ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Μόνιμα αντιλαϊκή «εποπτεία» ανεξάρτητα από τη φάση του οικονομικού κύκλου

«Οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους θα χρειαστεί να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να θέσουν σταθερά το λόγο δημόσιου χρέους τους σε καθοδική τροχιά και να δημιουργήσουν εκ νέου δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας», επισημαίνει, για μια ακόμη φορά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δείχνοντας βέβαια στην κατεύθυνση οικονομιών όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας κ.ά.

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ, μέσω του τελευταίου «οικονομικού δελτίου» της, παρεμβαίνοντας στη «συζήτηση» αναφορικά με τη δέσμη προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «εμβάθυνση της ΟΝΕ», μεταξύ άλλων, διαπιστώνει ότι «με την πάροδο του χρόνου η αποτελεσματικότητα της αξιολόγησης των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων έχει μειωθεί». Το ζήτημα βέβαια αφορά στις διαδικασίες των «ευρωπαϊκών εξαμήνων». Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ΕΚΤ, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν και μπορεί να ζητήσει από τα κράτη - μέλη να υποβάλλουν «επικαιροποιημένο δημοσιονομικό πρόγραμμα», ωστόσο το κριτήριο της «ιδιαίτερα σοβαρής μη συμμόρφωσης δεν έχει πληρωθεί σε καμία συγκεκριμένη περίπτωση».

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, στο πλαίσιο της φετινής διαδικασίας του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» και των αξιολογήσεων καμία από τις χώρες που ελέγχονται για «υστέρηση των δημοσιονομικών προσπαθειών» το 2018 «δεν ανταποκρίθηκε λαμβάνοντας πρόσθετα μέτρα», ενώ τονίζεται ότι «σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, φαίνεται ότι το Γιούρογκρουπ δεν προβλέπεται να δώσει συνέχεια στην τρέχουσα αξιολόγηση στις αρχές του 2018 με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Βέβαια, τα παραπάνω αντανακλούν τις διαιρέσεις και τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης με επίκεντρο τα ζητήματα που αφορούν στην «εμβάθυνση της ΟΝΕ», όπως για παράδειγμα η «τραπεζική ένωση», η αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, οι τρόποι διάσωσης των τραπεζών και ο επιμερισμός των κινδύνων και της χασούρας σε περιπτώσεις μελλοντικών κλυδωνισμών.

Ενόψει αυτών των «κινδύνων» η ΕΚΤ χαρακτηριστικά υπογραμμίζει: «Η βελτίωση της λειτουργίας της διαδικασίας αξιολόγησης των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων είναι σημαντική, ιδίως προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι δημοσιονομικές ανισορροπίες σε περιόδους οικονομικής ανόδου, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο σε μελλοντική καθοδική φάση του κύκλου».

«Κρίσιμη σημασία για το μέλλον έχει να γίνει ξανά αποτελεσματική η διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων», τονίζει η ΕΚΤ, ενώ χωρίς να την κατονομάζει φαίνεται να δείχνει στην περίπτωση της ιταλικής οικονομίας και της κυβέρνησης, που έχει σηκώσει ψηλά το ζήτημα της αντίθεσης με τις προτάσεις της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, γύρω από το οποίο εκδηλώνονται οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί. Να σημειωθεί ότι η «άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων», τα λεγόμενα «stress test», αναφορικά με την «κεφαλαιακή επάρκεια» των τραπεζικών ομίλων της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών) αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Φλεβάρη.

Στην ίδια έκθεση, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι «η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό, ενώ υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις συγχρονισμού». Η έκθεση σημειώνει πως «οι προοπτικές ενισχύονται από την ανάκαμψη στις χώρες εξαγωγής βασικών εμπορευμάτων, ιδίως τη Βραζιλία και τη Ρωσία μετά από βαθιά ύφεση στις δύο αυτές χώρες, αν και βραχυπρόθεσμα αναμένεται κάποια απώλεια δυναμισμού στη Ρωσία». Επίσης, σημειώνει πως «η πρόσφατη υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ συμβάλλει θετικά στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας», ενώ «η δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σχετικά υποτονική, εν μέρει λόγω της αρνητικής επίδρασης που είχε η υποτίμηση της λίρας στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και την κατανάλωση».

«Συνετή οικονομική πολιτική» για την κερδοφορία που ανακάμπτει ζητάει ο ΣΕΒ

«Το 2018 ξεκινά με την οικονομία να ανακάμπτει και τη χώρα να εισέρχεται σε μία νέα περίοδο υποχρεωτικής άσκησης συνετής οικονομικής πολιτικής», επισημαίνει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του, προσθέτοντας ότι «η αλλαγή αναπτυξιακού υποδείγματος και νοοτροπίας και η υιοθέτηση νέων τάσεων, όπως αυτή της κυκλικής οικονομίας, παραμένουν επίκαιρα ζητούμενα και για το 2018», με τις διατυπώσεις να «θυμίζουν» και τις σχετικές διακηρύξεις του πρωθυπουργού τις περασμένες μέρες για τα περασμένα - ξεχασμένα δικαιώματα των εργαζομένων εντός του «νέου παραγωγικού μοντέλου».

Σύμφωνα με τους εγχώριους βιομηχάνους, η ελληνική οικονομία υστερεί σημαντικά στην υιοθέτηση μοντέλων «κυκλικής οικονομίας», δηλαδή σε κερδοφόρες επιχειρηματικές δράσεις αναφορικά με τη «μείωση της σπατάλης πόρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία», με έμφαση «στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πόρων, φυτικών και ζωικών υποπροϊόντων και βιοαποικοδομήσιμων υλικών, στην ανάκτηση και την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, αλλά και την παραγωγή Ενέργειας από τα απόβλητα παραγωγικών διαδικασιών».

Μάλιστα, με φόντο τις προτάσεις ΟΟΣΑ που η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή στο πλαίσιο του νέου εφαρμοστικού νόμου, ο ΣΕΒ καλεί «να προχωρήσει στην άρση υφιστάμενων δυσκολιών και αγκυλώσεων που προκύπτουν από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο», και μάλιστα με τη «θέσπιση κινήτρων», όπως με την ένταξη σχετικών επενδύσεων στο λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ