ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαβουλεύσεις για αξιολόγηση δεδομένων και νέες πρωτοβουλίες

Ενώ η Τουρκία ανασύρει γνωστές απειλές, στο πλαίσιο σφοδρών αντιλαϊκών ανταγωνισμών στους οποίους συμμετέχει και το ελληνικό κεφάλαιο

Ο γγ του ΟΗΕ ενώ ανακοινώνει τη μη κατάληξη της Διάσκεψης, που προκάλεσε «απογοήτευση» αλλά και αναθέρμανση σχεδιασμών

© KEYSTONE / SALVATORE DI NOLF

Ο γγ του ΟΗΕ ενώ ανακοινώνει τη μη κατάληξη της Διάσκεψης, που προκάλεσε «απογοήτευση» αλλά και αναθέρμανση σχεδιασμών
Σε φάση «περισυλλογής» και χάραξης νέων βημάτων για την προώθηση των μονοπωλιακών σχεδιασμών που κάθε πλευρά προκρίνει βρίσκονται όλες οι πλευρές που μέχρι πρότινος εμπλέκονταν στις συνομιλίες για τη διχοτομική λύση του Κυπριακού, μετά την ολοκλήρωση χωρίς κατάληξη της πρόσφατης Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.

Πίσω από ένα ατέρμονο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών κρύβονται διάφορες μεθοδεύσεις της μίας ή της άλλης πλευράς, στο φόντο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την Ενέργεια και την Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και μια ολομέτωπη προσπάθεια να στρατευτεί ο λαός, καταρχήν στην Κύπρο αλλά και σε Ελλάδα και Τουρκία, πίσω από τα συμφέροντα που προτάσσουν οι αντιμαχόμενες μερίδες του κεφαλαίου. Σε αυτή τη βάση, η προκλητικότητα με την οποία η Τουρκία εμφανίστηκε και στον τελευταίο γύρο συνομιλιών (με τον Τσαβούσογλου να υπεραμύνεται ανοιχτά των «παρεμβατικών» δικαιωμάτων της Αγκυρας στην Κύπρο «προκειμένου να μπορεί να επεμβαίνει σε όλη την Κύπρο, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο») προβάλλεται από την ελληνική αστική τάξη λίγο - πολύ ως ...έκπληξη, λες και ήταν ποτέ δυνατόν η τουρκική πλουτοκρατία να προτάξει το δίκαιο του κυπριακού ή άλλου λαού. Η ουσιαστική ανησυχία, του ελληνικού κεφαλαίου και άλλων αστικών επιτελείων, αφορά τους όρους επίτευξης ενός συμβιβασμού που οι ίδιοι προσδοκούσαν και «δεν βγήκαν», άλλη μια ένδειξη των βαθιών αντιθέσεων. Σε αυτή τη φάση, άλλωστε, το ελληνικό ΥΠΕΞ προκρίνει κατηγορίες για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από την Τουρκία, προσπαθώντας να καλλιεργήσει αυταπάτες και για το ρόλο του ΟΗΕ και για τυχόν φιλολαϊκές προοπτικές που μπορούν να δημιουργηθούν από τον εκάστοτε διεθνή ενδοϊμπεριαλιστικό συσχετισμό δυνάμεων.

Από τη μεριά του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του γγ Στεφάν Ντουζάριτς μετέφερε την «απογοήτευση» του Αντόνιο Γκουτέρες, λέγοντας ότι η τελική απόφαση «ήταν το αποτέλεσμα μίας κοινής κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων ότι ήταν καλύτερα αυτή να τελειώσει». Είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί σχετικά την επόμενη βδομάδα και ότι «στο μέλλον ο γενικός γραμματέας θα έχει διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη και ότι θα πρέπει να απορροφηθεί αυτό που συνέβη».

Αναστασιάδης: Ζητά συστράτευση και «εθνική ενότητα» για τα αστικά συμφέροντα

Στη Λευκωσία, χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη Τύπου υπερασπίστηκε τη διαπραγματευτική τακτική του και τις προτάσεις που κατέθεσε και έδειξε ως υπεύθυνη για την αποτυχία των παζαριών την τουρκική πλευρά, που δεν ήθελε να παραιτηθεί από τα παρεμβατικά δικαιώματά της. Ωστόσο, αναφερόμενος στις προτάσεις που κατέθεσε η Τουρκία για το μηχανισμό παρακολούθησης της ενδεχόμενης συμφωνίας και της σταδιακής αποχώρησης μέχρι τον καθορισμό ενός συγκεκριμένου αριθμού, σημείωσε ότι προέβλεπε συμμετοχή εκπροσώπων των «εγγυητριών δυνάμεων», της δημιουργημένης Ομοσπονδίας, των συνιστώντων κρατών και του ΟΗΕ, ενώ σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά απέρριψαν την πρόταση διότι δεν περιλάμβανε την ΕΕ. Σε ερώτηση για το ρόλο του διαπραγματευτή του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε και της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις, προτίμησε διπλωματικά να μην απαντήσει, λέγοντας ότι «η σιωπή πολλές φορές αποτελεί απάντηση». Πάντως, ανέφερε ότι η εξέλιξη στο Κρανς Μοντάνα δεν ήταν ευχάριστη και ότι σίγουρα υπάρχει δυσπιστία ως προς τις προθέσεις και τις θέσεις της άλλης πλευράς. Ομως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέστησε ψυχραιμία, ενώ κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να αποφασίσουν αν θα είναι μέρος της Τουρκίας ή του κυπριακού κράτους όπως αυτό θα μετεξελιχθεί. Δήλωσε ότι θα επιδιώξει να υπάρξουν και άλλες προσπάθειες εντός πλαισίου του ΟΗΕ και κάλεσε σε «εθνική ενότητα για ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος - μέλος της ΕΕ». Βεβαίως, το όραμα των αστών δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη του κυπριακού και όλων των λαών της περιοχής να ανεξαρτητοποιηθούν από την πολιτική του κεφαλαίου, την αιτία των δεινών τους - και τις λυκοσυμμαχίες τους (ΕΕ και ΝΑΤΟ) - που τους οδηγεί είτε να γίνονται κρέας στα κανόνια των εκμεταλλευτών τους, είτε να υποφέρουν ενώ θα μπορούσαν οι ίδιοι να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν.

Πάντως ο Κύπριος Πρόεδρος, σχετικά με τους σχεδιασμούς εξορύξεων, είχε πει νωρίτερα ότι «ούτε ασκούνται πιέσεις, αλλά και ούτε θα υπάρξει αναβολή». Να σημειωθεί ότι αύριο Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει εργασίες με στόχο την έναρξη γεωτρήσεων στο «τεμάχιο 11» της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο που εκ μέρους της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας «ΕΝΙ» - «Total» θα ξεκινήσει γεωτρήσεις.

Χτες το πρωί, συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο. Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου είχε χαρακτηρίσει τις συνθήκες «σοβαρές» και συνέστησε «σύνεση, ψυχραιμία και προπάντων ενότητα για τη διαχείριση του αύριο».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού - που σε δηλώσεις του στον «ΑΣΤΡΑ» ανέφερε ότι η πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης είναι αυτή που εισηγήθηκε το ΑΚΕΛ, αλλά η κατάθεσή της δεν έγινε μελετημένα και με την κατάλληλη προετοιμασία - είπε πως «ανησυχούμε πολύ για το γεγονός ότι θα διαιωνιστεί η κατάσταση, όπως αυτή τη στιγμή είναι διαμορφωμένη, με πολύ αρνητικά τα δεδομένα για τη δική μας την πλευρά, και χρειάζεται να καταβληθούν έντονες προσπάθειες για αντιστροφή της κατάστασης».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλος είπε ότι «θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, δράσεις και ενέργειες σε πολλαπλά επίπεδα» και πως «αυτή είναι η στιγμή της ενότητας και της συλλογικής προσπάθειας».

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μ. Βασιλειάδου είπε ότι η Λευκωσία «πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια για εξεύρεση βιώσιμης και δημοκρατικής λύσης στο Κυπριακό, αλλά μέσα από ένα νέο τρόπο προσέγγισης και μια νέα στρατηγική».

Ο πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών» Γ. Λιλλήκας είπε πως κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις με πρωτοβουλίες, ώστε πιο μακροπρόθεσμα να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία με νέα στρατηγική. Τέλος, η πρόεδρος της «Αλληλεγγύης» Ελ. Θεοχάρους είπε πως απέτυχε η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική στο Κυπριακό.

Η Τουρκία

Από τη μεριά της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, από το βήμα παγκόσμιου συνεδρίου για το Πετρέλαιο, στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι «χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία στην Ανατολική Μεσόγειο», παρά την «εποικοδομητική προσέγγισή μας». Μιλώντας για την «αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς», χαρακτήρισε «απαράδεκτο» ενεργειακές εταιρείες να παίρνουν μέρος στα «ανεύθυνα μέτρα» που προωθούν οι Ελληνοκύπριοι (βλ. γεωτρήσεις), προειδοποιώντας ότι αυτές «μπορεί να χάσουν ένα φίλο όπως η Τουρκία». «Περιμένουμε από όλες τις πλευρές να απέχουν από βήματα που μπορεί να ετοιμάσουν νέες εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε. Στο περιθώριο της Συνόδου του G20 ο Ερντογάν είχε πει πως «οι δικές μας αλτρουιστικές προσπάθειες, η μετριοπαθής και ευθεία στάση δεν ανταμείφθηκαν» και πως «θα ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε ένα "σχέδιο Β" και "Γ". Θα το εξετάσουμε και θα κοινοποιήσουμε τα συμπεράσματά μας».

Αλλά και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι «η Τουρκία θα προστατεύει πάντα τα αυτοδίκαια δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Ζήτησε από την ελληνοκυπριακή ηγεσία να αποφεύγει «μονομερείς έρευνες» και «να επιδείξει μια εποικοδομητική στάση», θυμίζοντας ταυτόχρονα πως «οι πηγές υδρογονανθράκων που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές».


Σήμερα η ενημέρωση στη Βουλή για τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις

Στον απόηχο των πρόσφατων παζαριών στο Κρανς Μοντάνα και των νέων διεργασιών για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει σήμερα την Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στο ζήτημα.

Χτες ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, συζητώντας «για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις περιφερειακές εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις», ενώ νωρίτερα συνάντησε και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, για να συζητήσουν τις τέτοιες εξελίξεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Αντ. Κυπριανού μετά τη συνάντηση σημείωσε πως «η επόμενη μέρα για το Κυπριακό είναι αρκετά δύσκολη γιατί δυστυχώς στην Ελβετία όχι μόνο δεν καταφέραμε να λύσουμε το Κυπριακό, αλλά (...) Αντιθέτως έχουμε απομακρυνθεί από τη λύση. Είναι γνωστές οι απειλές οι οποίες εκφράζονται από την τουρκική πλευρά και πρέπει να πω ότι εμείς θα τις αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά. Η συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό είχε αυτή την έννοια. Να συζητήσουμε την επόμενη ημέρα», προσθέτοντας ότι «θα επιστρέψουμε στην Κύπρο πιο σοφοί, να συζητήσουμε στο ΑΚΕΛ το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και τι θα προτείνουμε στον κ. Αναστασιάδη». Συμπλήρωσε πως «το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί στις προσπάθειες που θα καταβάλουμε, πρώτον να αποτρέψουμε τις οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις και βέβαια για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατηθεί ανοικτή η προοπτική λύσης του Κυπριακού».

Χτες συνεδρίασε στο ΥΠΕΞ και το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Ν. Κοτζιά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για όσα έγιναν στην Ελβετία.

Με δηλώσεις του, ο Ν. Κοτζιάς πριν την έναρξη του ΕΣΕΠ είπε ανάμεσα σε άλλα πως «η Τουρκία κατέθεσε στην Ελβετία ένα χαρτί μισής σελίδας, πανομοιότυπο με το κείμενο που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπριοι. Με αυτό επεδίωκε να διατηρήσει τα επεμβατικά της δικαιώματα, καθώς και τις συνθήκες συμμαχίας και εγγυήσεων. Στη συνέχεια, υποτίθεται ότι έγινε πιο ευέλικτη και ότι θα δεχόταν συμβιβαστικές λύσεις. Οταν ο γγ του ΟΗΕ (...) αποφάσισε να καταγράψει σε μια μικρή παράγραφο τις συμφωνίες, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την επόμενη βδομάδα, στη Νέα Υόρκη, τις συζητήσεις, η Τουρκία είπε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει συμβιβασμούς και ότι επιδιώκει να διατηρήσει το παράνομο, ενάντια στο διεθνές δίκαιο, αναχρονιστικό "δικαίωμα" να επεμβαίνει στην Κύπρο».

Σημείωσε ότι ο Τούρκος ομόλογός του, Μ. Τσαβούσογλου, ομολόγησε «ότι επιθυμεί να διατηρήσει αυτά τα επεμβατικά δικαιώματα προκειμένου, οποτεδήποτε η Τουρκία αποφασίσει, να επέμβει σε κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος - μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ. Η απαίτησή της είναι ενάντια στο διεθνή νόμο, ενάντια σε κάθε σκέψη λύσης», προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι θέλανε «να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκ, που θα μπορούσε να εισβάλει στην Κύπρο, τη συμφωνία με την υπογραφή της Ελλάδος που θα τους έδινε τη δυνατότητα να εισβάλουν όποτε θέλουν στην Κύπρο».

Σημειωτέον, την επόμενη βδομάδα ο Ν. Κοτζιάς αναμένεται να βρεθεί στην Κύπρο για συζητήσεις με την κυπριακή κυβέρνηση και εκπροσώπους των κυπριακών κομμάτων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ