ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Η «πίεση προς τη Βόρεια Κορέα» μοχλός ευρύτερων ανταγωνισμών

Ενδεικτικές οι επισημάνσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στους «Νιου Γιορκ Τάιμς»

Από πρόσφατες ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας στην Κορεατική Χερσόνησο

<저작권자 ⓒ 1980-2017 ㈜연합뉴스. 무단 전재

Από πρόσφατες ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας στην Κορεατική Χερσόνησο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ.--

«Η πίεση (προς την Πιονγιάνγκ) θα συνεχιστεί» διαμηνύει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, με άρθρο του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» που - κάνοντας ευρύτερο απολογισμό για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ - αναδεικνύει την κλιμάκωση γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού. Ετσι, ο Τίλερσον υποστηρίζει ότι «η διεθνής απομόνωση θα πιέσει το καθεστώς (της Βόρειας Κορέας) για να έρθει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για την εγκατάλειψη των πυρηνικών και βαλλιστικών του πυραυλικών προγραμμάτων», προσθέτοντας ότι «μια πόρτα στο διάλογο παραμένει ανοικτή, αλλά έχουμε καταστήσει σαφές πως το καθεστώς πρέπει να κερδίσει αυτήν την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Προχωρώντας στο «ζουμί» των διεργασιών που απλώνονται γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, ο Τίλερσον επισημαίνει ότι «πολλοί ανταποκρίθηκαν με θετικά βήματα» στην «έκκληση των ΗΠΑ προς συμμάχους και εταίρους για την άσκηση μονομερούς πίεσης προς τη Βόρεια Κορέα» και υπογραμμίζει: «Ενα βασικό συστατικό της στρατηγικής μας για το θέμα της Βόρειας Κορέας είναι να πειστεί η Κίνα να εξασκήσει την αποφασιστική της εμπορική επιρροή στην Πιονγιάνγκ. Η Κίνα έχει εφαρμόσει αρκετές απαγορεύσεις και κυρώσεις σε εισαγωγές, αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα». Ενώ, αναδεικνύοντας ότι το παζάρι δεν αφορά μόνο τις ισορροπίες στη Χερσόνησο, τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα αμερικανικά συμφέροντα (και) σε άλλα πεδία των σχέσεών μας (με την Κίνα), συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών ανισορροπιών, την κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων και τις ανησυχητικές στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και αλλού». Και μεταξύ άλλων, κατέληξε: «Η άνοδος της Κίνας ως οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης απαιτεί Ουάσιγκτον και Πεκίνο να αναλογιστούν προσεκτικά πώς θα χειριστούν τη σχέση τους για τα επόμενα 50 χρόνια».

Ολα τα παραπάνω βεβαιώνουν ότι μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ διευρύνονται αντιθέσεις αλλά και παζάρια, παράλληλα με ευρύτερες διεργασίες στις οποίες εμπλέκονται και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (με πρώτη τη Ρωσία), οι οποίες εκφράζονται και στις εξελίξεις στη Χερσόνησο.

Στο μεταξύ, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «πολύ απογοητευμένος που η Κίνα επιτρέπει πετρέλαιο να εισάγεται στη Βόρεια Κορέα», επιμένοντας σε κατηγορίες για παραβίαση των κυρώσεων από κινεζικά πλοία (που το Πεκίνο διαψεύδει). Αν συνεχιστεί αυτό, συνέχισε, «δεν θα βρεθεί ποτέ φιλική λύση στο βορειοκορεατικό πρόβλημα».

Νοτιοκορεατικά γυμνάσια ανησυχούν το Τόκιο

Στο μεταξύ, χτες, το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την έναρξη των ετήσιων, διήμερων στρατιωτικών ασκήσεων για τα νησιά «Ντόκντο», «για την παρεμπόδιση της παρείσφρησης ξένων δυνάμεων στη νοτιοκορεατική επικράτεια». Η άσκηση διεξάγεται στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. Για τα νησιά «Ντόκντο» (στα κορεατικά) ή «Τακεσίμα» (στα ιαπωνικά), ερίζουν Σεούλ και Τόκιο, που - αν και συνεργάτες απέναντι στην Πιονγιάνγκ - εξακολουθούν να έχουν διάφορες αντιθέσεις και διαφωνίες.

Μάλιστα, Ιάπωνας αξιωματούχος - σύμφωνα με το πρακτορείο «Κιόντο» - εξέφρασε, ανώνυμα, τη δυσαρέσκεια της ιαπωνικής κυβέρνησης για την έναρξη των ασκήσεων κοντά στα συγκεκριμένα νησιά, χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες». Από την πλευρά της, η Σεούλ σημείωσε ότι η άσκηση γίνεται δύο φορές κάθε χρόνο και για τη διενέργειά της κινητοποιούνται τμήματα του Πολεμικού Ναυτικού, των Πεζοναυτών, της Ακτοφυλακής, της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και της Αστυνομίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στέλνει γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει το ρόλο του ντόπιου κεφαλαίου στις ευρύτερες γεωπολιτικές και επενδυτικές ανακατατάξεις στην περιοχή μας, εστιάζοντας και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό αντανακλούν και δημοσιεύματα που τις τελευταίες μέρες εμφανίζουν την Αγκυρα να προετοιμάζει τις γεωτρήσεις που έχει εξαγγείλει στην περιοχή από την περασμένη άνοιξη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα «Χάπερ Κίπρις», το σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός» έπλεε χτες στα ανοιχτά της Κύπρου. Θυμίζουμε ότι μια μέρα πριν είχε φτάσει στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο «Saipem 12000», που τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει γεωτρήσεις για λογαριασμό της κοινοπραξίας των ENI - «Total», στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, ΜΜΕ όπως η «Καθημερινή» και ο «ΣΚΑΪ» μετέδιδαν χτες ότι στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου έπλεε και το γεωτρύπανο «Deepsea Metro 2», το οποίο έχει μισθώσει η Τουρκία για να διενεργήσει έρευνες αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το γεωτρύπανο επρόκειτο να συνοδεύσει η τουρκική κορβέτα «Μπάφρα», ενώ τις τουρκικές κινήσεις παρακολουθούσε στενά και η Αθήνα.

Και συνέχεια διεργασιών

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, σχολιάζοντας τις εντάσεις στις σχέσεις Αγκυρας - Βρυξελλών (και διαφόρων ευρωπαϊκών δυνάμεων), είπε: «Στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη Γερμανία, την Ολλανδία ή το Βέλγιο. Αντίθετα, οι ηγέτες τους είναι παλιοί μου φίλοι». Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπάθησαν να απομονώσουν τέτοια σχόλια για να θολώσουν τους σύνθετους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα παζάρια στα οποία μπλέκεται και η τουρκική πλουτοκρατία.

Ετσι, μεταξύ άλλων, εστίαζαν και σε πρόσφατες δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ότι «οι ψυχρές σχέσεις» με την Τουρκία πρέπει να διορθωθούν, καθώς «η Τουρκία είναι (και) ΝΑΤΟικός εταίρος». Ακόμα, αναμετέδιδαν δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που με αφορμή την τελευταία απελευθέρωση Γερμανού ακτιβιστή από τουρκικές φυλακές υποστήριξε ότι υπάρχουν «σαφή σημάδια εκτόνωσης (σ.σ. των εντάσεων)» και γίνονται βήματα «στη σωστή κατεύθυνση» για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Επίσης, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» σε κύριο άρθρο της υπό τον τίτλο «Γιατί ο Ερντογάν αναζητά ξαφνικά προσέγγιση με τη Γερμανία», αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ότι ο Ερντογάν αναζητά ξαφνικά τη φιλία των χωρών με τις οποίες επιδίωξε τελευταία την αντιπαράθεση (π.χ. Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο) θα μπορούσε να είναι έκφραση μιας εσωτερικής αλλαγής στρατηγικής», καθώς η «παράλληλη διαμάχη με τη Γερμανία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ έβλαψε τη χώρα του». Σύμφωνα με το άρθρο, η κοινή «πολιτική ισχύος» που πρόταξαν ΗΠΑ και ΕΕ απέναντι στην Τουρκία «φέρνει τους πρώτους καρπούς».

Ως κίνητρα για μια πιθανή αλλαγή στάσης του Ερντογάν η εφημερίδα αναφέρει: «Η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν πολλά κοινά με την Τουρκία, για παράδειγμα στο ζήτημα της ανακήρυξης της Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα του Ισραήλ από την αμερικανική κυβέρνηση».

  • Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει κανονικά η έκδοση βίζας για όσους θέλουν να ταξιδεύουν στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι πεπεισμένη «ότι η κατάσταση ασφαλείας έχει βελτιωθεί ικανοποιητικά στην Τουρκία». Η αναστολή της έκδοσης βίζας από τις ΗΠΑ είχε προκαλέσει αντίστοιχη αναστολή και από την Τουρκία, αναδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο πόσο βαθαίνουν ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τους «καημούς» του κεφαλαίου εκφράζουν οι εργατοπατέρες

Ενόψει των διερευνητικών συνομιλιών για το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού στις 7 Γενάρη

Τους «καημούς» του γερμανικού κεφαλαίου για αναβάθμιση της θέσης του στην ΕΕ και στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) και στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Ράινερ Χόφμαν, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Ο ίδιος ζήτησε από τα κόμματα που θα διαπραγματευτούν ενδεχόμενο μεγάλο συνασπισμό (CDU/CSU - SPD) «να σχηματίσουν τάχιστα κυβέρνηση», προκειμένου «να προχωρήσει η ΕΕ σε εμβάθυνση της Ευρωζώνης, σε εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας και σε περισσότερες δημόσιες επενδύσεις».

Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στη Γερμανία - όπου κυριαρχεί η σοσιαλδημοκρατία - είναι εδώ και πολλές δεκαετίες ο καλύτερος σύμμαχος των επιχειρηματικών ομίλων και βάζει ανελλιπώς «πλάτη» για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία τους. Ετσι, δεν προκαλεί εντύπωση που η ηγεσία της DGB επέλεξε και σε αυτή την «κρίσιμη» πολιτική συγκυρία να βγει μπροστά και να διασπείρει νέες αυταπάτες στους Γερμανούς εργαζόμενους, ότι τάχα η συζήτηση και οι αντιθέσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης και της ΕΕ όχι μόνο αφορούν τους λαούς, αλλά ...θα τερματίσουν και τη λιτότητα! Κι όλα αυτά τη στιγμή που τόσο στη Γερμανία, όσο και σε άλλες χώρες (Αυστρία, Γαλλία, Ολλανδία), έρχεται νέα αντεργατική θύελλα.

Οι γερμανικοί όμιλοι - με τους βιομηχάνους να πρωτοστατούν - απαιτούν ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής τους θέσης μέσω της «θωράκισης» της ΕΕ και καλούν γρήγορα την επόμενη κυβέρνηση να διαπραγματευτεί γι' αυτό. Ετσι, ο Χόφμαν υπογράμμισε: «Η διάβρωση της ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους τους οποίους θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το νέο έτος, αλλά και μετά. Η Γερμανία δεν θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χωρίς σταθερή κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε μια λειτουργούσα κυβέρνηση, η οποία να τείνει χείρα συνεργασίας στον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν», ο οποίος προωθεί από τις σκληρότερες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που έχει γνωρίσει η χώρα.

Το ρόλο που θα έχει η σοσιαλδημοκρατία για την ενίσχυση της «κοινωνικής συνοχής» εξήγησε και ο γγ του SPD, Λαρς Κλινγκμπάιλ, ο οποίος δεν αμφισβήτησε τη συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά υποστήριξε πως αυτή θα πρέπει να γίνεται με «διαφάνεια» και «περισσότερη επαφή με το λαό». «Πρέπει να εξηγούμε την πολιτική πιο διεξοδικά και να τη συζητάμε με τους ανθρώπους», είπε και ζήτησε ένα άλλο «στιλ διακυβέρνησης», με διετή απολογισμό της κυβέρνησης, συσκέψεις ανά τη χώρα με πολίτες, οι βουλευτές να καταθέτουν Ερωτήσεις στην καγκελάριο κ.λπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ