ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρεσιτάλ υποκρισίας με τα αναδρομικά των βουλευτών

Eurokinissi

Σε ένα ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας εξελίσσεται το θέμα με τα αναδρομικά των βουλευτών. Μία εξέλιξη που προέκυψε από την απόφαση του Αρείου Πάγου να κάνει δεκτή την προσφυγή 100 βουλευτών, που ζητούσαν την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά, και που τελικά δικαιώθηκαν δικαστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δηλώσει με ανακοίνωση πως η αξίωση των πρώην βουλευτών είναι «ντροπιαστική», ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης προειδοποίησε πως όσοι δεν αποσύρουν τις δικαστικές προσφυγές θα τεθούν εκτός κόμματος. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καλεί να αποσυρθούν οι προσφυγές, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει προς τους συνταξιούχους βουλευτές πως «υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες». Οσο κι αν προσπαθούν να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του λαού, δεν μπορούν να κρύψουν το πόσο αντιλαϊκή είναι η πολιτική που υλοποιούν ή προτείνουν.

Το ποσό που διεκδικούν οι πρώην βουλευτές ξεκινά από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές - που ξεπερνούν τις 160 - των βουλευτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή των οικογενειών τους, αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει.

Το θέμα πυροδότησε και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) «πρώην βουλευτές, που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο». Το υπουργείο Εργασίας απάντησε ότι «η ΝΔ ως κυβέρνηση, με δικό της νόμο, του 2008, δημιούργησε το θέμα και έδωσε "σήμα" διεκδίκησης αναδρομικών σε πρώην βουλευτές» και ότι «ο N.4387/2016 επιχείρησε να αντιμετωπίσει το τετελεσμένο γεγονός τελεσίδικων αποφάσεων από τη "βιομηχανία" προσφυγών που έστησαν χωρίς αιδώ "γαλάζιοι" και "πράσινοι" πρώην βουλευτές». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», χαρακτήρισε «αισχρό ψέμα» την ερμηνεία ότι με το δικό του νόμο άνοιξε το παράθυρο για την καταβολή των αναδρομικών. Η αναδρομικότητα του αιτήματος των βουλευτών φθάνει έως το 2009, γιατί το 2008 η τότε Βουλή αποφάσισε να μην ακολουθήσει τις μισθολογικές «ωριμάνσεις» των ανώτατων δικαστών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, η δικαστική απόφαση δεν είναι άμεσα εκτελεστή.

ΚΚΕ: Να καταργηθούν συντάξεις και προνόμια βουλευτών και αιρετών

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για το ζήτημα των αναδρομικών των βουλευτών: «Κανένας συνταξιούχος πρώην βουλευτής, μέλος του ΚΚΕ, δεν αναζητά αναδρομικά, πολύ περισσότερο το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα προτείνει την πλήρη κατάργηση των συντάξεων και προνομίων, τόσο των βουλευτών όσο και των άλλων αιρετών. Ολα τ' άλλα αποτελούν υποκρισία από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που απ' τη μία εφαρμόζουν και στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική κι απ' την άλλη προσπαθούν να δείξουν ότι δήθεν νοιάζονται για τα προβλήματα του λαού».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
«Προέκταση» του προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων

Μέσα σε αποπροσανατολιστικές, από την ουσία των θεμάτων αυτών όσο και του νομοσχεδίου, αντεγκλήσεις ανάμεσα σε βουλευτές της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόσο για την «αναβάθμιση» των «F-16» όσο και για το θέμα του συνδικαλισμού στις Ενοπλες Δυνάμεις, ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου Εθνικής Αμυνας με τίτλο «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και άλλες διατάξεις».

Οι «καβγάδες» που στήθηκαν έμειναν μακριά από την ουσία, στην οποία άλλωστε όλοι συμφωνούν και έχει να κάνει με τον ίδιο τον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ότι δηλαδή αυτό που καλούνται στην πραγματικότητα να υπηρετήσουν είναι οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί και όχι η άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Προσανατολισμός που έχει να κάνει και με το πώς τα αστικά κόμματα τοποθετούνται απέναντι στο δικαίωμα των στρατιωτικών να συνδικαλίζονται.

Ειδικά πάντως για την υπόθεση των «F-16», ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας επανέλαβε στην Επιτροπή ό,τι είχε δηλώσει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όσον αφορά το κόστος και τον αριθμό των αεροπλάνων που θα αναβαθμιστούν. Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ θα αρχίσει στις 2 Νοέμβρη και πως στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν «η ΕΑΒ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες».

Σχολιάζοντας τη σχετική συζήτηση, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, τόνισε ότι ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι αμυντικός, «όντας μέσα σε ένα ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο», επικρίνοντας τις αποστολές στρατιωτικών τμημάτων στο εξωτερικό και τις επικίνδυνες συμφωνίες που έκανε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Για το νομοσχέδιο

Η όλη αντιπαράθεση έφερε σε δευτερεύουσα θέση και ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την επιστροφή συνταξιούχων αξιωματικών ή την «οικειοθελή παραμονή» στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από την 35ετή θητεία, για τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια, ρύθμιση που από την αρχή στηλίτευσε η Λ. Κανέλλη, λέγοντας ότι αντί τα στελέχη να παίρνουν μία αξιοπρεπή σύνταξη, τους δίνουν ψίχουλα και από πάνω τους πετάνε το «μπαλάκι» και τους λένε «διάλεξε μόνος σου».

Οσον αφορά τα υπόλοιπα κεφάλαια του νομοσχεδίου, προβλέπεται η «αξιοποίηση της κινητής περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων», δηλαδή η εκποίηση οπλικών συστημάτων «παλιών» ή όσων περισσεύουν, η δημιουργία κοινού Σώματος Οικονομικών Υπηρεσιών και Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις Ενοπλες Δυνάμεις (προμήθειες κ.λπ.) και το συνδικαλισμό στο στρατό.

Η Λ. Κανέλλη, η οποία έχει δηλώσει την καταψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, σχολιάζοντας τη σύσταση του Σώματος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, επισήμανε ότι «θα ψάχνετε τη διαφθορά και κανένα διεφθαρμένο αξιωματικό, για να πείτε ότι καθαρίσατε το στράτευμα» όταν ολόκληρος ο προσανατολισμός των εξοπλισμών είναι το έδαφος πάνω στο οποίο ανθίζουν τέτοια φαινόμενα.

Οσο για το άρθρο 27 του νομοσχεδίου, που αφορά το συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις, επισήμανε ότι «ψηφίζουμε ναι με επιφυλάξεις» επειδή δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, όπως «να υπάρχει - όπως ανέφερε - μία Ομοσπονδία, όλες οι πρωτοβάθμιες να υπάγονται και να εντάσσονται σε αυτήν και όταν εκεί που υπηρετεί ένας στρατιωτικός δεν υπάρχει Σωματείο, να μαζεύει κάποιους, να φτιάχνει μια Ενωση, να γράφονται μέλη και να υπάγονται σε αυτήν τη μια Ομοσπονδία». Αλλά αφήνει το τοπίο θολό, αφήνοντας τις δύο Ομοσπονδίες που υπάρχουν στο χώρο «να τα βρουν μεταξύ τους», κάτι που όπως σημείωσε η Λ. Κανέλλη, «κρύβει σκοπιμότητα».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΠΑΠ ΑΕ
Στόχος η αύξηση της πελατείας για «φρουτάκια» και «κουλοχέρηδες»

Με γνώμονα τη διασφάλιση της κερδοφορίας της ΟΠΑΠ ΑΕ και των υπόλοιπων εταιρειών του τζόγου είναι το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων», του οποίου η συζήτηση ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και συνεχίζεται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Το νομοσχέδιο, τροποποιώντας το νόμο του ΠΑΣΟΚ 2004/2011, προβλέπει την επέκταση και μάλιστα δωρεάν για άλλα 10 χρόνια της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ ΑΕ για την τοποθέτηση μηχανημάτων ηλεκτρονικού τζόγου («φρουτάκια» και «κουλοχέρηδες»), η οποία ήταν για 8 χρόνια, με την κυβέρνηση να εμφανίζει την επέκταση ως «αντιστάθμισμα», επειδή παράλληλα προβλέπεται η μείωση των συνολικών τέτοιων μηχανημάτων που «κυκλοφορούν» από τον ΟΠΑΠ ΑΕ, από 35.000 που ήταν μέχρι τώρα σε 25.000. Ταυτόχρονα, η ΟΠΑΠ ΑΕ θα διαχειρίζεται η ίδια όλα τα μηχανήματα, ενώ ο νόμος 2004 προέβλεπε ότι ένα μέρος του θα πρέπει να το δίνει προς εκμετάλλευση σε «παραχωρησιούχους» μετά από διαγωνισμό. Παράλληλα, προβλέπεται η αύξηση του ελάχιστου αριθμού μηχανημάτων που τοποθετούνται σε καταστήματα και πρακτορεία του ΟΠΑΠ (από 25 που προβλέπονταν μέχρι τώρα στα 50, ενώ στα πρακτορεία από 3 σε 15 μηχανήματα).

Παρά ταύτα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης, μιλώντας στην Επιτροπή, παρουσίασε το νομοσχέδιο ως «σύγκρουση με συμφέροντα, που λυμαίνονταν για δεκαετίες το δημόσιο χρήμα» και «ρυθμίσεις (...) για την προστασία των παικτών και του κοινωνικού συνόλου από τις βλαπτικές συνέπειες της συνεχούς συμμετοχής στα τυχερά παιχνίδια»!

Να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος εξήγγειλε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα «περάσουν» δύο ακόμα νομοσχέδια που αφορούν τη «ρύθμιση» των καζίνων και του διαδικτυακού τζόγου.

Με εξαίρεση την Ενωση Κεντρώων, που ψήφισε υπέρ, επί της αρχής του νομοσχεδίου, τα άλλα αστικά κόμματα επιφυλάχθηκαν για την τελική τους απόφαση, προβαίνοντας είτε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις που φανέρωναν το ενδιαφέρον τους για την εξασφάλιση περισσότερων εσόδων στον ΟΠΑΠ ΑΕ, αλλά και σε διάφορες διορθωτικές προτάσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Καμία νομιμοποίηση του τζόγου

Στην αντίπερα όχθη, το ΚΚΕ τάχθηκε χωρίς περιστροφές κατά του νομοσχεδίου και του τζόγου. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σάκης Βαρδαλής, σημείωσε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι «από τη στιγμή που συμφωνείτε στο συγκεκριμένο τρόπο οργάνωσης της οικονομίας, η οποία δουλεύει με βάση το κέρδος, είναι λογικό να υπάρχουν τέτοιου είδους συμβιβασμοί σε αυτήν την πραγματικότητα και έτσι εξηγείται και η σημερινή σας στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα». Οπως τόνισε, αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι «πώς θα διασφαλιστούν τα προσδοκώμενα έσοδα στο "ναό" του τζόγου και πώς θα πάρετε μέσω του τζόγου περισσότερους φόρους από τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους». Χαρακτήρισε εγκληματική την πολιτική αυτή και επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πελώριες ευθύνες, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την ευρύτατη διάδοση του τζόγου. «Φαίνεται πως επειδή οι ελπίδες τις οποίες πουλήσατε στα μέσα του 2012, για σκίσιμο μνημονίων και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποδείχθηκαν φρούδες, τώρα πουλάτε ελπίδα μέσα από τον τζόγο», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «αν υπάρχει ένας κωδικός στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού που αποτυπώνει ως ακτινογραφία τη σαπίλα και την παρακμή του συστήματος και της πολιτικής σας, είναι ο κωδικός που λέει "έσοδα από τυχερά παιχνίδια". Καμία νομιμοποίηση του τζόγου», κατέληξε.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Ανεπιθύμητοι οι φασίστες!

Την περασμένη βδομάδα ο δήμος Καλλιθέας έλαβε επιστολή γνωστοποίησης από τη φασιστική Χρυσή Αυγή ότι πρόκειται να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ο δήμαρχος Καλλιθέας κάλεσε σε σύσκεψη τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες και ομόφωνα αποφασίστηκε ο δήμος να απαντήσει στους φασίστες ότι είναι ανεπιθύμητοι. Ταυτόχρονα, έγινε δεκτό και το αίτημα του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γ. Αντωνακάκη, σε περίπτωση που η απάντηση των ναζί δείχνει ότι δεν σέβονται αυτήν την απόφαση, που αντικατοπτρίζει το λαϊκό αίσθημα απέναντί τους, να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσει το θέμα.

Θυμίζουμε ότι στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου υπήρξε μεγάλη αντίδραση και λαϊκή κινητοποίηση στην Καλλιθέα ενάντια στην απόφαση του δημάρχου να επιτρέψει στους φασίστες να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις, αποτρέποντας τελικά την παρουσία τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ