Πηγές του ΥΠΕΝ και της ΔΕΗ αναφέρουν ότι το τελευταίο θέμα που απομένει να συμφωνηθεί αφορά τη χρονική διάρκεια λειτουργίας των δύο μονάδων στο Αμύνταιο που θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης και για τις οποίες «παζαρεύεται» αν θα κλείσουν αρχές του 2019 ή το 2023. Οι δύο συγκεκριμένες μονάδες, με τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να αποσυρθούν καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια εκπομπών ρύπων που θέτει η ΕΕ, εκτός εάν αναβαθμιστούν, κάτι που απαιτεί να δοθεί περισσότερος χρόνος λειτουργίας. Επομένως, είναι καθοριστικής σημασίας, στο συνολικότερο επιχειρηματικό «παιχνίδι» που διεξάγεται όλο αυτό το διάστημα εάν η συμφωνία θα προβλέπει την απόσυρσή τους το 2019 ή το 2023.
Πάντως σε ό,τι αφορά αποκλειστικά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει τη «μεταβίβασή» τους σε ποσοστό περίπου 40%, σε σχέση με το σημερινό λιγνιτικό δυναμικό της επιχείρησης, στην κατεύθυνση κατάργησης της σημερινής «μονοπωλιακής πρόσβασής» της στον φτηνό λιγνίτη, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, στο πλαίσιο και της ευρύτερης «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ. Παράλληλα, κατά τις προβλέψεις του αρχικού σχεδιασμού, η διαδικασία αναζήτησης «επενδυτικού ενδιαφέροντος» και η ολοκλήρωση της πώλησης των μονάδων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2018, ωστόσο είναι πιθανό πλέον τα χρονοδιαγράμματα να πάνε μερικούς μήνες πίσω.
Την ίδια στιγμή πάντως, παραμένει δεδομένη η επιθυμία των υπόλοιπων επιχειρηματικών ομίλων και μεγάλων «παικτών» του χώρου - και αυτών που ήδη δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και εκείνων που ετοιμάζονται να εισέλθουν το επόμενο διάστημα - να αποκτήσουν πρόσβαση στο «φιλέτο» των υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν έχει σταματήσει στιγμή να ισχυρίζεται ότι «απέφυγε» την πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων, ωστόσο όλος ο σχεδιασμός για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, καθιστά θέμα χρόνου την παραχώρηση και τέτοιων μονάδων σε ιδιώτες. Η επιτυχία ή όχι της «έρευνας αγοράς» που θα επακολουθήσει τους επόμενους μήνες θα καθορίσει και το αν θα υπάρξει μια άμεση πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, γεγονός που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει, ώστε να μη χρεωθεί πολιτικά μια συμφωνία που πλέον δεν θα έχει ούτε τυπικές διαφορές από το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ» που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι κατ' αναλογία του σχεδίου της «Μικρής ΔΕΗ» που προέβλεπε την απευθείας μεταβίβαση του 30% των πελατών της ΔΕΗ στον νέο επενδυτή, σήμερα η διοίκηση της επιχείρησης, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, έχει επεξεργαστεί σχέδιο για τη δημιουργία εταιρείας λιανικής με πελάτες όλων των κατηγοριών και πώλησης στη συνέχεια σε ιδιώτη προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Πάντως, την «ευτυχή κατάληξη» των διαπραγματεύσεων είχε προαναγγείλει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την «Ενεργειακή Ενωση» της ΕΕ, Μ. Σέφκοβιτς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Στις δημόσιες τοποθετήσεις του είχε εμφανιστεί βέβαιος ότι θα υπάρξει γρήγορη λύση στις διαπραγματεύσεις για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων θέμα που όπως είχε αναφέρει ο ίδιος απασχόλησε τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στις 9 του Νοέμβρη. Από την επίσκεψη του Επιτρόπου προέκυψε επίσης ότι έχει βρεθεί και ένας κοινός τόπος για τη «διευκόλυνση» της ΔΕΗ στις νέες επιχειρηματικές συνεργασίες που επιδιώκει με ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους στη νέα εποχή μετάβασης από το κρατικό μονοπώλιο στην ηλεκτρική ενέργεια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση.
Ετσι σε δημόσιες δηλώσεις του είπε ότι η Επιτροπή δεν θα εμποδίσει τη συμμετοχή εταιρειών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων αρκεί, όπως είπε, «η συμμετοχή τους να μην προσκρούει σε θέματα ανταγωνισμού». Η διοίκηση της ΔΕΗ είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με κινεζικά μονοπώλια για τη δημιουργία επιχειρηματικών συμπράξεων και στην κατασκευή και λειτουργία λιγνιτικών μονάδων αλλά και για την ανάπτυξη και άλλων ενεργειακών σχεδίων κυρίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών. Επίσης, είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της επιχείρησης έχει αποκαλύψει το ενδιαφέρον εταιρειών από Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ για το εγχώριο λιγνιτικό δυναμικό σε αντίθεση με εταιρείες της ΕΕ, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν δείχνουν ανάλογη προθυμία να συμμετάσχουν.
Η παραπάνω διαδικασία συνδέεται φυσικά με την ένταση του κυνηγητού για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία φτάνουν σχεδόν στα 2,5 δισ. ευρώ με ένα σημαντικό μέρος τους, υπολογίζεται κοντά στα 2 δισ. ευρώ, να προέρχεται από τη χαμηλή τάση - οικιακή κατανάλωση και μικρές επιχειρήσεις. Πλέον η επιχείρηση έχει ανακοινώσει την επιβολή ιδιαίτερα «τσουχτερού» επιτοκίου στις ανεξόφλητες οφειλές, ενώ κοινοπραξία εταιρειών με εξειδίκευση στην είσπραξη οφειλών έχει προσληφθεί από τη Διοίκηση για να αναλάβει δράση. Αυτή η στιγμή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο «σύμβουλος» καταστρώνει επιχειρησιακό σχέδιο για την είσπραξη των χρωστούμενων και το μόνο βέβαιο είναι πως το άγριο κυνηγητό εναντίον λαϊκών νοικοκυριών που διατηρούν οφειλές προς την επιχείρηση είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει.
Υπό αυτήν την έννοια, αποτελεί τουλάχιστον θράσος από πλευράς πρωθυπουργού να βαφτίζει «κοινωνικό μέρισμα» την άμεση ταμειακή ενίσχυση της ΔΕΗ ΑΕ με «ζεστό» χρήμα, έναντι των οφειλόμενων του κράτους προς την επιχείρηση από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας προηγούμενων ετών, τη στιγμή που και η θηλιά προς τους οφειλέτες σφίγγει περαιτέρω, αλλά και νέες περικοπές στο, έτσι κι αλλιώς λειψό, Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ετοιμάζονται, υπό την πρόφαση του «εξορθολογισμού» του.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ενεργειακή φτώχεια που ήδη πλήττει τις λαϊκές μάζες θα επεκταθεί με πιο γοργούς ρυθμούς όπως επίσης θα ενισχυθεί το καθεστώς εποχικότητας και ευελιξίας, η μείωση μισθών, η ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις στη ΔΕΗ ΑΕ και συνολικά στον κλάδο.
Είναι βέβαιο ότι η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί ΕΒΕ και μικρομεσαία αγροτιά θα πληρώσουν το τίμημα της προώθησης της παραπέρα «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας. Γι' αυτό κι έχουν κάθε συμφέρον να συνταχθούν με την πρόταση του ΚΚΕ ως τη μόνη διέξοδο που υπηρετεί πραγματικά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ενέργειας υπό κοινωνική ιδιοκτησία και που στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού και με εργατικό έλεγχο, θα εξασφαλίζει θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, φτηνό ρεύμα για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, ενεργειακή ασφάλεια για τη χώρα, πλήρη αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πηγών.