ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Προχωρά η εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» THAAD

Οπως και τα σχέδια ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή

Από την εγκατάσταση του THAAD στη Νότια Κορέα
Από την εγκατάσταση του THAAD στη Νότια Κορέα
ΣΕΟΥΛ - ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ.--

«Λάδι στη φωτιά» των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ρίχνει η εγκατάσταση της υπερσύγχρονης αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD, που αναδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ασία και τον Ειρηνικό, απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας, σήμερα αναμένεται να εγκατασταθούν και οι τελευταίοι τέσσερις εκτοξευτήρες, στη νοτιοανατολική επαρχία της Νότιας Κορέας Σεονγκζού. Ηδη, έχουν εγκατασταθεί δύο εκτοξευτήρες αλλά και ένα ραντάρ τύπου AN/TPY-2, ενώ, επιχειρηματολογώντας για την πλήρη ανάπτυξη της THAAD, η Σεούλ σημειώνει ότι αυτή «αφορά την καλύτερη προετοιμασία για τις πυρηνικές και πυραυλικές απειλές της Βόρειας Κορέας και την αντιμετώπιση της σοβαρής κατάστασης που αφορά την εθνική ασφάλεια».

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να ενισχύσει κι άλλο τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, στέλνοντας σταθερά στη Χερσόνησο ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο αλλά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, αναβαθμίζοντας δηλαδή σημαντικά τη μόνιμη στρατιωτική παρουσία που άρχισαν να έχουν οι ΗΠΑ στη χώρα αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου στη Χερσόνησο (1950 - 1953).

Συναντήσεις του Πούτιν

Οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Μουν Τζε - Ιν, στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ (βλέπε σχετικό θέμα). Εκεί, ο Πούτιν επανέλαβε ότι «η κατάσταση στη Χερσόνησο δεν μπορεί να λυθεί μόνο με κυρώσεις και πίεση. Δεν πρέπει να αντιδρούμε συναισθηματικά και να εξωθούμε τη Βόρεια Κορέα σε αδιέξοδο», ζητώντας άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.

Από τη δική του μεριά, ο Μουν σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «δε θα αποφύγω κανένα είδος διαλόγου που μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του πυρηνικού θέματος της Βόρειας Κορέας. Αλλά θεωρώ ότι οι σημερινές συνθήκες απαιτούν να καταδικάσουμε σθεναρά τις επικίνδυνες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και να πιέσουμε το Βορρά και ότι τώρα δεν είναι ακριβώς ώρα για διάλογο». Οπως εξήγησε και ο εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής Προεδρίας, Γιουν Γιουνγκ-τσαν, η Σεούλ θεωρεί ότι «πρέπει να γίνουν πιο σοβαρές οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας τουλάχιστον για να πιεστεί να επιστρέψει στο διάλογο», προσθέτοντας ότι ο Μουν «ζήτησε από τη Ρωσία να βοηθήσει (σε αυτήν την κατεύθυνση), παρατηρώντας ότι είναι επιτακτικό τουλάχιστον να διακοπεί η προμήθεια πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα».

Ζυμώσεις για τις κυρώσεις

Σημειώνουμε ότι την επόμενη βδομάδα - το αργότερο - αναμένεται νέα συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πάνω σε σχέδιο επιβολής νέων κυρώσεων προς την Πιονγιάνγκ που εδώ και μέρες διακινεί η Ουάσιγκτον. Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογράμμισε χτες ότι «είναι λάθος να λέμε αν θα το μπλοκάρουμε ή θα το στηρίξουμε, χωρίς πρώτα να δούμε το κείμενο», και πρόσθεσε: «Για πολλά χρόνια έκαναν προσπάθεια να λύσουν το θέμα της Κορεατικής Χερσονήσου με νέα και άλλα νέα μέτρα πίεσης, δήλωναν ότι χρειάζεται (και) διάλογος αλλά δεν έκαναν τίποτα για την επανάληψή του (...) Αναμφίβολα, εμείς θα απευθύνουμε έκκληση να κατανοηθεί ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από αυτή που θα έρθει μέσω διαπραγματεύσεων και σε καμία περίπτωση στρατιωτική (λύση)...».

Παρέμβαση για τη Βόρεια Κορέα έκανε χτες και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ζήτησε «ενιαία απάντηση» της διεθνούς κοινότητας.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ρωσική πρόταση για αποστολή κυανοκράνων στα ανατολικά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ- ΒΕΡΟΛΙΝΟ- ΚΙΕΒΟ.--

Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια ανακοίνωσε ότι η Μόσχα υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) σχέδιο απόφασης για την ανάπτυξη ένοπλης ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία. «Ελπίζουμε ότι το σχέδιο θα κυκλοφορήσει στα μέλη του Συμβουλίου σύντομα», δήλωσε ο Νεμπέζνια, ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS, την επόμενη βδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ένας πρώτος κύκλος διαβουλεύσεων. «Μια ψηφοφορία δεν είναι στην ατζέντα προς το παρόν», εξήγησε ο Ρώσος διπλωμάτης, ενώ η Ουκρανία παραμένει πεδίο σφοδρών διεργασιών, στο φόντο σκληρών ανταγωνισμών που κλιμακώνονται μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων του πλανήτη σε όλο και περισσότερες ζώνες του (βλέπε εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, Ασία - Ειρηνικό).

Τη ρωσική πρόταση είχε αναγγείλει την Τρίτη ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν από την Κίνα, όπου πήρε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι προϋπόθεση για την έγκρισή της πρέπει να είναι η απόσυρση όλων των οπλικών συστημάτων αλλά και ο συντονισμός με τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Στο Βερολίνο, ο (σοσιαλδημοκράτης) υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν μπόρεσε να κρύψει την ικανοποίησή του, αναφέροντας ότι «εμείς μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ επιμέναμε για μήνες» για το ενδεχόμενο ανάπτυξης κυανοκράνων στο Ντονμπάς. «Αυτή είναι η ευκαιρία μας. Ας τη χρησιμοποιήσουμε. Χρειαζόμαστε περισσότερο μια πολιτική ύφεσης (της έντασης)», είπε, ενώ αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και άρσης των κυρώσεων πρόσθεσε: «Θα ήταν καλό αν η Γερμανία και η Ευρώπη αρχίσουν να συζητούν νέους τρόπους για την εκτόνωση των εντάσεων... Προτείνοντας την ανάπτυξη ειρηνευτικής αποστολής στην Ουκρανία η Ρωσία άλλαξε την πολιτική της απέναντι στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή τη στιγμή»

Στο Κίεβο, πάντως, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση απόφασης για τη διεξαγωγή ειρηνευτικής αποστολής, είναι εκτός συζήτησης η παρουσία του στρατού ή άλλου προσωπικού του κράτους - εισβολέα στο ουκρανικό έδαφος», αποκλείοντας τη συμμετοχή της Ρωσίας σε μια τέτοια επιχείρηση. Ανέφερε ακόμα ότι «δεν χρειάζεται άδεια από τις παράνομες ένοπλες δυνάμεις που δρουν σε ορισμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».

3ο «ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ»
Σχέδια συνεργασιών με προεκτάσεις σε Ασία - Ειρηνικό

Οι προσδοκίες από το Φόρουμ δεν είναι απλά επενδυτικές (φωτ. συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου σε συνάντηση του Φόρουμ)
Οι προσδοκίες από το Φόρουμ δεν είναι απλά επενδυτικές (φωτ. συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου σε συνάντηση του Φόρουμ)
ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ.--

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα το 3ο «Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ», μια οικονομική πρωτοβουλία (της ρωσικής κυβέρνησης) με στόχο την προώθηση επενδύσεων στην Απω Ανατολή, στην οποία πρωτοστατούν τα ρωσικά μονοπώλια αναζητώντας «συνεργασίες» γενικότερα στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του φόρουμ, Γιούρι Τρουτνέφ, «εδώ και τρία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας νέος οικονομικός χώρος στη ρωσική Απω Ανατολή», «ένα νέο μοντέλο της επένδυσης της Απω Ανατολής», το οποίο «είναι ένα από τα καλύτερα στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού», όπως λένε και οι «ιδρυτές των 837 επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Απω Ανατολή» και στους οποίους συμπεριλαμβάνονται επενδυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Κίνα, Βιετνάμ, Ινδία, Αυστραλία και άλλες χώρες. Επίσης, στο Φόρουμ συμμετέχει και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, Εντμουντ Τζέραλντ Μπράουν.

Ο υπουργός Στρατηγικής και Οικονομίας της Νότιας Κορέας, Κιμ Ντονγκ Γιονγκ, επισήμανε ότι η χώρα του «θεωρεί τη Ρωσική Απω Ανατολή περιοχή όπου μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασία με τη Ρωσία».

Η Ινδή ΥΠΕΞ, Σουσμά Σουαράτζ, είπε ότι «οι σημαντικότατοι φυσικοί πόροι της περιοχής και η μοναδική της θέση παρέχουν δυνατότητες συνεργασίας με γειτονικές χώρες».

Στις «ευκαιρίες που παρέχει το φόρουμ για συνεργασίες σε τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην καινοτομία» αναφέρθηκε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια.

«Η Απω Ανατολή είναι παγκόσμιο κέντρο έλξης» και «οι νέες συνθήκες επιχειρηματικής δραστηριότητας στη ρωσική Απω Ανατολή» προβλέπουν ευκαιρίες και «για τις άλλες χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού», σημείωσε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, Γκιεν Βαν Μπιν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής «Ισβέστια», «η Ρωσία ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο φόρουμ 32 επενδυτικά έργα ύψους 21,7 δισ. δολαρίων». Οι περισσότερες συμβάσεις πρόκειται να υπογραφούν με Ρώσους επενδυτές, αλλά θα γίνουν συμφωνίες και με ξένες επιχειρήσεις. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες θα κλειστούν συμφωνίες, όπως: Επενδυτικό πακέτο για τη δημιουργία ενός συγκροτήματος επεξεργασίας και μεταφοράς ψαριών στη ρωσική Απω Ανατολή, κατασκευή οικολογικής πόλης με γήπεδο γκολφ στο Βλαδιβοστόκ με Νοτιοκορεάτες επενδυτές, επενδυτική συμφωνία με τον ιαπωνικό όμιλο «Mazda».

ΜΙΑΝΜΑΡ
Εκκρυθμη κατάσταση με τους Ροχίγκια

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Κατάσταση που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή» διαπιστώνει ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε επιστολή που έστειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μιανμάρ με τη μουσουλμανική μειονότητα Ροχίγκια. Ο Γκουτέρες κάλεσε τις αρχές της Μιανμάρ να τερματίσουν τη βία, καθώς τις τελευταίες μέρες αυξάνονται οι ειδήσεις που αναφέρονται σε μεγάλες διώξεις κατά της συγκεκριμένες μειονότητας, με αποτέλεσμα το μαζικό διωγμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, από τους οποίους μάλιστα δεκάδες σκοτώθηκαν προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο διασχίζοντας τα σύνορα με το Μπανγκλαντές. Οι αρχές της Μιανμάρ συνδέουν πολλούς Ροχίγκια με τρομοκρατικές ομάδες.

Εντονες αντιδράσεις για την ασφάλεια των Ροχίγκια εκφράζει την τελευταία βδομάδα και η Τουρκία, που γενικά επιδιώκει να καρπωθεί οφέλη από την «υπεράσπιση των μουσουλμάνων».

Πάντως, χρήσιμο είναι να μην ξεχνάμε ότι οι «περιπέτειες» μειονοτήτων έχουν αξιοποιηθεί για την προώθηση διαφόρων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών (π.χ. πόλεμοι σε Βαλκάνια κ.τ.λ.), όπως και ότι η Νοτιοανατολική Ασία αποτελεί πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών, μεταξύ κέντρων όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ