ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2017
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
«Φουντώνουν» τα προβλήματα με τον εγκλωβισμό και τις συνθήκες διαβίωσης

Eurokinissi

«

Φουντώνει» εκ νέου το πρόβλημα με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι ροές άφιξης το τελευταίο διάστημα αυξάνονται συνεχώς, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Ο αυξανόμενος αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών (οι νεοαφιχθέντες προέρχονται κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ) έρχεται για άλλη μια φορά να θυμίσει ότι το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα χωρίς τέλος, όσο συνεχίζονται οι εγκληματικοί πόλεμοι των ιμπεριαλιστών στη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες, όσο καταδικάζονται ολόκληροι λαοί να ζουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων, που συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενώ με μια σειρά αποφάσεις και συμφωνίες (Σένγκεν, Δουβλίνο, συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας κ.ά.) έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, ανοιγοκλείνοντας τη «στρόφιγγα» των ροών ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων και των πολυεθνικών για φτηνό εργατικό δυναμικό.

Ακριβώς σε αυτή τη λογική είναι και η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο υποστήριξε αλλά και εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια, εναποθέτοντας σε αυτήν τις ελπίδες για περιορισμό του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών. Η αλήθεια όμως είναι ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα, όχι μόνο προκάλεσε το διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά με όλες τις συνέπειες και για τη ζωή των κατοίκων των νησιών, αλλά επιπλέον εμπλέκει το Προσφυγικό ακόμα περισσότερο στα γεωπολιτικά και οικονομικά παζάρια ισχυρών κρατών της ΕΕ, όπως η Γερμανία, με την αστική τάξη της Τουρκίας.

Ενδεικτικά του προβλήματος τα στοιχεία

Eurokinissi

Η κατάσταση είναι πλέον ανησυχητική στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, που έχουν δεχτεί τους ξεριζωμένους, μεταξύ των οποίων και πολλούς ανήλικους. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν 3.695 αφίξεις, σε σύγκριση με τις 2.249 του Ιούλη. Για το Σεπτέμβρη υπολογίζεται ότι ο μέσος αριθμός των ημερήσιων αφίξεων στην Ελλάδα είναι 160 άνθρωποι. Ο αριθμός των νέων αφίξεων ασκεί πίεση στις υπερπλήρεις δομές υποδοχής και παρεμποδίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο ρυθμός των αφίξεων στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Λέρο έχει ξεπεράσει το ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι με έγκριση των αρχών μεταφέρονται στην ενδοχώρα, γεγονός που δυσκολεύει περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Οι εκτιμώμενες αναχωρήσεις για την ενδοχώρα τον Αύγουστο ήταν 2.561, έναντι 3.695 αφίξεων, σύμφωνα με στοιχεία των Αρχών. Πολλοί από τους ξεριζωμένους μένουν στα νησιά εδώ και μήνες και οι συνθήκες διαβίωσής τους έχουν επηρεάσει την ψυχική και σωματική τους υγεία. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ότι πολλοί πρόσφυγες είναι θύματα βασανιστηρίων. Σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, εκτιμάται ότι περίπου 10.000 πρόσφυγες είναι θύματα βασανιστηρίων και βρίσκονται στη χώρα μας. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό τους, αφού δεν τηρούνται ξεχωριστά στατιστικά ανά κατηγορία ευάλωτων, εκτός από τους ασυνόδευτους ανήλικους. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση το ότι σύμφωνα με το ΕΣΠ ο μέσος όρος των θυμάτων βασανιστηρίων ανέρχεται στο 20% με 30% επί των αιτούντων άσυλο.

Στα παραπάνω προστίθεται και η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή χώρα για τους Σύρους και ανοίγει το δρόμο για μαζικές και συστηματικές απορρίψεις αιτημάτων ασύλου και Σύρων, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν θύματα βασανιστηρίων. Μέχρι τις 30 Αυγούστου είχαν γίνει 1.759 προσφυγές Σύρων κατά πρωτοβάθμιων αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου, οι οποίες αναμένεται να εκδικαστούν. Ηδη, στη Λέσβο πολλοί ξεριζωμένοι που έχουν πάρει απορριπτικές αποφάσεις στις αιτήσεις ασύλου, κρύβονται για να αποφύγουν τις συλλήψεις από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στο νησί.

Τι συμβαίνει στα νησιά

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στη Σάμο. Παρά τη μεταφορά αριθμού ξεριζωμένων στην ηπειρωτική Ελλάδα, 3.032 άνθρωποι παραμένουν συνωστισμένοι σε ένα χώρο με μέγιστη χωρητικότητα 700 ατόμων, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ. Ανάμεσά τους εκατοντάδες ανήλικοι, έγκυοι, άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και άτομα με αναπηρίες. Ηδη, πολλοί ζουν σε σκηνές και υπνόσακους, ενώ υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους, λόγω της ανεπάρκειας νερού και των ανεπαρκών συνθηκών υγιεινής.

Στη Χίο, το ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ έχει 1.253 ανθρώπους, με χωρητικότητα 894 άτομα. Η πλειοψηφία μένει σε προκατασκευασμένους οικίσκους και κάποιοι από τους νεοαφιχθέντες σε σκηνές που τοποθετήθηκαν πρόσφατα από την Υπατη Αρμοστεία. Συνολικά, στο νησί βρίσκονται 1.699 ξεριζωμένοι.

Στη Λέσβο, όπου ζουν εγκλωβισμένοι 6.275 πρόσφυγες, εξακολουθούν να υπάρχουν συχνά εντάσεις στο ΚΥΤ της Μόριας, όπου επιβιώνουν 4.714 άνθρωποι με χωρητικότητα της δομής τους 2.330. Εκεί έχουν ξεσπάσει δύο φορές διαμαρτυρίες για τον αργό ρυθμό της καταγραφής και της διαδικασίας ασύλου και για τις συνθήκες υπερσυνωστισμού. Στη Λέρο «φιλοξενούνται» 985 αλλοδαποί και στην Κω 1.224.

Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ έχει «χρεοκοπήσει». Οπως έχει επισημάνει η Υπατη Αρμοστεία τον Σεπτέμβρη του 2015, τα κράτη - μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα διετές σχέδιο για τη μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων 106.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εως τις 22/9, περίπου 47.905 θέσεις είχαν δεσμευτεί από τα κράτη - μέλη. Σε αυτές περιλαμβάνονται 20.066 αιτούντες άσυλο που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και 9.078 από την Ιταλία. Δηλαδή, το ποσοστό κάλυψης του στόχου ήταν 28,7%.

Σε αυτήν την «αναμπουμπούλα» βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι φωνές που εκμεταλλεύονται τις συνέπειες αυτής της κατάστασης, φωνές που στο όνομα της «καθαρότητας του έθνους και της θρησκείας» κηρύσσουν το μίσος μεταξύ των λαών και σπέρνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, ορθώνοντας τείχη ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους εργάτες. Αυτό το κάνουν χυδαία, είτε το «ντύνουν» με έναν ψευτοανθρωπισμό τύπου «άνθρωποι είναι κι αυτοί, αλλά να πάνε αλλού». Πρόκειται για λογικές που σιγοντάρουν εθνικιστικές και ρατσιστικές απόψεις τις οποίες εκφράζει κυρίως η ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Την ώρα που «βρέχει» αντιλαϊκά μέτρα όλο το χρόνο, παρουσιάζουν σαν πηγή όλων των δεινών τούς πρόσφυγες και τους μετανάστες.


Γ. Α.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την απαράδεκτη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία και το διπλό εγκλωβισμό, παραμένουν επίκαιρα όλα όσα το ΚΚΕ έχει αναδείξει από την πρώτη στιγμή. Πιο συγκεκριμένα, το ΚΚΕ παλεύει για:

-- Κατάργηση των hot spots των νησιών, προσωρινή και αξιοπρεπή φιλοξενία για όσο μόνο διάστημα χρειάζεται για την καταγραφή και την παροχή των πρώτων υπηρεσιών υποδοχής. Αμεσα η κυβέρνηση να μεταφέρει από τη Λέσβο (και τα άλλα νησιά) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους πρόσφυγες που εκκρεμούν οι αιτήσεις ασύλου τους, με προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους, τις οικογένειες με παιδιά, τις εγκύους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, γενικά τις λεγόμενες «ευάλωτες» ομάδες.

-- Καμία εμπλοκή ΜΚΟ στο Προσφυγικό - αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, γιατί κυβέρνηση και ΕΕ πρόσφατα έκοψαν την παχυλή χρηματοδότηση προς τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται με το αζημίωτο στα νησιά - και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με επαρκές ιατρικό και άλλο προσωπικό, εκεί όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην επιβαρύνονται τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

-- Αμεση μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ειδικά όσων έχουν οικογένειες σε αυτές, ειδικά των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Οχι στο επαίσχυντο πλαφόν των 70 μόνο οικογενειακών επανενώσεων το μήνα, που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με την κυβέρνηση της Γερμανίας.

-- Ολα τα παιδιά προσφύγων σχολικής και προσχολικής ηλικίας να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές διαδικασίες και να σταματήσει η απαράδεκτη εξαίρεση των παιδιών που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου.

-- Στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου, της Αρχής Προσφύγων, των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), γενικά των προσφυγικών δομών με επαρκές προσωπικό με δικαιώματα, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

-- Να φύγει η ΝΑΤΟική αρμάδα από το Αιγαίο, που η κυβέρνηση έφερε δήθεν για τους πρόσφυγες. Να φύγουν όλοι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και οι υπηρεσίες της ΕΕ από τη διαχείριση του Προσφυγικού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ