ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Στάχτη 20.000 στρέμματα και ανυπολόγιστες καταστροφές

  • Συνολικά 55 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες
  • Τεράστια πύρινα μέτωπα σε Ζάκυνθο και Ηλεία

Στο Κρυόνερο Ηλείας φλόγες άγγιξαν τα σπίτια και οι κάτοικοι κινδύνευσαν

Eurokinissi

Στο Κρυόνερο Ηλείας φλόγες άγγιξαν τα σπίτια και οι κάτοικοι κινδύνευσαν
Περισσότερα από 30 χρόνια θα διαρκέσει η αποκατάσταση της καμένης έκτασης που φτάνει τα 20.000 στρέμματα, από την πύρινη λαίλαπα που για 4 ολόκληρες μέρες κατέστρεφε μεγάλο κομμάτι της Βορειοανατολικής Αττικής. Η φωτιά κατέστρεψε 20 σπίτια, ενώ από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα. Η κατάσταση ήταν δραματική σε πολλές περιοχές της χώρας, με 55 πυρκαγιές να εκδηλώνονται μέσα σε 24 ώρες, από το πρωί της Δευτέρας μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Από αργά το βράδυ της Τρίτης, η πυρκαγιά βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση. Σύμφωνα με χτεσινή ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις 3.30 το μεσημέρι, προχωρούσαν με γρήγορα βήματα η οριοθέτηση της πυρκαγιάς και ο έλεγχος των εστιών που ήταν ακόμα διάσπαρτες στην περιοχή. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί και γι' αυτόν το λόγο παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη όλες οι δυνάμεις και δεν θα αποδεσμευτούν εάν δεν διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει αναζωπύρωση και επέκταση της πυρκαγιάς.

Το απόγευμα της Τρίτης η πυρκαγιά πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού το μεγάλο μέτωπό της πέρασε τελικά τη λεωφόρο Καλάμου και κατευθυνόταν προς το Πολυδένδρι, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν από τον δήμο σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι. Παρ' όλα αυτά, αργά τη νύχτα η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά. Μετά τα μεσάνυχτα, το πρόβλημα εντοπιζόταν σε χαράδρα κοντά στην Αγία Κυριακή, αλλά είναι θετικό ότι η πυρκαγιά δεν έφτασε στην Εθνική οδό. Στο σημείο που πήγε να ξεφύγει, οι πυροσβέστες κατάφεραν να την περιορίσουν, αλλά το μέτωπο έφτασε στα 500 μέτρα από την Εθνική. Στα υπόλοιπα σημεία η κατάσταση είχε βελτιωθεί, δίνοντας εικόνα ύφεσης.

Κρυόνερο Ηλείας

Eurokinissi

Κρυόνερο Ηλείας
Η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, σε τακτική ενημέρωση έδωσε αναλυτικά τις δυνάμεις που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά, που ήταν: 308 πυροσβέστες (οι 88 είναι πεζοπόρα τμήματα), ενώ από αέρος κάνανε διαδοχικά ρίψεις νερού 5 αεροπλάνα και 6 ελικόπτερα, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την περίμετρο της πυρκαγιάς. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «με δεδομένη την συνεχή βελτιούμενη εικόνα της πυρκαγιάς της Βορειοανατολικής Αττικής, κρίθηκε ως μη αναγκαία η οποιαδήποτε διεθνής συνδρομή. Γι' αυτό ακυρώθηκε η αποστολή των 60 πυροσβεστών από την Κύπρο και το αίτημα για εναέρια μέσα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας».

Σημειώνεται ότι η Γαλλία είχε ήδη απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της κυβέρνησης που διατυπώθηκε, διότι αντιμετωπίζει και η ίδια μεγάλες πυρκαγιές, η Ισπανία έχει στείλει βοήθεια στην Πορτογαλία, ενώ η Ιταλία και η Κροατία δεν είχαν απαντήσει, καθώς έχουν και αυτές προβλήματα. Οπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν σε όλη τη διάρκεια των πυρκαγιών, με μόνες διακοπές τα χρονικά διαστήματα που απαιτούνταν για το σύντομο τεχνικό επανέλεγχο και τον ανεφοδιασμό.

Τα μέτωπα σε Ζάκυνθο και Ηλεία

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά στο Κρυόνερο Ηλείας και οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο συνέχιζαν να είναι σε εξέλιξη και η κατάστασή τους συνεχώς βελτιωνόταν. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές παρέμεναν σε πλήρη ανάπτυξη και πιο συγκεκριμένα:

  • Στη Ζάκυνθο, στις περιοχές Κοιλιωμένο, Καταστάρι και Παλαιό Χωριό, επιχειρούσαν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 ελικόπτερα.
  • Στην κατάσβεση στο Κρυόνερο Ηλείας επιχειρούσαν 68 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 22 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 υδροφόρες, 7 μηχανήματα έργου, 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο.

Μέσα στην κόλαση της πυρκαγιάς, τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν για να σβήσουν τη φωτιά στον Κάλαμο

Eurokinissi

Μέσα στην κόλαση της πυρκαγιάς, τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν για να σβήσουν τη φωτιά στον Κάλαμο
Από τη ξημερώματα της Τετάρτης ένα ελικόπτερο τύπου «Ericsson» πραγματοποιούσε συνεχώς ρίψεις νερού και στα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς στις περιοχές Περιστέρι - Οινόη και Κρυονέρι - Δαφιώτισα στην Ηλεία. Την προηγούμενη νύχτα τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, με τη συνδρομή εθελοντών και κατοίκων της περιοχής, έδιναν σκληρές μάχες με τις φλόγες, οι οποίες για την ώρα δεν απειλούσαν κατοικημένες περιοχές.

Αμεση κινητοποίηση μελών και οπαδών του ΚΚΕ στα πύρινα μέτωπα

Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στη Βορειοανατολική Αττική
Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στη Βορειοανατολική Αττική
Αμεση ήταν η κινητοποίηση μελών και οπαδών του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαίνονται τις τελευταίες μέρες.

Κλιμάκιο της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο Καπανδρίτι δίνοντας τη μάχη στο πλευρό των κατοίκων που είχε φτάσει η φωτιά στην αυλή των σπιτιών τους.

Στην Ηλεία δυνάμεις του ΚΚΕ από την ΚΟ Αμαλιάδας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων στην περιοχή της Ανάληψης. Το απόγευμα της Τρίτης έσπευσαν να βοηθήσουν και στο έργο της κατάσβεσης μεταβαίνοντας στο χωριό Περιστέρι, που απειλήθηκε από την πυρκαγιά, ενώ χτες Τετάρτη κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον περιφερειακό σύμβουλο του Κόμματος περιόδευσε στις περιοχές που επλήγησαν, βάζοντας θέμα για άμεσες αποζημιώσεις, καθώς έχουν σημειωθεί καταστροφές σε χωράφια με σταφίδες και ελαιόδεντρα.

Στη Ζάκυνθο όλες αυτές τις μέρες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ συμβάλλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται στο νησί, ενώ δίνουν και τη μάχη της περιφρούρησης για τυχόν εκδήλωση νέων πυρκαγιών.

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας περιόδευσε στις περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά, ενώ με ανακοινώσεις του το ΚΚΕ ανέδειξε από την πρώτη στιγμή τις σοβαρές ευθύνες της σημερινής όπως και τον προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός σε δάσος στη Σάμο

Προσαγωγή ατόμου στην Πάρνηθα που είχε υλικά ικανά να προκαλέσουν φωτιά

Ενα άτομο ηλικίας 63 χρόνων που κινούνταν με το αυτοκίνητό του στην περιοχή της Πάρνηθας προσήχθη προχτές, Τρίτη, επειδή είχε στην κατοχή του υλικά ικανά να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά., τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν πάνω του πάνω από 60 κεράκια ρεσό, δεκάδες αναπτήρες και άλλα αντικείμενα.

Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, ο οποίος μάλιστα είχε ενεργοποιηθεί κατά το ήμισυ, βρέθηκε στις 12 προχτές το μεσημέρι στην περιοχή Κέδρος στη Σάμο. Ο μηχανισμός βρέθηκε από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές. Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο μηχανισμός αποτελούνταν από εντομοαπωθητικό (φιδάκι) με σπίρτα συνδεδεμένα με σχοινί και ήταν τοποθετημένος σε πρανές δρόμου πλησίον δασικής έκτασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ