ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Συνεχίζονται οι αγωνιστικές δράσεις με κορύφωση την Κυριακή

ΣΕΑΑΝ και Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ καλούν στις 3/12 σε πορεία μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη διοίκηση του ΕΦΚΑ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη διοίκηση του ΕΦΚΑ
Την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρίες, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., στον πεζόδρομο της Κοραή (στάση μετρό «Πανεπιστήμιο») και σε πορεία μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα αιτήματα αιχμής που προβάλλουν είναι: Οχι στα σφαγεία των ΚΕΠΑ. Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση καταβολή των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ στις οικογένειες των ΑμεΑ. Δημόσιες, δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρώιμης διάγνωσης, έγκαιρης παρέμβασης, Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και αποκατάστασης των ΑμεΑ. Να ανοίξει ξανά το Ιδρυμα Σκαραμαγκά. Οχι στην αποασυλοποίηση - απάτη. Επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων στα προ των περικοπών επίπεδα.

«Ληστεύουν το λαό για την πλουτοκρατία, μοιράζουν μερίσματα, πουλάνε προστασία»: Με αυτό το σύνθημα, χτες οι δυνάμεις της ΣΕΑΑΝ, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και εκπρόσωποι των συνταξιούχων ΔΕΚΟ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Δ. Τσακίρη, υποδιοικητή και υπεύθυνο για τη λειτουργία των ΚΕΠΑ, οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη σφαγή στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας, καθώς και για την επιμονή της διοίκησης του ΕΦΚΑ να μην δίνει τη σύνταξη αναπηρίας, εδώ και πέντε χρόνια, σε σακατεμένο και στα δύο χέρια μεταλλεργάτη και πρόσφατα πλημμυροπαθή στη Μάνδρα Αττικής. Ο υποδιοικητής προσποιήθηκε τον ανήξερο, ενώ πριν λίγες βδομάδες είχε δεσμευτεί ότι θα μεριμνήσει για το θέμα.

Σήμερα Παρασκευή, στις 9 π.μ., μαζί με Λαϊκές Επιτροπές θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα παραρτήματα του ΕΟΠΥΥ στην Αττική, για τη μεγάλη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των οφειλόμενων προς τους γονείς για τις θεραπείες των παιδιών τους, αλλά και για φάρμακα, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.

Συγκέντρωση και στις Σέρρες

Συγκέντρωση την Κυριακή 3/12 στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Κρονίου στις Σέρρες διοργανώνει, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρίες, η Συντονιστική Επιτροπή Υγειονομικών, Φαρμακοποιών, Χρονίως Πασχόντων και Ευπαθών Ομάδων Ν. Σερρών.

Χτες Πέμπτη, κατέθεσε λουλούδια στο άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης (πλατεία Εμπορίου), τιμώντας τους ήρωες ανάπηρους που αντιστάθηκαν στο ναζισμό - φασισμό. Με ανακοίνωσή της, θυμίζει ότι «τη νύχτα της 30ής Νοέμβρη 1943, ο αρχιγκεσταπίτης Φον Στρόουπ έδωσε διαταγή σε πάνω από 1.000 ταγματασφαλίτες να επιτεθούν σε 19 νοσοκομεία της Αθήνας. Σκοπός τους να εξουδετερώσουν τους 15.000 ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου, οι οποίοι είχαν μετατρέψει τα νοσοκομεία σε κάστρα της Εθνικής Αντίστασης (...) 73 χρόνια μετά από τη σφαγή στα νοσοκομεία της Αθήνας, ο αγώνας και η θυσία των συναδέλφων μας αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης για κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο».

Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ»
Περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη, «τροχονόμος» στους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς

Η μονιμοποίηση και ο «εκσυγχρονισμός» των βάρβαρων περικοπών της κρατικής και ασφαλιστικής δαπάνης για τις ανάγκες της φαρμακευτικής περίθαλψης του λαού, όπως και μια λειτουργία «τροχονόμου» στην οξύτατη διαπάλη μεταξύ των φαρμακοβιομηχάνων για την πίτα της δημόσιας ασφαλιστικής δαπάνης, αποτελούν τις βασικές πλευρές του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την «Αξιολόγηση και Αποζημίωση Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης» που παρουσίασε χτες ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός.

Οι όροι, κανόνες και προϋποθέσεις του νομοσχεδίου καμιά σχέση έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα. Υπηρετούν τους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των «ματωμένων» πλεονασμάτων.

Χαρακτηριστικά, το «κόστος» και οι «επιπτώσεις στον προϋπολογισμό» είναι οι φράσεις - κλειδιά που διαπνέουν τις διατάξεις που παρουσιάστηκαν χτες από το νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση και προγραμματίζεται να προωθηθεί προς νομοθέτηση πριν από τις γιορτές.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες διατάξεις, συστήνονται η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης. Η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης θα έχει αντικείμενο την αξιολόγηση των σκευασμάτων, την ένταξη ή την απένταξη φαρμακευτικών προϊόντων από τον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων και την αναθεώρηση του καταλόγου. Ο κατάλογος των αποζημιούμενων φαρμάκων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, περιλαμβάνει 8.000 σκευάσματα και η επαναξιολόγηση του καταλόγου θα ξεκινήσει πρώτα από τα φάρμακα που εντάχθηκαν πρόσφατα σε αυτόν.

Τα βασικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται από την Επιτροπή για την αξιολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων είναι το κόστος, η επίπτωση στον προϋπολογισμό, το κλινικό όφελος όπως αυτό αποτιμάται λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα και το φορτίο της νόσου και η επίδραση πάνω στους δείκτες θνητότητας και νοσηρότητας καθώς και τα δεδομένα ασφάλειας και ανεκτικότητας, η σύγκριση με τις ήδη διαθέσιμες αποζημιούμενες θεραπείες φαρμακευτικών προϊόντων, ο βαθμός αξιοπιστίας των δεδομένων των κλινικών μελετών.

Οπως αναφέρεται, «μαζί με κάθε θεραπευτική ένδειξη αναφέρονται υποχρεωτικά και τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών για τους οποίους το φάρμακο προτείνεται να αποζημιώνεται, καθώς και το στάδιο της θεραπευτικής γραμμής για το οποίο το φάρμακο προτείνεται να αποζημιώνεται καθώς επίσης και το μέγεθος του πληθυσμού, στο οποίο είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η θεραπεία για να αξιολογηθεί η επίπτωση στον προϋπολογισμό».

Τα παραπάνω προοιωνίζονται νέα βάρη στην τσέπη του λαού, ο οποίος με όλα τα προηγούμενα μέτρα των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, ήδη πληρώνει πολύ πιο αυξημένες συμμετοχές για το φάρμακο - εμπόρευμα, πληρώνει εξολοκλήρου φάρμακα που αφαιρούνται από τα αποζημιούμενα για να μην αυξάνεται η κρατική δαπάνη, ήδη βάζει το χέρι στην τσέπη με τη διαρκή διεύρυνση των φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης όπως τα ΜΗΣΥΦΑ και τα ΓΕΔΙΦΑ.

Παράλληλα, ενισχύονται ακόμη περισσότερο τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, τα οποία ήδη αποτελούν εργαλείο επιβολής και ελέγχου των βάρβαρων περικοπών.

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση στην PwC ενάντια στις απαράδεκτες συμβάσεις

Kινητοποίηση στα γραφεία της εταιρείας PwC (Λ. Κηφισίας 268, Χαλάνδρι) οργανώνει σήμερα Παρασκευή στις 8.30 π.μ. η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, ενάντια στις νέες συμβάσεις που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία.

«Η εργοδοσία», σημειώνει η Ενωση, «επιδιώκει οι εργαζόμενοι να μην έχουν κανένα δικαίωμα και προσπαθεί να το κατοχυρώσει με την υπογραφή μιας άνευ όρων σύμβασης που καταργεί όλα τα δικαιώματα που είχαν οι εργαζόμενοι (μισθό, προϋπηρεσία, ωράριο υπερωρίες κ.λπ.). Ανάμεσα σε άλλα, δεν ορίζει ωράριο, ο συμφωνημένος μισθός συμψηφίζει υπερωρίες, Κυριακές, επιδόματα (τωρινά ή μελλοντικά!), δίνει το ελεύθερο να μετακινεί τους εργαζόμενους σε όποιο πόστο θέλει, όπου θέλει, χωρίς αποζημιώσεις, ακόμα και να τους νοικιάζει.

Αυτή η σύμβαση στάλθηκε με mail στους εργαζόμενους και τους καλούσε την επόμενη μέρα να την υπογράψουν όλοι. Το σωματείο μας απαίτησε να σταματήσει η διαδικασία και ενημέρωσε τους εργαζόμενους. Αρκετοί εργαζόμενοι μέχρι σήμερα αρνήθηκαν να υπογράψουν, παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές που δέχονται από την εργοδοσία».

Το σωματείο επισημαίνει πως «οι εργοδότες του κλάδου, παρά τους ανταγωνισμούς που μπορεί να έχουν μεταξύ τους, έχουν κοινό στόχο το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος. Κέρδος που βγαίνει από τη δουλειά μας. Με τις συμβάσεις αυτές αυξάνονται επιπλέον τα κέρδη τους, πατώντας πάνω στη δική μας ζωή. Αν δεν αντισταθούμε θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου μας. Ολα τα παραπάνω πατάνε στη μη ύπαρξη κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με ευθύνη των εργοδοτικών ενώσεων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ κ.ά.) και με τη νομοθετική βοήθεια των εκάστοτε κυβερνήσεων, αρνούνται να υπογράψουν με την ΠΟΛ (σ.σ. Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών) νέα σύμβαση (η τελευταία υπογράφτηκε το 2009) η οποία θα καλύπτει τους όλους τους εργαζόμενους στις ελεγκτικές εταιρείες, καθώς και λογιστές, βοηθούς λογιστές, συμβούλους κ.λπ.».

Συνέλευση της Λαϊκής Επιτροπής Θερμαϊκού

Λαϊκή Συνέλευση διοργανώνει σήμερα Παρασκευή η Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού (Νέοι Επιβάτες). Αντικείμενο της συνέλευσης είναι η ανάδειξη των προβλημάτων που σχετίζονται με την ανεργία, η οργάνωση της καταγραφής τους και η εκλογή Επιτροπής Αγώνα ανέργων Θερμαϊκού, που θα αναλάβει να εκπονήσει σχέδιο δράσεων αλληλεγγύης και διεκδίκησης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη για τους ιατρικούς επισκέπτες

Σύσκεψη για τους ιατρικούς επισκέπτες διοργανώνει αύριο Σάββατο το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Καλλυντικού & Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής - Πειραιά και Νήσων, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27).

«Ο χώρος της ιατρικής ενημέρωσης (ιατρικοί επισκέπτες, ιατρικά τμήματα εταιριών, τμήματα κλινικών μελετών και όλοι οι συναφείς κλάδοι), έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια απανωτά χτυπήματα. Απολύσεις, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει συνάδελφος που να μη βιώνει ανασφάλεια για το εργασιακό του αύριο. Είναι πια μια πραγματικότητα τα σύγχρονα "δουλεμπορικά" γραφεία, στα οποία αρκετοί συνάδελφοί μας δουλεύουν με το καθεστώς του ενοικιαζόμενου. Ο κλάδος εξακολουθεί να μην έχει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με τον κάθε εργοδότη να μπορεί να προσλαμβάνει με ό,τι μισθό και εργασιακά δικαιώματα θέλει. Επιπλέον, η διοίκηση του ΤΕΑΦΥΕ, του - πλέον - επαγγελματικού μας ταμείου (για το οποίο παρακρατούνται σημαντικές εισφορές από το μισθό μας), προχωρά σε συνεχείς περικοπές στις συντάξεις και σε αποκλεισμό πολλών συναδέλφων συνταξιούχων, εφαρμόζοντας στο ακέραιο όλους τους αντεργατικούς νόμους των τελευταίων ετών», σημειώνει το Συνδικάτο.

Επισημαίνει τέλος ότι η κυβέρνηση, εκτός των άλλων αντιλαϊκών μέτρων, «φρόντισε να μας βάλει να πληρώσουμε φόρο και για τη χρήση των εταιρικών αυτοκινήτων, που για μας είναι εργαλεία δουλειάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ