ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μεγάλη συσπείρωση στα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο

Πάνω από 5.000 οι υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ σε 160 από τους 170 συλλόγους των ΑΕΙ και στους 55 συλλόγους των ΤΕΙ

Με αισιοδοξία και σιγουριά για την ανταπόκριση που συναντά, δίνει αύριο η ΠΚΣ τη μάχη των εκλογών
Με αισιοδοξία και σιγουριά για την ανταπόκριση που συναντά, δίνει αύριο η ΠΚΣ τη μάχη των εκλογών
Να μην παζαρέψουν, να μην υποθηκεύσουν τη ζωή και τα όνειρά τους στις αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης, καλεί η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας τους φοιτητές και σπουδαστές, που αύριο προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν νέα Διοικητικά Συμβούλια στους συλλόγους και αντιπροσώπους για τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια. Η πρωτοπόρα αγωνιστική παράταξη καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές να απαντήσουν αύριο και με την ψήφο τους στην πολιτική που υποβαθμίζει τις σπουδές, τα πτυχία τους και ολόκληρη τη ζωή τους.

Και ιδιαίτερα φέτος είναι δυνατό να εκφραστεί ακόμα πιο έντονα η ανοδική δυναμική της παράταξης που βρίσκεται πάντα στο πλευρό των φοιτητών. Η μαζική «κάθοδος» των ψηφοδελτίων της παράταξης στους περισσότερους συλλόγους των ΑΕΙ και ΤΕΙ από κάθε άλλη παράταξη, καθώς και η μεγάλη συσπείρωση που παρουσιάζουν τα ψηφοδέλτιά της, είναι χαρακτηριστικά αυτών των δυνατοτήτων. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Τα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο κατεβαίνουν φέτος σε 160 από τους 170 συλλόγους των ΑΕΙ που καταγράφονται στη δύναμη της ΕΦΕΕ. Σ' αυτά τα 160 ψηφοδέλτια μάχης είναι υποψήφιοι πάνω από 3.000 φοιτητές, μέλη και φίλοι της Πανσπουδαστικής.

Αντίστοιχα στα ΤΕΙ η Πανσπουδαστική κατεβάζει αγωνιστικά ψηφοδέλτια και στους 55 συλλόγους όπου θα πραγματοποιηθούν εκλογές και οι υποψήφιοι της παράταξης σε αυτά ξεπερνούν τους 2.000 σπουδαστές.

Συνολικά, οι υποψήφιοι στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της παράταξης ξεπερνούν τους 5.000 από 3.700 που ήταν πέρσι.

Με τον αέρα που της δίνει όλη αυτή η συσπείρωση, αλλά και οι αγώνες που αναπτύχθηκαν, με τη δική της σημαντική συμβολή, όλο το προηγούμενο διάστημα, η Πανσπουδαστική παλεύει μέχρι την τελευταία στιγμή για να δοθεί και μέσα από τα αποτελέσματα της κάλπης απάντηση στην κυβερνητική επίθεση στην ανώτατη εκπαίδευση. «Στις επιδιώξεις των λίγων αντιπαραθέτουμε τις ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού και των φοιτητών. Υπάρχει λύση: δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση», τονίζει η πρωτοπόρα παράταξη.

Πώς γίνεται η ψηφοφορία

Αύριο οι κάλπες ανοίγουν με την ανατολή και κλείνουν με τη δύση του ηλίου. Στους περισσότερους συλλόγους δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς καταλόγους, εκτός από όσους είναι μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και οι φοιτητές που πήραν πτυχίο το Σεπτέμβρη του 2000 ή το Φλεβάρη του 2001.

Οι φοιτητές και σπουδαστές που προσέρχονται στις κάλπες πρέπει να έχουν μαζί τους τη φοιτητική τους ταυτότητα (τρίπτυχο) ή το πάσο μαζί με την αστυνομική τους ταυτότητα.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ
ΠΚΣ: Η μόνη συνεπής και αγωνιστική δύναμη

Η μοναδική παράταξη που απευθύνεται στους φοιτητές, μπορεί να τους κοιτά στα μάτια, να εντοπίζει τα προβλήματα και να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Αυτή η παράταξη είναι η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, η οποία «βρίσκεται» κοντά στους φοιτητές καθημερινά, όλο το χρόνο και όχι μόνο προεκλογικά, κατά τη συνήθη τακτική των λοιπών παρατάξεων. Η Πανσπουδαστική δε ζητά ψήφο «φιλικό». Ζητά ψήφο από όλους εκείνους που είναι έτοιμοι να κινητοποιηθούν, να ακολουθήσουν την αγωνιστική πρόταση, τον ανυπότακτο δρόμο της πάλης.

Για τους λόγους που πρέπει κάποιος φοιτητής να επιλέξει να ρίξει την ψήφο του στην Πανσπουδαστική, μάς μίλησαν τρεις φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής.

«Η Πανσπουδαστική αποκαλύπτει έγκαιρα στους φοιτητές τις εκτάσεις που παίρνουν οι αντιεκπαιδευτικές και γενικότερα οι αντιλαϊκές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με την καθοδήγηση της ΕΕ», μας είπε ο Παναγιώτης Ζάχαρης, πρωτοετής στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό Τμήμα, σημειώνοντας ότι δεν αρκείται σε μια στείρα καταγγελία, αλλά προβάλλει λύσεις και προτάσεις για το τι είδους πανεπιστήμιο επιθυμούν, για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια Δωρεάν εκπαίδευση. «Ανοίγει» επίσης, ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό, παίρνει θέση σε κρίσιμα ζητήματα γενικότερης πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής, αλλά και ζητήματα που αφορούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. «Βέβαια το πιο σημαντικό είναι ότι έχει κατοχυρωθεί στη συνείδηση των φοιτητών ως ο άλλος "πόλος" συσπείρωσης μέσα στα πανεπιστήμια σε αντίθεση βέβαια με τις άλλες κυβερνητικές παρατάξεις, τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ», υπογράμμισε ο Παν. Ζάχαρης.

«Επίσης - σημείωσε - η Πανσπουδαστική από την αρχή της χρονιάς προώθησε μέσα στη σχολή την ιδέα του συντονισμού, των ΓΣ των φοιτητικών συλλόγων. Δε φοβήθηκε σε καμία περίπτωση να αντιπαρατεθεί με τις άλλες δυνάμεις. Οι εκλογές θα τη βγάλουν ενισχυμένη».

«Η Πανσπουδαστική εντοπίζει τα προβλήματα των φοιτητών. Δε στέκεται όμως μόνο εκεί αφού αναζητά λύσεις προς το συμφέρον του φοιτητή. Ασχολείται με πολιτιστικά θέματα αλλά και ευρύτερου πολιτικού περιεχομένου, όπως τον πόλεμο, το Σιάτλ, την Μπολόνια, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Είναι η μοναδική παράταξη που αγωνίζεται, κινητοποιείται, διαδηλώνει, συμμετέχει στις μαζικές κινητοποιήσεις, στις γενικές συνελεύσεις», μας είπε η Νίνα Αλτάνη, φοιτήτρια στο Β` έτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας.

Οσο για τη «δράση» των υπόλοιπων παρατάξεων μάς λέει: «Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο ΠΑΣΠ και ΔΑΠ να "φαίνονται" στις σχολές μόνο όταν έχουμε εκλογές, χρησιμοποιώντας αυτό που λέμε "άρτος και θέαμα". Δεν εκθέτουν τα πολιτικά τους επιχειρήματα, αφού αυτά ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Η ΠΑΣΠ παρουσιάζεται με ένα αριστερό προκάλυμμα, στηρίζοντας ουσιαστικά την κυβερνητική πολιτική. Η ΔΑΠ στέκεται στην υπόσχεση. Υπόσχεση όχι όμως πολιτική, αλλά σε υλικά πράγματα όπως μια σημείωση, ένας βαθμός παραπάνω κτλ. Τα ΕΑΑΚ χρησιμοποιούν μόνο την αντίδραση, στην οποία όμως και μένουν. Οταν τους πει κάποιος τι έχεις να προτείνεις, χρησιμοποιούν τη λασπολογία, προσπαθώντας συγχρόνως τη διάσπαση του φοιτητικού κινήματος».

«Η Πανσπουδαστική καθημερινά και όλο το χρόνο, όχι μόνο προεκλογικά, δίνει το "παρών" της μέσα στη σχολή. Αναδεικνύει τα προβλήματα της σχολής αλλά και γενικότερα της πολιτικής που ακολουθείται στο χώρο της παιδείας», μας είπε στη συνέχεια η Βαγγελιώ Κυριαζίδου, πρωτοετής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών. «Οι "πρωτοπόρες" ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, στηρίζουν και προωθούν τις κυβερνητικές αποφάσεις, όπως τώρα με τα νομοσχέδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη χωρίς να αναδεικνύουν ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος για την κατάσταση που επικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», τόνισε.

ΟΑΕΔ
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά του ξεπουλήματος

Δυναμώνει η θύελλα των διαμαρτυριών από μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά του υπουργείου Εργασίας, το οποίο προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ και τη μετατροπή του σε ΑΕ.

Ηδη πολλές σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ τελούν υπό κατάληψη, ενώ χτες το πρωί, οι μαθητές της σχολής του ΟΑΕΔ στον Πειραιά έκλεισαν συμβολικά την οδό Μαυρομιχάλη, το δρόμο στον οποίο βρίσκεται ο Οργανισμός. Να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο, μαθητές από την Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα και τη Λάρισα πραγματοποίησαν συνδιάσκεψη για περαιτέρω συντονισμό και οργάνωση του αγώνα με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων, καθώς και την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων ανά σχολή.

Τη μεγάλη κινητοποίηση των μαθητών έρχεται να επιβεβαιώσει και η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΕΛ) του ΟΑΕΔ, όπου σύμφωνα με αυτή πάνω από 25.000 μαθητές που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δημόσια εκπαίδευση βρίσκονται στη 10η μέρα των κινητοποιήσεων και 40 από τα 51 ΤΕΕ Μαθητείας του ΟΑΕΔ βρίσκονται υπό κατάληψη.

Στο πλευρό των μαθητών βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί που διεκδικούν το δημόσιο και ενιαίο χαρακτήρα του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, χτες ξεκίνησε η απεργία διαρκείας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Λειτουργών του ΟΑΕΔ, όπου η συμμετοχή άγγιξε το 94% πανελλαδικά. Υπενθυμίζεται, ότι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας συναντήθηκαν με τον υπουργό και υφυπουργό Εργασίας, όπου μετά από πολύωρη συζήτηση, η ηγεσία του υπουργείου υποστήριξε ότι «στόχος του υπουργείου είναι η ένταξη της εκπαιδευτικής δραστηριότητας σε θυγατρική εταιρία ΑΕ, εφ' όσον ο δικηγόρος κ. Κασιμάτης στον οποίο έχουν υποβάλλει ερωτήματα, γνωμοδοτήσει ότι η ένταξη αυτή δε συναντά νομικά αδιέξοδα»...

«Η απεργία μας αυτή, είναι ο πιο σημαντικός αγώνας που έχουμε δώσει. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια της μεμψιμοιρίας και της κριτικής για χαμένα χρήματα και οικονομικής αιμορραγίας», είναι η κοινή εκτίμηση της συνδιάσκεψης του ΔΣ της ΟΕΛ που πραγματοποιήθηκε, μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Μεταξύ των αποφάσεων είναι ότι μέχρι την Πέμπτη 29/3 όλοι οι περιφερειακοί σύλλογοι πρέπει να πραγματοποιήσουν ΓΣ και την Παρασκευή 30/3 θα συγκληθεί στην Αθήνα ΓΣ της Ομοσπονδίας, όπου θα μεταφερθούν οι εκτιμήσεις των ΓΣ και θα αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Κύριο διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΕΛ είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΤΕΕ Μαθητείας του Οργανισμού και όχι η ένταξή τους σε μια από τις τρεις ΑΕ που προτείνει η KPMG, η εταιρία που ανέλαβε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και αποδέχτηκε το υπουργείο Εργασίας. Επίσης, η ΟΕΛ διεκδικεί ακόμη τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΑΕΔ ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης.

ΑΡΤΑ
Στο δικαστήριο οδηγείται σήμερα εκπαιδευτικός

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αρτας οδηγείται σήμερα ο πρώην πρόεδρος και νυν γραμματέας της ΕΛΜΕ Αρτας Δημ. Σταμούλης, για να εκδικαστεί η έφεση, αφού πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 40 ημερών.

Και αυτό, γιατί, υλοποιώντας ομόφωνα αποφάσεις του ΔΣ της ΕΛΜΕ Αρτας και της ΓΣ των καθηγητών, αρνήθηκε «να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις» και τις απειλές του Διευθυντή του 1ου Λυκείου Ν. Νάκου και να του «παραδώσει» τα γραφεία της ΕΛΜΕ, που βρίσκονταν σ' έναν αποθηκευτικό και υπόγειο χώρο του 1ου Λυκείου, όπου νόμιμα στεγαζόταν και τον είχε διαμορφώσει με δικά της έξοδα η ΕΛΜΕ Αρτας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αρτας σε ανακοίνωση εκτιμά ότι στο πρόσωπο του πρώην προέδρου, διώκεται και ποινικοποιείται το δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης και ότι «αυτοί που νομίζουν πως με δικαστικές και διοικητικές διώξεις θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών, θα διαψευστούν οικτρά». Τονίζει δε, ότι η ΕΛΜΕ που υπεράσπισε με σκληρούς αγώνες το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των μαθητών, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την πρωινή λειτουργία των σχολείων της πόλης σε κατάλληλες παιδαγωγικές αίθουσες διδασκαλίας και όχι σε αίθουσες υπόγειες, διαιρεμένες, ενοικιαζόμενες, με 30 και 35 μαθητές στοιβαγμένες σ' αυτές.

Καλεί επίσης, την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών, καθώς και τον γγ Περιφέρειας Ηπείρου να παρέμβουν για την προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να δώσουν αγωνιστικό «παρών», αλλά και τα κόμματα, τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του νομού να συμπαρασταθούν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του εκπαιδευτικού κόσμου εκφράζει και το ΔΣ της ΟΛΜΕ, το οποίο και θα παραβρεθεί στη δίκη, απαιτώντας το σεβασμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΙ
Αύριο η συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Λεκανοπεδίου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας συντονισμού που έχουν αναλάβει 13 διδασκαλικοί σύλλογοι και 11 ΕΛΜΕ, ενώ για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών να συμμετάσχουν έχουν κηρυχτεί στάσεις εργασίας.

Οι παραπάνω σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ ανέλαβαν την πρωτοβουλία αγωνιστικού συντονισμού, διαπιστώνοντας ότι εντείνεται η επίθεση ενάντια στο δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά, με την ενεργοποίηση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, το «πόθεν έσχες», την προωθούμενη «αξιολόγηση» - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, την αδιοριστία και την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Παράλληλα, διαπιστώνουν ότι οι πλειοψηφίες στις ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν επιλέξει το δρόμο της αδράνειας. Στην κινητοποίηση των ΕΛΜΕ και των διδασκαλικών συλλόγων θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εξετάσεων

Στις 16 Μάη λήγουν τα μαθήματα του σχολικού έτους για τα Ενιαία Λύκεια και τα ΤΕΕ και στις 23 Μάη για τα Γυμνάσια. Αυτό ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, οι οποίες θα διενεργηθούν ως εξής:

- Για την Α` τάξη λυκείου από 18 Μάη μέχρι 15 Ιούνη.

- Για τη Β` τάξη λυκείου από 18-28 Μάη τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας και από 31 Μάη έως 18 Ιούνη τα μαθήματα που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο.

- Για τη Γ` τάξη λυκείου από 18-25 Μάη τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας και από 29 Μάη μέχρι 18 Ιούνη τα μαθήματα που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο.

Οι εξετάσεις όλων των τάξεων του Γυμνασίου θα γίνουν από 25 Μάη μέχρι και 15 Ιούνη και του Β` κύκλου ΤΕΕ από 18 Μάη μέχρι και 5 Ιούνη. Τέλος, οι εξετάσεις των δεσμών θα διενεργηθούν από 19 έως 23 Μάη, οι εισιτήριες εξετάσεις των αποφοίτων των πρώην ΤΕΛ και των ΤΕΕ για εισαγωγή στα ΤΕΙ, καθώς και οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διενεργηθούν μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ