Eurokinissi |
Στο πλαίσιο αυτό, αρχίζει σήμερα το πρώτο από τα 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση, από τη Δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη, τις εργασίες του οποίου θα χαιρετίσει αύριο Τετάρτη ο πρωθυπουργός. Θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα δώδεκα, στο πλαίσιο «του αποκεντρωμένου διαλόγου με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης».
Οπως είχε αναφέρει παρουσιάζοντας το σχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αλ. Τσίπρας, στόχος είναι η διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, η αναπτυξιακή προοπτική ανά Περιφέρεια, ώστε με τη συμμετοχή και συμβολή «των παραγωγικών δυνάμεων κάθε περιοχής, να σχεδιαστούν η πολιτική και οι πρωτοβουλίες που θα σηματοδοτήσουν τη μετάβαση της χώρας στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης».
Στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία θα υπάρξουν αρχικά τέσσερις θεματικές ενότητες που αφορούν τις υποδομές και την προσπελασιμότητα, την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη της υπαίθρου και τα σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, το περιβάλλον και την Ενέργεια, το ανθρώπινο δυναμικό, την απασχόληση, την Ερευνα και την τεχνολογία.
Δίνοντας εξάλλου τον τόνο των κυβερνητικών προσπαθειών για την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αφού απαριθμεί τα θετικά της πρόσφατης συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, θέτει ως προτεραιότητες για τη συνέχεια την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης «αξιολόγησης», την κατάλληλη προετοιμασία της οργάνωσης της πρόσβασης στις αγορές, τη διαπραγμάτευση τρόπων στήριξης της αναπτυξιακής προσπάθειας.
Υποστηρίζει ακόμα σαν αναγκαία την ολοκλήρωση της νέας «αναπτυξιακής στρατηγικής», με εξειδίκευση του περιεχομένου της ανά τομέα, αντικείμενο πολιτικής και Περιφέρεια, τη δρομολόγηση των διαδικασιών για τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, την επιτάχυνση των επενδύσεων και την προσέλκυση ξένων μακροπρόθεσμων παραγωγικών επενδύσεων, ενώ «δείχνοντας» τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις μιλά για ανάγκη «ανάκτησης της πολιτικής πρωτοβουλίας για μια νέα γενιά μεταρρυθμίσεων και αλλαγών», προσθέτοντας ότι «δεν χρειάζεται να περιμένουμε τους δανειστές για να κάνουμε αλλαγές, την ανάγκη των οποίων εμείς τονίζαμε ήδη πριν από την κρίση».
Γύρω από αυτά τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου, ο Γ. Δραγασάκης ταυτόχρονα σκιαγραφεί και τους πολιτικούς όρους αλλά και τις «διαχωριστικές γραμμές» προς διαμόρφωση κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών για την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου, λέγοντας πως η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της συμφωνίας δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά όλες τις δυνάμεις, «που δεν θέλουν ως μέλλον της χώρας τη συντηρητική παλινόρθωση και την επιστροφή στο πριν από την κρίση καθεστώς», ενώ επισημαίνει και το «αντιφατικό» ευρωπαϊκό πλαίσιο, αφού οι «εταίροι ενεργούν πρωτίστως ως δανειστές», εγκαλώντας την αντιπολίτευση πως «τυφλωμένη από αντικυβερνητικό μένος υποτιμά τους κινδύνους που αυτές οι πρακτικές εγκυμονούν, όχι για την κυβέρνηση, αλλά για τη χώρα».
Για τη δε στράτευση του λαού στους στόχους του κεφαλαίου, ζητά «να αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο μέσο για την ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου» και «την ένταξη της κοινωνίας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της ανάπτυξης», εντάσσοντας εκεί «πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας, δομές αλληλεγγύης, ενεργειακές κοινότητες, σχήματα μικροπιστώσεων, ομάδες παραγωγών, πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, ακόμα και άτυπες συλλογικές ομάδες».
Ταυτόχρονα, κυβέρνηση και ΝΔ συνεχίζουν στον «ντορό» της σκανδαλολογίας, την οποία προκρίνουν ως προνομιακό πεδίο μιας αντιπαράθεσης ικανής αφενός να αποπροσανατολίζει το λαό από τις αιτίες των προβλημάτων του, αφετέρου να κρύβει τη στρατηγική τους σύμπλευση.
Οπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Βουλής, την τελευταία βδομάδα του Ιούλη τοποθετείται χρονικά η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης της ΝΔ να συγκροτηθεί Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή για τις συνομιλίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, με τον ισοβίτη Ευ. Γιαννουσάκη.
Παράλληλα, χτες, εννιά βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό «σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις Βαρουφάκη για τα σχέδια που ετοίμαζε η κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2015» και «τις αναφορές του περί ύπαρξης σχεδίου για παράλληλο σύστημα πληρωμών, το οποίο προετοίμαζε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».
Για «κατασκευασμένη κατάσταση» και «μια συντονισμένη επιχείρηση από τη ΝΔ αλλά και από φιλικά στην αξιωματική αντιπολίτευση ΜΜΕ, που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια κατάσταση εκ του μη όντος» έκανε λόγο χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στην ΕΡΑ. Καλύπτοντας πλήρως τον Π. Καμμένο, ο Δ. Τζανακόπουλος συμπλήρωσε πως «είναι απολύτως εκ του μη όντος, διότι η ΝΔ ισχυρίζεται ότι υπάρχει παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Δεν είναι η πρώτη φορά που φτιάχνει ένα τέτοιο σκηνικό υποτιθέμενων παρεμβάσεων η ΝΔ» και πως δεν υπάρχει τίποτα να ερευνήσει η Εξεταστική, και γι' αυτό η κυβέρνηση την απορρίπτει, αφού «δεν μπορούμε εμείς να συμμετέχουμε σε αυτό τον αντιπερισπασμό».
Την ίδια ώρα βέβαια φρόντιζε να ρίξει κι άλλο νερό στο μύλο της σκανδαλολογίας, μιλώντας για «απεγνωσμένη προσπάθεια από τη ΝΔ να δημιουργήσει ένα κλίμα σκανδάλου», προκειμένου όπως είπε να μην υπάρχει συζήτηση για την οικονομία, αφού εκεί «κατέρρευσε η καταστροφολογία της», αλλά και για να μην «συζητήσουμε για τη "Novartis", δεν θέλει να συζητήσουμε για το "Ερρίκος Ντυνάν", δεν θέλει να συζητήσουμε για τις προμήθειες Υγείας. Οπως δεν ήθελε η ΝΔ να συζητήσουμε για τη σοβαρότατη υπόθεση του κύριου Παπαντωνίου (...) Δηλαδή, θέλω να σας πω, ότι η ΝΔ δημιούργησε και ανακάλυψε ένα σκάνδαλο εκ του μη όντος, διότι δεν θέλει να συζητήσει για τα πραγματικά σκάνδαλα»!
Στην Αθήνα βρέθηκε χτες για επαφές με κυβερνητικά στελέχη ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάσιτς, ενόψει και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας, την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του Προέδρου της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει και τριμερής Συνάντηση Κορυφής, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοβ.
Συγκεκριμένα, χτες, ο Σέρβος ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, όπου επιβεβαίωσαν «το στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας και Σερβίας», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η στιγμή είναι κατάλληλη ώστε να δοθεί ισχυρή ώθηση στην ήδη στενή διμερή συνεργασία».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, «η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο αναβαθμίζει όχι μόνο το διεθνή ρόλο της χώρας, αλλά δημιουργεί σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες για όλα τα κράτη της ευρύτερης περιοχής». Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε ο ρόλος του Οδικού Αξονα Ε10 (Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι), της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι και του Λιμένα Θεσσαλονίκης. Τέλος, ο Γ. Δραγασάκης επανέλαβε «τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας».
Με τον Ντάσιτς συναντήθηκε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι συζήτησαν την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, «την ανάγκη να υπερβούμε τους εθνικισμούς στην περιοχή». Επίσης ότι κουβέντιασαν «για τα θέματα της οικονομικής συνεργασίας και τη στήριξη σε μεγάλα σχέδια - έργα, όπως είναι η διαμόρφωση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου. Κουβεντιάσαμε για θέματα συνεργασίας σε όλους τους τομείς, από τις επενδύσεις και το χρηματοπιστωτικό τομέα μέχρι την εκπαίδευση, τη μόρφωση και τον κοινό πολιτισμό».
Ο δε Σέρβος ΥΠΕΞ, «φωτογραφίζοντας» τη διείσδυση του ελληνικού κεφαλαίου, είπε: «Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Σερβία, έχοντας επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ (...) Οι εμπορικές συναλλαγές ήταν γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ Ελλάδας - Σερβίας και αναμένουμε τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθεί περισσότερο το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η Σερβία σταθερά εκφράζει τη θέση της όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», και ευχαρίστησε Ελλάδα και Κύπρο για «την υποστήριξη που δείχνουν προς τη Σερβία και την εδαφική της ακεραιότητα. Και μιλάμε για την περίπτωση του Κοσσόβου». Επίσης χαρακτήρισε «λάθος» το ότι η Σερβία αναγνώρισε πριν από 20 χρόνια την ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»: «Δεν ήταν σωστό απέναντι στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, τα Σκόπια πάντοτε είχαν αρνητική θέση σε σχέση με τα θέματα τα οποία ήταν σημαντικά για μας, όπως το θέμα του Κοσσυφοπεδίου». Τέλος, για τις σχέσεις με την Αλβανία, μίλησε για «μια εντατικοποιημένη πολιτική την οποία υποστηρίζουν οι Αλβανοί πολιτικοί. Επιθυμούν (...) να δημιουργηθεί ένα ενωμένο αλβανικό κράτος. Αυτό πραγματικά είναι μεγάλη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής, αλλά και γενικότερα της Ευρώπης».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση στην εφημερίδα «Τα Νέα»: «Η σκανδαλολογία, που αναζωπυρώνεται το τελευταίο διάστημα, μαζί με την πλειοδοσία σε προτάσεις για Εξεταστικές Επιτροπές, έχει διπλό στόχο: Αφενός να κρύψει τη στρατηγική σύμπλευση των άλλων κομμάτων και τις κοινές ευθύνες τους στο "Γολγοθά" που ζει ο λαός, αφετέρου να αποπροσανατολίσει από την πραγματική αιτία των λαϊκών προβλημάτων, που δεν είναι η "κακοδιαχείριση" και η "διαφθορά", όσο κι αν και αυτά είναι υπαρκτά φαινόμενα, στο πλαίσιο ενός συστήματος που "ζει και αναπνέει" για το κέρδος.
Το ΚΚΕ, χωρίς να υποτιμά αυτή την αντιπαράθεση, στρέφει την προσοχή του στα πραγματικά προβλήματα και τις αγωνίες του λαού. Καλούμε το λαό να γυρίσει την πλάτη στα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για την "ανάκαμψη" και την "έξοδο στις αγορές", που δήθεν θα βάλουν τέλος στα μνημόνια, την επιτροπεία, τις θυσίες του λαού. Αποτελούν πρόκληση και κοροϊδία.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χρησιμοποιεί το ίδιο αφήγημα που χρησιμοποίησε και η κυβέρνηση της ΝΔ την άνοιξη του 2014. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει, με τα ίδια λόγια, όσα έλεγε τότε ο κ. Σαμαράς και τα οποία είχε μετά βδελυγμίας απορρίψει. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, για την οποία πασχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, όχι μόνο δεν αποτελεί το "τέλος των θυσιών" του ελληνικού λαού, αλλά αντίθετα σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου γύρου επίθεσης, ο οποίος έχει ήδη δρομολογηθεί.
Γι' αυτό, στο ερώτημα "ανάπτυξη για ποιον", ο λαός μας πρέπει να απαντήσει με τη δράση του και σε συμπαράταξη με το ΚΚΕ, του οποίου η πρόταση είναι η μόνη που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες και να ανοίξει το δρόμο για ανάπτυξη προς όφελος του λαού, με τον ίδιο να κάνει κουμάντο στην κοινωνία και την οικονομία».
Αερομαχίες σημειώθηκαν και χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, καθώς 2 οπλισμένα τουρκικά F-16 προχώρησαν σε 3 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγράφηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.