εμπιστοσύνη τους όχι μόνο απέναντι στην πολιτική ηγεσία αλλά και στην ίδια τη δημοκρατία».

Κατά τον πρωθυπουργό, σε αυτές τις συνθήκες βρήκε έδαφος να αναπτυχθεί «η άκρα δεξιά, οι φασίστες και οι νεοναζί», κρύβοντας ότι πρόκειται για «αγκάθι» που φύεται στο έδαφος του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, πολλαπλά χρήσιμο στο σύστημα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν και χαριεντισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί τους.

Υπερασπιζόμενος την αστική δημοκρατία, που αποτελεί το πολιτικό σύστημα υπηρέτησης των στόχων της αστικής τάξης, την πρόβαλε σαν το αντίπαλο δέος «στις διακρίσεις και το ρατσισμό», ενώ στην πραγματικότητα η εξουσία του κεφαλαίου είναι το θερμοκήπιο στο οποίο αναπτύσσονται τα παραπάνω. «...Σας προκαλώ να αναλογιστείτε τη μοίρα των πολιτικών στρατηγικών που υπονόμευαν τη δημοκρατία και τις αξίες της. Καθεμιά από αυτές οδηγήθηκαν, αργά ή γρήγορα, σε αδιέξοδο», έγραψε μεταξύ άλλων, «παραβλέποντας» το γεγονός ότι η αστική εξουσία αποδεικνύει διαρκώς πως δεν διστάζει να υπονομεύει την ίδια τη «δημοκρατία» της για να υπηρετούνται απρόσκοπτα οι στοχεύσεις της.

Επιβεβαιώνοντας, άλλωστε, τα στενά για το λαό όρια της αστικής δημοκρατίας που υπερασπίζεται, προβάλλει ως κορυφαία έκφρασή της την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, που αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας από την αστική τάξη. «Ο ελληνικός λαός έκανε μια επιλογή: Να στρέψει την πλάτη του σε ακραίες πολιτικές λιτότητας και ύφεσης (...) το έπραξε αυτό χρησιμοποιώντας την ασύγκριτη δύναμη της δημοκρατίας. Εκλέγοντας μια κυβέρνηση, η οποία, ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές, ποτέ δεν έχασε την εμπιστοσύνη της προς το λαό», ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός.

Ενώ σε επιβεβαίωση για ποιον δουλεύει αυτή η δημοκρατία ξεχωρίζει ως επιτεύγματα της κυβέρνησής του την καπιταλιστική ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τα «ρεκόρ» για τα οποία ματώνουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα: «Τον Αύγουστο του 2018, το τελευταίο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πρόκειται να ολοκληρωθεί... Τα δημοσιονομικά μας επιτεύγματα είναι πρωτοφανή (...) ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι κοντά στο 2% για το 2017 (...) οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 15% το 2017 και οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν σε ρεκόρ δεκαετίας με εκτίμηση 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
«Λαϊκός θεσμός»... η ιδιωτικοποίηση της απονομής της δικαιοσύνης!

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, επιχειρώντας να απαντήσει στη σφοδρή κριτική που δέχεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη διαμεσολάβηση στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις, αποκαλώντας το «εμβληματικό» και χαρακτηρίζοντας προκλητικά την ιδιωτική διαμεσολάβηση «λαϊκό θεσμό» που αναβαθμίζεται! Ανέφερε συγκεκριμένα ότι με το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να έρθει για ψήφιση στη Βουλή στις 12 του Γενάρη, επιδιώκεται η «αποφόρτιση των δικαστηρίων από ύλη που μπορεί να διεκπεραιωθεί εκτός (δικαστηρίων)» και η «εμπέδωση της συνεννόησης μεταξύ των πολιτών που έχουν μία ιδιωτική διαφορά».

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Δεκέμβρη αναρτήθηκε για διαβούλευση το σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο με τίτλο «Μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης» με καταληκτική ημερομηνία τις 2 του Γενάρη. Με αυτό, γίνεται πλέον υποχρεωτική η υπαγωγή στην ιδιωτική διαμεσολάβηση σειράς διαφορών, όπως οροφοκτησίας, αυτοκινητικές, αμοιβών, οικογενειακές, εργατικές, ιατρικής αμέλειας, εμπορικές κ.ά. πριν ακόμα από την προσφυγή στο Δικαστήριο. Η αμοιβή του διαμεσολαβητή, που θα είναι ιδιώτης, πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (όχι απαραίτητα νομικός), διαπιστευμένος στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ορίζεται στο ελάχιστο ποσό των 250 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον ώρα που θα χρειαστεί, το ποσό των 100 ευρώ.

Ηδη, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με δελτίο Τύπου της, έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της στα ασφυκτικά αλλά και μη νόμιμα χρονικά όρια της διαβούλευσης, ζητώντας την παράτασή της, ενώ το ίδιο έχουν ζητήσει και οι δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας.

Οσον αφορά το ίδιο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, με άρθρο τους στην ιστοσελίδα της Ενωσης, ο πρόεδρός της Χριστ. Σεβαστίδης και το μέλος του ΔΣ Χαρ. Σεβαστίδης, τονίζουν - μεταξύ άλλων - ότι η κυβέρνηση επιλέγει ένα σύστημα που ιδιωτικοποιεί την απονομή της δικαιοσύνης, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία «παραδικαστηρίων» που θα προσλαμβάνουν διαμεσολαβητές ως υπαλλήλους με τον κατώτατο μισθό και έναν επιχειρηματία που θα εποπτεύει και θα αποκομίζει τα κέρδη, λειτουργώντας στην πράξη εκβιαστικά σε βάρος του πολίτη που δεν θα μπορεί να προσφύγει τελικά στη Δικαιοσύνη, αφού θα πρέπει να καταβάλει διπλάσια έξοδα προς όφελος των «ιδιωτικών» δικαστηρίων. Επισημαίνουν ότι σε καμία χώρα της ΕΕ δεν είναι υποχρεωτική η ιδιωτική διαμεσολάβηση, ενώ στη Δανία δεν προβλέπεται καν αυτή, παρά μόνο η δικαστική, ότι η επιλογή της κυβέρνησης βρίσκεται σε συμφωνία με τον ΣΕΒ, την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών και το ΕΒΕΑ που ζητούσαν την υποχρεωτικότητά της και πως δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι ιδιώτες επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν «αμερόληπτα», όπως αναφέρεται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Καταλήγουν, δε, ότι αυτό θα αποβεί τελικά σε βάρος του οικονομικά αδύνατου πολίτη, ενώ οι επιχειρηματίες - διαμεσολαβητές θα δουν τα κέρδη τους να αυξάνονται, αφού παρέχεται σε αυτούς νέο πεδίο προσοδοφόρας δραστηριότητας.

Την έντονη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο εκφράζει, εξάλλου, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», ενώ την Κυριακή το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων για να τοποθετηθεί σχετικά.

ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ
Ενισχύεται η εμπορευματοποίηση του νερού

Νέες επιβαρύνσεις στα λαϊκά στρώματα επιφέρουν τα Αναθεωρημένα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων για τα 14 Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας, που δημοσιεύτηκαν χτες σε ΦΕΚ και συντάχθηκαν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας - Πλαίσιο για τα Υδατα της ΕΕ. Η εν λόγω Οδηγία (2000/60/ΕΚ), ανάμεσα σε μια σειρά «θετικές» εξαγγελίες, όπως η «προστασία» του περιβάλλοντος, ανοίγει το δρόμο για την είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση του νερού και παράλληλα με στόχο τη μείωση και τον έλεγχο της ρύπανσης από όλες τις πηγές, όπως η γεωργία, η βιομηχανική δραστηριότητα, οι αστικές περιοχές κ.λπ., και επιβάλλει πολιτικές τιμολόγησης του νερού στη βάση της γνωστής αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην παράγραφο 38 της Οδηγίας, «η χρήση οικονομικών μέτρων από μέρους των κρατών - μελών μπορεί να είναι πρόσφορη ως μέρος ενός προγράμματος μέτρων. Η αρχή της ανάκτησης του κόστους των υπηρεσιών ύδατος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των πόρων τα οποία συνδέονται με κάθε βλάβη ή αρνητική επίπτωση στο υδάτινο περιβάλλον, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, σύμφωνα ιδίως με την αρχή ο "ρυπαίνων πληρώνει"».

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, τα σχέδια διαχείρισης που συνέταξε το υπουργείο Περιβάλλοντος περιλαμβάνουν και την «επικαιροποίηση της οικονομικής ανάλυσης των χρήσεων νερού», ανάμεσα σε άλλες δράσεις όπως η επανεξέταση, αξιολόγηση και ταξινόμηση των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών συστημάτων, επικαιροποίηση του καταλόγου των σημαντικών πιέσεων στους υδάτινους πόρους, επικαιροποίηση του «Μητρώου Προστατευόμενων Περιοχών», επανεξέταση των περιβαλλοντικών στόχων για όλα τα υδατικά συστήματα, καταγραφή των μέχρι σήμερα διακρατικών συμφωνιών στις διακρατικές λεκάνες απορροής υδάτων κ.λπ.

«Στρατηγικό εργαλείο» χαρακτηρίζεται το συγκεκριμένο έργο από την κυβέρνηση, ενώ με αφορμή τη δημοσίευση των σχεδίων διαχείρισης, τα οποία το επόμενο διάστημα θα τα «γευτούν» τα λαϊκά νοικοκυριά με την αύξηση των τιμολογίων, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελλος έκανε λόγο για «αναπτυξιακά εργαλεία για την απασχόληση, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, με όρους βιωσιμότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ