ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ: Ανάκαμψη για το κεφάλαιο πάνω στα αποκαΐδια της αντιλαϊκής πολιτικής
ΠΩΛΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΕΗ: Ενα ακόμη βήμα στην πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρισμού
ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ: Νέες «λυκοσυμμαχίες» αστικών τάξεων στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ: Νέο πεδίο κερδοφορίας όπου «σφάζονται» μονοπώλια
Motion Team |
Σε ό,τι αφορά τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στον τομέα της αγοράς εργασίας, αλλά και στη «βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Ειδικότερα, έχουν εφαρμοστεί περισσότερα από 700 μέτρα για την «απομάκρυνση των εμποδίων στον ανταγωνισμό», ενώ προβλέπονται και άλλες παρεμβάσεις «έως τη λήξη του προγράμματος».
Ως βασικότερες «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα των δημοσιονομικών αναφέρονται το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και η «μεταρρύθμιση» των συντελεστών ΦΠΑ.
Ειδικά για την κατακρεούργηση των συντάξεων επισημαίνεται η «ανάγκη» να συνεχιστεί η εφαρμογή των «μεταρρυθμιστικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα η πλήρης ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων».
Επισημαίνει ότι τέθηκαν «υπό έλεγχο» οι δαπάνες στον τομέα της Υγείας και των κοινωνικών επιδομάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίστηκε το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», επισημαίνεται στην έκθεση.
Υπογραμμίζει ότι η συνεχής εφαρμογή των προβλεπόμενων του προγράμματος, με πλήρη δέσμευση και «ιδιοκτησία» του σε όλες τις διοικητικές βαθμίδες, παραμένει «κλειδί» για τη διασφάλιση μιας επιτυχημένης εφαρμογής του. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι απευθύνονται και στα όποια διάδοχα κυβερνητικά σχήματα, καθώς βέβαια και στον κρατικό μηχανισμό που διεκπεραιώνει τις «μεταρρυθμίσεις» στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, όπως τονίζεται, ξεκαθαρίζοντας τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, «αυτό θα είναι κρίσιμο για να ορθοποδήσει και πάλι η οικονομία και να ξεπεράσει την ανάγκη για οικονομική βοήθεια μετά από οκτώ χρόνια, δημιουργώντας τη βάση για μια επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόσβαση στις αγορές».
Στην πρόσφατη «Φθινοπωρινή έκθεση» χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η «πραγματοποίηση των μακροοικονομικών προβλέψεων, ως προς τους ρυθμούς ανάκαμψης, τελεί υπό την αίρεση» σημαντικών παραγόντων, όπως η έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης «αξιολόγησης», η διευθέτηση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η έκβαση των επικείμενων ελέγχων (stress tests) των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι «βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι η ενδεχόμενη παράταση ενός καθεστώτος οιονεί στασιμότητας, με παρατεταμένη περίοδο χαμηλών ρυθμών μεγέθυνσης. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπονομεύει διαρκώς την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, λόγω της μη αποκλιμάκωσης ή και διεύρυνσης ακόμα του λόγου δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγχώριοι βιομήχανοι «φωτίζουν» το έδαφος πάνω στο οποίο μπορούν να στηριχτούν η αναζωογόνηση των επιχειρηματικών ομίλων και η προσέλκυση ικανής μάζας νέων κερδοφόρων επενδύσεων, που βέβαια αποτελούν αναγκαίο όρο και προϋπόθεση για την επίτευξη ρυθμών καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Παράλληλα, ως «προωθητικός παράγοντας» της ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων αξιολογείται και η στρατηγική σύμπλευση κομμάτων της αστικής διαχείρισης, καθώς, όπως αναφέρεται, «σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ο πολιτικός κίνδυνος είναι σχετικά χαμηλότερος, δεδομένου πως δεν υπάρχει πολιτικός φορέας που να διεκδικεί αξιόπιστα να κυβερνήσει με σκοπό την ανατροπή του προγράμματος και την απομάκρυνση από την Ευρωζώνη».
Σύμφωνα με τους ίδιους, το ΑΕΠ θα ενισχυθεί φέτος με ρυθμό 1,7% και το 2018 με 2,4%, κυρίως με τη συμβολή των νέων επενδύσεων, την «αύξηση της απασχόλησης» και το «βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα» για την επόμενη χρονιά.
Τα ίδια, άλλωστε, έχει επισημάνει στις δικές του εκτιμήσεις και το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του (Fiscal Monitor), όπου καταγράφεται η διαρκής πίεση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη ακόμη και των στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, προβλέποντας ότι οι συνολικές δαπάνες της «γενικής κυβέρνησης» (κρατικός προϋπολογισμός και ασφαλιστικά ταμεία), από 50,3% του ΑΕΠ φέτος, θα υποχωρήσουν στο 48% το 2018, και η καρατόμηση θα συνεχιστεί αμείωτη και με εντεινόμενους ρυθμούς, για να υποχωρήσει στο 45,4% από το 2021...
Σε κάθε περίπτωση, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για το 2018, όπως εμφανίζεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021, που ήδη έχει καταθέσει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
Στην κατηγορία «κοινωνικές παροχές» (συντάξεις, ΕΚΑΣ, «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» κ.ά.), που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και από τα ασφαλιστικά ταμεία («ενοποιημένο αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης»), προβλέπεται νέα καρατόμηση στα 38,1 δισ. ευρώ, από 39 δισ. φέτος, με μείωση ύψους 900 εκατ. ευρώ!
Για το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, την επόμενη χρονιά προβλέπεται ποσό μόλις 80 εκατ. (από 320 εκατ. φέτος), δηλαδή θα κατακρεουργηθεί κατά 240 εκατ. Να σημειωθεί ότι το ΕΚΑΣ για το 2015, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του 3ου μνημονίου, βρισκόταν στο επίπεδο των 921 εκατ., προκειμένου να καταργηθεί ολοκληρωτικά από το 2019.
Το λεγόμενο «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» εμφανίζεται το 2018 στάσιμο στα 760 εκατ., για να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και όλη την επόμενη περίοδο.