Στους 84.000 θα φτάσουν φέτος οι εισακτέοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας
Η μείωση του αριθμού εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε σχέση με πέρσι και η καλύτερη αναλογία υποψηφίων και θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που πανηγυρικά ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, αποδεικνύει τελικά με τον πιο περίτρανο τρόπο την αποψίλωση του ενιαίου λυκείου, εξαιτίας της εφαρμογής της «μεταρρύθμισης». Φέτος, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να φτάσει τις 84.000 για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται σε 98.756.
Ανακοινώνοντας τον αριθμό των εισακτέων χτες ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στη μείωση κατά κατά 2.915 σε σχέση με πέρσι, κάτι που, όπως είπε, έγινε σε συνεννόηση με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και έγινε αναλογικά σε όλα τα τμήματα. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα τμήματα Πληροφορικής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στα οποία και σημειώθηκε η μοναδική αύξηση εισακτέων (14% σε σχέση με πέρσι).
Ο υπουργός Παιδείας, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη μείωση των υποψηφίων αποφοίτων του ενιαίου λυκείου, επιχείρησε να εμφανίσει ως θετική την αύξηση των μαθητών που φοιτούν στα ΤΕΕ. Και ενώ η ίδια η εφαρμογή του θεσμού έχει αποδείξει ότι αποτελούν σχολές μαθητείας που προσφέρουν μισοειδίκευση σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ταξικά επιλεκτικό λύκειο, ο υπουργός Παιδείας δήλωνε ότι και τα ΤΕΕ είναι δείκτης προσέλευσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Οι 84.000 περίπου θέσεις εισακτέων στα ΑΕΙ, ΤΕΙ, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, Σχολές Πυροσβεστικής και Ναυτικές Ακαδημίες κατανέμονται ως εξής:
- Για τους μαθητές που φέτος θα πάρουν απολυτήριο λυκείου, οι οποίοι εκτιμώνται σε 63.200, διατίθενται 63.155 θέσεις. Το υπουργείο Παιδείας δεν υπολογίζει στον παραπάνω αριθμό υποψηφίων όσους τυχόν επανεξεταστούν φέτος ως απόφοιτοι λυκείου και αναφέρεται στους μαθητές της φετινής Γ` Λυκείου, από τους οποίους ένα ποσοστό (πέρσι έφτασε το 3%) δε θα πάρουν φέτος απολυτήριο. Ετσι διαμορφώνεται μία ευνοϊκή αναλογία καθώς αντιστοιχεί μία θέση για κάθε υποψήφιο, κάτι που δεν οφείλεται στην αύξηση του αριθμού εισακτέων, αλλά αποτελεί την περίτρανη απόδειξη της αποψίλωσης του λυκείου.
- Διατίθενται επίσης 8.384 θέσεις για τους απόφοιτους λυκείου που δεν πέτυχαν πέρσι εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και υπολογίζονται σε 9.400, χωρίς αυτούς που θα επιδιώξουν αλλαγή σχολής.
- Για τους υποψηφίους που διαγωνίζονται με το σύστημα των δεσμών οι θέσεις φτάνουν τις 8.100 για 18.156 υποψηφίους, δηλαδή δύο στους πέντε υποψηφίους αυτής της κατηγορίας θα εισαχθούν. Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι θα υπάρξει μία αποχή της τάξης του 10% στη συγκεκριμένη κατηγορία υποψηφίων.
- Το υπουργείο Παιδείας υπολογίζει σε 8.000 τους υποψηφίους του Β` κύκλου των ΤΕΕ, που φέτος θα διαγωνιστούν για μία από τις 3.519 θέσεις στα ΤΕΙ.
Προεκλογική στήριξη μόνο στους αναπληρωτές από την πλειοψηφία
Εγκαταλείποντας το αίτημα για μαζικούς διορισμούς μέσα από την επετηρίδα, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ αποφάσισε να στηρίξει κινητοποίηση των αναπληρωτών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με μοναδικό αίτημα «διορισμό όλων των αναπληρωτών», κηρύσσοντας 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 4 Απρίλη μόνο για τους αναπληρωτές. Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 30 Μάρτη, ύστερα από αίτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών, ο οποίος είχε καλέσει τους αναπληρωτές να μη συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που έγινε την Τετάρτη 28 Μάρτη με πρωτοβουλία ΕΛΜΕ και διδασκαλικών συλλόγων.
«Είναι φανερό ότι η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ, θέλοντας να ψαρέψει ψήφους μπροστά στο εκλογικό συνέδριο του Ιούνη, επιχειρεί καιροσκοπικά να πάρει "υπό την προστασία της" τους αναπληρωτές για να τους "τακτοποιήσει", πιέζοντας έτσι την πολιτική ηγεσία το ΥΠΕΠΘ για δήθεν "θετικές" ρυθμίσεις που θα τους καλύπτουν όλους!», σχολιάζει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ. Σημειώνει δε ότι «πρόκειται καθαρά για μια κίνηση άκρατου συντεχνιασμού και ανοιχτής στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής. Γι' αυτό και δεν κάνουν κουβέντα για την επετηρίδα, την οποία και θεωρούν τελειωμένη υπόθεση. Κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να καθησυχάσουν και να διασπάσουν τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, αφήνοντας στο απυρόβλητο το σκληρό πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, κάτι που έχει ανάγκη σήμερα η κυβέρνηση, προκειμένου να αποδυναμώσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να κάμψει την αντίσταση των αδιορίστων», σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ.
Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, μετατρέποντάς τη με τη μαζική τους συμμετοχή σε κινητοποίηση διεκδίκησης, με κύριο αίτημα τη διατήρηση της επετηρίδας και τους μαζικούς διορισμούς μόνο μέσα από αυτή για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, το οποίο σύμφωνα με την ΕΣΑΚ ΔΕΕ «αποτελεί τον κορυφαίο στόχο που χτυπά τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής και δίνει ουσιαστική και άμεση διέξοδο στο πρόβλημα της αδιοριστίας των εκπαιδευτικών». Με αυτό σαν κυρίαρχο αίτημα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ πρότεινε την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για όλους τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Κλειστά παραμένουν από χτες και για τρεις μέρες τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, που διαμαρτύρονται για την αδιαλλαξία του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι «η τυχόν ψήφιση του νομοσχεδίου "ανωτατοποίησης" των ΤΕΙ θα επιφέρει τον ευτελισμό και την υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα». Οι πρυτάνεις έχουν αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της επ' αόριστον αναστολής της λειτουργίας των ιδρυμάτων.
Στην τελευταία (38η) Σύνοδό τους οι πρυτάνεις είχαν προτείνει, σε μια προσπάθεια υπέρβασης των δυσκολιών που είχαν δημιουργηθεί στη συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας, τη σταδιακή ένταξη των ΤΕΙ μέσα στα πανεπιστήμια της χώρας, ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική αναβάθμισή τους και να αποκτήσουν τα ΤΕΙ πραγματικό πανεπιστημιακό κύρος. Πρότειναν, μάλιστα, τη σύσταση ειδικού ολιγομελούς οργάνου από εκπροσώπους των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και του υπουργείου Παιδείας, που θα καθορίσει τη διαδικασία, τους όρους και τα κριτήρια της σταδιακής αυτής ένταξης. Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, η διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει την αξιολόγηση των γνωστικών αντικειμένων και των υπαρχουσών υποδομών των ΤΕΙ με ακαδημαϊκούς όρους. Παράλληλα, θα πρέπει να προβλεφτούν οι προϋποθέσεις ένταξης του προσωπικού των ΤΕΙ στο ΔΕΠ ή σε άλλες κατηγορίες διδακτικού προσωπικού, καθορισμός των ΑΕΙ στα οποία μπορούν να γίνουν οι εντάξεις κτλ.
Ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, από την πλευρά του, επιμένοντας στο νομοσχέδιο της υποβάθμισης, αναφέρθηκε χτες στις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο αντικατοπτρίζει τις απαιτήσεις των Πρυτάνεων για μη πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, για ενιαία πτυχία και για τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Φανερώνοντας την ανησυχία της κυβέρνησης για τις έντονες αντιδράσεις που έχει εγείρει η πολιτική υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης, ο υπουργός χαρακτήρισε το κλείσιμο των Πανεπιστημίων από τους πρυτάνεις ως «πάρα πολύ βαριά ενέργεια», λέγοντας ότι «τα Πανεπιστήμια δεν ανήκουν ούτε στους Πρυτάνεις ούτε στο υπουργείο Παιδείας» και ότι «μόνο ένας ξένος κατακτητής μπορεί να κλείσει τα Πανεπιστήμια». Αναφερόμενος δε στη θέση των πρυτάνεων ότι η «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ ουσιαστικά σημαίνει υποβάθμιση για το σύνολο της ανώτατης εκπαίδευσης, είπε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να μπει σε ένα διάλογο με βάση «υποψίες».
Στο μεταξύ, για το θέμα του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ συνεδρίασε χτες και η Σύνοδος Προέδρων των ΤΕΙ, που έχοντας εκφράσει την ικανοποίησή της για την κατάθεσή του στη Βουλή, ζητά κάποιες μικρές αλλαγές στις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν το προσωπικό των ΤΕΙ.
Σαρανταοχτάωρη απεργία στις 5 και 6 του μήνα διοργανώνουν τα σωματεία εργαζομένων καθαριότητας σχολείων και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών υπαλλήλων. Την Πέμπτη θα γίνει συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΚΑ, στις 11 το πρωί και θ' ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες εναντιώνονται στα σχέδια της κυβέρνησης για την ανάθεση της καθαριότητας των σχολείων σε ιδιωτικές εταιρίες καθαρισμού.
Χρόνια τώρα, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, δουλεύουν με απαράδεκτο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς, με συμβάσεις έργου, εξευτελιστικές αμοιβές, χωρίς στην ουσία εργασιακά δικαιώματα. Παλεύουν, τέλος, για την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος, αναπροσαρμογή των αμοιβών σ' ετήσια βάση, 15% αυξήσεις για το 2001, αμοιβές για 11 μήνες και με βάση το εμβαδόν των αιθουσών και των κοινόχρηστων χώρων, για χορήγηση εκλογικού επιδόματος στις εκλογές.
Απορρίπτουν οι καθηγητές την αντικοινωνική λογική του «σκοτώνουμε τα άλογα όταν γεράσουν», που τείνει να κυριαρχήσει με την περιβόητη «αναμόρφωση», δηλαδή την κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Οπως τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, δε συζητούνε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Ιδιαίτερα για τον κλάδο τους με τη μεγάλη ανεργία - αδιοριστία αυτό σημαίνει, πρόσθεσαν, στέρηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης. Δήλωσαν ακόμη ότι απορρίπτουν το σύστημα των «τριών πυλώνων» που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί περιορίζει δραστικά τη σύνταξη και υποκαθιστά την κοινωνική ασφάλιση με την ιδιωτική. Οι καθηγητές διεκδικούν: Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Η κύρια σύνταξη να ανέρχεται στο 80% του συνόλου των εν γένει αποδοχών κατά το χρόνο αποχώρησης από την υπηρεσία. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας για όλους τους καθηγητές. Πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για τους αναπληρωτές - ωρομίσθιους, κ.ά.
Αξίζει, ωστόσο, να τονίσουμε ότι στη μακρά παρέμβασή του στη διάρκεια της συνέντευξης ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Δ. Κίτσιος, δε φάνηκε και πολύ πρόθυμος να απαντήσει με αγώνες στην επίθεση της κυβέρνησης κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σε ερώτηση που του έγινε αρκέστηκε να δηλώσει ότι για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών κατακτήσεων «ακόμα και κινητοποιήσεις θα κάνουμε!». Στο μεταξύ, οι συνδικαλιστές των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης περιοδεύουν στα σχολεία ενημερώνοντας τους συναδέλφους τους για το ασφαλιστικό.