ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προετοιμασίες για πανθεσσαλικό συλλαλητήριο

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Θεσσαλία
Από παλιότερη κινητοποίηση στη Θεσσαλία
«Επί ποδός» βρίσκονται δεκάδες εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς στη Θεσσαλία, προκειμένου να προετοιμάσουν το αγωνιστικό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, τη μέρα που θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο «αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας», το οποίο έχει προγραμματιστεί για το διήμερο 10 και 11 Οκτώβρη.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών, προχτές Τρίτη πραγματοποιήθηκαν και στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς μαζικές συσκέψεις εργατικών σωματείων, αγροτικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων.

Στη Λάρισα, στη σύσκεψη που έγινε στο Εργατικό Κέντρο συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και 20 εργατικών σωματείων, της Ενωτικής Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων που ανήκουν στη δύναμή της, ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, η Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Θεσσαλίας κ.ά.

Στη Μαγνησία, η σύσκεψη έγινε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου και αποφάσεις για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, μέχρι στιγμής, έχουν πάρει 9 εργατικά σωματεία και τρεις Αγροτικοί Σύλλογοι (Ζαγοράς - Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού, Σούρπης) και ο Φοιτητικός Σύλλογος Γεωπονίας - Φυτικής Παραγωγής.

Στα Τρίκαλα, τη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων συγκάλεσαν το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, το Σωματείο Λογιστών και Βοηθών Λογιστών και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και πήραν μέρος εκπρόσωποι 10 εργατικών σωματείων και των Αγροτικών Συλλόγων που ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη».

Από τη σύσκεψη στο Βόλο
Από τη σύσκεψη στο Βόλο
Στην Καρδίτσα, τη σύσκεψη στα γραφεία της πρώην ΤΕΚΔ οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού και συμμετείχαν εκπρόσωποι 7 εργατικών σωματείων, των Αγροτικών Συλλόγων της Ομοσπονδίας, καθώς, επίσης, του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας, του Συλλόγου Γυναικών, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών του νοσοκομείου κ.ά.

Συνέντευξη Τύπου για το συλλαλητήριο έδωσαν, χτες, εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, καλώντας τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος. Οπως τόνισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, «με τη συγκέντρωσή μας την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή αγροτών - κτηνοτρόφων και γεωργικών μηχανημάτων θα στείλουμε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η "ανάπτυξή τους" δεν χωράει στις ανάγκες μας και για αυτό θα μας βρίσκει απέναντί της στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας την επιβίωσή μας με την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που προβάλλει και παλεύει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Κλιμάκια της Ομοσπονδίας πραγματοποιούν περιοδείες στα χωριά, ενώ έχουν προγραμματιστεί συσκέψεις για σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην Αγιά (ταβέρνα Χατζάκος) και αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στον Τύρναβο (Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο).

Το ζήτημα είναι «ανάπτυξη για ποιόν;»

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των επισκέψεων κυβερνητικών στελεχών στη Θεσσαλία για την προετοιμασία του συνεδρίου, στην Καρδίτσα βρέθηκε ο Β. Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος, σε δηλώσεις του, θεωρώντας ότι απευθύνεται σε... λωτοφάγους, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για το καλό των αγροτών και προσπάθησε να πλασάρει σαν συμφέρουσα για τους μικρομεσαίους αγρότες τη «δίκαιη» καπιταλιστική ανάπτυξη.

Σε ανακοίνωση - απάντηση που εξέδωσε η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, τονίζει μεταξύ άλλων: «Μιλάνε για ανάπτυξη, αλλά το ζήτημα είναι: για ποιον; Μα φυσικά για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των τραπεζών, των μεγαλοπαραγωγών, σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και των εργαζομένων που παράγουν τον πλούτο.

Στην πραγματικότητα, ενώ η περιοχή μας διαθέτει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, καθώς και πρώτων υλών για τη βιομηχανία, υπάρχει στασιμότητα στην ανάπτυξή της, που βαθαίνει ακόμα περισσότερο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ».

Η λύση στην οργάνωση της πάλης

Η ΤΕ Καρδίτσας τονίζει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν είναι τυχαία, αλλά οφείλονται στην καπιταλιστική οργάνωση της παραγωγής. Σημειώνει ότι «η ΚΑΠ, που με συνέπεια εφαρμόζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, λειτουργεί ως εργαλείο, όπως και τα μέτρα που ψηφίζουν, για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση γης και παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μονοπωλιακών ομίλων και έχει ως αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων».

«Η λύση στα σημερινά αδιέξοδα βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, την Ομοσπονδία τους και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στο οργανωμένο αγωνιστικό κίνημα που παλεύει στους δρόμους του αγώνα, ενάντια στην πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που συμφωνούν και την εφαρμόζουν. Ενας τέτοιος αγώνας, για να έχει αποτελεσματικότητα και προοπτική, προϋποθέτει συσπειρώσεις και μαζικότητα, σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα», αναφέρει και συνεχίζει:

«Απέναντι στον αφανισμό τους υπάρχει διέξοδος: Η συμπόρευση με το ΚΚΕ, για ν' ανοίξει ο δρόμος ώστε να φύγουν οι καπιταλιστές από τη μέση στην οικονομία. Ο δρόμος με λαϊκή, εργατική εξουσία. Με κοινωνικοποίηση της γης και παραγωγής, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς ενταγμένους στην κεντρικά και επιστημονικά σχεδιασμένη οικονομία, με κρατικό εμπόριο, με κρατικές υποδομές προστασίας από φυσικές καταστροφές. Τότε μόνο μπορεί να γίνουν κατορθωτά η ρήξη με την ΚΑΠ και η αποδέσμευση από την ΕΕ προς όφελος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, όλου του λαού».

Καθημερινή δράση

Για την ενημέρωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, περιοδείες και ομιλίες στελεχών του ΚΚΕ πραγματοποιούνται σε εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς, στις πόλεις και στα χωριά του νομού.

Για σήμερα Πέμπτη, ο προγραμματισμός περιλαμβάνει:

-- Στη Λάρισα, στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ», στις 12 μ. θα περιοδεύσει η Ρούλα Ξιφαρά, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Λάρισας, στο ΕΠΑΔ ΟΑΕΔ, στις 5 μ.μ., ο Θανάσης Μπιζαϊντές, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας, στο Φυτώριο του δήμου Λαρισαίων, στις 6 π.μ., ο Πέτρος Κρίκης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας, στη λαϊκή αγορά του Αβέρωφ, στις 10 π.μ., κλιμάκιο της ΤΕ.

-- Στη Μαγνησία, στη Μεταλλεμπορική, στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει ο Κώστας Ριζούλης, στέλεχος του Κόμματος, στο Νοσοκομείο Βόλου ο Απ. Νάνος, μέλος του Γραφείου της ΤΕ, στους εμπορικούς δρόμους της Ν. Ιωνίας ο Γ. Λούμας, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας, στα εργοστάσια Ελαστικές Ενώσεις ΒΙΣ ο Μιχ. Τσιώνης, μέλος ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Στην Καρδίτσα, στο χωρίο Κέδρος, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει η Χαρά Κούτρα, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Καρδίτσας, στο Φύλλο, στις 7 μ.μ., η Λήδα Αγγέλου, μέλος της ΤΕ Καρδίτσας, στη ΔΕΥΑΚ, στις 7 π.μ., ο Βασίλης Κρανιάς, μέλος του Γραφείου της ΤΕ.

-- Στα Τρίκαλα, περιοδεία, στις 9 π.μ., σε σχολεία θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο με επικεφαλής τον Γιώργο Καΐκη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας, σε εμπορικά καταστήματα, στις 6 μ.μ., κλιμάκιο με επικεφαλής τον Θαν. Τσιάμη, μέλος της ΤΕ, σε εμπορικά πολυκαταστήματα του κέντρου των Τρικάλων κλιμάκιο με επικεφαλής την Κωνσταντίνα Παπή, μέλος της ΤΕ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ στα Κύμινα. Θα μιλήσει ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 7 Οκτώβρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Γαλάτσι, στο Πνευματικό Κέντρο (Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους), οι Οργανώσεις Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή βίντεο, παρουσίαση θεματικών εργασιών για τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου με εκδόσεις σχετικές με την Οκτωβριανή Επανάσταση. Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

-- Στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ ΜΜΕ Αττικής καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας (Τροίας 36, Βικτώρια). Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Καρύστου διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο των λαϊκών αναγκών», στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας». Θα μιλήσει η Αγγελική Γκούσκου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν έκθεση σοβιετικής αφίσας με θέμα «Τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στον τομέα της εκπαίδευσης» και έκθεση βιβλίου.

Την Κυριακή 8 Οκτώβρη:

-- Στις 11 π.μ., στην Παιανία, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πνευματικού Κέντρου του δήμου (Σμύρνης και Οθωνος, Γλυκά Νερά), η ΚΟ Παιανίας καλεί σε εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Σύγχρονης Εποχής «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό».

-- Στις 12 μ., στην Ελάτη, στην κεντρική πλατεία Τύρνας, οι ΚΟ Εκπαιδευτικών και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στους νομούς της Θεσσαλίας διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τη Ρόζα Ιμβριώτη και το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο που η μεγάλη κομμουνίστρια παιδαγωγός εγκαινίασε και διηύθυνε το καλοκαίρι του 1944 στην Ελάτη (Τύρνα) Τρικάλων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ και τοποθέτηση αναθηματικής πλάκας, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσουν έκθεση υλικού με στιγμές από τη ζωή και τη δράση της Ρόζας Ιμβριώτη και βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Σύσκεψη σωματείων της Δυτικής Ελλάδας

Σε σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας καλούν σήμερα Πέμπτη σωματεία της Αχαΐας, με θέμα την οργάνωση αγωνιστικής απάντησης στο «περιφερειακό συνέδριο Δυτικής Ελλάδας», το οποίο οργανώνει η κυβέρνηση στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Αχαΐας και ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Νομού Αχαΐας καλούν όλα τα εργατικά σωματεία, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, σε σύσκεψη, σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών (Φωκαίας 26).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ