ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Νέες συνομιλίες στη Γενεύη, επανακατάληξη της Μοσούλης

Ενας νέος γύρος ενδοσυριακών διαβουλεύσεων ξεκίνησε χτες στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Συμμετέχουν η συριακή κυβέρνηση και τμήμα της λεγόμενης αντιπολίτευσης και των ένοπλων ομάδων που έχουν δίαυλο επικοινωνίας με την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι συνομιλίες θα διαρκέσουν έως τις 14 Ιούλη, και έρχονται αμέσως μετά τη συνάντηση στην Αστάνα του Καζακστάν υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, που εμφανίζονται ως «εγγυήτριες δυνάμεις» για την εφαρμογή της εκεχειρίας. Συνάντηση που συζήτησε αλλά κατέληξε μόνο στη σύσταση επιτροπών για τον καθορισμό των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων», που δυνητικά αποτελούν και τις ζώνες επιρροής στην επόμενη μέρα στην Συρία, μετά από 6 χρόνια ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Χτες, ο ειδικός εντεταλμένος του ΟΗΕ, Στέφαν ντε Μιστούρα, ξεκίνησε τις επαφές με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές και με τις άλλες αντιπροσωπείες, με τις συζητήσεις να αφορούν 4 βασικά θέματα: Τη σύνταξη του νέου Συντάγματος, τη διακυβέρνηση, τη διεξαγωγή εκλογών και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Επίσης, την Κυριακή τέθηκε σε ισχύ και τηρήθηκε σε γενικές γραμμές, στη νοτιοδυτική Συρία, η κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία (κατά τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στη Σύνοδο του G20) και είναι σε συνεννόηση με την Ιορδανία και το Ισραήλ.

Κατάληψη της Μοσούλης από τον ιρακινό στρατό

Την πόλη της Μοσούλης, δεύτερη μεγαλύτερη του Ιράκ, όπου ελάχιστα κτίρια πια στέκουν όρθια, ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε την Κυριακή ο στρατός της χώρας. Σημειώνει ότι εκδίωξε τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», φτάνοντας έως την όχθη του ποταμού Τίγρη, ενώ πολλοί από αυτούς έπεσαν στο ποτάμι για να μην συλληφθούν. Στην πόλη μετέβη ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, για να συγχαρεί τις δυνάμεις για τη μεγάλη νίκη μετά από 3 χρόνια. Οι ιρακινές δυνάμεις είχαν τη στήριξη και του λεγόμενου «αντιτρομοκρατικού συνασπισμού» υπό τις ΗΠΑ, που είναι το νέο πρόσχημα για τη δημιουργία ερεισμάτων στην περιοχή, στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις, μετά την αξιοποίηση του δημιουργήματός τους, των τζιχαντιστών. Η τύχη του αρχηγού του «ΙΚ» Αλ Μπαγκντάντι δεν μπορεί να εξακριβωθεί, με τους Ρώσους να τον θεωρούν ήδη νεκρό, ενώ οι Αμερικανοί δεν το επιβεβαιώνουν.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Δεν σταματούν τα πήγαινε - έλα διπλωματών

Ενώ η Ντόχα λέει ότι θα ζητήσει αποζημιώσεις για τις συνέπειες του αποκλεισμού

ΝΤΟΧΑ.- ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Ο γενικός εισαγγελέας του Κατάρ Αλι μπιν Φετάις Αλ - Μάρρι ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τον αποκλεισμό που συνεχίζουν σε βάρος του Κατάρ οι Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Αιγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.λπ. Στην Επιτροπή θα μπορούν να προσφύγουν και μεγάλες εταιρείες που μετρούν σημαντικές απώλειες, όπως η «Qatar Airways» (όπου συμμετέχουν διάφορα κεφάλαια), ενδεικτικό των διαφόρων πλευρών που αποκτά η συνεχιζόμενη κρίση στον Περσικό Κόλπο, ως έκφραση ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών.

Στο μεταξύ, στον Κόλπο βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, που επισκέφτηκε αρχικά το Κουβέιτ και μετά το Κατάρ. «Η εντύπωσή μου είναι ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος... Αλλά δεν θα προσποιηθώ ότι αυτό θα γίνει σε μια νύχτα», δήλωσε ο Βρετανός διπλωμάτης, καλώντας σε συνάντηση των δύο πλευρών και εκτιμώντας: «Δεν υπάρχει περίπτωση για στρατιωτική κλιμάκωση» (της κατάστασης). Ειδικό βάρος στις διμερείς επαφές του δόθηκε και στην ενίσχυση της «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας του Λονδίνου με τις χώρες της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, περιοδεία σε Κατάρ, Κουβέιτ και Σαουδική Αραβία ανήγγειλε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά τις εκδηλώσεις για την επέτειο από την περσινή απόπειρα πραξικοπήματος. «Ισως συνεισφέρουμε στην αποκατάσταση του διαλόγου», υποστήριξε.

Τέλος, χτες, αναμενόταν να φτάσει στο Κουβέιτ και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, με την Ουάσιγκτον να εκφράζει ανησυχίες περί «μακράς διάρκειας» της «κρίσης στον Κόλπο».

OYKΡANIA
Επισκέψεις υψηλόβαθμων ιμπεριαλιστικών εκπροσώπων

ΚΙΕΒΟ.--

Ενώ η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας συνεχίζει τους σποραδικούς βομβαρδισμούς στις ανατολικές περιοχές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (όρος καταχρηστικός αφού πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία), στο Κίεβο βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ιμπεριαλιστών συμμάχων της. Αρχικά, την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στη συνάντησή του με τον Ουκρανό Πρόεδρο (βιομήχανο), Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να κάνει τα πρώτα βήματα για την αποκλιμάκωση της βίας στην Ανατολική Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι «η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». Πρόσθεσε ότι δεν θα αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας όσο δεν αλλάζει στάση, ενώ σημείωσε ότι και «η εμπλοκή της Ρωσίας, στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ το 2016, εμποδίζει την επίτευξη καλύτερων σχέσεων». Από την πλευρά του, ο Ποροσένκο χαρακτήρισε την επίσκεψη Τίλερσον «μια δυναμική επίδειξη της υποστήριξης της Ουάσιγκτον προς τη χώρα». Επίσης, χαιρέτισε την τοποθέτηση του Βόλκερ στη θέση του ειδικού εκπροσώπου των ΗΠΑ, στη διαδικασία των συμφωνιών του Μινσκ (της υποτιθέμενης εκεχειρίας από το Φλεβάρη του 2015, που συνεχώς παραβιάζει η κυβέρνηση του Κιέβου). Ο διπλωμάτης αυτός που συνόδευε τον Τίλερσον θα παραμείνει στη χώρα για αρκετό καιρό για το «συντονισμό ενεργειών», όπως ειπώθηκε. Πάντως, χτες ξεκίνησαν στη Μαύρη Θάλασσα οι ναυτικές ασκήσεις ΗΠΑ και Ουκρανίας, «Sea Breeze», που παρακολουθούνται στενά από τον ρωσικό στόλο στην περιοχή.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επισκέφτηκε επίσης την Ουκρανία χτες και είχε συναντήσεις με την ουκρανική ηγεσία. Το θέμα της ένταξης στην ιμπεριαλιστική συμμαχία συζητείται, ωστόσο εκτιμήθηκε και από τις δύο πλευρές ότι «απαιτούνται ακόμα πολλές μεταρρυθμίσεις για να ικανοποιηθούν τα κριτήρια που χρειάζεται» (μιλάμε για ενίσχυση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο, επαγγελματικό στρατό και ανάλογα κονδύλια για την άμυνα). Ετσι θεωρείται ότι χρειάζεται να παρθούν και άλλα μέτρα και να επανεξεταστεί το αίτημα στα επόμενα 3 χρόνια, όπως τόνισε ο Ποροσένκο.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις των δύο αξιωματούχων, που απέρριψαν τις κατηγορίες περί παρουσίας ρωσικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ουκρανία και μη τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι η ουκρανική πλευρά δεν έχει προχωρήσει σε καμία δέσμευση για τις «πολιτικές μεταρρυθμίσεις» στις ανατολικές περιοχές, όπως προβλέπεται στις συμφωνίες.

Πάντως, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στο Αμβούργο, συναντήθηκαν οι Πρόεδροι Γερμανίας, Γαλλίας και Ρωσίας, Α. Μέρκελ, Εμ. Μακρόν, Βλ. Πούτιν, και συζήτησαν για τη διατήρηση του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» (μαζί με την Ουκρανία), ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και συμφώνησαν - χωρίς να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία - για νέα συνάντηση του «σχήματος».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κινήσεις συμβιβασμού ενόψει Συντακτικής Συνέλευσης

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας αποφάσισε την Κυριακή τη μετατροπή της ποινής του ηγέτη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες σε κατ' οίκον περιορισμό «για λόγους υγείας». Ο Λόπες, πρόεδρος του Κόμματος «Λαϊκή Θέληση» (Voluntad Popular), έχει καταδικαστεί σε 14χρονη κάθειρξη (έχει εκτίσει τα τριάμισι χρόνια) ως υποκινητής των επεισοδίων αποσταθεροποίησης το 2014, που οδήγησε σε 43 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, αλλά πλασάρεται ως «πολιτικός κρατούμενος». Η μετατροπή, που είχε ζητηθεί από τη σύζυγό του Λιλιάν Τιντόρι, δραστήριο μέλος του Κόμματος και πρωταγωνίστρια επίσης σε επεισόδια και δήθεν «ειρηνικές διαδηλώσεις», παρουσιάστηκε από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο ως βήμα «συμφιλίωσης και επιδίωξης της ειρήνης που έχει ανάγκη ο λαός».

Στη Βενεζουέλα, που βιώνει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και την αποτυχία της «αριστερής διαχείρισης» - και όχι του σοσιαλισμού, όπως αστικές και ρεφορμιστικές δυνάμεις παρουσιάζουν - υπάρχουν έντονες ελλείψεις σε βασικά αγαθά, πληθωρισμός στο 700% και τεράστια κοινωνικά προβλήματα, που αξιοποιεί η αντιδραστική αντιπολίτευση για να προωθήσει τα σχέδια της. Αυτά τα σχέδια στηρίζουν ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ και ΕΕ, που επιδιώκουν να επανακτήσουν αγορές στη Βενεζουέλα και γενικά στη Λατινική Αμερική τις οποίες πήραν άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν. Η αντιπολίτευση, που ελέγχει το κοινοβούλιο (αλλά λόγω του προεδρικού συστήματος την κυβέρνηση έχει το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ν. Μαδούρο), αντιδρά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις εκλογές στις 30 Ιούλη νέας Συντακτικής Συνέλευσης, και συνεχίζει τις βίαιες διαδηλώσεις ήδη 100 μέρες τώρα (με τους νεκρούς στις συγκρούσεις, θύματα της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, να έχουν φτάσει τους 90). Επίσης, στις 16 Ιούλη έχει καλέσει τον λαό σε δημοψήφισμα που διοργανώνει για να απορρίψει την Συντακτική Συνέλευση και να απαιτήσει νέες εκλογές.

Η σύγκρουση στη Βενεζουέλα εκδηλώνεται με κλιμάκωση της ταξικής επίθεσης απευθείας από τους κεφαλαιοκράτες, που εξακολουθούν να ελέγχουν την παραγωγή. Επίσης σε τομείς της κυβερνητικής εξουσίας εκδηλώνεται έντονη αντιπαράθεση, με πιο χαρακτηριστική αυτή στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου η Γενική Εισαγγελέας, που πριν στήριζε την κυβέρνηση, τώρα μιλάει για «αυταρχικό καθεστώς» και ερευνάται για ανοχή και ατιμωρησία των βίαιων ενεργειών της αντιπολίτευσης, ενώ έχει στήσει τον δικό της αντικυβερνητικό μηχανισμό.

Το ΚΚ Βενεζουέλας, που στήριξε κριτικά τα τελευταία 17 χρόνια τις κυβερνήσεις Τσάβες και τα μέτρα άμβλυνσης της ακραίας φτώχειας, έχει καλέσει το λαό να δυναμώσει την πάλη του τόσο ενάντια στις προσπάθειες ιμπεριαλιστικής επέμβασης όσο και ενάντια στο κεφάλαιο και τις προσπάθειες στο εσωτερικό της κυβέρνησης προώθησης της ταξικής συνεργασίας και του συμβιβασμού. Το ΚΚ Βενεζουέλας καλεί σε Αντιφασιστικό Αντιιμπεριαλιστικό Εργατικό Αγροτικό Λαϊκό Μέτωπο και συμμετέχει στη διαδικασία της Συντακτικής Συνέλευσης με δική του πλατφόρμα για να της δώσει επαναστατικό περιεχόμενο, στην προοπτική του πραγματικού σοσιαλισμού.

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στους εργαζομένους της «FIAT» στη Σερβία

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με ανακοίνωσή του εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων της «FIAT» στη Σερβία. Οπως σημειώνεται, «πληροφορηθήκαμε για τον αγώνα και την απεργία σας ενάντια στην πολυεθνική "FIAT", όπου διεκδικείτε αυξήσεις στους μισθούς, σταμάτημα στις απολύσεις, πληρωμή των υπερωριών κ.ά.

Ο αγώνας σας είναι δίκαιος γιατί τα κέρδη των πολυεθνικών βγαίνουν από τη δική μας δουλειά, από τον δικό μας ιδρώτα και πρέπει να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε. Και οι εργαζόμενοι στο Μέταλλο στην Ελλάδα, στις 13 Ιούλη, προχωρούν σε απεργία στη Ναυπηγοεπισκευή, διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση.

Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις διεκδικήσεις. Είμαστε δίπλα σας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ