ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάρτη 2001 - Κυριακή 25 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
«Ξανασχεδιάστε τους χάρτες των Βαλκανίων»

Associated Press

Το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου βαλκανικού πολέμου, με εμπλοκή όλων των κρατών της περιοχής, δεν είναι πλέον ένα θεωρητικό κατασκεύασμα, αλλά μια πιθανότατη εξέλιξη. Οι συγκρούσεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παίρνουν διαστάσεις και οι παρενέργειές τους απειλούν όλες τις γειτονικές χώρες. Αν η επιδρομή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία (πριν από δύο χρόνια) άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, η παρουσία της Συμμαχίας στα Βαλκάνια είναι ο παράγοντας που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες της γενικής ανάφλεξης. Το ομολόγησε και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη από το Λονδίνο: «Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μένει αδιάφορο στη νέα βαλκανική κρίση. Η κατάσταση προέκυψε λόγω των επιλογών του ΝΑΤΟ». Μόνο, που όλες αυτές οι επιλογές φέρουν τις υπογραφές του ίδιου και των άλλων στελεχών της κυβέρνησης. Μάταιη τώρα η προσπάθεια να απεκδυθούν των ευθυνών τους.

Οσο για τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταδίκη των δραστηριοτήτων του «UCK», ακούγονται σαν κοροϊδία, αφού δεν έχει σβήσει ακόμη ο απόηχος από τις δηλώσεις των ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, πριν από δύο χρόνια, για τους «ηρωικούς μαχητές».

Τέλος, όσον αφορά το πού θα καταλήξει αυτή η κατάσταση, μας βοηθάει να το καταλάβουμε ο λόρδος Οουεν, ο οποίος, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», το λέει ξεκάθαρα: «Ξανασχεδιάστε τους χάρτες των Βαλκανίων».

Μπροστά στην αντεργατική λαίλαπα των αναδιαρθρώσεων και της τρομοκρατίας, το ΠΑΜΕ, οι Επιτροπές Αγώνα, τα ταξικά συνδικάτα, με ξεκάθαρους στόχους, με αποφασιστικότητα, καλούν σε παλλαϊκό προσκλητήριο, ξεκινώντας, με αιχμή το ασφαλιστικό, από την πρώτη κιόλας βδομάδα του Απρίλη την εαρινή αντεπίθεση. Με πολύμορφες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες, ακόμα και απεργιακές κινητοποιήσεις (σελίδα 15)

Καθώς πλησιάζει η 28η Μάρτη, που αποφασίστηκε να είναι η φετινή ημερομηνία διεξαγωγής των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις παρατάξεις, που θα κριθούν για τη στάση που κράτησε και κρατά η κάθε μια, απέναντι στις σοβαρές εξελίξεις που συντελούνται στη λεγόμενη τριτοβάθμια εκπαίδευση (σελίδες 16-17)

Μείωση του εισοδήματος των ιδιωτών, δηλαδή των λαϊκών νοικοκυριών, από τόκους δραχμικών καταθέσεων και τίτλων του Δημοσίου, και υπολογίζεται σε περίπου 960 δισ. δραχμές το 2000, σύμφωνα με το Λ. Παπαδήμο και την ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιοποιήθηκε στις 15 του Μάρτη (σελίδα 18)

Σκάνδαλο χωρίς τέλος, η κατασκευή του ΑΗΣ Φλώρινας, που έχει την πηγή στον τρόπο που θα τροφοδοτηθεί η μονάδα με λιγνίτη. Στα σενάρια και τις ...ευχές, στηρίζει η κυβέρνηση και η διορισμένη από αυτή διοίκηση της ΔΕΗ την τροφοδοσία του σταθμού, αλλά το παρασκήνιο μάλλον επεξεργάζεται άλλα σχέδια, με το πιθανότερο αυτό του ξεπουλήματος της μονάδας (σελίδα 19)

Ολες οι μέχρι σήμερα πολιτικές, που εφαρμόστηκαν από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, δεν πήραν υπόψη τους την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής μιας κεντρικά σχεδιασμένης πολιτικής για την ψυχική υγεία, που θα κινείται στο πλαίσιο της δημόσιας και δωρεάν παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας προς τον ελληνικό λαό (σελίδα 21)

Μεγάλη συμμετοχή ξένων αντιπροσωπειών γυναικείων οργανώσεων είχαμε στο πρόσφατο 8ο Συνέδριο της ΟΓΕ, το οποίο αποτέλεσε βήμα ανταλλαγής εμπειριών, αλλά και αλληλοενημέρωσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες (σελίδες 24-25)

Από τη Στοκχόλμη αρχίζει η επίθεση

Ολοκληρώνεται σήμερα στη Στοκχόλμη η Σύνοδος Κορυφής των 15 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι γνωστές οι συγκεκριμένες αποφάσεις της Συνόδου, αλλά τόσο το γενικό τους πλαίσιο, όσο και οι προδιαγραφές τους είναι γνωστές εδώ και καιρό. Η επίσημη ατζέντα της Συνόδου αφορούσε στην πορεία των αποφάσεων της Συνόδου της Λισαβόνας για την απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση. Οι «δεκαπέντε» έχουν προσδιορίσει δύο βασικές παραμέτρους για τις αλλαγές στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Η πρώτη αφορά στο δημογραφικό πρόβλημα και η δεύτερη στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αφού λοιπόν οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερο, γεννούν λιγότερο και έχουν ένα δαπανηρό κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, τότε οι προτάσεις δεν μπορεί παρά να κινούνται στην κατεύθυνση της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, της μείωσης των συντάξιμων αποδοχών και της απαλλαγής των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές για τους απασχολούμενους στις επιχειρήσεις τους. Οι «δεκαπέντε» μπορεί να μην αποφασίσουν μια «κοινή» πολιτική, βάζουν όμως κάποιους δείκτες αξιολόγησης των κρατών - μελών, έτσι ώστε οι κατευθύνσεις να γίνονται ουσιαστικά υποχρεωτικές αποφάσεις. Εξοπλισμένη λοιπόν με τις αποφάσεις της Στοκχόλμης, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για την κοινωνική ασφάλιση στις αρχές Απρίλη, σχέδια που οδηγούν στην κατεδάφιση του συστήματος.

Η αμερικανική οικονομία μπροστά στην ύφεση

Η ανακοίνωση για τη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), κατά 0,5%, προκάλεσε μια νέα κρίση στα χρηματιστήρια, αφού «οι αγορές» δεν πείστηκαν ότι με αυτή τη μείωση θα εξισορροπηθούν οι τάσεις της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη προς την ύφεση. Ομως πολύ σύντομα η κρίση περνάει από τα χρηματιστήρια στην «πραγματική οικονομία», αφού οι περισσότερες από τις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν μείωση των παραγγελιών και προχωρούν σε αντίστοιχη μείωση της παραγωγής. Ο κίνδυνος για αύξηση της ανεργίας μεγαλώνει. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία δε θα αποφύγει την ύφεση και οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα πλήξουν όλο τον κόσμο.

Ηδη μια πλευρά αυτών των συνεπειών αποτύπωσαν τα στοιχεία της Eurostat για τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον περασμένο Γενάρη κατά 1,9%.

Ομως, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την είσοδο της αμερικανικής οικονομίας στο στάδιο της ύφεσης, θα πρέπει να περιμένουμε και όλες τις παρενέργειες, όπως την ένταση της επίθεσης κατά των εργαζομένων, την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, τη στρατιωτικοποίηση της οικονομίας, την ένταση της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ