ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
Σελ. /24
Κινητικότητα

Με αφορμή την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα και την επικείμενη νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, πληθαίνουν οι αναφορές σε «πιέσεις» που ασκούνται στην κυβέρνηση, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, να «κλείσει» αυτά τα δυο μέτωπα. Ειδικά σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, το αίτημα είναι να άρει η Ελλάδα τα όποια εμπόδια για να επανεκκινήσει η διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ως προαπαιτούμενο για να εμπεδωθεί η (ιμπεριαλιστική) «σταθερότητα». Οπως διαβάζουμε μάλιστα, τις επόμενες μέρες αναμένεται στην Ελλάδα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, για να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ τα δυο αυτά ζητήματα (Κυπριακό και ΠΓΔΜ) είναι από τα βασικά που συζητιούνται σε όλες τις διμερείς επαφές των κυβερνητικών στελεχών με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της ΕΕ που πάνε κι έρχονται στην Αθήνα. Η γενική αίσθηση που καλλιεργεί η κυβέρνηση για την ΠΓΔΜ είναι ότι «κάτι αλλάζει, κάτι κινείται», ενώ για το Κυπριακό αναπαράγονται οι γνωστοί εκβιασμοί περί «τελευταίας ευκαιρίας» αν δεν γίνει δεκτό το διχοτομικό σχέδιο, σε συνάρτηση και με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που παίζονται γύρω από την Ενέργεια και τα οποία βέβαια δεν μπορούν να περιμένουν. Είναι φανερό, επομένως, ότι μπαίνουμε σε περίοδο έντονης κινητικότητας στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Κι αν κρίνουμε από την πρόθεση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει το ρόλο της στο ξεδίπλωμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή, ο λαός χρειάζεται να επαγρυπνά μπροστά στις εξελίξεις.

Δεν είδαν...

Μεγάλη μερίδα του αστικού Τύπου (αλλά και ορισμένα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης του Μενιδίου) δεν έγραψε ούτε μία αράδα για τη μαζική κινητοποίηση σωματείων και φορέων που έγινε την περασμένη Τρίτη στην κεντρική πλατεία του Μενιδίου, με αφορμή το θάνατο του 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα. Πρόκειται για τα ίδια Μέσα που αυτές τις μέρες κάνουν για ώρες ζωντανές συνδέσεις, όταν γίνονται επεισόδια ανάμεσα σε διάφορες «περίεργες» ομάδες και αστυνομικούς και ξοδεύουν σελίδες επί σελίδων στα έντυπά τους για να επιχειρηματολογήσουν κατά της «ανομίας». Από αυτήν την άποψη, καθόλου δεν εκπλήσσει η επιλογή τους να «θάψουν» μια μαζική παρέμβαση σωματείων και φορέων της περιοχής, που αναδεικνύει τα πραγματικά αίτια της εγκληματικότητας και ενάντια σ' αυτά καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να αγωνιστούν.

Συστάσεις

«Συστάσεις» προς την Ιταλία κάνει στην ετήσια έκθεσή του το ΔΝΤ, στο φόντο προβλέψεων για αναιμική ανάκαμψη (1,3% το 2017 και 1% από το 2018 έως το 2020). Για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, προτείνει νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, μεγαλύτερη ευελιξία, προτεραιότητα στις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, διαφοροποιημένο κατώτατο μισθό ανά περιοχή, παραπέρα «απελευθέρωση» τομέων της αγοράς, όπως τα δίκτυα και οι τοπικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, για το κεφάλαιο και ειδικά το χρηματοπιστωτικό, εκφράζεται ανησυχία για τα «κόκκινα» δάνεια, κυρίως τα επιχειρηματικά και προτείνονται μέτρα αναθεώρησης για τις πτωχεύσεις. Ανεξάρτητα από το «πού θα κάτσει η μπίλια» στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία, όλα τα παραπάνω προμηνύουν έναν νέο γύρο επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά στρώματα στην τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης, που δεν έχει μνημόνια και χρηματοδοτείται από τις καπιταλιστικές αγορές του χρήματος, όπως επιδιώκει να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση. Αν κάτι επιβεβαιώνεται, επομένως, είναι ο ενιαίος χαρακτήρας της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης σε όλη την ΕΕ, ανεξάρτητα από μνημόνια, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, που συνθλίβει τα λαϊκά δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες.

Πρωταγωνιστής

Διάφορα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επαληθεύουν την παγίωση των αντεργατικών ανατροπών που έγιναν και στο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, την περίοδο 2009 - 2016 το μόνιμο τακτικό προσωπικό μειώθηκε στο Δημόσιο κατά 18,6%, ενώ μόνο την περίοδο 2012 - 2015 αυξήθηκαν οι συμβασιούχοι από 10,3% σε 13,2% επί της συνολικής απασχόλησης. Την ίδια περίοδο διευρύνθηκε η μερική και προσωρινή απασχόληση μέσω των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας». Οι αλλαγές αυτές αντικατοπτρίζονται σήμερα στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, στους δήμους και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, με τις ελλείψεις σε προσωπικό και την ανακύκλωση των εργαζομένων, με επώδυνες συνέπειες για τους ίδιους και βέβαια για το λαό. Από την πλευρά της, βέβαια, η κυβέρνηση δικαιούται να πανηγυρίζει ότι με αυτές τις ανατροπές συρρίκνωσε κατά 30% τη μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο την περίοδο 2009 - 2016 και ότι συνέβαλε στην επίτευξη των γενικότερων δημοσιονομικών στόχων, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέα πεδία δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε κάθε περίπτωση, επαληθεύεται ότι το κράτος ως εργοδότης είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στις αντεργατικές ανατροπές, ακριβώς επειδή είναι κράτος των καπιταλιστών. Κι απ' όπου κι αν το πιάσεις, «δουλεύει» για λογαριασμό τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1843 Γεννιέται ο Νορβηγός συνθέτης και πιανίστας Εντβαρντ Γκριγκ.

1849 Στο πλαίσιο των γενικότερων επαναστατικών ζυμώσεων και διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία, οι εργάτες της Λιόν εξεγείρονται, στήνουν οδοφράγματα και συγκρούονται με μονάδες του στρατού. Οι μάχες εξελίχθηκαν σπίτι το σπίτι, ενώ ο στρατός χρησιμοποίησε ακόμα και πυροβολικό. Οι απώλειες των εργατών ήταν 150 νεκροί και τραυματίες, ενώ σχεδόν 2.000 οδηγήθηκαν στα δικαστήρια.

1917 Γεννιέται ο ρεμπέτης Μιχάλης Γενίτσαρης.

1933 Πραγματοποιείται στην Αθήνα η δίκη της Πανυπαλληλικής Επιτροπής με την κατηγορία ότι υποκινούσε τους υπαλλήλους να λύσουν τα ζητήματά τους με απεργία και ότι επεδίωκε με τις κινητοποιήσεις αυτές να ανατρέψει το καθεστώς. Η δίκη ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυρίας στους υπαλλήλους. Δύο χιλιάδες υπάλληλοι της πρωτεύουσας πήγαν στο δικαστήριο για συμπαράσταση, ενώ εκατοντάδες κατέκλυσαν την αίθουσα της δίκης. Τελικά, το δικαστήριο καταδίκασε 4 μέλη της Επιτροπής σε φυλάκιση από 3,5 έως 4,5 μήνες.

1942 Στην Πελοπόννησο πραγματοποιείται συλλαλητήριο 4.000 περίπου αγροτών της επαρχίας Πυλίας κατά των φόρων που είχε επιβάλει η κατοχική κυβέρνηση. Οι διαδηλώσεις των αγροτών κράτησαν 3 μέρες και τελικά διαλύθηκαν από ισχυρές δυνάμεις του ιταλικού στρατού και της χωροφυλακής. Συνελήφθησαν 12 αγρότες, οι οποίοι κλείστηκαν στις φυλακές Αλεξανδράκη στην Καλαμάτα.

1944 Οι εργαζόμενοι της Λιβαδειάς κατεβαίνουν σε γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή του Διστόμου από τους ναζί. Την ίδια μέρα, τμήματα της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ χτυπούν τους οχυρωμένους στο χωριό Βαλτέτσι Γερμανούς και ταγματασφαλίτες, προξενώντας τους βαριές απώλειες (200 νεκροί και τραυματίες).

1944 Στις 15 και 16 Ιούνη τμήματα του ΕΛΑΣ Αθήνας (Α' Σώμα Στρατού), με την υποστήριξη του λαού αντιμετωπίζουν ηρωικά επιδρομή χιτλερικών και ταγματασφαλιτών στην Καισαριανή, προξενώντας τους 45 νεκρούς και τραυματίες. Στις 16/6 όλα τα μαγαζιά της συνοικίας κλείνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ 2.000 κάτοικοι πραγματοποιούν διαδήλωση.

1954 Ιδρύεται η Ενωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA), που σήμερα έχει 53 εθνικές Ομοσπονδίες - μέλη.

1960 Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστατούν οι φοιτητές, πραγματοποιούνται στο Τόκιο της Ιαπωνίας κατά της υπογραφής Συνθήκης Ασφαλείας με τις ΗΠΑ. Κατά τις συγκρούσεις με την αστυνομία, μία φοιτήτρια πέφτει νεκρή ενώ εκατοντάδες τραυματίζονται. Ο πρωθυπουργός της χώρας παραιτήθηκε, ωστόσο η Συνθήκη δεν ματαιώθηκε.

1960 Ο Βέρνερ φον Μπράουν ανακοινώνει ότι η IBM παρέδωσε στον αμερικανικό στρατό πανίσχυρο ηλεκτρονικό υπολογιστή «μεγέθους μικράς οικίας».

1964 Τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα αποχωρούν από την Αλγερία.

1969 Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Νικητής ο γκολικός Ζορζ Πομπιντού. Ο υποψήφιος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Ζακ Ντικλό, έρχεται τρίτος (πρώτος γύρος) με ποσοστό 21,27%.

1977 Το κόμμα του Δημοκρατικού Κέντρου, υπό τον Αδόλφο Σουάρεθ, κερδίζει τις πρώτες εκλογές στην Ισπανία μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται τρίτο με ποσοστό 9,35%.

1982 Η Σοβιετική Ενωση αναλαμβάνει τη δέσμευση να μη χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα. Στη σχετική ανακοίνωση προβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, Αντρέι Γκρομίκο, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό.

1994 Πεθαίνει ο μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ