Eurokinissi |
Με κίνητρο τους βαθμούς και το πρεστίζ ο Ολυμπιακός κλείνει σήμερα τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις κόντρα στη Γιουβέντους |
Η νίκη της ΑΕΚ στη Λιβαδειά, που τη διατηρεί στο ρετιρέ της βαθμολογίας και τα σπουδαία διπλά των ΠΑΟΚ και Πανιωνίου σε Ξάνθη και «Απ. Νικολαΐδης» αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα που ξεχώρισαν στη 13η αγωνιστική της Super League.
Στη Βοιωτία η ΑΕΚ έχοντας πρωταγωνιστές και σκόρερ το δίδυμο Λιβάγια (52') - Αραούχο (66') πήρε τη νίκη επί του Λεβαδειακού με 2-0 και διατηρήθηκε μόνη στην πρώτη θέση. Παράλληλα, οι «κιτρινόμαυροι», που ήταν ανώτεροι αγωνιστικά των αντιπάλων τους, πήραν και ψυχολογική τόνωση ενόψει του κρίσιμου ματς με την Αούστρια για το Europa League.
Ο ΠΑΟΚ μετά από αρκετό καιρό που αγνοούσε την εκτός έδρας επιτυχία τα κατάφερε με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο επικρατώντας στα Πηγάδα της Ξάνθης με 3-0 (Ντε Λούκα 25' αυτ., Μακ 33', Κρέσπο 62'). Επιτυχία που διατηρεί τους «ασπρόμαυρους» κοντά στην κορυφή και βελτιώνει το κλίμα στην ομάδα.
Αν και τα χρειάστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, ο Ολυμπιακός στο φινάλε νίκησε τον Απόλλωνα Σμύρνης με 3-1. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Ελμπάζ στο 23', οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον Ελαμπντελαουί στο 31' και πήραν τη νίκη χάρη σε δυο τέρματα, του Ανσαριφάντ (80', 94') στο τελευταίο 15λεπτο του αγώνα.
Σπουδαία εκτός έδρας νίκη, που τον ξανάφερε εντός της πρώτης πεντάδας, πήρε ο Πανιώνιος επί του Παναθηναϊκού με 1-0 (73' Ντουρμισάι) βάζοντας παράλληλα τέλος στο αήττητο εντός έδρας των «πρασίνων» με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο τους (23 αγώνες).
Αλλα αποτελέσματα: Αστέρας Τρίπολης - Κέρκυρα 4-0, ΑΕΛ - ΠΑΣ Γιάννινα 1-1, Λαμία - Παναιτωλικός 2-2, Πλατανιάς - Ατρόμητος 1-3.
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: ΑΕΚ 27, Ολυμπιακός 26, ΠΑΟΚ 25, Ατρόμητος 24, Πανιώνιος 19, Αστέρας Τρίπολης 18, Ξάνθη 17, ΠΑΣ Γιάννινα 16, Παναθηναϊκός 15, Λεβαδειακός 15, Λαμία 15, ΑΕΛ 14, Απόλλων Σμ. 11, Κέρκυρα 11, Πλατανιάς 6.
Από την επαρχία ήρθαν οι μεγάλες εκπλήξεις στην 7η αγωνιστική της Basket League αφού Προμηθέας και Λαύριο πέτυχαν σπουδαίες νίκες επί Αρη και ΑΕΚ αντίστοιχα και παρέμειναν στα ψηλά της βαθμολογίας. Στα αξιοσημείωτα της αγωνιστικής και η πρώτη νίκη της Κύμης επί του Πανιωνίου στο ντέρμπι των ουραγών της βαθμολογίας.
Στην Πάτρα ο Προμηθέας κυριαρχώντας πλήρως στο β' μέρος νίκησε τον Αρη με το εκκωφαντικό 70-40, υποχρεώνοντας τους «κιτρινόμαυρους» να πετύχουν μόλις 11 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο (32-29 είχε λήξει το πρώτο μέρος). Ετσι, οι Πατρινοί παρέμειναν συγκάτοικοι του Ολυμπιακού στη δεύτερη θέση.
Την εκπληκτική του πορεία συνέχισε και το Λαύριο, που νίκησε την ΑΕΚ 80-72, την προσπέρασε βαθμολογικά και ανέβηκε μόνο του στο τέταρτο σκαλοπάτι. Πρωταγωνιστές από τους νικητές ήταν οι Μουρ, Ουίγκινς, την ώρα που η νέα αποτυχία των «κιτρινόμαυρων» προαγγέλλει εξελίξεις.
Συναρπαστικό ματς με ένταση και αγωνία στα τελευταία λεπτά έγινε στη Ν. Σμύρνη, όπου η Κύμη πήρε σημαντική νίκη επί του Πανιωνίου με 92-91 στην παράταση (κ.α. 80-80) στην κόντρα των δυο ουραγών. Ετσι ξεκόλλησε από την τελευταία θέση αποκτώντας βαθμολογικό και ψυχολογικό πλεονέκτημα έναντι των «κυανέρυθρων». Οι τελευταίοι πάντως κατέθεσαν ένσταση για μια φάση 45 δεύτερα πριν από τη λήξη της κανονικής περιόδου υποστηρίζοντας ότι κακώς ανανεώθηκε ο χρόνος σε αποτυχημένη επίθεση των φιλοξενουμένων αφού η μπάλα δεν είχε χτυπήσει στεφάνι.
Αλλα αποτελέσματα: ΠΑΟΚ - Κολοσσός Ρόδου 70-56, Παναθηναϊκός - Τρίκαλα 87-56, Ολυμπιακός - Κόροιβος 97-76.
Χωρίς να προκύψει το μεγάλο παιχνίδι, όπως αναμενόταν με βάση τα κριτήρια της κλήρωσης, πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι η κλήρωση για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Τα ζευγάρια αναλυτικά: Πλατανιάς - Ολυμπιακός, Αστέρας Τρίπολης - Ατρόμητος, Λεβαδειακός - ΠΑΣ Γιάννινα, Λαμία - Παναθηναϊκός, Παναιτωλικός - ΑΕΚ, Τρίκαλα - ΠΑΟΚ, Πανιώνιος - ΟΦΗ, ΑΕΛ - Ξάνθη. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν το διήμερο 19 - 21 Δεκέμβρη και οι ρεβάνς στις 9 - 11 Γενάρη.
Από την πόλη Χαμενλίνα της Φινλανδίας αρχίζει η πορεία του ΠΑΟΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ 2017-18. Οι πρωταθλητές Ελλάδας στη 13η παρουσία τους στα ευρωπαϊκά κύπελλα και στην τρίτη συνεχόμενη στο Τσάμπιονς Λιγκ μπαίνουν στη φάση των ομίλων. Θα αγωνιστούν στο Β΄ όμιλο και θα έχουν αντιπάλους κατά σειρά τη φινλανδική Σασταμάλα, την τουρκική Χάλκμπανκ Αγκυρας και τη γερμανική Φριντρισχάφεν. Κόντρα στη φινλανδική ομάδα οι «ασπρόμαυροι» ανοίγουν σήμερα τους αγώνες τους (19.00) έχοντας το ρόλο του φαβορί κόντρα στην... πρωτάρα στη διοργάνωση Σασταμάλα.
Σε ηλικία 67 ετών, «έφυγε» χτες από τη ζωή ένας εκ των παλιότερων αθλητικών συντακτών, ο Κώστας Μότσης, που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την ίδρυση της ΕΡΑ Σπορ, του πρώτου πανελλήνιας εμβέλειας αθλητικού ραδιοφωνικού σταθμού. Ο Κώστας Μότσης ασχολήθηκε με το αθλητικό ρεπορτάζ για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, από τις συχνότητες της ΕΡΤ, ενώ διετέλεσε για χρόνια διευθυντής της ΕΡΑ Σπορ. Επίσης, συνδέθηκε άμεσα με μια από τις πλέον επιτυχημένες αθλητικές ραδιοφωνικές εκπομπές του κρατικού ραδιοφώνου, το «Μικρόφωνο στα γήπεδα», έχοντας το ρόλο του συντονιστή στην εκπομπή, η οποία μετέδιδε ζωντανά τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις κάθε Κυριακή μεσημέρι. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνταν στο σάιτ ΕΡΤ OPEN που είχε δημιουργηθεί μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Για το θάνατο του Κώστα Μότση εξέδωσαν συλλυπητήριες ανακοινώσεις η ΕΡΤ, ο ΠΣΑΤ, η ΕΠΟ, ο ΕΣΑΚΕ, η ΕΣΑΠ κ.ά.
Με το κυνήγι των θέσεων πρόκρισης να μην τους δίνει περιθώρια απωλειών, Αρης και ΠΑΟΚ επιστρέφουν σήμερα στις υποχρεώσεις τους για το FIBA Champions League συμμετέχοντας στην 7η αγωνιστική των ομίλων τους. Οι «κιτρινόμαυροι» για τον 4ο όμιλο θα δοκιμαστούν εκτός έδρας με την Οστάνδη (21.30 Novasports 1) θέλοντας τη νίκη όχι μόνο για πρακτικούς λόγους αλλά και ψυχολογικούς μετά την ήττα στην Πάτρα από τον Προμηθέα για το πρωτάθλημα. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε δυσκολότερη θέση όντας ουραγός στον β' όμιλο και φιλοξενώντας σήμερα στην Πυλαία τη Βέντσπιλς (19.30 Novasports 2) παίζει από τα τελευταία του χαρτιά ώστε να ξαναμπεί σε τροχιά πρόκρισης.