ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
19η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Στο Λένινγκραντ τιμάται η 100ή επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης
  • Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες της στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών
  • Συμμετέχει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Το προεδρείο της Συνάντησης από στελέχη του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας
Το προεδρείο της Συνάντησης από στελέχη του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας
Χτες το πρωί, ξεκίνησαν στο Λένινγκραντ οι εργασίες της 19ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με θέμα: «100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση: τα ιδανικά του κομμουνιστικού κινήματος, αναζωογονώντας την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την ειρήνη, το σοσιαλισμό».

Οι εργασίες διεξάγονται στο ιστορικό κτίριο του Ανακτόρου της Ταυρίδας, που προεπαναστατικά συνεδρίαζε η Κρατική Δούμα και τον πρώτο επαναστατικό καιρό το Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών της Πετρούπολης.

Στις εργασίες συμμετέχουν 103 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, συμμετέχουν οι Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, η Δανάη Χέλμη, συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την προβολή βίντεο, όπου σύντομα παρουσιάζονταν η Οκτωβριανή Επανάσταση και οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ

Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), που φέτος φιλοξενεί τις εργασίες της 19ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ, ανοίγοντας τις εργασίες, σημείωσε πως οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ) διεξάγονται στην πόλη που ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του σοβιετικού εργατικού κράτους, της πόλης που άντεξε τη ναζιστική πολιορκία στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μια πόλη με μεγάλες επαναστατικές παραδόσεις.

Αποψη από τις εργασίες της Συνάντησης
Αποψη από τις εργασίες της Συνάντησης
Ο Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ υπενθύμισε πως το ΚΚΕ πριν 20 χρόνια πήρε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει τις Διεθνείς Συναντήσεις των ΚΚ, ώστε να διευκολυνθεί η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ΚΚ, να αναπτυχθεί ο συντονισμός της δράσης τους. Σ' αυτά τα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν βήματα σ' αυτήν την κατεύθυνση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τον μεγάλο αριθμό κομμάτων, που συμμετέχουν στην 19η ΔΣΚΕΚ, τη συμμετοχή σ' αυτήν 60 ΓΓ ή Προέδρων και 12 αναπληρωτών ΓΓ.

Τις εργασίες παρακολουθεί σύσσωμη η ηγεσία του ΚΚΡΟ καθώς και όλοι οι Γραμματείς Περιοχών του Κόμματος. Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Ζόρες Αλφίοροφ, πυρηνικό φυσικό, νομπελίστα και βουλευτή του ΚΚΡΟ.

Μιλώντας για την Επανάσταση είπε πως «αυτή συγκρότησε το κράτος που έκανε πράξη την ελπίδα του λαού για μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χάρη στην οποία προκλήθηκαν μεγάλες θετικές κοινωνικές και ηθικές αλλαγές σε όλον τον πλανήτη. Ολες οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις άφηναν άθικτη τη θέση τάξης των εκμεταλλευτών, ενώ μόνον με την Οκτωβριανή Επανάσταση οι εργαζόμενοι έγιναν κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν.

Κανείς δεν μπορεί να σβήσει τη συνεισφορά της Οκτωβριανής Επανάστασης, που στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο απάντησε με το διάταγμα για την ειρήνη, στην επέμβαση των 14 καπιταλιστικών κρατών με τον Κόκκινο εργατο-αγροτικό Στρατό, στη φτώχεια και την εξαθλίωση με το διάταγμα για τη γη, τη ΝΕΠ και στη συνέχεια με την εκβιομηχάνιση και τον εξηλεκτρισμό, την εξάλειψη του αναλφαβητισμού, της ανεργίας. Ιδιαίτερα, στάθηκε σε ιστορικές κατακτήσεις του σοσιαλισμού, όπως η φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων».

Σημείωσε πως το σοβιετικό σύστημα συσπείρωσε το λαό, που μπόρεσε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του φασισμού και πρόσθεσε πως αν δεν υπήρχε ο Οκτώβρης του 1917 δεν θα μπορούσε να υπάρξει και η Νίκη το 1945.

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ αναφέρθηκε στη σύγχρονη κατάσταση των καπιταλιστικών κρίσεων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, στην τεράστια κοινωνική διαφοροποίηση στον κόσμου του καπιταλισμού και υποστήριξε πως αν η καπιταλιστική κρίση οδήγησε στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, που γέννησε την Επανάσταση του Οκτώβρη και την ΕΣΣΔ, ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος οδήγησε στη δημιουργία των σοσιαλιστικών χωρών. Ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος θα επιφέρει είτε την καταστροφή της ανθρωπότητας είτε την επικράτηση του σοσιαλισμού σ' όλον τον κόσμο.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ ευχήθηκε επιτυχία στις εργασίες της ΔΣΚΕΚ, που διεξάγονται στην αίθουσα όπου ο Λένιν ανέπτυξε τις «Θέσεις του Απρίλη» και το σοσιαλιστικό πρόγραμμα μετασχηματισμού της Ρωσίας.

Διαβάστηκε αμέσως μετά χαιρετιστήριο του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η Επανάσταση είχε τεράστια επίδραση όχι μόνον στην Ρωσία, αλλά και σε όλον τον κόσμο και εκφράζεται η ελπίδα ότι η Διεθνής Συνάντηση θα συμβάλλει στην τεκμηριωμένη ανταλλαγή απόψεων για την αποτίμηση αυτής της πορείας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η διαμόρφωση επαναστατικής στρατηγικής βασική προϋπόθεση για πραγματικά νικηφόρα πορεία

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Συνάντηση
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Συνάντηση
Δημοσιεύουμε σήμερα τον σύντομο χαιρετισμό του Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις εργασίες της Συνάντησης, και στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» θα δημοσιεύσουμε όλη τη γραπτή ομιλία - τοποθέτηση του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Ιδιαίτερη συγκίνηση νιώθουμε που βρισκόμαστε εδώ στο Λένινγκραντ, στη συνάντηση που φιλοξενεί το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, ακριβώς 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Η νίκη του σοσιαλισμού - ως πρώτης ανώριμης φάσης του κομμουνισμού - ενάντια στον καπιταλισμό έδειξε ότι η εργατική τάξη, ως μόνη πραγματικά επαναστατική τάξη, έχει το ιστορικό καθήκον να πραγματοποιήσει μέχρι τέλους τα βασικά καθήκοντά της.

Η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από το προλεταριάτο δεν σταματά την ταξική του πάλη ενάντια στην αστική τάξη, αλλά το αντίθετο. Ιδιαίτερα πρέπει να φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού την επισήμανση και πλέον διαπιστωμένη ιστορική πείρα από όλους μας ότι κάθε ασυνέπεια ή θεωρητική - ιδεολογική - πολιτική αδυναμία στο ξεσκέπασμα των αναθεωρητών, των οπορτουνιστών, των ρεφορμιστών, μπορεί να σημάνει μεγάλη αύξηση του κινδύνου ανατροπής της εργατικής εξουσίας.

Η διαμόρφωση επαναστατικής στρατηγικής από κάθε ΚΚ στη χώρα του, αλλά και η προσπάθεια αυτή να αγκαλιάσει το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα (ΔΚΚ), είναι βασική προϋπόθεση για πραγματικά νικηφόρα πορεία. Η αξιοποίηση της τεράστιας πείρας των μπολσεβίκων σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να αποτελεί τον φωτεινό φάρο - οδηγό, εμπλουτισμένη φυσικά με την πείρα όλων των σοσιαλιστικών επαναστάσεων, με την πείρα κάθε επαναστατικού κινήματος στη χώρα του.

Απαιτείται ένταση της προετοιμασίας της εργατικής τάξης

Ο Δ. Κουτσούμπας στο βήμα της Συνάντησης
Ο Δ. Κουτσούμπας στο βήμα της Συνάντησης
Το καθήκον κάθε Κομμουνιστικού Κόμματος, επειδή σήμερα ακριβώς βρισκόμαστε σε φάση συνολικού πισωγυρίσματος, αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων διεθνώς και σε κάθε περιοχή ξεχωριστά, πρέπει να είναι - μαζί με την καθημερινή πάλη για τη βελτίωση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων - η ένταση της προετοιμασίας της εργατικής τάξης κάθε χώρας, σε καθημερινή βάση, με σκληρή ιδεολογικοπολιτική δουλειά και ταξική δράση, για τις στιγμές της επαναστατικής έξαρσης που μέλλονται να 'ρθουν. Γιατί η εποχή μας εξακολουθεί να είναι εποχή του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης βρίσκουν το ΔΚΚ βαθιά διασπασμένο, με τεράστιες δυσκολίες.

Η ενότητα του ΔΚΚ στον 21ο αιώνα πρέπει να βασιστεί σε ορισμένες απαραίτητες, ακλόνητες παραδοχές.

Θεωρία μας είναι ο μαρξισμός - λενινισμός και ο προλεταριακός διεθνισμός. Αναντικατάστατος είναι ο ρόλος του ΚΚ.

Ο σοσιαλισμός επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ

Ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Η αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού, ο χαρακτήρας της επανάστασης της εποχής μας ως σοσιαλιστικής, δεν εξαρτάται από τον εκάστοτε συσχετισμό δυνάμεων.

Στο ερώτημα μεταρρύθμιση ή επανάσταση απαντάμε επανάσταση γιατί κανένα όργανο της αστικής εξουσίας δεν μπορεί να εξανθρωπιστεί. Η γραμμή της σοσιαλδημοκρατίας, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, απέτυχε παταγωδώς, προκάλεσε μεγάλη ζημιά.

Η ιστορική πείρα πλέον μας δείχνει ότι τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, ερμηνεύθηκαν λαθεμένα ως αδυναμίες που έχει, από τη φύση του, ο κεντρικός σχεδιασμός. Η λύση αναζητήθηκε προς τα πίσω, δηλαδή προς τη διεύρυνση της αγοράς, αντί να αναζητηθεί προς τα εμπρός, προς την επέκταση και ισχυροποίηση των κομμουνιστικών σχέσεων παραγωγής.

Σήμερα, μέσα σε αυτήν τη σύνθετη κατάσταση, οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι μεγάλες αντιθέσεις για το μοίρασμα των αγορών, τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, εμπορευμάτων, τον γεωπολιτικό έλεγχο και αναβάθμιση κάθε χώρας στην περιοχή της και ευρύτερα.

Απέναντι σε αυτήν τη σύγκρουση, το ΔΚΚ οφείλει να διαμορφώσει τη δική του γραμμή μάχης για κάθε χώρα, ήπειρο, διεθνώς. Γραμμή ανατροπής της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, που φέρνει οικονομικές κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους ή "ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών.

Οπλο μας είναι ο προλεταριακός διεθνισμός, η κοινή μας πάλη, η ταξική και συντροφική μας αλληλεγγύη, αναγκαία απέναντι και στον εθνικό απομονωτισμό και στον ιμπεριαλιστικό κοσμοπολιτισμό.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Το ΚΚΕ, όπως και άλλα ΚΚ, γεννήθηκε και αναπτύχθηκε κάτω από την επίδραση της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Το 2018, συμπληρώνει 100 χρόνια ηρωικής ζωής και δράσης. Συγκεντρώνει την προσοχή του στα διεθνιστικά του καθήκοντα και, όπως είναι γνωστό, έχει ζητήσει να φιλοξενήσει την επόμενη, 20ή ΔΣΚΕΚ, το 2018, στην Αθήνα, την πόλη από όπου ξεκίνησαν οι Διεθνείς Συναντήσεις μας».

Καθημερινές πρωτοβουλίες από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Πολύγυρου, εκδήλωση με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στον Τύρναβο, στο φουαγιέ του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση βιβλίου 10.30 - 13.00 και 18.00 - 21.00.

Αύριο, Σάββατο:

-- Στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση της ΤΕ Αργολίδας, στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου, θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου.

-- Στις 6.30 μ.μ., σε εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10), θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., σε εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Δραπετσώνας (Αγωνιστών Πολυτεχνείου και Καραϊσκάκη), θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ Μπραχαμίου Αττικής καλούν σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του «Στρογγυλού» (1ο Λύκειο), θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα προβληθεί βίντεο. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση από τις 5.30 μ.μ. και βιβλιοπωλείο.

-- Στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση στην Αργυρούπολη, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Κύπρου 68), θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση στο Λαύριο, στο Παλιό Μηχανουργείο, θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., στην Κω, σε εκδήλωση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., στον Τύρναβο, στο φουαγιέ του Δημαρχείου, θα παρουσιαστεί η έκδοση «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό» με ομιλήτρια την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., η ΚΟΒ Πελασγίας Φθιώτιδας διοργανώνει εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Πελασγίας. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα προβληθεί βίντεο - αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Την Κυριακή 5 Νοέμβρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., σε εκδήλωση στον Πειραιά, στη μουσική σκηνή «ΚΡΕΜΛΙΝΟ» (Καραΐσκου 119, πλατεία Κοραή), θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., σε εκδήλωση στη Ν. Σμύρνη, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Γαλαξίας», θα μιλήσει η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Ιλιον, στο Πνευματικό Κέντρο (πλ. Αγ. Φανουρίου) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Σοσιαλιστική Λαϊκή Παιδεία για τους οικοδόμους της νέας ζωής». Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ. Θα προβληθεί βίντεο από αρχειακό υλικό και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικό συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., σε εκδήλωση της ΚΟΒ Τυρνάβου Λάρισας, στο θέατρο ΜΑΞΙΜ, θα μιλήσει ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Γλυφάδας Αττικής καλεί σε εκδήλωση στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αν. Ρωμυλίας & Γ. Γεννηματά). Θα μιλήσει η Ελένη Λυκούρη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Νοτίων Συνοικιών, και θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ.

-- Στις 11 π.μ., η ΤΕ Μαγνησίας οργανώνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Αλήθειες και Ψέμματα για τον Σοσιαλισμό», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, με ομιλητή τον Γ. Λούμα, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Στις 11 π.μ., η ΤΕ Μαγνησίας οργανώνει παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ, στην Κάπουρνα, με ομιλητή τον Αντ. Κούρτη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ.

Τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (αίθουσα «ΠΛΕΙΑΔΕΣ» - Γρ. Λαμπράκη & Καρυταίνης), θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., σε εκδήλωση στο Περιστέρι, Θέατρο Πολιτών (Τεγέας και Μονής Δαμάστας), θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει προβολή βίντεο και μουσικό αφιέρωμα.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΕ Μαγνησίας οργανώνει στα γραφεία της προβολή του αφιερώματος για την Οκτωβριανή Επανάσταση και συζήτηση με τον Γ. Μαστρογιάννη, μέλος της ΤΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΤΕ Μαγνησίας οργανώνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ, με ομιλητή τον Κώστα Στεργίου, μέλος της ΤΕ.

Τα Κόμματα που συμμετέχουν στη 19η Διεθνή Συνάντηση

Τα Κόμματα που συμμετέχουν στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στο Λένινγκραντ της Ρωσίας, είναι τα εξής 103:

Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν

Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν

Κομμουνιστικό Κόμμα Αιγύπτου

Κόμμα Δημοκρατίας και Σοσιαλισμού Αλγερίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής

Κομμουνιστικό Κόμμα Αρμενίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

Κόμμα Εργασίας της Αυστρίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Βαλονίας (Βέλγιο)

Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ

Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας

Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών

Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας

Κομουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)

Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν - Ιράκ

Κόμμα Τουντέχ του Ιράν

Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισημερινού

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

Κόμμα των Κομμουνιστών της Καταλονίας

Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα, Ιταλία

Κομμουνιστική Επανίδρυση, Ιταλία

Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

Κομμουνιστικό Κόμμα Καζακστάν

Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας

Κόμμα των Κομμουνιστών του Κιργιστάν

Εργατικό Κόμμα Κορέας

Κολομβιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

FARC-ΕΡ (Κολομβία)

Κόμμα Λαϊκής Πρωτοπορίας, Κόστα Ρίκα

Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

ΑΚΕΛ, Κύπρος

Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα Λάος

Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας

Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο, Λιθουανία

Κόμμα Κογκρέσου για την ανεξαρτησία της Μαδαγασκάρης

Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Μεξικό

Κόμμα Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας

Προοδευτικό Δημοκρατικό Βήμα, Μπαχρέιν

Εργατικό Κόμμα Μπαγκλαντές

Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές

Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Ενοποιημένο Μαρξιστικό Λενινιστικό)

Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

Νοτιοαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ουρουγουάης

Κόμμα Λαού Παλαιστίνης

Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν

Κόμμα Λαού, Παναμάς

Παραγουανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Περουβιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Περού (Κόκκινη Πατρίδα)

Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)

Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - ΚΚΣΕ

Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης

Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

Κόμμα Κομμουνιστών Σερβίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα

Σουδανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα (Ενοποιημένο)

Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία)

Κομμουνιστικό Κόμμα Τατζικιστάν

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα -1930

Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ