Ολοκληρώθηκε το πρωί του Σαββάτου η νέα 24ωρη απεργία, με αίτημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και δουλειά με δικαιώματα
Από την περιφρούρηση της απεργίας, το πρωί της Παρασκευής στο «Αργος» |
Την απεργία προκήρυξε το σωματείο τους, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, και αποτελεί συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν το καλοκαίρι, όταν η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι κλείνει το πρακτορείο «Ευρώπη» πετώντας στο δρόμο 250 εργαζόμενους.
Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη το σωματείο διεκδικεί: Να μη μείνει κανείς εργαζόμενος της «Ευρώπης» στο δρόμο. Να προσληφθούν όλοι, με όλα τους τα δικαιώματα από την «Αργος» ή όποια άλλη εταιρεία αναλάβει διακίνηση του Τύπου. Υπεράσπιση των θέσεων εργασίας με όλα τα δικαιώματα. Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης τώρα. Οχι στην αντικατάσταση της εργασίας τους από εργολάβους.
Πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν από τις πρώτες ώρες της απεργίας στην περιφρούρησή της έξω από τις πύλες του πρακτορείου «Αργος» στο Κορωπί. Στις πύλες κρεμάστηκαν πανό του σωματείου με συνθήματα «Οι εργαζόμενοι σε "Ευρώπη" και "Αργος" αγωνιζόμαστε για τη δουλειά μας ενάντια σε εκδότες - κυβέρνηση» και «Αρνούμαστε να πληρώσουμε την κρίση σας - Πάρτε πίσω τις απολύσεις».
Η περιφρούρηση συνεχίστηκε το βράδυ της Παρασκευής, μέχρι τη λήξη της απεργίας, το πρωί του Σαββάτου. Στο πλάι των απεργών βρέθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της απεργίας η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, η Σωματειακή Επιτροπή στην «Αφοί Βλάχου» του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου, η ΟΕΚΙΔΕ, τα συνδικάτα Μετάλλου και Φαρμάκου Αττικής κ.ά.
Για λογαριασμό της εργοδοσίας επιστρατεύτηκαν αστυνομικές δυνάμεις, ορισμένες από αυτές μέσα στο χώρο του πρακτορείου «Αργος». Οι καταγγελίες των εργαζομένων πέφτουν βροχή, πρώτα απ' όλα για την εντατικοποίηση της εργασίας. Η ίδια η εργοδοσία στο πρακτορείο «Αργος» δήλωσε ότι από εκεί που είχε το 40% του μεριδίου της διανομής Τύπου, σήμερα έχει το 100%, δηλαδή ο όγκος της δουλειάς αυξήθηκε κατά 150%. Πολύ λιγότερο όμως αυξήθηκε το προσωπικό και με χειροτέρευση των όρων εργασίας.
Στο «Αργος» δουλεύουν 70 «μόνιμοι» εργαζόμενοι στη διακίνηση και στις επιστροφές και προστέθηκαν και άλλοι 70, οι οποίοι όμως απασχολούνται μέσω τεσσάρων εργολάβων με χειρότερους όρους από τις ήδη άσχημες συνθήκες που δουλεύουν οι «μόνιμοι». Ενδεικτικά, οι «μόνιμοι» αμείβονται με μισθούς, ενώ οι εργολαβικοί με ωρομίσθιο.
Ακόμα υπάρχουν διαφοροποιήσεις και μέσα στους εργολαβικούς εργάτες. Κάποιοι αμείβονται με 3 ευρώ την ώρα και πολλοί είναι απλήρωτοι δύο μήνες. Κάποιοι με 4 ευρώ την ώρα και κάποιοι 10% χαμηλότερα από τη ΣΣΕ. Επίσης, είναι καθημερινό φαινόμενο και για «μόνιμους» και για εργολαβικούς εργάτες οι υπερωρίες αλλά και η 6ήμερη εργασία, ενώ μέχρι και πολύ πρόσφατα υπήρχαν και φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας.
Επίσης, το πρωί και το απόγευμα, το «παρών» έδωσαν ο Νίκος Καραθανασόπουλος και ο Χρήστος Κατσώτης, αντίστοιχα, βουλευτές και μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος, μιλώντας στους εργαζόμενους, εξέφρασε την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους. Ανέδειξε την ανάγκη αυτός να συνεχιστεί, να μην υποχωρήσουν οι εργαζόμενοι. Κατήγγειλε την κυβέρνηση, που ουσιαστικά εξυπηρετεί με την πολιτική της τους σχεδιασμούς των εργοδοτών να ρίξουν ακόμα πιο κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης, στο πλαίσιο της συνολικής αναμόρφωσης του κλάδου.
Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο «Αργος», όπως και οι συνάδελφοί τους στην «Ευρώπη», θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, γιατί αυτό που λέει η κυβέρνηση περί «διασφάλισης του ανταγωνισμού» δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους, αλλά τα συμφέροντα των εκδοτών και μια τέτοια εξέλιξη επιταχύνει και τη διαδικασία ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.
Το απόγευμα, ο Χρ. Κατσώτης συζήτησε με τους απεργούς και τόνισε την ανάγκη να παραμείνουν συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, απέναντι στους εργοδότες και τα στηρίγματά τους.
Ακόμη ένα επεισόδιο εξαπάτησης εργαζομένων, για τη διαμόρφωση νόθων συσχετισμών, με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), Δ. Καραγεωργόπουλο, και συνεργάτη του τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας (ΕΥΚ), Ευ. Μακρογιάννη, στελέχη της ΠΑΣΚΕ, αποκαλύπτει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας.
Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, το Σάββατο 14/10, τα δύο στελέχη της ΠΑΣΚΕ, με πρόσχημα πρόσκληση για ενημέρωση των εργαζόμενων συμβασιούχων στην καθαριότητα και την εστίαση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας στην αίθουσα του ΕΥΚ, παγίδευσαν τους εργαζόμενους για να εγγραφούν και να ψηφίσουν σε ένα «πανελλαδικό σωματείο», με την επωνυμία «Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων "Η Ενωση"», στο οποίο εμφανίζεται να είναι πρόεδρος ο Δ. Καραγεωργόπουλος.
Εκμεταλλευόμενος το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά από 10 - 15 χρόνια δουλειάς κινδυνεύουν να πεταχτούν στην ανεργία, ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ, μιλώντας για την αντεργατική πρόταση που προωθεί η κυβέρνηση για δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ από αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων, είπε ότι θα μπορούσαν να πετύχουν τέτοιου είδους «πειράματα» σε 5 - 10 χρόνια και στην Ελλάδα, αρκεί να τα δοκιμάσουμε πρώτα πιλοτικά σε ένα - δύο νοσοκομεία.
Στη συνέχεια, προσπάθησε να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους και να τους εκφοβίσει, σχετικά με το αν μπορούν ή πρέπει να οργανωθούν στο Σωματείο του νοσοκομείου ή να ιδρύσουν δικό τους, με απώτερο σκοπό να τους κλείσει στο δικό του «μαντρί». Οπως καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο του νομού, «πίεζαν τους εργαζόμενους να αποφασίσουν εκείνη την ώρα για το αν θέλουν να γραφτούν στο Σωματείο που τους πρότειναν και να φτιάξουν παράρτημα, χωρίς δε να είναι ενήμερη η πλειοψηφία των εργαζομένων, εντελώς ξαφνικά τους παρουσίασαν δικαστικό αντιπρόσωπο και "έτοιμη" διορισμένη εφορευτική επιτροπή, έτοιμο εκλογικό κατάλογο που είχε εγγεγραμμένους - φυσικά εν αγνοία των περισσότερων - σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων. Αρχισαν να τους παρουσιάζουν αιτήσεις εγγραφής εκείνη την ώρα και τους καλούσαν να γραφτούν και να συμμετάσχουν στις "εκλογές" του Σωματείου που είχαν ήδη ξεκινήσει, με έτοιμα από τα πριν ψηφοδέλτια».
Το κλαδικό Σωματείο μιλά επίσης για ερωτήματα που γεννά η στάση της εφορευτικής επιτροπής και της δικαστικής αντιπροσώπου, που αρνήθηκαν να δώσουν ψηφοδέλτιο όταν τους ζητήθηκε από εργαζόμενους που τους είχαν γραμμένους στον εκλογικό κατάλογο, για να διαπιστώσουν αν είναι ερήμην τους γραμμένα και τα δικά τους ονόματα μέσα, ενώ απέρριψαν την ένσταση που κατέθεσαν λίγο αργότερα.
Το κλαδικό Σωματείο του νομού καλεί τις παρατάξεις της ΟΙΥΕ να πάρουν θέση και να καταδικάσουν αυτήν την προσπάθεια χειραγώγησης. Καλεί τους εργαζόμενους να τους γυρίσουν την πλάτη, να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές της οργάνωσης του αγώνα, με αιτήματα και στόχους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.
Να απαιτήσουν: Πρόσληψη από το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και απορρόφηση όλων των εργαζομένων με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Να φύγουν τα συνεργεία - εργολαβικές εταιρείες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία. Ενταξη όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Να ληφθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων, με δικαιώματα για όλους.
Εκλογές - παρωδία και στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σερρών καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σερρών.
Οπως αναφέρει, στο συγκεκριμένο σωματείο - σφραγίδα, «οι εκλογές έγιναν σε μία αίθουσα 2x2 χωρίς καμία ανακοίνωση από τα πριν, χωρίς να γίνουν γνωστές στην πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου, ενώ δεν έγινε ποτέ εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση. Παράλληλα, συνοδεύτηκαν από παρατυπίες και νοθεία. (...) Την ίδια ώρα και εντελώς παράνομα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου δεν επέτρεψε σε μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων να παρακολουθήσει τις αρχαιρεσίες και να υποβάλει ένσταση για τη νοθεία που έγινε».
Στα 30,5 δισ. ευρώ έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ μέχρι τα τέλη του προηγούμενου μήνα.
Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (Ιούνης 2017), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εστάλησαν στο ΚΕΑΟ, για να ακολουθηθεί η διαδικασία των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, αυξήθηκαν κατά 7 δισ. ευρώ και προέρχονται σχεδόν εξολοκλήρου από οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Ουσιαστικά αποτυπώνεται η ένταση του κυνηγιού που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων μικροοφειλετών (πολλοί από τους οποίους έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους), μετά και τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης να στέλνονται στο ΚΕΑΟ και τα χρέη κάτω των 5.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, τα 10,85 δισ. ευρώ (35,5% του συνόλου) είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων με ποσά πάνω από 200.000 ευρώ! Είναι ενδεικτικό πως μόλις 1.671 επιχειρήσεις μεγαλοοφειλέτες, με χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ εκάστη, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 6,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 21,8% των συνολικών οφειλών...
Σημειώνεται επίσης ότι το 78,8% των συνολικών οφειλών που έχουν παραπεμφθεί στο ΚΕΑΟ (δηλαδή 24 δισ. ευρώ, μαζί με τα τέλη και τις προσαυξήσεις), είναι χρέη που δημιουργήθηκαν από το 2009 και παλαιότερα, δηλαδή πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης.
Επιπλέον, από τα 30,5 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 16,4 δισ. είναι χρέη προς το πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, δηλαδή προέρχονται από επιχειρήσεις, οι οποίες εκτός του ότι δεν κατέβαλαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεν κατέβαλαν ούτε τις εισφορές που παρακρατούσαν γι' αυτόν το σκοπό από τους μισθούς των εργαζομένων.