ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνεται η ένταση σταθερά και επικίνδυνα
  • Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί, σε δύο διαφορετικές μάχες σε Νάμπλους - Βηθλεέμ
  • Νέα δολοφονία ακριβείας στελέχους της «Τζιχάντ» στη Ράφα
  • Ενταση, συγκρούσεις και τραυματίες, ακόμη και μικρά παιδιά, σε όλα τα αυτόνομα εδάφη

Παλαιστίνιοι κοιτούν τρομαγμένοι τα συντρίμμια αυτοκινήτου, που βλήθηκε με ρουκέτα από ισραηλινό ελικόπτερο

Associated Press

Παλαιστίνιοι κοιτούν τρομαγμένοι τα συντρίμμια αυτοκινήτου, που βλήθηκε με ρουκέτα από ισραηλινό ελικόπτερο
ΒΗΘΛΕΕΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΡΑΦΑ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη μετά από ένα Σαββατοκύριακο, όπου κυριάρχησε η κλιμάκωση της βίας και η επέκταση των συγκρούσεων. Οι απώλειες αυξάνουν ώρα με την ώρα, οι δύο ηγεσίες επιμένουν στη σιωπή και το «λόγο» φαίνεται ότι έχουν λάβει κυρίως τα όπλα. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες άρχιζε, από τη Στοκχόλμη, μια μικρή περιοδεία στην ΕΕ, και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα ετοιμαζόταν για την εβδομαδιαία επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν, χθες το μεσημέρι, στη Βηθλεέμ, όπου ο Ισραηλινός στρατός, με αφορμή το λιθοβολισμό από δύο Παλαιστινίους της στρατιωτικής φρουράς του Τάφου της Ραχήλ, άνοιξε πυρ εναντίον τους, αλλά βομβάρδισε με τεθωρακισμένα και τα δύο προσφυγικά στρατόπεδα της πόλης, Αΐντα και Αζα. Οι συγκρούσεις σύντομα επεκτάθηκαν. Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούσαν για έναν Ισραηλινό στρατιώτη νεκρό και 9 Παλαιστινίους τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά, 7 και 8 ετών αντίστοιχα.

Λίγη ώρα νωρίτερα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Κεντουρίμ, νοτιοδυτικά της Νάμπλους, χωρίς να αναφερθούν απώλειες. Ταυτόχρονα, ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα έπλητταν με τρεις ρουκέτες σε δρόμο της Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Μοχάμεντ Αμπντέλ Αλ, στέλεχος της «Τζιχάντ», με αποτέλεσμα ο ίδιος να σκοτωθεί και ο συνεπιβάτης του να τραυματιστεί σοβαρά.

Ο ισραηλινός στρατός δε σχολίασε καν το γεγονός, ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι πρόκειται για επαναφορά του συστήματος των «δολοφονιών ακριβείας», που δεν είχε χρησιμοποιηθεί από την ημέρα ανάληψης της εξουσίας από τον Αριέλ Σαρόν και χαρακτήριζαν την ισραηλινή επίθεση «βλακώδη», γιατί οξύνει ακόμη περισσότερο την ένταση. Από την πλευρά της, η «Τζιχάντ», με ανακοίνωση, προειδοποιούσε ότι θα «πάρει την πρέπουσα εκδίκηση».

Η ένταση, τα επεισόδια και η βία χαρακτήρισαν και το προηγούμενο 24ωρο. Το βράδυ της Κυριακής, σφοδρή ανταλλαγή πυρών ξέσπασε στην περίμετρο ισραηλινού φυλακίου, έξω από την πόλη Νάμπλους κοντά στο χωριό Σάλεμ, όταν Παλαιστίνιοι ένοπλοι επιτέθηκαν στις ισραηλινές θέσεις. Κατά τη διάρκεια της μάχης, έχασε τη ζωή του ένας Ισραηλινός λοχίας, ενώ την ευθύνη για την επίθεση στο ισραηλινό φυλάκιο ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχίες της Επιστροφής», «για να εκδικηθεί τις δολοφονίες 5 Παλαιστινίων πολιτών, την περασμένη εβδομάδα σε συγκρούσεις». Ο ισραηλινός στρατός αμέσως μετά απέκλεισε ολοκληρωτικά το Σάλεμ, γύρω από το οποίο έσκαψε και τάφρους.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε τη σύλληψη 5 μελών της ειδικής φρουράς προστασίας του Γιάσερ Αραφάτ, «Force 17», κοντά σε ισραηλινό φυλάκιο στη Ραμάλα, επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς περί ανάμειξης των ανδρών της προσωπικής φρουράς του Αραφάτ σε σειρά αντι-ισραηλινών επιθέσεων. Η Παλαιστινιακή Αρχή απέφυγε να σχολιάσει, αν και παρατηρητές εκτιμούσαν ότι η σύλληψη αυτή όξυνε περαιτέρω την κατάσταση.

Ενταση επικράτησε, την Κυριακή, και στη Χεβρώνα, όπου αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός με γκαζάκι κατέστρεψε ολοκληρωτικά παλαιστινιακό αρτοποιείο και τα παρακείμενα καταστήματα. Από την ισχυρότατη έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά 7 Ισραηλινοί αστυνομικοί που περιπολούσαν στην περιοχή. Η ισραηλινή αστυνομία ανακάλυψε άλλους 7 εκρηκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους εξουδετέρωσε και επέρριψε την ευθύνη στους εβραίους εποίκους.

«Στους Παλαιστίνιους το βάρος της ευθύνης»

«Η βία και η τρομοκρατία είναι παγκόσμια αρρώστια και όχι περιφερειακό πρόβλημα της Μέσης Ανατολής». Με αυτά τα λόγια, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες περιέγραψε, με δηλώσεις του, την κατάσταση, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με την Σουηδέζα ομόλογό του, Αννα Λιντχ, και προεδρεύουσα της ΕΕ. Ο Πέρες, αν και επανέλαβε ότι οι Παλαιστίνιοι διατηρούν το δικαίωμά τους για ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, υπογράμμισε ότι «το πότε θα γίνει αυτό εξαρτάται από τους ίδιους, γιατί δεν πρόκειται να επαναληφθεί καμία διαπραγμάτευση, αν δε σταματήσει πλήρως η βία», ενώ συμπλήρωσε ότι η ΕΕ έχει πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στις εξελίξεις.

Η Α. Λιντχ, από την άλλη, ξαναδήλωσε ότι η ΕΕ «θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία» και στο πλαίσιο των προσπαθειών της αυτών τόνισε ότι θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στα αυτόνομα εδάφη και ανακοίνωσε την πραγματοποίηση, στις 11 Απριλίου, μιας πρώτης «οργανωτικής» διάσκεψης των δωρητών προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Πέρες θα συναντηθεί, επίσης, με τον Σουηδό πρωθυπουργό Γκέραν Πέρσον, τη νορβηγική ηγεσία, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν και την Τετάρτη αναμένεται στην Ελλάδα.

ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Πέντε χρόνια ένωσης

ΜΟΣΧΑ.-

Στο Μεγάλο Μέγαρο του Κρεμλίνου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 2 Απρίλη, παρουσία των προέδρων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο, η επετειακή συνεδρίαση του Ανωτάτου Κρατικού Συμβουλίου της Ενωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 5 χρόνων από την υπογραφή από τους προέδρους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας Μπορίς Γιέλτσιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο στις 2 Απρίλη 1996 στη Μόσχα του Συμφώνου για τη δημιουργία της Κοινότητας Ρωσίας και Λευκορωσίας. Τότε στην πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κοινότητας αποφασίστηκε η 2 Απρίλη να κηρυχτεί Ημέρα Ενοποίησης των Λαών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Στις 2 Απρίλη 1997 υπογράφτηκε το Σύμφωνο με το οποίο η Κοινότητα μετατράπηκε σε Ενωση Ρωσίας και Λευκορωσίας. Στις 25 Δεκέμβρη 1998 υπογράφτηκε η Διακήρυξη για την παραπέρα ενοποίηση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και στις 8 Δεκέμβρη 1999 υπογράφτηκε το Σύμφωνο για τη δημιουργία του Ενωσιακού Κράτους Ρωσίας και Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, το σημαντικό επίτευγμα των πέντε χρόνων της Ενωσης ήταν το γεγονός ότι «οι άνθρωποι πίστεψαν στην προοπτική και το μέλλον της Ενωσης» και το πρώτο στάδιο της προσέγγισης των δυο κρατών έχει ήδη διανυθεί. Από τη μεριά του, ο Λουκασένκο επισήμανε ότι, ωστόσο, μέχρι σήμερα «έχουν γίνει λιγότερα απ' ό,τι αναμενόταν» στην υπόθεση της δημιουργίας του ενιαίου κράτους. Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου ισχύος του Συμφώνου για το Ενωσιακό Κράτος και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το 2001. Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Πούτιν και ο Λουκασένκο υπέγραψαν διάγγελμα προς τους λαούς των δυο χωρών με την ευκαιρία της Μέρας της Ενοποίησης. Ο Λουκασένκο, που είναι πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου, υπέγραψε μερικές αποφάσεις, μαζί και την απόφαση για την Επιστολή του Ανωτάτου Κρατικού Συμβουλίου της Ενωσης προς την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ενωσης «Για την κατάσταση του Ενωσιακού Κράτους και την πορεία οικοδόμησής του». Επίσης, οι αντιπρόεδροι της ρωσικής και λευκορωσικής κυβέρνησης Ιλιά Κλεμπάνοφ και Λεονίντ Κόζικ υπέγραψαν σημαντική συμφωνία για τη δημιουργία της διακρατικής εταιρίας «Αεροδιαστημικός εξοπλισμός».

Με την ευκαιρία της επετείου της Ενωσης, ο πρόεδρος Πούτιν απένειμε στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Λουκασένκο το παράσημο «Για τις υπηρεσίες απέναντι στην Πατρίδα» 2ου βαθμού. Σημειώνοντας ότι ο Λουκασένκο «μαζί με τον πρώτο πρόεδρο της Ρωσίας βρίσκεται στις πηγές της δημιουργίας του Ενωσιακού Κράτους», ο Πούτιν υπογράμμισε ότι στα πέντε χρόνια «κατορθώθηκε να ξεπεραστούν οι υποκειμενικές και αντικειμενικές δυσκολίες» που ήταν στο δρόμο της ενοποίησης των δυο λαών.

ΗΠΑ
Ατελείωτος ο κατάλογος των απολύσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αλλη μια μεγάλη αμερικανική πολυεθνική εισέρχεται στο χορό των απολύσεων επικαλούμενη την επιδεινούμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Η χημική και κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία «Du Pont» ανακοίνωσε την απόλυση 4.000 εργαζομένων, μία μείωση, δηλαδή, του συνόλου του εργατικού δυναμικού της κατά 4%. Η δημόσια αιτιολόγηση ήταν η, πολλάκις, αναφερόμενη τον τελευταίο καιρό: «η αμερικανική οικονομική ύφεση και η μειωμένη ζήτηση στην αγορά κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης».

Οι τομείς που πλήττονται ιδιαιτέρως είναι αυτοί της επεξεργασίας πολυεστέρα και νάιλον, όπου θα περικοπούν 2.000 θέσεις εργασίας, ενώ το 75% των απολύσεων, αλλά και του κλεισίματος μονάδων αφορά στις ΗΠΑ. Στην ανακοίνωσή της η «Du Pont» εκτιμά ότι με την κίνηση αυτή θα εξοικονομήσει 400 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2002, ενώ θα δαπανήσει εφάπαξ 40 - 50 σεντς ανά μετοχή, στο 2ο τρίμηνο του έτους, για την καταβολή αποζημιώσεων.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ