ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διεργασίες με επίκεντρο το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Επιταχύνεται η προσπάθεια να διευθετηθούν ανοιχτά ζητήματα στα Βαλκάνια, στο ευρωατλαντικό πλαίσιο σχεδιασμών για την περιοχή. Ετσι, στις 19 Γενάρη αναμένεται ο δεύτερος γύρος συνομιλιών των διαπραγματευτών Ελλάδας - ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, ενώ δυο μέρες νωρίτερα λέγεται ότι στα Σκόπια θα βρεθεί ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, για επαφές και συνομιλίες με την κυβέρνηση αλλά και τους επικεφαλής κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μέσα σε όλα αυτά, τέλος Γενάρη, στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ του Νταβός, ενδέχεται να υπάρξει συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ σε μια προσπάθεια να σηματοδοτηθεί η κοινή βούληση για επίλυση του ζητήματος.

Στο φόντο αυτό, μίνι υπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και ζητούμενο την ενιαία δημόσια έκφραση, την απάλειψη δηλαδή «παραφωνιών», κυρίως από την πλευρά του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Ο τελευταίος, μετά τη σύσκεψη, υπερασπίστηκε σαν «αποφάσεις - σταθμούς» τόσο την απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του 1992 για μη χρήση του όρου «Μακεδονία», όσο και την «απόφαση του Βουκουρεστίου», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η λύση η οποία θα δοθεί θα είναι μια λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Koτζιάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μία σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, υπενθυμίζοντας ότι αυτό είχε «είχε προβάλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι.». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή τη χρονιά θα λυθούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν «βαλτώσει» εδώ και δεκαετίες, ενώ ως προς το περιεχόμενο της σύσκεψης έθεσε σε αδρές γραμμές το γενικότερο πλαίσιο εντός του οποίου επιδιώκονται λύσεις των ανοιχτών ζητημάτων. Οπως είπε, κουβεντιάστηκαν «ζητήματα των Βαλκανίων, για τον τρόπο που θα αναπτύξουμε παραπέρα τις συνεργασίες μας με τις άλλες βαλκανικές χώρες και θα συνδράμουμε όλοι μαζί στη μεγαλύτερη ευμάρεια και παραγωγική ανασυγκρότηση πολλών περιοχών των ίδιων των Βαλκανίων».

Εκφράζοντας τις προσδοκίες της ελληνικής αστικής τάξης από το «σπρώξιμο» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή των Βαλκανίων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε χτες στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» ότι η «λύση σε αυτό το χρονίζον πρόβλημα (...) θα επιταχύνει τη σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, θα συμβάλει στην ταχύτερη προοπτική ένταξης στην ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο, και κυρίως θα αναδείξει τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή».

Στον απόηχο της σύσκεψης και των δηλώσεων στο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι, που αναμένεται στην Αθήνα τη Δευτέρα για συναντήσεις με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και τον αν. υπουργό Γ. Κατρούγκαλο, είπε ότι για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ενταθούν οι συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναμένουν επίσημη «κυβερνητική τοποθέτηση»

Σχολιάζοντας τη σύσκεψη σε συνέντευξή του στο «capital.gr», ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί «επί της λεπτομέρειας της όποιας λύσης τελικά διαπραγματευτεί η κυβέρνηση (...) όταν τοποθετηθεί επίσημα η κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού, εκφράζοντας και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους». Είπε βέβαια κι αυτός ότι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό «αποτελεί την εθνική γραμμή της χώρας, όπως αυτή καθορίστηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι». «Κατά πόσο αυτή η γραμμή αποτελεί πλαίσιο και των δύο κυβερνητικών εταίρων, απομένει να το δούμε», πρόσθεσε, εκτιμώντας όμως παράλληλα ότι «ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του υπουργού Εθνικής Αμυνας». Ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε πάντως να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει η ΝΔ, αν η κυβέρνηση υιοθετήσει τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Μιλώντας στον «Αlpha», ο Π. Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» που «υπονομεύει την όποια διαπραγμάτευση». Και πρόσθεσε πως «έχουμε πει από την αρχή ότι θέλουμε μια λύση πάνω στην εθνική γραμμή και αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο θα επιμείνουμε και θα τοποθετηθούμε όταν η συζήτηση έρθει με συγκεκριμένη πρόταση, ενιαία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

ΥΠΟΘΕΣΗ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δικαστούν στην Ελλάδα

Ανοιχτό άφησε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, το ενδεχόμενο να δικαστούν στη χώρα μας οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, λέγοντας ότι η κυβέρνηση μελετά το θέμα αυτό στην περίπτωση που ζητηθεί από την Τουρκία.

Ανέφερε επιπρόσθετα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι υπάρχει η δυνατότητα εκ της ποινικής νομοθεσίας οι 8 Τούρκοι να δικαστούν στην Ελλάδα για τα αδικήματα που φέρεται να τέλεσαν στην αλλοδαπή, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα.

Τέλος, ανέφερε: «Το θέμα της έκδοσης έχει οριστικά κλείσει. Είναι απολύτως σεβαστή από όλους μας η απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι νομικοί κύκλοι το επαναφέρουν. Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Πολλή φασαρία για το τίποτα».

Παράλληλα, σήμερα, θα εξεταστεί το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου για παροχή ασύλου σε έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έχει καταθέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με την αίτηση ακύρωσης της απόφασης. Οι αιτήσεις έχουν εισαχθεί στο Θ' Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου και η ημερομηνία συζήτησης της κύριας αίτησης αναμένεται να προσδιοριστεί πιθανόν στο επόμενο εξάμηνο.

Τον τελικό λόγο για την αίτηση ακύρωσης την έχει το ΣτΕ, καθώς είτε η κυβέρνηση είτε ο Τούρκος στρατιωτικός μπορούν να ασκήσουν έφεση επί της όποιας απόφασης εκδοθεί. Σημειωτέον, το επόμενο διάστημα αναμένεται η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου να εκδώσει τις αποφάσεις της και επί των αιτήσεων ασύλου και των άλλων 7 Τούρκων αξιωματικών.

ΕΕΔΥΕ
Καμπάνια συλλογής υπογραφών για την Παλαιστίνη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), εκφράζοντας τη διεθνιστική της αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, έχει ξεκινήσει καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://eedye.gr/syllogi-ipografon-palaistini υπάρχει η πλατφόρμα συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών.

Με ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους, όλες και όλους που προβληματίζονται από τις τελευταίες εξελίξεις, να συμμετάσχουν στην καμπάνια, εκφράζοντας και με αυτόν τον τρόπο την εναντίωσή τους στην κατάπτυστη απόφαση των ΗΠΑ, αλλά και στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων, που όλα αυτά τα χρόνια ενισχύουν συνεχώς μια σειρά από πολιτικές - οικονομικές - στρατιωτικές συνεργασίες με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης.

Μετά τη λήξη της καμπάνιας, οι υπογραφές θα κατατεθούν στην ελληνική Βουλή, απαιτώντας την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στη βάση της απόφασής της το Δεκέμβρη του 2015, στην πρεσβεία της Παλαιστίνης, ως ένδειξη της έμπρακτης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό καθώς και στην πρεσβεία του Ισραήλ, εκφράζοντας την αντίθεση του ελληνικού λαού στην ισραηλινή κατοχή που διαιωνίζεται με ευθύνη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Εκθέσεις βιβλίου στην Αττική

Για λίγες μέρες ακόμα συνεχίζονται οι εκθέσεις βιβλίου Οργανώσεων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σε γραφεία ΚΟ. Πιο συγκεκριμένα:

  • Γέρακας (Λεωφόρος Μαραθώνος 96): Μέχρι την Κυριακή 11/1, με ώρες 18.30 - 20.30.
  • Νέα Μάκρη (Λεωφόρος Μαραθώνος 112): 5, 6 και 7 Γενάρη, με ώρες: 17.30 - 20.30.
  • Λαύριο (Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου): 10 Γενάρη με ώρες 10.00 - 12.00 και 11 Γενάρη με ώρες 10.00 - 12.00 και 18.00 - 20.00.
Εκδηλώσεις - συνεστιάσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Οι ΚΟ Σπάρτης διοργανώνουν συνεστίαση - κοπή της πίτας στις 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της «Γιορτής ελιάς και λαδιού», στη Σελλασία. Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής διοργανώνει πάρτι στις 9.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως).

-- Η ΚΟ Ελευσίνας Αττικής καλεί στο γλέντι που διοργανώνει στις 8 μ.μ., στην ταβέρνα «Θανάσης», στη Μαγούλα.

-- Οι Κλαδικές ΚΟΒ Χανίων οργανώνουν λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ. στο μεζεδοπωλείο «Αυλή» στη Νέα Χώρα (Σελίνου 123).

-- Η ΚΟΒ Πικρολίμνης Κιλκίς διοργανώνει ποντιακό γλέντι στις 8 μ.μ., στο καφέ «Mirrors», στο Παλιό Αγιονέρι. Συμμετέχουν ο Σάμος Ασλιχανίδης στο κλαρίνο, ο Χρήστος Παναγιωτίδης στη λύρα, ο Λάζαρος Κεφαλίδης στο τραγούδι, ο Ηρακλής Ξενίδης στα πλήκτρα και ο Φίλιππος Ασλιχανίδης στα τύμπανα.

Αύριο, Σάββατο, στις 8 μ.μ. η ΚΟΒ Χερσονήσου Κρήτης διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση στην ταβέρνα «Παραδοσιακό», με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ και βουλευτή του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει κρητικό γλέντι.

Την Κυριακή 7 Γενάρη, η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών Αττικής διοργανώνει μεγάλο λαϊκό γλέντι στη 1 μ.μ., στο Δημοτικό Γυμναστήριο Βύρωνα (Αρχιεπ. Αθηνών Χρυσοστόμου 17).

Τουρκικές παραβιάσεις

Επανήλθαν χτες, μετά από διάλειμμα λίγων ημερών, οι τουρκικές προκλήσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ένας σχηματισμός από δύο οπλισμένα τουρκικά «F-16» και ένα αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας «CN-235», προχώρησαν σε δύο παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και δύο παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Aθηνών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ