ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση, όποια μορφή κι αν πάρει ο συμβιβασμός

Με «ατού» τα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιεί, πηγαίνει στο σημερινό Γιούρογκρουπ η κυβέρνηση

Copyright 2017 The Associated

Με «ατού» τα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιεί, πηγαίνει στο σημερινό Γιούρογκρουπ η κυβέρνηση
Η εκταμίευση της δόσης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος και η «καταρχήν» συμφωνία με το ΔΝΤ μέχρις ότου καταλήξουν τα παζάρια για το κρατικό χρέος αποτελούν τα ζητήματα που δείχνουν να «κλειδώνουν» στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο. Την ίδια ώρα, στο τραπέζι βρίσκονται ο προσδιορισμός των αντιλαϊκών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, και μάλιστα σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών, καθώς και το ζήτημα του λεγόμενου αναπτυξιακού πακέτου, που δρομολογείται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την τόνωση των νέων κερδοφόρων επενδύσεων και των ρυθμών της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

«Θολό» μέχρι χτες παρέμενε το πεδίο σχετικά με την τελική διατύπωση που θα επιλεγεί σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το βαθμό της όποιας περαιτέρω «εξειδίκευσης» και «σαφήνειας», οι αποφάσεις για το χρέος παραπέμπονται για το 2018, ενώ τυχόν ενεργοποίηση των ρυθμίσεων, εάν και στο βαθμό που αυτό κριθεί αναγκαίο, έχει ως όρο και προϋπόθεση την ολόπλευρη εφαρμογή της συμφωνίας τους, συμπεριλαμβανομένων, βέβαια, των αντιλαϊκών μέτρων που προωθούνται στις επόμενες «αξιολογήσεις».

Θυμίζουμε ότι το κεντρικό σενάριο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προβλέπει ότι με τη μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση του κρατικού χρέους, στη βάση της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ, το Μάη του 2016, το «αναγκαίο» πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 2,2% του ΑΕΠ ανά έτος για την περίοδο 2023 - 2060. Για το ζήτημα αυτό τα παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι πρόταση για τη διαμόρφωση υποχρεωτικών στόχων σε μέσα επίπεδα 5ετίας και όχι σε ετήσια βάση, όπως προβλέπεται σήμερα στο κεντρικό σενάριο της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, πάνω στο έδαφος της αντιλαϊκής επίθεσης διαρκείας διενεργούνται τα παζάρια για τα «αναπτυξιακά πακέτα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την τόνωση εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από το «επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ», τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ.ά., συζητείται η αξιοποίηση σε αυτήν την κατεύθυνση των κεφαλαίων που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, και παραμένουν αδιάθετα, μέρος των οποίων ενδέχεται να διοχετευθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε αυτό το φόντο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης σημείωνε: «Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Γιούρογκρουπ, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου.Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Γιούρογκρουπ από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την "καυτή πατάτα" θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κα Μέρκελ».

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις αυτού του χαρακτήρα συνδέονται με τις απόπειρες της συγκυβέρνησης να εμφανίσει τα αντιλαϊκά παζάρια και τις συμφωνίες τάχα ως ...«έντιμους συμβιβασμούς». Να σημειωθεί ότι για το μήνα Ιούλη οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους φτάνουν στα 7,4 δισ. ευρώ (προς ΕΚΤ, ΔΝΤ κ.ά.), ενώ βέβαια η εκταμίευση της δόσης αποτελεί βήμα για την εξόφληση των δανειστών στο «ακέραιο και εγκαίρως» καταπώς προβλέπει η συμφωνία. Μάλιστα, η διαδικασία της εκταμίευσης από την πλευρά του ΕSM, μετά το «πράσινο φως» από το Γιούρογκρουπ, αναμένεται να κρατήσει μέχρι και 6 βδομάδες, διάστημα στο οποίο η κυβέρνηση θα βρει το χρόνο να ολοκληρώσει τυχόν «εκκρεμότητες» με τα «προαπαιτούμενα», όπως την προκήρυξη διαγωνισμού σχετικά με την εκχώρηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, που βρίσκεται πλέον προ των πυλών...

Με «πλεονάσματα» η αντιλαϊκή πολιτική

Ως πρόσθετο αντιλαϊκό ατού η κυβέρνηση αξιοποιεί τα αποτελέσματα του κρατικού προϋπολογισμού, με πυλώνες την «πρέσα» διαρκείας στα κονδύλια για την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών και την ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι στο λαό.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν στο 5μηνο Γενάρη - Μάη 2017:

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) καρατομήθηκαν στα 19,2 δισ. ευρώ (από περίπου 19,8 δισ. πέρυσι), ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ύψος των εκταμιεύσεων υπολείπεται ακόμη και από το αντιλαϊκό στόχο κατά 793 εκατ. ευρώ.

Τα αναλυτικά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν με προσεχή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο είναι φανερό το γεγονός ότι το «σφαγείο» παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις...

Τα κρατικά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός) καταγράφονται στα 17,9 δισ. ευρώ (από 17,3 δισ. πέρυσι) με αύξηση ύψους 600 εκατ.

Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται στα 1,8 δισ. ευρώ και μάλιστα με «υπέρβαση» από τον αντιλαϊκό στόχο ύψους 1,05 δισ., σε μια εξέλιξη που αποτελεί το αντιλαϊκό «ατού» της συγκυβέρνησης στα παζάρια της με το κουαρτέτο.

Μπαράζ κατασχέσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Την ίδια ώρα, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει εξαπολύσει ένα «μπαράζ» κατασχέσεων, κυρίως σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε άλλα ποσά «σε χέρια τρίτων», προκειμένου να βάλει στο χέρι τις ανείσπρακτες οφειλές. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία, το α' 4μηνο (Γενάρης - Απρίλης) του 2017:

-- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βεβαιώθηκαν διαμορφώθηκαν στα 4 δισ. ευρώ, διογκώνονται δηλαδή με ρυθμό 1 δισ. κατά μέσο όρο το μήνα.

-- Οι οφειλέτες «υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» (κατασχέσεις κ.ά.) έφτασαν στο τέλος Απρίλη στους 906.100 έναντι 839.056 στο τέλος Δεκέμβρη 2016.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχτωβριανή Επανάσταση, η μήτρα του σύγχρονου κινηματογράφου»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 28 Ιούνη 2017, στις 19.30, εκδήλωση με θέμα «Οχτωβριανή Επανάσταση, η μήτρα του σύγχρονου κινηματογράφου» στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ στον Περισσό (Λεωφ. Ηρακλείου 145).

Στην εκδήλωση - που είναι αφιερωμένη στην καταλυτική επίδραση της Οχτωβριανής Επανάστασης στην εξέλιξη του κινηματογράφου - θα μιλήσει, μέσα από παραδείγματα σοβιετικών ταινιών της περιόδου και προβολή σχετικών αποσπασμάτων τους, ο σκηνοθέτης και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Σταματόπουλος. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν σε πρώτη προβολή κινηματογραφικά επίκαιρα από τα πρώτα χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης (KINOPRAVDA) του Τζίγκα Βερτόφ με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Opera Chaotique.

Στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ, την Τετάρτη 21 Ιούνη, στις 10 π.μ., και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργατών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου στην Πάτρα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα παρακολουθήσει τους αγώνες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών - Γυναικών, που θα διεξαχθεί στην Πάτρα, την Κυριακή 18 Ιούνη, στις 6 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ