ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΩΛΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ
Στα «γεμάτα» διεργασίες και κόντρες

Την ίδια ώρα, με πρόσχημα τους «μπαταχτσήδες», η διοίκηση της ΔΕΗ ξεκινά το «κούρεμα» των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, για τις οποίες θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης. Οι διαπραγματεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ξεκινήσουν εκ νέου στην Αθήνα στις 15 του μήνα, ενώ πλέον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν και δύο λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης. Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις σχετικές διαρροές, περιλάμβανε τη μονάδα «Μελίτη Ι» στη Φλώρινα, μία άδεια κατασκευής δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στην ίδια περιοχή και τις δύο παλιές μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, στις οποίες γίνεται εκσυγχρονισμός με δαπάνη της ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή, παρότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος προσπαθεί να ρίξει το βάρος της κυβερνητικής προπαγάνδας στο ζήτημα των υδροηλεκτρικών μονάδων, υποστηρίζοντας ότι «εξαιρούνται» των διαπραγματεύσεων και ότι δε θα χρειαστεί να μπουν (σε αυτήν τη φάση) στο πακέτο προς πώληση, είναι κοινό μυστικό ότι ο δρόμος για το πολυπόθητο «φιλέτο» κάθε άλλο παρά κλειστός είναι.

Πάντως, όπως έχει διαφανεί από πρόσφατες τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη, για τη διατήρηση των υδροηλεκτρικών μονάδων στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, φαίνεται ότι ασκούνται πιέσεις κι από εκείνους τους επιχειρηματικούς ομίλους που το κόστος ενέργειας αποτελεί σημαντικό μέρος του κόστους παραγωγής τους. Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη παρέμβαση του υπουργού στη Βουλή, όπου συνέδεσε τη διατήρηση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων με τη «στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», το οποίο ήταν αφιερωμένο στις σχέσεις Κίνας - ΕΕ, αποκάλυψε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι «εντελώς απρόθυμες» να αγοράσουν και να επενδύσουν στη λιγνιτική παραγωγή της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι εάν δεν έρθουν εταιρείες από την Κίνα και άλλες χώρες εκτός Ευρώπης, όπως την Ιαπωνία, ενδεχομένως και την Αμερική, τότε «πιθανά να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα»...

Υπενθυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού διεξάγονται υπό το βάρος των ευρωενωσιακών αποφάσεων περί άρσης της «μονοπωλιακής πρόσβασης» της ΔΕΗ στο λιγνίτη, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και σε αυτήν τη βάση έχει συνταχθεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ποιες μονάδες θα πωληθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές. Τα σχετικά χρονοδιαγράμματα προβλέπουν την κατάληξη της συμφωνίας εντός του Οκτώβρη, ώστε μέχρι τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η λεγόμενη «έρευνα αγοράς», κατά την οποία θα αναζητηθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μονάδες που θα «βγουν στο σφυρί».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι παραπάνω διεργασίες έχουν ξεκάθαρο αντιλαϊκό χαρακτήρα, σε όποια μορφή κι αν υλοποιηθούν τελικά, και με αυτό ως δεδομένο η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει το πλαίσιο συμβιβασμού αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, σε βάρος πάντοτε των λαϊκών συμφερόντων.

Οι «μπαταχτσήδες» πρόσχημα για το «ξήλωμα» του κοινωνικού τιμολογίου

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν να δουλεύουν στο «φουλ» οι μηχανές είσπραξης των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ, που σε πρώτη φάση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης, θέτουν στο στόχαστρο όσους έχουν οφειλές άνω των 10.000 ευρώ και είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο. Μέχρι πρόσφατα δεν γίνονταν αποκοπές ρεύματος όσων ήταν ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, όμως πλέον καταργείται αυτή η εξαίρεση για χρέη άνω των 10.000 ευρώ, για να μην υπάρχουν «φαινόμενα κατάχρησης», όπως είπε ο πρόεδρος της επιχείρησης. Η διοίκηση της ΔΕΗ, κατά τη γνωστή τακτική που ακολουθείται σε μια σειρά αντίστοιχων περιπτώσεων, παρουσιάζει επιλεκτικά ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις - για βίλες 1.000 τ.μ. και μονοκατοικία πρώην εφοπλιστή στην Καστέλα έκανε λόγο ο Μ. Παναγιωτάκης σε συνέντευξή του - που ήταν ενταγμένες στο ΚΟΤ δίχως να το δικαιούνται, για να ξεκινήσει από εκεί το «ξήλωμα» ακόμα κι αυτού του ελάχιστου και ανεπαρκούς μέτρου προστασίας χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών.

Την ίδια στιγμή, θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση από πλευράς ΔΕΗ της δημιουργίας νέων εταιρειών λιανικής με «προίκα» έως και 500.000 πελάτες όλων των κατηγοριών, με σκοπό την πώληση σε ιδιώτες και στόχο την επιτάχυνση μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω του 50% της εγχώριας αγοράς.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Αύριο η εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Αθήνας

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) θα τιμήσει την 73η επέτειο από την Απελευθέρωση της Αθήνας, αύριο Πέμπτη, 12 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., με συγκέντρωση και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του «Αγνώστου Στρατιώτη». Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τα παραρτήματα και τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης να συμμετέχουν με τα λάβαρα και τις σημαίες της Αντίστασης.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Υπερψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία

Με απώλειες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Συμπλήρωση διατάξεων του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», η οποία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου».

Η τροπολογία, η οποία επανακατατέθηκε από την κυβέρνηση ελαφρά διορθωμένη μετά τις ενστάσεις που είχαν εκφράσει οι ΑΝΕΛ και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ότι συλλογικοί φορείς των οποίων η προσφυγή απορρίφθηκε τελεσίδικα από τα εθνικά δικαστήρια, έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτημα ζητώντας να εξεταστεί η ανάκληση της απόφασης αν έχουν δικαιωθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι αρχικά είχαν «δει» την τροπολογία ως «όχημα» για την αναγνώριση του Συλλόγου «Τουρκική Ενωση Ξάνθης», τελικά υπερψήφισαν. Ωστόσο την καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κασιμάτη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν και Μουσταφά Μουσταφά. Την τροπολογία υπερψήφισαν επίσης ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, συνολικά 248 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 37.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία. Νωρίτερα ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, αναπτύσσοντας τη θέση του Κόμματος, σημείωσε: «Ως προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τμήμα βεβαίως του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρόλο που έχουν παρθεί κατά καιρούς κάποιες θετικές αποφάσεις, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση αυτό να επηρεάσει - και δεν επηρεάζει - τη συνολική αντιδραστική γραμμή, η οποία αντιδραστικοποιείται όλο και περισσότερο, του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλωστε, συγγενικοί οργανισμοί είναι.

Και αυτό φαίνεται από μια σειρά αρνητικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης - εκτός από τις θετικές, όπως ήταν η απόφαση για τη Μανωλάδα - που αμφισβητούν δημοκρατικά, κοινωνικά, εργατικά δικαιώματα. Και θυμίζουμε τη σχετική κατάπτυστη απόφασή του, η οποία δεν συγκέντρωσε τότε την απαιτούμενη πλειοψηφία, που τολμούσε να εξισώνει τον κομμουνισμό με τον φασισμό».

Επισήμανε ότι για τη «συνολική αντιδραστική γραμμή που ακολουθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζουμε και την ανησυχία μας για το πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα». Οσον αφορά το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, τόνισε ότι αυτό «καθορίζεται από διεθνείς συνθήκες, από τη Συνθήκη της Λοζάνης και αυτό δεν μπορεί ν' αλλάξει και δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση με δικαστικές αποφάσεις».

ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τους εκτελεσμένους αγωνιστές

Την Κυριακή 15 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., η ΤΕ Εβρου διοργανώνει στα Παλιά Νεκροταφεία Αλεξανδρούπολης πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές, μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΔΣΕ, που εκτελέστηκαν από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αλεξανδρούπολης την περίοδο 1946-49. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στο χώρο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου με τα ονόματα των 65 εκτελεσμένων αγωνιστών. Η ΤΕ Εβρου παρακαλεί όποιον συγγενή, μελετητή της περιόδου διαθέτει φωτογραφίες, γράμματα, πληροφορίες για τους εκτελεσμένους αγωνιστές, να επικοινωνήσει με την ΚΟ Αλεξανδρούπολης στο τηλ. 2551025154 (10.00 - 12.00 & 18.00 -20.00) και στη διεύθυνση Λ. Δημοκρατίας 304, ΤΚ 68132, e-mail: kkealexpoli@gmail.com.

ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ
Εκδήλωση με θέμα τις πρόσφατες πυρκαγιές

Την Κυριακή 15 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο Κοινοτικό Κατάστημα Καπανδριτίου, η ΤΟ Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Ποιος οπλίζει το χέρι των εμπρηστών. Διαχείριση των δασών και της γης προς όφελος του λαού». Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν τη βορειοανατολική Αττική και θα μιλήσει ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ και της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Εγκρίθηκε η παραχώρηση στην Κέρκυρα

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χτες από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο «προσυμβατικός έλεγχος», για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια «Περιοχή Παραχώρησης 2» στα δυτικά της Κέρκυρας, στην κοινοπραξία των εταιρειών «ΕΛΠΕ», της ιταλικής «Edison» και της γαλλικής «Total». Οπως αναφέρεται στην απόφαση, «δεν συντρέχει λόγος που να κωλύει την υπογραφή του υποβληθέντος προς έλεγχο σχεδίου σύμβασης μίσθωσης», κι έτσι θα προχωρήσει άμεσα η υπογραφή της σύμβασης και στη συνέχεια θα κατατεθεί για την τυπική της κύρωση από τη Βουλή.

Ανιχνεύτηκαν μικρές ποσότητες ραδιενέργειας

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοίνωσε πως την περίοδο 27 Σεπτέμβρη έως 5 Οκτώβρη ανιχνεύτηκαν εξαιρετικά μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας. Το ισότοπο που ανιχνεύτηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106). Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία και δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ