ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
OΥΚΡΑΝΙΑ
Στο επίκεντρο της συνάντησης των Προέδρων Ρωσίας και Γερμανίας

Από τη συνάντηση Πούτιν - Σταϊνμάγερ
Από τη συνάντηση Πούτιν - Σταϊνμάγερ
Με βασικό θέμα την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, πραγματοποίησε χτες επίσκεψη στη Μόσχα ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, και συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως σημείωσαν και οι δύο ηγέτες, είναι «δεσμευμένοι» στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, από το Φλεβάρη του 2015, που επί της ουσίας είναι στα χαρτιά αφού ακόμα συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (στην πραγματικότητα είναι αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία). Μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι συζήτησαν «την πρωτοβουλία της Ρωσίας για τη συγκρότηση μιας αποστολής υπό τον ΟΗΕ στην Ουκρανία για να διασφαλίσει την ασφάλεια των επιτηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη ζώνη των συγκρούσεων», που είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της συμφωνίας.

Μάλιστα, ο Πούτιν σημείωσε ότι ο ομόλογός του, ως πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας, που συμμετείχε στο λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία), γνωρίζει καλά την κατάσταση στην Ουκρανία και «είχε προτείνει αρκετές λύσεις στο παρελθόν».

Ταυτόχρονα, ο Γερμανός Πρόεδρος έχει ταχθεί υπέρ της βελτίωσης των διμερών σχέσεων και με την ΕΕ, θέλει να παραμείνει ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου παρά τις διαφορετικές θέσεις σε ορισμένα ζητήματα, ενώ δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μη διαταραχθούν οι μπίζνες στον τομέα της Ενέργειας και τον νέο αγωγό φυσικού αερίου, το «Βόρειο Ρεύμα 2» (Nord Stream 2).

Τις συζητήσεις των δύο ηγετών απασχόλησε και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Συρία, από τη σκοπιά ειδικά της επερχόμενης μοιρασιάς μετά την απομάκρυνση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Επίσης, ο Γερμανός Πρόεδρος συναντήθηκε για 1 ώρα με τον πρώην Πρόεδρο της ΕΣΣΔ την περίοδο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και συμφώνησαν στην ανάγκη να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, να μην υπάρξουν νέες κυρώσεις και να διευθετηθεί με πολιτικά μέσα η κατάσταση στην Ουκρανία.

Βομβιστική επίθεση στο Κίεβο

Βομβιστική επίθεση έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο Κίεβο, κατά του Ιχόρ Μόσιτσκιουκ, βουλευτή του Ριζοσπαστικού Κόμματος, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του και το θάνατο δύο σωματοφυλάκων καθώς επίσης τον τραυματισμό του πολιτικού αναλυτή Βιτάλι Μπάλα. Το περαστικό της έκρηξης παγιδευμένου οχήματος συνέβη λίγο μετά τις 10 το βράδυ, όταν ο βουλευτής και όσοι τον συνόδευαν έβγαιναν από τηλεοπτικό σταθμό και κατευθύνονταν στην οδό Ανταμ Μίκιεβιτς στο προάστιο Σολομιάνσκι. Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας χαρακτηρίζουν το περιστατικό τρομοκρατική ενέργεια.

Το συγκεκριμένο κόμμα είναι στην αντιπολίτευση στον κυβερνητικό συνασπισμό του Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο. Ο ηγέτης του Ριζοσπαστικού Κόμματος, Ολεχ Λιάσκο, μίλησε για επίθεση κατά της ασφάλειας της Ουκρανίας και κάλεσε την Κρατική Ασφάλεια (SBU) να διαλευκάνει την υπόθεση, τους χρηματοδότες και ηθικούς αυτουργούς.

ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις στους Κούρδους

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η ιρακινή, ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Σιίτη πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι σκληραίνει τη στάση της έναντι της κουρδικής αυτόνομης κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ, αυξάνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά και τις πιέσεις για ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτέμβρη για ανεξάρτητο Κουρδιστάν, απορρίπτοντας κουρδική συμβιβαστική πρόταση. Η όλη εξέλιξη έχει σχέση με τις ανησυχίες που προκαλεί το ενδεχόμενο ενός κουρδικού κράτους που θα περιλάβει και κουρδικούς πληθυσμούς από Τουρκία και Ιράν, και αυτό σε μια περίοδο που ετοιμάζονται η «επόμενη μέρα» σε Συρία και Ιράκ και το ξαναμοίρασμα της περιοχής από μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Η σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης Αμπάντι γίνεται σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός μέσα στο τελευταίο 48ωρο πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις με ομολόγους του σε Αγκυρα και Τεχεράνη, ενώ παράλληλα διέταξε το στρατό αφενός να ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις σε βάρος Κούρδων πρώτα στο βόρειο Ιράκ και δεύτερον έναντι τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» κοντά στα σύνορα με τη Συρία (στις περιοχές αλ Κάιμ και Ράουα). Επιπλέον, διέταξε τη δημιουργία δεύτερου μεθοριακού περάσματος στα σύνορα με την Τουρκία.

Το Κουρδικό «Συμβούλιο Ασφαλείας» στο Ερμπίλ ανακοίνωσε ότι Κούρδοι μαχητές «Πεσμεργκά» δέχτηκαν «βομβαρδισμό από βαρύ πυροβολικό» στην επαρχία Ζούμαρ, βορειοδυτικά της Μοσούλης και κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Φις - Χαμπούρ μέσα στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν. Το πέρασμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την κουρδική κυβέρνηση που εδρεύει στο Ερμπίλ, όσο και για τη Βαγδάτη, καθώς από εκεί περνά ο πετρελαιαγωγός Κιρκούκ - Τσεϊχάν, μέσω του οποίου εξάγεται προς την Τουρκία ιρακινό πετρέλαιο.

Χτες, από την Τεχεράνη ο Ιρακινός πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση των Κούρδων ηγετών για «πάγωμα» του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του Σεπτέμβρη, επιμένοντας ότι θα δεχτεί μόνο την ακύρωση του αποτελέσματος, ενώ ο Ιρανός Σιίτης ανώτατος ιερωμένος Αλί Χαμενεΐ δήλωσε πως στηρίζει τις προσπάθειες των ιρακινών αρχών «για να εξασφαλίσουν την ενιαία κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας». Ακύρωση του αποτελέσματος του κουρδικού δημοψηφίσματος ζήτησε παράλληλα και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερτογάν, ένα 24ωρο μετά την προχτεσινή συνάντησή του με τον Αμπάντι στην Αγκυρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, χτες Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, μιλώντας ως εκπρόσωπος του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», ανακοίνωσε ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα στον ιρακινό στρατό και Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά «εμποδίζουν τον στρατιωτικό ανεφοδιασμό» δυνάμεων που μάχονται τους τζιχαντιστές «και σε Συρία και σε Ιράκ», προκαλώντας προβλήματα στις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Τέλος, χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε επίσημη τελετή στο Κρεμλίνο σε ανώτατους στρατιωτικούς και εισαγγελείς, δήλωσε ότι πλέον το 90% των εδαφών της Συρίας απελευθερώθηκε από τους τρομοκράτες τζιχαντιστές. Ευχαρίστησε δε τους Ρώσους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, λέγοντας ότι «χάρη στην ανδρεία τους, τις άρτιες και επαγγελματικές ενέργειες, αλλά και την αυτοθυσία τους, καταφέραμε να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προειδοποιήσεις από ΝΑΤΟικά στελέχη για τους ρωσικούς S-400

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τον προβληματισμό που προκαλούν στη Δύση τα τουρκικά σχέδια απόκτησης ρωσικών πυραύλων S-400 ανέδειξαν οι δηλώσεις που έκανε χτες ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Τσέχος στρατηγός Πετρ Πάβελ, μιλώντας για συνέπειες που η Αγκυρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

«Η αρχή της κυριαρχίας προφανώς ισχύει στην απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού, αλλά όπως τα έθνη είναι κυρίαρχα να αποφασίσουν, είναι επίσης κυρίαρχα και στην αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της απόφασης», είπε το στέλεχος της λυκοσυμμαχίας, εκφράζοντας την ανησυχία που προκαλεί σε ΗΠΑ και άλλους εταίρους της Τουρκίας η σύσφιξη των σχέσεων Αγκυρας - Μόσχας.

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι απελευθερώθηκε από τις τουρκικές φυλακές, όπου κρατούνταν για μήνες, ο Γερμανός ακτιβιστής Πέτερ Στόιντνερ (αντιμετώπιζε κατηγορίες διασυνδέσεων με «τρομοκρατικές οργανώσεις»), η γερμανική καγκελαρία δήλωσε «ανακουφισμένη» και ο ΥΠΕΞ Ζ. Γκάμπριελ μίλησε για «ενθαρρυντικό σημάδι». Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ (και ειδικότερα Τουρκίας - Γερμανίας) είναι επίσης τεταμένες τον τελευταίο καιρό, ενώ βέβαια αναζωπυρώνεται το διμερές παζάρι σε πολλά πεδία, συμπεριλαμβανομένου και του Ενεργειακού, της Ασφάλειας, της «αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού» κ.λπ.

Στο εσωτερικό

Κι ενώ πυκνώνουν οι «τριβές» ανάμεσα στην Τουρκία και διάφορους εταίρους της, στο εσωτερικό της χώρας προχωρούν διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό. Χτες, ανακοινώθηκε επίσημα η ίδρυση του νέου κόμματος της Μεράλ Αξενέρ (η οποία αποχώρησε από το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ, αφού απέτυχε να γίνει επικεφαλής του) με το όνομα «Καλό Κόμμα» και σύνθημα «Η Τουρκία θα ξαναγίνει καλή».

Την ίδια στιγμή, ανακατατάξεις υπάρχουν και στο εσωτερικό του κυβερνώντος ΑΚΡ, όπως πολλοί εκτιμούν ότι αναδεικνύουν οι παραιτήσεις δημάρχων προερχόμενων από αυτό (ανάμεσά τους οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης, Νίγδης, Προύσας), όπως και οι «αντιστάσεις» που λέγεται ότι προβάλλουν οι δήμαρχοι Αγκυρας και Μπαλικεσίρ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αναδίπλωση Ντέιβις για το ρόλο της Βουλής στο Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε νέα θεαματική «κωλοτούμπα» υποχρεώθηκε χτες ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, με αφορμή την όξυνση των αντιδράσεων στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, τις οποίες προκάλεσε την Τετάρτη η δήλωσή του ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα καλούνταν να εγκρίνει τη συμφωνία για τους όρους αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ κατόπιν εορτής, αφού δηλαδή ολοκληρωθεί το Brexit...

Ο Ντέιβις, λοιπόν, χτες, υποχώρησε, λέγοντας ότι θα έχει ένα προσχέδιο της συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τον Οκτώβρη του 2018 και ότι μετά θα μπορούσε να γίνει ψηφοφορία και στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων, σαφώς πριν από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την έξοδο από την ΕΕ.

Πληροφορίες βρετανικών εφημερίδων αναφέρουν πως η αναδίπλωση του Ντέιβις έγινε με παρέμβαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, που είχε εκφράσει νωρίτερα την πεποίθησή της πως η ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο θα γίνει πριν από την αποχώρηση από την ΕΕ.

Επιπλέον, χτες ανακοινώθηκε ότι το κεντρικό νομοσχέδιο με το οποίο θα επιχειρηθεί να αντικατασταθούν περίπου 12.000 νόμοι της ΕΕ ώστε να ενταχθούν στο βρετανικό δίκαιο θα είναι έτοιμο περίπου στα μέσα Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ