Eurokinissi |
Στον τελικό της διοργάνωσης η ελληνική ομάδα δεν ξεκίνησε καλά με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστεί από τους αντιπάλους της, ενώ τα προβλήματα που υπήρχαν κυρίως στον αμυντικό τομέα σε όλο το πρώτο μέρος έδωσαν το δικαίωμα στους Κροάτες να αποκτήσουν σημαντική διαφορά στο σκορ προηγούμενοι με 5-2 στις αρχές του 3ου οκταλέπτου. Κάπου εκεί τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν αφού η αμυντική βελτίωση των Ελλήνων παικτών και η επιλογή του Τεό Λοράντου να αγωνιστεί η ομάδα με 2 φουνταριστούς, που έδωσε άλλον αέρα επιθετικά, βελτίωσαν αρκετά την εικόνα. Ετσι η Ελλάδα όχι μόνο κατάφερε να ισοφαρίσει σε 6-6 στα μισά του τελευταίου οκταλέπτου αλλά και να προηγηθεί με 7-6 στο τελευταίο λεπτό κρατώντας τη νίκη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Ωστόσο οι Κροάτες με τη λήξη του παιχνιδιού κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 7-7 και να στείλουν το παιχνίδι στη διαδικασία των πέναλτι, όπου η Ελλάδα πήρε τη νίκη με επιμέρους σκορ 5-3. Οι Ελληνες διεθνείς που κλήθηκαν να εκτελέσουν ήταν άψογοι φθάνοντας στο απόλυτο 5 στα 5 (Τρούλος, Παπαναστασίου, Γαρδίκας, Μασμανίδης, Γκιουβέτσης), την ώρα που για τους Κροάτες μοιραίος στάθηκε ο Λάζιτς που έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.
Τα οκτάλεπτα: 2-1, 2-1, 1-2 , 2-3
ΕΛΛΑΔΑ (Τεό Λοράντος): Ζερδεβάς, Σκουμπάκης, Γαρδίκας 3, Γκιουβέτσης 2, Νικολαΐδης 1, Παπαναστασίου 2, Γιαννόπουλος, Μουρατίδης, Δελαγραμμάτικας, Τρούλος 2, Μασμανίδης 2, Καπετανάκης, Σιορδίλης.
ΚΡΟΑΤΙΑ (Νίκιτσα Γκούλιν): Κούμπρανιτς, Ντούσεβιτς 1, Tζόβιτς, Μέρτσεπ 1, Μπούσιτς, Ντάσιτς 1, Πέικοβιτς 1, Παβλίσεβιτς, Λάζιτς 1, Μπούριτς 2, Μπούλιακα 1, Πάπαριτς, Πόντρουγκ.
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ήταν αυτή που ξεχώρισε από την τριπλή ελληνική συμμετοχή που υπήρξε στο αγώνισμα των 20 χλμ. βάδην σε γυναίκες και άντρες. Η Ελληνίδα αθλήτρια βελτίωσε το φετινό της ρεκόρ και με 45.14 κατάφερε να τερματίσει στην 24η θέση. Αντίθετα, η έτερη αθλήτρια της ελληνικής αποστολής που συμμετείχε στο αγώνισμα, η Δέσποινα Ζαπουνίδου, δεν κατάφερε να τερματίσει εγκαταλείποντας τον αγώνα. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών που εξελίχθηκε σε δύσκολη κούρσα εξαιτίας της ζέστης, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ τερμάτισε σε χρόνο 1.23.56 και ήταν 42ος.
Μετά την απώλεια του χρυσού μεταλλίου στα 100 μ. (ήταν χάλκινο) τα χειρότερα για τον Τζαμαϊκανό σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ ήρθαν στη σκυταλοδρομία 4Χ100 αφού στο τυπικό πλέον τέλος της πλούσιας σε διακρίσεις καριέρας του τα πράγματα για τον ίδιο εξελίχθηκαν ακόμη χειρότερα. Ο Μπολτ στην τελευταία του κούρσα δεν κατάφερε καν να τερματίσει αφού έπαθε θλάση εξαιτίας μυικού τραυματισμού με αποτέλεσμα την ακύρωση της ομάδας της Τζαμάικα. Στο ίδιο αγώνισμα ιστορική νίκη πέτυχε για πρώτη φορά η Μεγάλη Βρετανία κατακτώντας το χρυσό με χρόνο 37.47 (4η καλύτερη όλων των εποχών) με δεύτερες τις ΗΠΑ (37.52) και τρίτη την επίσης έκπληξη Ιαπωνία (38.84). Στην τελευταία κούρσα της καριέρας του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο Μο Φάρα ηττήθηκε στον τελικό των 5.000 μ. από τον Αιθίοπα Μουκτάρ Εντρις που πρώτευσε με 13.32.79 αφήνοντας δεύτερο τον Βρετανό με 13.33.32 και τρίτο τον Αμερικανό Σελίμο με 13.33.37. Εκπληξη είχαμε και στις σκυτάλες στα 4Χ400 όπου την πρωτιά πήρε το Τρίνινταντ και Τομπάγκο και το πρώτο χρυσό στο αγώνισμα στην ιστορία του με χρόνο 2.58.12. Δεύτερες ήταν οι ΗΠΑ (2.58.61) και 3η η Μ. Βρετανία (2.59.00).
Στα αγωνιστικά τα προβλήματα δεν λείπουν για τον Κοσσοβάρο τεχνικό της ελληνικής ομάδας αφού εκτός της απουσίας του τραυματία Εμενίκε αμφίβολος παραμένει και ο Οφόε (τραυματίας) ενώ ο Σιώπης δεν είναι πλήρως έτοιμος.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα για την επιτυχία της Εθνικής νέων στο πόλο να κατακτήσει την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου. Στο μήνυμα αναφέρονται τα εξής:
«Η κατάκτηση της πρώτης θέσης για τους νέους άνδρες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο αποτελεί τη συνέχεια της συνολικά καλής παρουσίας του ελληνικού πόλο στις διεθνείς διοργανώσεις, με την πρόσφατη εμφάνιση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες στη Βουδαπέστη. Δείχνει τη συστηματική δουλειά και προσπάθεια που γίνεται, παρ' όλα τα εμπόδια που υπάρχουν από τις περικοπές και την έλλειψη κρατικής μέριμνας. Συγχαρητήρια στους αθλητές, στους προπονητές και τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας. Καλή συνέχεια με πολλές ακόμα επιτυχίες».
Βαριά ήττα που χτυπάει... καμπανάκι για τη συνέχεια υπέστη η Εθνική ανδρών, αφού στο πλαίσιο της συμμετοχής στο διεθνές τουρνουά του Βελιγραδίου ηττήθηκε από τους οικοδεσπότες Σέρβους με το... εκκωφαντικό 93-61. Κάτι που αποτελεί την πιο βαριά ήττα της ομάδας τα τελευταία 21 χρόνια.
Εστω και εάν το παιχνίδι ήταν φιλικό και το ελληνικό συγκρότημα αγωνίστηκε με κάποιες σημαντικές αλλαγές (έμειναν εκτός οι Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο), ωστόσο η διαφορά του σκορ δημιούργησε αρκετό σκεπτικισμό. Αλλωστε και οι αντίπαλοι είχαν επίσης τις δικές τους και σοβαρές απουσίες (πιο ξεχωριστές αυτές των Τεόντοσιτς, Ραντούλιτσα). Το ελληνικό συγκρότημα στερήθηκε ενέργειας στο παιχνίδι του, ενώ παρουσίασε αρκετά αμυντικά προβλήματα κυρίως στην περιφέρεια (οι Σέρβοι είχαν 9/10 τρίποντα) καθώς και επιθετικά να βρει το εύκολο σουτ. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Μίσσας, αν και αναφέρθηκε στην κούραση των παικτών από τα πολλά παιχνίδια σε μικρό χρονικό διάστημα (4 σε 6 μέρες), εντούτοις δεν έδειξε να την θεωρεί δικαιολογία, εστιάζοντας περισσότερο στα πολλά λάθη που έγιναν.