Εικόνες εγκατάλειψης στο εξωτερικό... |
Οι μόνιμοι εργαζόμενοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου εξαρτάται από τους συμβασιούχους αρχαιοφύλακες. Ο αριθμός των συμβασιούχων κινείται ανάμεσα σε 20 και 30 εργαζόμενους, ανάλογα με την περίοδο του έτους. Φέτος, απασχολούνται στο νησί και εργαζόμενοι μέσα από το οχτάμηνο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ.
Οι εργαζόμενοι κατοικούν στους οικίσκους που υπάρχουν στο νησί. Ωστόσο, οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι πολύ άσχημες. Τα οικήματα είναι παλιάς κατασκευής, ενώ η συντήρησή τους είναι κακή αν όχι εντελώς ανύπαρκτη. Η όψη των κτιρίων αποπνέει εγκατάλειψη. Ετοιμόρροπες πόρτες, μικρά παράθυρα που κάνουν τα δωμάτια να μοιάζουν με κελιά, τοίχοι με ρωγμές και γκρεμίσματα, είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς. Στο εσωτερικό των οικίσκων τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: Σε πολλές περιπτώσεις από την οροφή εξέχουν σίδερα, υπάρχουν τρύπες στους τοίχους, πέφτουν χαλίκια και πέτρες.
Σε αντίστοιχο χάλι βρίσκεται και ο εξοπλισμός των οικημάτων. Οι πιο «τυχεροί» από τους εργαζόμενους βρίσκουν ένα μικρό ψυγείο και ένα φουρνάκι που λειτουργεί στο οίκημα που τοποθετούνται. Οι πιο «άτυχοι» πρέπει να ψάξουν στους οικίσκους ώστε να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό που δεν λειτουργεί. Ακόμα και το να κάνει ένας εργαζόμενος μπάνιο μπορεί να μετατραπεί σε Γολγοθά, όταν δεν λειτουργούν ο θερμοσίφωνας και τα υδραυλικά. «Σε άλλον οικίσκο έμενα και σε άλλον πήγαινα για να κάνω ένα μπάνιο», περιγράφει εργαζόμενη που δούλεψε ως συμβασιούχος στο νησί τους περασμένους μήνες.
Η υδροδότηση, και στις περιπτώσεις που γίνεται χωρίς προβλήματα, δεν εξασφαλίζει πόσιμο νερό. Το νερό στο νησί είναι αφαλατωμένο και οι εργαζόμενοι πρέπει να προμηθεύονται πόσιμο νερό από τη γειτονική Μύκονο. Το ίδιο ισχύει και για τα είδη διατροφής, προσωπικής υγιεινής, και πάει λέγοντας. Ολα πρέπει να τα προμηθεύονται από τη Μύκονο.
...και το εσωτερικό των οικίσκων |
Στις συνθήκες αυτές δεν είναι σπάνιες οι ασθένειες και τα προβλήματα υγείας. Ομως, στο νησί δεν υπάρχει γιατρός. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ακόμα και όταν ταξιδέψουν για να απευθυνθούν στο Κέντρο Υγείας της Μυκόνου τα κενά και οι ελλείψεις που υπάρχουν σε αυτό τους αναγκάζουν να στραφούν σε ιδιώτες και να επωμιστούν, εφόσον έχουν τη δυνατότητα αυτή, το ανάλογο κόστος. Για παράδειγμα, συμβασιούχος που ασθένησε με βρογχικό άσθμα έπρεπε να απευθυνθεί σε ιδιώτη γιατρό αφού το Κέντρο Υγείας δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ακτινογραφίες.
Το «κερασάκι» στην τούρτα των προβλημάτων βάζουν οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή της μισθοδοσίας των συμβασιούχων. Οπως εξηγούν εργαζόμενοι, είναι απαραίτητο να έχουν φροντίσει να αποταμιεύσουν χρήματα για τα βασικά τους έξοδα και τη συντήρησή τους πριν υπογράψουν τη σύμβαση και ταξιδέψουν στο νησί. Αλλιώς οι καθυστερήσεις, που φτάνουν τους δύο και τρεις μήνες, μπορούν να τους αφήσουν χωρίς τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση...
Με κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης στο 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου απαντά το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας στην απόλυση οκτώ εργολαβικών εργατών από τη διεύθυνση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Η ακριβής ημερομηνία της απεργίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Το Συνδικάτο απαιτεί την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών και την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στη ΛΑΡΚΟ, με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Νέες προσλήψεις εργατοτεχνικού, διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού, αξιοποιώντας με προτεραιότητα τους επιστήμονες που εργάζονται ήδη στη ΛΑΡΚΟ ως εργατικό προσωπικό σήμερα κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι οι οκτώ εργαζόμενοι είχαν απολυθεί στις αρχές του Αυγούστου λόγω αντικατάστασης του εργολάβου μέσω του οποίου απασχολούνταν στη ΛΑΡΚΟ, ενώ τους οφείλονταν δεδουλευμένα και ένσημα. Μάλιστα, η εργοδοσία δεν δίστασε να παίξει βρώμικο παιχνίδι με το μεροκάματο των εργατών. Ετσι, ενώ οι απολυμένοι επέστρεψαν στις θέσεις εργασίας τους, κάτω από την πίεση που άσκησαν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις του Συνδικάτου και η αλληλεγγύη των συναδέλφων τους, μια μέρα μετά βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με την απόλυση και την ανεργία. Συγκεκριμένα, ενώ στις 8 Αυγούστου πήγαν για δουλειά, μια μέρα μετά «οι φύλακες είχαν εντολή από τη διεύθυνση να μην αφήσουν τους εργαζόμενους να πάνε στην εργασία τους (...). Οι εργαζόμενοι με ευθύνη της ΛΑΡΚΟ είναι εκτός της εργασίας τους και χωρίς καταγγελία σύμβασης στο χέρι, την ίδια ώρα η εργολάβος έχει αντικείμενο εργασίας στη ΛΑΡΚΟ», καταγγέλλει το Συνδικάτο.