ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΝΟΕΜΒΡΗΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2017
Προετοιμαζόμαστε για το πρώτο «κλείσιμο», τη Δευτέρα 30 Οκτώβρη

Την επόμενη Δευτέρα, 30 Οκτώβρη, πραγματοποιείται το πρώτο «κλείσιμο» για την Οικονομική Εξόρμηση που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ, για το Δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη.

Ηδη, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ μπαίνουν «στα γεμάτα» σε αυτήν την μεγάλη μάχη. Από την περασμένη βδομάδα, που δημοσιεύθηκε η Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός σε κάθε ΚΟΒ, με την κατάρτιση των «πλάνων», ώστε η «επίσημη πρώτη» της Εξόρμησης, να καταγράψει μια πολύ καλή αρχή στην προσπάθειά μας.

Οπως κάθε μάχη, έτσι κι αυτή της Οικονομικής Εξόρμησης, κρίνεται στον καλό εξοπλισμό με επιχειρήματα και στη μαχητικότητα, στην επιμονή και στον τακτικό - δημιουργικό έλεγχο. Οπως επίσης και στο πόσοι οπαδοί, «χρεωμένοι» με κουπόνι, θα συμβάλουν στο πλάι των ΚΟΒ. Κυρίως, κρίνεται στο πλατύ άνοιγμα, στην προσωπική και ουσιαστική επαφή με τους ανθρώπους του μόχθου, τους εργατοϋπαλλήλους, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου, τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Η πείρα από όλες τις αντίστοιχες μάχες, δείχνει ότι όσο πιο πλατιά και θαρρετά βγαίνουν στο λαό οι Κομματικές Οργανώσεις, τόσο καλύτερα αποτελέσματα καταγράφονται.

Η σημασία της άμιλλας

Σημαντική συμβολή θα έχει και φέτος η άμιλλα ανάμεσα στις Οργανώσεις. Τόσο η πανελλαδική άμιλλα, όσο και εκείνη που κανονίζεται ανάμεσα σε ΤΟ και ΚΟΒ, αποτελεί σημαντικό κίνητρο και δημιουργεί κλίμα μεγαλύτερης μαχητικότητας, σε όλο το Κόμμα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση αντικειμενικά συμβάλλει ο πλούσιος προγραμματισμός δράσης που είναι σε εξέλιξη από όλες τις Οργανώσεις, σε όλη την Ελλάδα. Οι πρωτοβουλίες, τόσο στο πλαίσιο των 100χρονων της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, όσο και της πολιτικής εξόρμησης, με το νέο φυλλάδιο του Κόμματος, μας φέρνουν σε επαφή με πλήθος κόσμου.

Ακόμα περισσότερος, όμως, είναι ο εργατόκοσμος που παρακολουθεί το Κόμμα, έστω και από «απόσταση», που εκτιμάει τη μαχητικότητα και την ανιδιοτέλεια των κομμουνιστών στους τόπους δουλειάς, που βλέπει θετικά τις παρεμβάσεις του, τη συνέπειά του. Σε αυτούς τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, πρέπει να πάμε θαρρετά με το κουπόνι, να τους ζητήσουμε να στηρίξουν το Κόμμα ολόπλευρα, επομένως και οικονομικά, για να ισχυροποιηθεί, να ενταθεί η δράση του.

Ακόμα περισσότερο σε αυτήν τη μάχη πρέπει να απευθυνθούμε σε όσους δηλώνουν απογοητευμένοι από τις πολιτικές εξελίξεις, σε όσους παρασύρθηκαν από τις αυταπάτες που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και πλέον έχουν πείρα, μπορούν να αξιολογήσουν τη στάση του ΚΚΕ.

Η φετινή Οικονομική Εξόρμηση πραγματοποιείται παραμονές του 2018, της χρονιάς που το Κόμμα συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και δράσης. Η αντοχή του ΚΚΕ, η προσφορά του στο λαό και στον τόπο πρέπει να αποτελέσουν ένα ακόμα κριτήριο για την εργατική τάξη. Αυτή η αντοχή, αν δει κανείς το δρόμο που πήραν άλλα ΚΚ σε όλο τον κόσμο, ειδικά μετά την αντεπανάσταση, κατακτήθηκε, γιατί το ΚΚΕ στηρίχτηκε στην εργατική τάξη, στο γεγονός ότι ποτέ δεν παραιτήθηκε από την επιδίωξη βασικός αιμοδότης του Κόμματος να είναι ο ίδιος ο λαός, ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια.

Με το κουπόνι στο χέρι, για ισχυρό ΚΚΕ!

Γιατί να ενισχύσει ο εργάτης το ΚΚΕ; Γιατί έτσι ενισχύεται η δράση του μέσα στους χώρους δουλειάς, ενισχύεται η γραμμή της διεκδίκησης των εργαζομένων. Η λαϊκή πάλη ενισχύεται πολλαπλάσια με ένα ΚΚΕ ισχυρό, δυναμώνει η αναμέτρηση με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, σε μια περίοδο που αυτοί γίνονται πιο αντιδραστικοί, όπως με την προσπάθεια περιστολής του απεργιακού δικαιώματος, την ένταση της καταστολής και του αντικομμουνισμού, τη βαθιά εμπλοκή στα στρατιωτικοπολιτικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Κυρίως ενισχύεται η ικανότητα του Κόμματος να διαδίδει στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα την ανατρεπτική πολιτική του πρόταση. Να προωθεί το Πρόγραμμά του, που είναι ο μόνος εναλλακτικός και ρεαλιστικός δρόμος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αυτή η πρόταση διεξόδου δεν έχει άλλον τρόπο να φτάσει στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, πέρα από τη φωνή του Κόμματος, από τον «Ριζοσπάστη», τις παρεμβάσεις του, τις εκδηλώσεις, τα υλικά του.

Επομένως, η οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ από το λαϊκό υστέρημα «πιάνει τόπο», γιατί ενισχύει τη γραμμή που θέλει τους εργάτες πρωταγωνιστές, να κάνουν κουμάντο στον πλούτο που παράγουν, να ικανοποιούν πλέρια τις ανάγκες τους. Η οικονομική ενίσχυση αποτελεί συμβολή στην υλοποίηση του δύσκολου καθήκοντος της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της οικοδόμησης της Κοινωνικής Συμμαχίας, των προϋποθέσεων δηλαδή για να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση.

Με το κουπόνι στο χέρι, λοιπόν! Για να είναι οι επόμενοι δύο μήνες, μια περίοδος που θα αφήσει νέες δυνάμεις στο πλάι του Κόμματος. Ο «Ριζοσπάστης» θα μεταφέρει την πείρα των ΚΟ από την προσπάθειά τους, ενώ τακτικά θα δημοσιεύει τα στοιχεία της άμιλλας ανάμεσα στις Οργανώσεις.

Πατριδογνωμόνιο
Another Brick in the Wall (Street)*

Ισα που πρόλαβε να κοιμηθεί ένα βράδυ στην Αθήνα ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας απ' την Αμερική και η ενισχυτική του προφίλ του δημοσιογραφία έσπευσε να εξωραΐσει το τσαλακωμένο γοητηλίκι του κιμπάρη φτωχού. Ηδη για να φανεί γίγαντας αυτός που ενώ ο λαός του πεινάει είναι ηγέτης που ξέρει να πληρώνει τη συμμετοχή του στο ΝΑΤΟ, αλλά και ν' αγοράζει ακριβά παιχνίδια για τον «καλό του φίλο» που τρυφερά τον αποκαλεί και μπούλη, από - αντιγράφω το ρεπορτάζ - το «γίγαντα» των όπλων «Lockheed Martin». Το ρεπορτάζ είναι σοβαρό. Και βαρύ. Στον τίτλο έχει και έμμεση διαταγή: «Ολα όσα πρέπει να ξέρετε» κι αφού μάθαμε πόσα θα πληρώσουμε, τώρα πρέπει να μάθουμε και πόσα κερδίζουν από κάτι αριστερούς που δε χαμπαριάζουν από μιζέριες και γκρίνιες. Ετσι η Αμερικάνα μανούλα των όπλων έχει κάπου εκατό χιλιάδες εργάτες - παιδιά, απόδοση κερδών 20 τα εκατό, άνοδο μετοχής 30 τα εκατό, κι όπως λέει το... δωρεάν ρεπορτάζ τα οικονομικά της αποτελέσματα εξάγουν το συμπέρασμα «είναι θαυμάσιο να βρίσκεσαι σήμερα στην Πολεμική Βιομηχανία».

Για όποιον κομμουνιστή πιστεύει ότι ξεβρακωθήκαμε ως χώρα ξετσίπωτα συντελώντας στην άνοδο της μετοχής του τέρατος, το «ρεπορτάζ» μεταφέρει αυτούσια τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για να τρομάξει για τα καλά, αφού μας πληροφορεί ότι η πολεμική βιομηχανία («τους», όχι «μας») είναι «ο κλάδος που βρίσκεται στην αφετηρία ενός νέου εικοσαετούς κύκλου αυξανόμενων δαπανών»!

Δε γίναμε, κοντολογής, απλώς συνεργοί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού συμπλέγματος που σχεδιάζει αίμα, πόνο, δάκρυα, προσφυγιά, καταστροφή κρατών, περιοχών και πολιτισμών για τα επόμενα είκοσι χρόνια, αλλά θα συνεισφέρουμε απ' το υστέρημα του υστερήματος στα κέρδη της εταιρικής Μήδειας.

Η εικόνα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ του Τραμπ, πέραν αστεϊσμών και σχολίων, εξέπεμψε ένα πολιτικό μήνυμα, βαθιά διαβρωτικό των συνειδήσεων και ειδικά των νέων. Από το πρώτο σοκ της συνεργασίας με μια τουλάχιστον πολεμοκάπηλη δεξιά έκανε ρεκόρ οπορτουνιστικής ταχύτητας και μέσα σε δυο χρόνια έφτασε να πληρώνει με τα λεφτά των άλλων, κι αυτών που τον ψήφισαν, κι αυτών που δεν τον ψήφισαν, το εισιτήριο εισόδου του στην αστική λέσχη. Πέρασε το μήνυμα ότι η αριστερά, ακόμα και μισό φεγγάρι, κυριολεκτικά μισό στην ΚΝΕ, είναι όχι μάσκα προοδευτισμού, αλλά τιρμπουσόν ενσωμάτωσης. Φτηνός φελλός σε μπουκάλι ακριβής σαμπάνιας.

Αν σκανάρει κανείς τη «νέα γενιά πολιτικών» παμπάλαιης κοπής κι έβαζε σε μια φωτογραφία τον Κουρτς απ' την Αυστρία, τον Τριντό από τον Καναδά, τον Ρέντσι από την Ιταλία, τους τριαντάρηδες από την αντιπολίτευση στην Ισπανία και τον Αλέξη των καθ' ημάς, έχει μπροστά του μια χολιγουντιανή εκδοχή μοντέλων του «καλού» καπιταλισμού. Στην παραλλαγή του άσματος των Pink Floyd, ο καθένας από την πλευρά του και πρωτίστως ο Τσίπρας πούλησαν προοδευτιλίκι για να καταξιωθούν ως another brick in the Wall Street...

*Σημ.: Ο τίτλος του τραγουδιού είναι Another Brick in the Wall, που σημαίνει ένα ακόμα τούβλο στον τοίχο. Και βεβαίως η Wall Street, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Το πρώτο κάλεσμα σε άμιλλα βρήκε ανταπόκριση...

Η ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ κάλεσε σε άμιλλα για την Οικονομική Εξόρμηση την ΤΕ Μεσσηνίας, η οποία αποδέχτηκε την «πρόκληση». Η ΤΕ Κορινθίας, μάλιστα, εύχεται «καλή τύχη» στους Μεσσήνιους συντρόφους και σχολιάζει ότι «θα τη χρειαστούν, κρίνοντας από την καθυστέρηση στην αποδοχή της άμιλλας»... Η άμιλλα θα αφορά όλους τους δείκτες της προσπάθειας, ενώ το έπαθλο καθορίστηκε ως εξής: Οι δέκα πρωτοπόροι σύντροφοι της νικήτριας ΤΟ να επισκεφτούν τον άλλο νομό για διήμερη ξενάγηση και φιλοξενία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ