Σημαντικά αφιερώματα ξεχωρίζουν στο συναυλιακό του μέρος
Στην τελική ευθεία έχει μπει η ΚΝΕ για την κορύφωση του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» από την Πέμπτη 21 έως και το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, στο γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον.
Το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη θα μιλήσει στο Φεστιβάλ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.
«100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)», είναι το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Και τα μηνύματα που αντλούνται από αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός θα εκπέμπονται από το περιεχόμενο του Φεστιβάλ, όπως αυτό θα ξεδιπλώνεται σε όλα τα Στέκια και τους φροντισμένους με μεράκι χώρους του.
Πέρα από το ξεκάθαρο πολιτικό του μήνυμα, όμως, το Φεστιβάλ είναι κι ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ένα μοναδικό πολιτιστικό αντάμωμα για τη νέα γενιά. Ιδιαίτερα πλούσιο σε συμμετοχές σπουδαίων καλλιτεχνών είναι το φετινό Φεστιβάλ, όπου πέρα από τις συναυλίες, δεσπόζουν και μια σειρά αξιόλογα αφιερώματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:
Photodiffraction |
Σουλίμο - Σαμουίλο Βσέβολοντ Ανγκέλοβιτς, Απόσπασμα από διακοσμητικό πανό για τον Οίκο Τυπογραφίας του Λένινγκραντ, 1927 |
Ο όρος «Ρωσική Πρωτοπορία» δόθηκε από τους ιστορικούς Τέχνης μεταγενέστερα και αναφέρεται στο σύνολο των καλλιτεχνικών κινημάτων και ρευμάτων που εμφανίστηκαν στη Ρωσία την περίοδο 1910 - 1930. Παρά τις μεταξύ τους διαφοροποιήσεις και τις έντονες συχνά διαμάχες, όλα αυτά τα καλλιτεχνικά ρεύματα είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Την απόρριψη του καλλιτεχνικού παρελθόντος και την αναζήτηση καινούριων μορφών και μέσων έκφρασης στα διάφορα είδη της Τέχνης και τη μεταξύ τους σύνδεση, στο φως των συνταρακτικών κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων εκείνης της περιόδου. Η Ρωσική Πρωτοπορία αποτελεί μια μεγάλη δεξαμενή επεξεργασμένων παρακαταθηκών ύφους, γνώσεων και επινοήσεων σε όλα τα είδη της Τέχνης, που έως τις μέρες μας επηρεάζουν τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις.
Η Οκτωβριανή Επανάσταση έδωσε τεράστια ώθηση στην Τέχνη, μιας και την απελευθέρωσε από τις εμπορικές εξαρτήσεις που είχε στον καπιταλισμό. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Μαγιακόφσκι: «Από σήμερα, μαζί με την κατάλυση του τσαρικού καθεστώτος, καταργείται η ύπαρξη της τέχνης στις αποθήκες και τα ντοκ του ανθρώπινου πνεύματος... Οι πίνακες να απλωθούν από σπίτι σε σπίτι, πάνω από τους δρόμους και τις πλατείες, σαν ουράνια τόξα από πολύτιμους λίθους, για να χαροποιούν και να εξευγενίζουν το βλέμμα του διαβάτη... Ολη η τέχνη στο λαό!».
Οι καλλιτέχνες της Πρωτοπορίας την αγκαλιάζουν θερμά, βαδίζουν στο πλάι της, μιας και στις διακηρύξεις της Επανάστασης βλέπουν μεγάλες ομοιότητες με τα καλλιτεχνικά τους πιστεύω, όπως τη ρήξη με το σαθρό παρελθόν και το άλμα σε ένα μέλλον κυριαρχίας του ανθρώπου πάνω στη φύση και τη ζωή.
Το πρόγραμμα στο χώρο του Πολιτισμού περιλαμβάνει συναυλία κλασικής μουσικής, θεατρικές παραστάσεις, καθώς και εκδήλωση - συζήτηση την Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη, στις 20.00, με θέμα: «Οι κόκκινοι καρποί του Οκτώβρη στην τέχνη και τον πολιτισμό», όπου θα αναφερθούν ξεχωριστά οι τότε κατακτήσεις και καινοτομίες, αλλά και η μεγάλη κατάκτηση για το σήμερα και το αύριο στην Τέχνη, που είναι η θεμελίωση μιας τέχνης για τον εργαζόμενο άνθρωπο - δημιουργό της μοίρας του και της ιστορίας. Τα κείμενα που θα διαβαστούν είναι των Μαγιακόφσκι, Μπρεχτ, Ριντ, Βάρναλη, Καζαντζάκη και Φωτιάδη. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών, συμμετείχε στον αγώνα με ενθουσιασμό και όρεξη για άθληση. Τα αγωνίσματα περιλάμβαναν αγώνα 4 και 8 χιλιομέτρων, σε μια όμορφη διαδρομή σχεδιασμένη στο πάρκο. Οι κατηγορίες ήταν ανδρών και γυναικών.
Ο αγώνας ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του Ηλία Γεωργίου, ο οποίος ήταν διεθνής κριτής στίβου και είχε συμβάλλει και στηρίξει όλα τα τελευταία χρόνια τη συγκεκριμένη διοργάνωση της ΚΝΕ. Σημαντική ήταν φέτος η συμβολή και βοήθεια του Νίκου Λαγογιάννη, καθηγητή Διαιτησίας και πρώην διεθνή κριτή, της Ολγας Λαγογιάννη, διεθνούς κριτή, της Παναγιώτας Φυτιλή, κριτή Στίβου και του Γιάννη Πετρίδη, πρώην πρωταθλητή και διεθνούς κριτή. Ευχαριστίες δόθηκαν στο Σύλλογο «Απόλλωνα» Δυτικής Αθήνας και στο Σύλλογο Δρομέων Κορυδαλλού - Νίκαιας - Κερατσινίου (ΣΔΡΟΚΟΝΙΚΕΡ), οι οποίοι στήριξαν τη διοργάνωση.
Πριν την απονομή των μεταλλίων, στο χαιρετισμό από τον Βαγγέλη Γείτονα, μέλος του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίστηκε το μήνυμα που θέλει να δώσει η ΚΝΕ μέσα από αυτήν τη διοργάνωση, δηλαδή να αποτελέσει ο αθλητισμός μέρος της ζωής του λαού και της νεολαίας, καθώς συνδέεται με μια αγωνιστική και μαχητική στάση ζωής, μακριά από τα ναρκωτικά. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε η ανάγκη διεκδίκησης των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στον αθλητισμό. Ακόμα, επισημάνθηκε το μήνυμα διεκδίκησης που αναδεικνύουν η ΚΝΕ και το ΚΚΕ για το Πάρκο Τρίτση, δηλαδή πάρκο ανοιχτό στο λαό και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
4 χιλιόμετρα ανδρών: 1ος Γιώργος Βλάχος (15.20'), 2ος Ανδρέας Νίνης (15.34'), 3ος Αθανάσιος Μαλάμης (17.12')
4 χιλιόμετρα γυναικών: 1η Δήμητρα Αναστασιάδου (18.03'), 2η Πολυξένη Βογιατζή (20.10'), 3η Εφη Τάλλαρου (25.07')
8 χιλιόμετρα ανδρών: 1ος Βασίλης Λιακώνης (36.26'), 2ος Αρης Καρναχωρίτης (36.50'), 3ος Θεόδωρος Κατσιώπης (37.49')
8 χιλιόμετρα γυναικών: 1η Μαρία Koekemer (44.40'), 2η Ελπίδα Τουτουτζή (46.15'), 3η Χρυσαυγή Παττακού (48.10')
Το πρόγραμμα του Αθλητικού Camp συνεχίζεται στο Στέκι Αθλητισμού του Φεστιβάλ:
Δήλωση συμμετοχών, πληροφορίες στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sportskne@gmail.com και στα τηλέφωνα 695.1165.574 και 698.0740.785.