ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Οχτώβρη 2017 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2017
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Επιθετική στρατιωτική διάταξη και επικίνδυνοι σχεδιασμοί

Ολο το «τόξο», από τη Μαύρη Θάλασσα, το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, αλλά και τα Βαλκάνια, στο «μάτι» της λυκοσυμμαχίας

Ο γγ του ΝΑΤΟ «επιθεωρεί» μία από τις «μάχιμες ομάδες» («Battlegroups») στην Πολωνία
Ο γγ του ΝΑΤΟ «επιθεωρεί» μία από τις «μάχιμες ομάδες» («Battlegroups») στην Πολωνία
Συνεχίζονται και εντείνονται οι διεργασίες στο ΝΑΤΟ, στην αντιπαράθεσή του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Σ' αυτήν την ενδοϊμπεριαλιστική διαμάχη, όπως κατέδειξε και η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, η Ελλάδα αναζητά ακόμα πιο ενεργό ρόλο, για λογαριασμό του κεφαλαίου και όχι βέβαια του λαού, που βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη δίνη επικίνδυνων εξελίξεων.

Συγκεκριμένα, στις 8 και 9 Νοέμβρη συνεδριάζουν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας της λυκοσυμμαχίας. Παράλληλα με την ανακοίνωση ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα γίνει στις 11 και 12 Ιούλη του 2018 στη βελγική πρωτεύουσα, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ έδωσε το περίγραμμα των προταγμάτων τους για το επόμενο διάστημα.

Είπε μεταξύ άλλων: «Θα ενισχύσουμε περαιτέρω το δεσμό μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, στον οποίο βασίζεται η Συμμαχία μας, καθώς συνεχίζουμε να προσαρμόζουμε τη Συμμαχία μας για τον 21ο αιώνα. Ως απάντηση στις εξελισσόμενες απειλές, το ΝΑΤΟ έχει εφαρμόσει τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας μέσα σε μια γενιά. Οι πολυεθνικές μάχιμες ομάδες μας ("Battlegroups") στα ανατολικά της Συμμαχίας είναι πλέον πλήρως λειτουργικές και ενισχύουμε την παρουσία μας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ενισχύουμε επίσης τις προσπάθειές μας κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και των υβριδικών απειλών».

Η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» παραμένει το νούμερο 1 πρόσχημα γι' αυτήν την πρωτόγνωρη στα χρονικά ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων. Οπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, «θα αξιοποιήσουμε την πολύτιμη δουλειά μας με έθνη και οργανισμούς - εταίρους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διατήρηση της σταθερότητας της γειτονιάς μας. Ενισχύουμε την αποστολή μας να εκπαιδεύουμε, να συμβουλεύουμε και να βοηθάμε τις δυνάμεις του Αφγανιστάν να διασφαλίσουν ότι η χώρα τους δεν θα γίνει πια ποτέ ασφαλές καταφύγιο για διεθνείς τρομοκράτες. Υποστηρίζουμε τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για τη νίκη κατά του ISIS και εργαζόμαστε για την ενίσχυση των εταίρων, όπως το Ιράκ. Εμβαθύνουμε περαιτέρω τη σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προς όφελος όλων των εθνών μας».

Σε ένα τέτοιο φόντο «εμβάθυνσης των σχέσεων», στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ αναμένεται να παραστεί και η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως και ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος.

Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειος

Στο τραπέζι των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ μπαίνουν και άλλα ζητήματα, όπως:

  • Η ανάληψη από πλευράς των ευρωπαϊκών κρατών - μελών του ΝΑΤΟ περισσότερων οικονομικών βαρών. Συγκεκριμένα, όλα τα κράτη - μέλη να δαπανούν το 2% του προϋπολογισμού για στρατιωτικές δαπάνες, όπως προβλέπει η ΝΑΤΟική «νόρμα». Σημειωτέον, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που πιάνουν αυτόν το στόχο. Εξ ου και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ συνεχάρη δημόσια τον Αλ. Τσίπρα (και) γι' αυτή την επίδοση της κυβέρνησης, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο.
  • Η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, περιοχή που χαρακτηρίζεται «ασταθής» από τα ΝΑΤΟικά επιτελεία, με τους προβληματισμούς τους να εστιάζουν στο μέλλον της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Αντικείμενο αναλύσεων είναι και οι προσπάθειες στενότερης διασύνδεσης Αλβανίας - Κοσσόβου, η πορεία της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, αν και πώς θα ενταχθούν κάποια στιγμή στο ΝΑΤΟ, αλλά και η παρέμβαση του ρωσικού παράγοντα σε μια περιοχή που παίζει ρόλο κόμβου Ενέργειας.

Υπάρχει επίσης η εκφρασμένη βούληση του Βερολίνου να παίξει εκεί πιο ενεργό ρόλο, με ένα νέο «ειδικό σχέδιο Μάρσαλ» για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως πλασάρεται, προκειμένου να διευρυνθεί η δράση των γερμανικών μονοπωλίων και να μπουν πιο δυναμικά στο ξαναμοίρασμα αγορών που επιχειρείται στην περιοχή, σχεδόν μια 20ετία μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Ημιεπίσημα και από διαρροές, το εγχείρημα εμφανίζεται ως προσπάθεια ξεπεράσματος της «επιβράδυνσης» των οικονομιών των χωρών αυτών, που δεν έχουν ενταχθεί στην ΕΕ, με πόρους από ένα ειδικό ευρωενωσιακό ταμείο, αποκαλούμενο «Berlin Plus». Μεταξύ άλλων, επιδιώκεται η βελτίωση των υποδομών στις οδικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές, με οδικούς άξονες που θα συνδέουν τη Σερβία με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Βελιγράδι με τα Τίρανα, μέσω Πρίστινας.

Σε ένα τέτοιο «μωσαϊκό» διεισδύσεων και ανταγωνιστικών σχεδίων, εκδηλώνεται η αντίδραση των ΗΠΑ, που όπως έχει διαμηνύσει ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, θα ενισχύσουν το αμέσως επόμενο διάστημα την παρουσία της στη Βόρεια Ελλάδα, αξιοποιώντας την ως προγεφύρωμα, όπως όλα δείχνουν, για να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους στην ενδοχώρα της Βαλκανικής. Η ελληνική κυβέρνηση συνδράμει κατά το μέγιστο αυτούς τους σχεδιασμούς, αντιμετωπίζοντας τα Δυτικά Βαλκάνια ως προέκταση του ρόλου που θέλει να παίξει στην περιοχή, με την αναβάθμιση της χώρας σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο.

  • Μια τρίτη πλευρά σε αυτό το τρίπτυχο, που εμπλέκει άμεσα την Ελλάδα, είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ετσι κι αλλιώς, στο ΝΑΤΟ προχωρούν οι διαδικασίες συγκρότησης ενός «κόμβου» συγκέντρωσης και ανάλυσης πληροφοριών για τα λεγόμενα «τρομοκρατικά δίκτυα», τον εφοδιασμό τους με όπλα ή τη χρηματοδότησή τους από λαθρεμπόριο καυσίμων, όπως επισήμως λέγεται.

Πάνω σε αυτό, αναπτύσσονται και υλοποιούνται σχεδιασμοί για τον έλεγχο του θαλασσίου διαύλου που οριοθετείται από τη Μάλτα, τη Λιβύη (όπου επίσης επιχειρεί παρέμβαση η Μόσχα, ερχόμενη σε «διάλογο» με ομάδες αντιπολιτευόμενες την αναγνωρισμένη από ΝΑΤΟ και ΕΕ κυβέρνηση της Τρίπολης), το Σουέζ και την Κύπρο (όπου ήδη συγκεντρώνονται ισχυρά διεθνικά μονοπώλια και πολεμικοί στόλοι πάνω στις πλατφόρμες εξόρυξης), με θαλάσσιες και εναέριες περιπολίες, με πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη ενταγμένα στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» και την αντίστοιχη της ΕΕ «Sophia». Επιχειρήσεις όπου συχνά - πυκνά μετέχουν με μέσα και προσωπικό οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά αναβαθμισμένο ρόλο

Στην υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών, εν μέσω κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί ενεργότερο ρόλο εμπλοκής. Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, που αμέσως μετά το πρωθυπουργικό ταξίδι στις ΗΠΑ, επισκεπτόμενος την Αίγυπτο για την 75η επέτειο των μαχών στο Ελ Αλαμέιν, αφού επανέλαβε τα περί «κρισιμότητας» της περιοχής, συμπλήρωσε πως «δεν πρέπει να φεισθούμε προσπαθειών προκειμένου να σταθούμε στο ύψος των προκλήσεων» που θέτουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή.

Συμπλήρωσε με νόημα πως «πριν από λίγες ώρες επιστρέψαμε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος από τις ΗΠΑ, όπου και πάλι η διεθνής κοινότητα ζητάει την εμπλοκή της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τη διαμόρφωση ενός πυλώνα σταθερότητας, που μπορεί να φέρει την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό πράττουμε». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Τραμπ ευχαρίστησε δημόσια τον Αλ. Τσίπρα για το γεγονός ότι οι κυβερνώντες «ως υπέροχοι οικοδεσπότες φιλοξενούν το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στη ναυτική βάση του κόλπου της Σούδας».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, έταζε και παραπάνω στην συνάντηση με τον Τραμπ, λέγοντας: «Σε ό,τι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας, είναι σε όλους μας γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, την οποία αξιολογήσαμε από κοινού. Και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί, η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».

Θυμίζουμε ότι η βάση παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες υποστήριξης στον αμερικανικό 6ο Στόλο, που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική, με πλοία που «πρωταγωνιστούν» στις αμερικανικές επιθέσεις στη Συρία και ελέγχουν εκτεταμένες θαλάσσιες ζώνες, από την Αραβική και την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η περιβόητη αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών «F-16», για την οποία η αμερικανική Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας (Security Cooperation Agency) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, που χειρίζεται αυτά τα ζητήματα, ανέφερε σε έγγραφό της: «Αυτή η προτεινόμενη πώληση (σ.σ. του προγράμματος εκσυγχρονισμού) θα συμβάλει στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ (...) Η αναβάθμιση των αεροσκαφών (...) θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμένει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να υποστηρίζει επιχειρήσεις στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που αποτελούν οι εχθροί της Συμμαχίας για τις ΗΠΑ και τη Συμμαχία. Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές για την ασφάλεια. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ικανότητα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τις περιφερειακές απειλές, θα ενισχύσει την εθνική άμυνά της και θα εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις»...


Θ. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ