ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Νέα θύματα στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους

Ενας νεκρός εργάτης και πέντε ακόμα τραυματίες μέσα στις τελευταίες μέρες...

Το απορριμματοφόρο του δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης που ανετράπη στην Αττική Οδό
Το απορριμματοφόρο του δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης που ανετράπη στην Αττική Οδό
Ενας ακόμα εργάτης έχασε χτες τη ζωή του, την ώρα της δουλειάς, ενώ ακόμα πέντε εργάτες τραυματίστηκαν, κάποιοι πολύ σοβαρά, μέσα στις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα μόνο με την καταγραφή του «Ριζοσπάστη», οι νεκροί εργάτες έχουν φτάσει τουλάχιστον τους 25, μόλις τους τελευταίους 3,5 μήνες. Γεγονός που καταδεικνύει ακράδαντα ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου για τους εργάτες, καθώς η υγεία και η ζωή τους θυσιάζονται αδίστακτα προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών, με τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου να αβαντάρουν και να προωθούν την εργασιακή ζούγκλα πάνω στην οποία πατάει η εργοδοτική ασυδοσία.

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση στη ζωή και την υγεία των εργατών, τα ταξικά συνδικάτα καλούν σε συλλογικό και οργανωμένο αγώνα απέναντι στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, σε πάλη για όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Λασίθι: Ενας εργάτης νεκρός και δύο τραυματίες, χτυπημένοι από ρεύμα

Το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» συνέβη χτες, Δευτέρα, στο Λασίθι. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, τρεις εργάτες κατά τη διάρκεια εργασιών στο Βιολογικό Καθαρισμό Αγίου Νικολάου χτυπήθηκαν από ρεύμα. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ωστόσο ο ένας από αυτούς πέθανε παρά τις προσπάθειες των γιατρών. Ενα ακόμα από τους χτυπημένους εργάτες νοσηλευόταν στην Εντατική, ενώ τρίτος φέρεται να τραυματίστηκε ελαφρά.

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων νομού Ηρακλείου, μέλη του οποίου ήταν και οι τρεις εργάτες, καταγγέλλει ότι «δεν είναι τυχαίες οι "δολοφονίες" συναδέλφων, όταν με τις πλάτες της κυβέρνησης δουλεύουν οι οικοδόμοι 12ωρα και 14ωρα χωρίς καθόλου μέτρα ασφαλείας (...) Ολα αυτά τα ατυχήματα δεν είναι αποτέλεσμα της "κακιάς ώρας", αλλά της εντατικοποίησης της δουλειάς από την εργοδοσία και της έλλειψης μέτρων προστασίας για τη ζωή και την υγεία των εργατών στα εργοτάξια. Βάζουν τους εργάτες να δουλεύουν σε χώρους που δεν προστατεύονται, είτε για να μειώνουν το κόστος είτε για να μην καθυστερεί η δουλειά».

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, μάλιστα, το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι χτες σημειώθηκε άλλο ένα εργατικό «ατύχημα», στο Ηράκλειο, όταν «συνάδελφός μας έπεσε από σκαλωσιά, καθώς εργαζόταν παρανόμως στις 5 το απόγευμα».

Νέα σοβαρά «ατυχήματα» σε υπηρεσία καθαριότητας δήμου

Στο μεταξύ, νέο σοβαρό εργατικό «ατύχημα» συνέβη χτες σε υπηρεσία καθαριότητας δήμου, αυτήν τη φορά στο δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης.

Απορριμματοφόρο του δήμου κατευθυνόμενο στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων εξετράπη της πορείας του ενώ βρισκόταν στην έξοδο 5 (Αιγάλεω) της Αττικής Οδού, με αποτέλεσμα να σπάσει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και να ανατραπεί. Ο 51χρονος οδηγός Η.Ζ. μεταφέρθηκε πολύ σοβαρά τραυματισμένος στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Μετά το χειρουργείο οδηγήθηκε στη ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων του Θριασίου, σε βαριά κατάσταση.

Στο νοσοκομείο έσπευσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων του δήμου. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Γ. Δασκαλάκης, υπογράμμισε την απαίτηση άμεσης διαλεύκανσης των συνθηκών του «ατυχήματος» (αν ήταν υπερφορτωμένο το απορριμματοφόρο, αν είχε γίνει η προβλεπόμενη συντήρηση, κατάσταση ελαστικών κ.ά.).

Σοβαρά τραυματίστηκε ο 61χρονος Τ.Δ., επίσης εργάτης καθαριότητας, στο δήμο Δέλτα στη Θεσσαλονίκη. Το εργατικό «ατύχημα» έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου, στο αμαξοστάσιο του δήμου, όταν ο 61χρονος καταπλακώθηκε από μεγάλη σιδερένια πόρτα την οποία είχε σταλεί να επισκευάσει. Ο εργάτης άρχισε να ζητάει βοήθεια, όμως δεν υπήρχε κανείς να τον βοηθήσει, καθώς το αμαξοστάσιο δεν λειτουργεί Σαββατοκύριακο! Αρκετή ώρα αργότερα τον εντόπισε διερχόμενος, ο οποίος κάλεσε ασθενοφόρο. Διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται με σοβαρότατα τραύματα στο σώμα, τα πλευρά και τη σπονδυλική στήλη.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη διοίκηση του δήμου, καθώς όπως λένε, δεν μπορεί να στέλνει έναν εργάτη καθαριότητας να πραγματοποιεί επισκευές που θα έπρεπε να γίνονται από ειδικευμένο σιδερά και μάλιστα εκτός ωραρίου λειτουργίας του χώρου.

Ενας ακόμα σακατεμένος εργάτης στη ΔΕΗ...

Στην Κοζάνη, 32χρονος εργολαβικός εργαζόμενος στο ορυχείο Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ στην Κοζάνη προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των σακατεμένων εργατών στη ΔΕΗ. Ο 32χρονος τραυματίστηκε όταν έπεσε από ύψος 7-8 μέτρων, την ώρα που δούλευε σε εργολαβία καθαρισμού στον εκσκαφέα C-E1 στο Νότιο Πεδίο. Μεταφέρθηκε με πολλαπλά κατάγματα (σπασμένο χέρι, πλευρά, ραγισμένη λεκάνη) στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ) καταγγέλλει τις ευθύνες ΔΕΗ ΑΕ και εργολάβων για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε κάτεργα. Θυμίζει ότι δεν πέρασε καιρός από το θάνατο εργάτη σε εργολαβία του Ορυχείου Καρδιάς, όπου αποδείχτηκε ότι υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες σε ΔΕΗ ΑΕ και εργολάβο (ο εργαζόμενος ήταν αδήλωτος, το κλαρκ δεν είχε τις απαραίτητες άδειες κ.ά.).

Και τονίζει: «Οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη εργολαβία όπως και σε πολλές άλλες παραμένουν γα μήνες απλήρωτοι (4-5), εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες χωρίς ουσιαστικά κανένα μέτρο προστασίας, ενώ η εντατικοποίηση της εργασίας συνεχώς μεγαλώνει. Ολα αυτά γιατί για την ΔΕΗ ΑΕ και τους εργολάβους τα μέτρα υγείας και ασφάλειας αποτελούν κόστος που περιορίζει τα κέρδη τους. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η ΔΕΗ ΑΕ αξιοποίησε το νομοθετικό πλαίσιο της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (που προώθησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ παλιότερα και διατηρεί στο ακέραιο και επεκτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) για να εφαρμόσει και επεκτείνει το δουλεμπόριο στις εργολαβίες...».

Αγωνιστικός βηματισμός από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση
Από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση
Με κινητοποιήσεις σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς στον κλάδο των Κατασκευών, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, με διεκδικήσεις για το μεροκάματο, την Ασφάλιση και τις συνθήκες δουλειάς, βαδίζει προς τις αρχαιρεσίες του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Την Κυριακή, στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, το Συνδικάτο συζήτησε και αποφάσισε άξονες δράσης, θέτοντας στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για παναττική απεργία στα τέλη Δεκέμβρη - αρχές Γενάρη σε όλα τα μεγάλα εργοτάξια.

Η συνέλευση επικύρωσε την απόφαση της διοίκησης του Συνδικάτου για απεργιακή απάντηση στην επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, στο δικαίωμα στην απεργία. Αποφάσισε επίσης τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη.

Η συνέλευση υπερψήφισε ομόφωνα την εισήγηση για τον απολογισμό και το σχεδιασμό δράσης, για την προετοιμασία παναττικής και κλαδικής απεργίας. Εξέλεξε Εφορευτική Επιτροπή για τις αρχαιρεσίες και αποφάσισε την εκπροσώπηση του Συνδικάτου στη ΓΣΕΕ μέσω της Ομοσπονδίας. Τις επόμενες μέρες, Γενικές Συνελεύσεις θα ακολουθήσουν σε όλα τα παραρτήματα του Συνδικάτου.

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από τη συνέλευση θα δημοσιευθεί στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» στο φύλλο της Παρασκευής.
Νεκρός σε οινοποιείο

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 32χρονος σε οικογενειακό οινοποιείο έξω από τη Θεσσαλονίκη, σε αγροτική περιοχή της Χρυσαυγής Λαγκάδα. Ο Σ.Μ., χτες το μεσημέρι, άγνωστο για ποιο λόγο, έπεσε μέσα στη δεξαμενή με το μούστο. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να απεγκλωβίσουν τον 32χρονο, ανοίγοντας τρύπα στη βάση της δεξαμενής. Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ που βρέθηκε στο οινοποιείο διαπίστωσε το θάνατό του.

ΠΑΜΕ
Αρένες θανάτου οι χώροι δουλειάς από την ένταση της εκμετάλλευσης

Το γεγονός ότι η υγεία και η ζωή των εργατών θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των καπιταλιστών αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, με αφορμή τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα» των τελευταίων ημερών.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Την ώρα που η κυβέρνηση κλείνει συμφωνίες με τις ΗΠΑ ύψους 2,4 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των "F-16", χρήματα που θα προκύψουν από την παραπέρα αφαίμαξη του ελληνικού λαού, η εργατική τάξη θρηνεί σήμερα άλλο έναν νεκρό εργάτη. Ακόμα πέντε εργάτες τραυματίστηκαν, τις μέρες αυτές, ορισμένοι πολύ σοβαρά.

Δεν πρόκειται για "ατυχή" γεγονότα. Η έλλειψη των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι κυβερνητικές πολιτικές και οι εργοδοτικοί σχεδιασμοί για την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης έχουν μετατρέψει τους χώρους σε αρένες θανάτου. Το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα θυσιάζει την υγεία και τη ζωή των εργατών στο βωμό του κέρδους των μονοπωλίων».

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ

Είδη ένδυσης και υπόδησης παρέδωσε, την περασμένη Παρασκευή, το ΠΑΜΕ στο δήμο Χαϊδαρίου, προκειμένου να διανεμηθούν στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο Σκαραμαγκά.

Χτες, το ΠΑΜΕ παρέδωσε τρόφιμα στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου προκειμένου να αξιοποιηθούν για τους πρόσφυγες - μετανάστες και για όσους έχουν ανάγκη στην περιοχή.

Τα παραπάνω είδη συγκεντρώθηκαν από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας, από Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα και μαζικούς φορείς, που συνεχίζουν να ανταποκρίνονται και να συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης.

Μαθήματα για μετανάστες

Μαθήματα Ελληνικών για ενήλικες μετανάστες οργανώνει το ΠΑΜΕ. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και παραδίδονται κάθε Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β, 2ος όροφος).

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.33.01.842, 210.33.01.847 και 210.38.33.786.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ