Τα σταθερά «ανοίγματα» στην πέρα του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατία επιβεβαίωσε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πορτογαλία (την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο) για την προπαρασκευαστική συνάντηση των αρχηγών κρατών και ηγετών που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 14 και 15 Δεκέμβρη και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντ. Κόστα.
Εκθειάζοντας το «παράδειγμα της Πορτογαλίας», σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα «Diario de Noticias», ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί ένα «success story» αλλά και ένα «δεδικασμένο», αφού «άνοιξε το δρόμο, ώστε κι εμείς να μπορέσουμε να πράξουμε ίδιο, χωρίς να είναι σε θέση οι θεσμοί να μας το αρνηθούν. Δηλαδή (...) να αυξήσουμε μισθούς, να αποκαταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις, τις συλλογικές συμβάσεις κ.λπ.».
Βέβαια, το παράδειγμα που επικαλέστηκε αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο, αφού οι «θετικές» επιδόσεις της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, την οποία στηρίζει και το ΚΚ, αφορούν στη στήριξη του κεφαλαίου στην πλάτη του πορτογαλικού λαού, με τις αέναες θυσίες του οποίου η ανάπτυξη «τρέχει» με 2,8% φέτος. Οι αυξήσεις στους μισθούς που επικαλείται ο Αλ. Τσίπρας είναι της τάξης των 88 λεπτών τη μέρα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 557 ευρώ μεικτά, ενώ η διατήρηση των αντεργατικών νόμων προηγούμενων κυβερνήσεων έχει δώσει γερή ώθηση στην επισφαλή απασχόληση. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, σε πρόσφατο δελτίο του και ο ΣΕΒ παρουσίαζε την Πορτογαλία ως «παράδειγμα προς μίμηση».
Με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές διεργασίες που συντελούνται αυτήν τη στιγμή στην ΕΕ και στα κράτη - μέλη της, ο Αλ. Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη συμπλήρωσε πως «πιστεύω ότι η σοσιαλδημοκρατία, η κεντροαριστερά γενικότερα περνάει μία σοβαρή κρίση. Θεωρώ ότι έφτασε η ώρα να σκεφτούμε έξω από τα τετριμμένα. Ισως να έφτασε η ώρα να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο. Εχουμε ανάγκη από κάτι πιο ριζοσπαστικό (...) έχουμε ανάγκη και από μία ξεκάθαρα ευρωπαϊκή στρατηγική», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε μία κοινή βάση παρά τις υπαρκτές διαφορές μας. Σοσιαλιστές, ριζοσπάστες αριστεροί, κομμουνιστές και πράσινοι είναι απαραίτητο να βρούμε μία κοινή βάση. Για να προχωρήσουμε στη στήριξη συγκεκριμένων δράσεων που θα αποβλέπουν στη μείωση των ανισοτήτων και στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης ΕΕ».
Ενώ και εδώ εξήρε το παράδειγμα της Πορτογαλίας «λόγω της συνεργασίας διαφορετικών αριστερών προοδευτικών δυνάμεων», που ενώθηκαν για να προωθήσουν από καλύτερη θέση τα συμφέροντα του πορτογαλικού κεφαλαίου.
Στην Κέρκυρα, στο μεταξύ, αρχίζει σήμερα το έβδομο «Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο», τις εργασίες του οποίου θα κλείσει αύριο το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
Οι θεματικές αφορούν σε «Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία», «Πολιτικές για την Παιδεία και τον Χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», «Πολιτικές για τη Στήριξη του Πολιτισμού και του Αθλητισμού», «Τουρισμός, Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνική Οικονομία», «Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις, Κοινωνική Συνοχή και Απασχόληση», «Υποδομές, Νησιωτικό Περιβάλλον, Ενέργεια και Δημόσια Περιουσία» και «Αγροτική Ανάπτυξη και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου».
Με δική τους προσυγκέντρωση και διακριτό μπλοκ συμμετείχαν στην κινητοποίηση οι ταξικές δυνάμεις, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας. Οι ταξικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν απέναντι από την πρώην Νομαρχία και με πορεία κατευθύνθηκαν μέχρι την κεντρική πλατεία.
Στη συγκέντρωση, εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ, της Περιφέρειας, του Εργατικού Κέντρου και άλλων φορέων έκλιναν σε όλες τις πτώσεις την αντίθεσή τους στην πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, προσπαθώντας παραπλανητικά να αποκόψουν την πώληση από την πολιτική απελευθέρωσης/ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας που προωθείται από την ΕΕ και υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι το «συντονιστικό» που έχουν στήσει εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση και εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες και τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.
Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Βασίλης Καρατζίδης, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Αναφέρθηκε στο συνολικό πλαίσιο της πολιτικής απελευθέρωσης της Ενέργειας, στις συνέπειες αυτής της πολιτικής αλλά και τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από την πώληση των μονάδων. Οπως είπε, η ανεργία θα φουντώσει ακόμα περισσότερο, μισθοί και δικαιώματα των εργαζομένων θα συρρικνωθούν, θα αυξηθεί η ενεργειακή φτώχεια. Πρόσθεσε πως οι διαβεβαιώσεις του υπουργού ΥΠΕΝ ότι γίνεται διαπραγμάτευση ώστε να εξασφαλιστούν οι θέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων πρέπει να ταρακουνήσουν τους εργαζόμενους μιας και αποτελεί παραδοχή ότι οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο.
Κατήγγειλε επίσης τις αυταπάτες που καλλιεργούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα οι τοπικοί άρχοντες και συνδικαλιστές, και κάλεσε το λαό να δώσει νέα μαχητική απάντηση κλιμακώνοντας τον αγώνα για Ενέργεια στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Με την αποφασιστική συμμετοχή του στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη να στείλει μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα.
Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια νομών Πελοποννήσου καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο, Τετάρτη 6 Δεκέμβρη στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία στη Μεγαλόπολη ενάντια στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, όπως και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Τέλος, χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων στη ΔΕΗ (μονίμων - συμβασιούχων - εργολαβικών) στις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 2 Δεκέμβρη, κόντρα στις προσπάθειες της εργοδοσίας και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να παρεμβάλουν εμπόδια στην πραγματοποίηση της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης και των αρχαιρεσιών του σωματείου.
Το αφήγημά του ανέπτυξε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην «Καθημερινή». Εταξε στους επιχειρηματίες μείωση φόρων, με «συγκράτηση δαπανών», προώθηση «μεταρρυθμίσεων», «επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων» και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Εκανε σαφές ότι ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει τα σπασμένα («δεν υπόσχομαι στους Ελληνες ότι ο δρόμος θα είναι εύκολος (...) Τίποτε δεν θα μας προσφερθεί, όλα θα κατακτηθούν με κόπο»), ενώ αρνήθηκε ότι «Ευρωπαίοι και Αμερικανοί στηρίζουν Τσίπρα», υποστηρίζοντας ότι «δείχνουν τον τελευταίο καιρό μεγάλο ενδιαφέρον για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ», συμπληρώνοντας ότι ο πρωθυπουργός «έδωσε πραγματικά γην και ύδωρ στους δανειστές, εκλιπαρώντας εκείνους που για πολλά χρόνια κατήγγελλε. Γιατί λοιπόν να ενοχλούνται οι ξένοι;»...
Είπε ακόμη ότι στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ κανένα μέλος της οικογένειάς του δεν θα είναι στο υπουργικό συμβούλιο ούτε σε άλλο πολιτειακό αξίωμα, φωτογραφίζοντας την Ντόρα Μπακογιάννη.
Η ΝΔ έκανε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη το 7ο και τελευταίο προσυνέδριό της (ενόψει συνεδρίου στις 16 - 17/12 στην Αθήνα) με αντικείμενο «Για ένα νέο πατριωτισμό».
Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο προσυνέδριο, έδωσε την ερμηνεία ότι «ο νέος πατριωτισμός είναι ο πατριωτισμός της αλήθειας και της ευθύνης (...) απέναντι στους πατριδοκάπηλους, στους λαϊκιστές και στους υποστηρικτές του ανέξοδου εθνικισμού». Υπερασπίστηκε την ένταξη στην ΕΟΚ και την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, την παραμονή της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας εντός ΕΕ και ευρώ.
Παρουσιάστηκαν εκεί και αποτελέσματα ερωτηματολογίου που αποτυπώνουν τη στρατηγική τους σύμπλευση για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Οπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα είναι μια χώρα με γεωγραφικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει ώστε να ενισχύσει τη θέση της και την επιρροή της διεθνώς». 'Η ότι «αξιόπιστη εκπροσώπηση της χώρας και μακροπρόθεσμη χάραξη εξωτερικής πολιτικής» μπορεί να διασφαλιστούν «με διακομματική συναίνεση και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής», «Με πιο έντονη παρουσία της Ελλάδας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς» (βλ. ΝΑΤΟ, ΕΕ) κ.ά.
Με σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας - αντεπίθεση η επιλογή μας», σωματεία και φορείς της Κέρκυρας καλούν στην κινητοποίηση ενάντια στην «αναπτυξιακή» φιέστα που στήνει η κυβέρνηση, αύριο Τετάρτη 6 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκο, όπως και σε συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 14 του μήνα.
Τα σωματεία και οι φορείς της Κέρκυρας στην ανακοίνωσή τους ανάμεσα σε άλλα σημειώνουν πως «οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα στην περιοχή μας γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ανάπτυξη των κερδών των ομίλων, πρώτα και κύρια μέσα από την εμπειρία που υπάρχει συσσωρευμένη στην περιοχή, από το "θαύμα του τουρισμού", που δεν σταμάτησε να αναπτύσσεται ούτε κατά την περίοδο της κρίσης», την ώρα που για τους εργαζόμενους «σπάνε κόκαλα» η εντατικοποίηση, οι μειώσεις μισθών, η απλήρωτη δουλειά, οι αυτοαπασχολούμενοι στενάζουν από τη φορολογία, τις οφειλές, τα χρέη, ενώ το δικαίωμα στις διακοπές για τις λαϊκές οικογένειες είναι «άπιαστο» όνειρο.
«Δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν τις μπίζνες τους ανενόχλητοι, τσαλαπατώντας τις ζωές μας! Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας πολλαπλασιάζοντας τις εστίες αγώνα σε κάθε τόπο, χώρο, κλάδο όπου χτυπά η καρδιά της εργατιάς, του λαού μας», σημειώνουν τα σωματεία και οι φορείς, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση.
Τα σωματεία και οι φορείς που καλούν:
Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνδικάτο Οικοδόμων Κέρκυρας, Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κέρκυρας, Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων, Φοιτητικοί Σύλλογοι: Ιστορικού, Πληροφορικής, Αρχειονομίας του Ιόνιου Παν/μιου, Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Κέρκυρας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας.
Την απαράδεκτη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, που προωθούν ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καταγγέλλει με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.
Στην Ερώτηση αναφέρονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:
«Στο πλαίσιο του μνημονίου που συνδιαμόρφωσαν ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τίθεται σε εφαρμογή η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Εβρου και Δωδεκανήσου (πλην Καρπάθου και Ρόδου). Η κατάργηση του μέτρου αυτού, που κατακτήθηκε μετά από εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, θα φέρει σημαντικές και δυσβάστακτες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα, αγαθά ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης
Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και άνεργοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στο απαράδεκτο αυτό μέτρο που θα επιφέρει ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα για το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων στα νησιά που ήδη πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική (μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κ.ά.) και τη φορολεηλασία που εξαπολύουν κυβέρνηση και ΕΕ, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και τα πρόσθετα βάρη της ζωής στις νησιωτικές περιοχές (μεταφορικά κόστη, συγκοινωνίες, τραγικές ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτών σε νοσοκομεία, χρόνια προβλήματα στα σχολεία).
Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημα:
-- Οχι μόνο να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά των περιοχών που προαναφέρθηκαν, αλλά και να επεκταθεί σε όλα τα νησιά;
-- Για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης για όλη την Ελλάδα;».