Από κινητοποίηση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους και το σωματείο τους τον περασμένο Μάη |
Μετά την αποτυχία της προσπάθειάς της να απολύσει τα μέλη του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου, η εργοδοσία επιδιώκει με άλλους τρόπους να διαλύσει το σωματείο. Παραβιάζοντας ακόμα και την υποτυπώδη προστασία που παρέχει ο νόμος στην άσκηση της συνδικαλιστικής δράσης, προχωρά σε εκβιασμούς, απαιτώντας από τους εργαζόμενους «δηλώσεις μετάνοιας». Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο, η εργοδοσία απειλώντας με απολύσεις αναγκάζει τους εργαζόμενους «να υπογράψουν αιτήσεις διαγραφής από το σωματείο, τις οποίες μαζεύουν τα ίδια τα στελέχη της εταιρείας».
Οσον αφορά τα μέλη του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου, πλέον προσπαθεί να τους εξαναγκάσει σε παραίτηση, επιβάλλοντάς τους απαράδεκτους όρους δουλειάς. «Την ώρα που στην περιοχή στις εγκαταστάσεις του ομίλου απαιτούνται πάνω από δεκαπέντε προσλήψεις για να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 12ωρα και 7ήμερα, η εργοδοσία έβαλε τα μέλη του ΔΣ να παραβρίσκονται 8 ώρες σε έναν άδειο χώρο στην ερημιά, μην κάνοντας τίποτα, δήθεν να τον φυλάνε.
Εκεί, σε ένα τσίγκινο κουτί 1 επί 1,5 μέτρο, τους αναγκάζει να παραβρίσκονται σε απογευματινές και βραδινές βάρδιες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, τουαλέτα», εξηγεί το Συνδικάτο. Επισημαίνει ακόμα ότι η εταιρεία δεν καταβάλλει το κόστος μετακίνησης, που είναι δυσβάσταχτο, ενώ έχει σταματήσει να πληρώνει τη μισθοδοσία τους εδώ και οχτώ μήνες. Επιπλέον δεν τηρεί τις προβλέψεις της νομοθεσίας για φύλακες και νυχτοφύλακες.
«Οι μεθοδεύσεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Εχουν να κάνουν με τη δράση του σωματείου, που αντιπάλεψε τον εργασιακό μεσαίωνα που είχε επιβάλει ο εργοδότης», αναφέρει το κλαδικό Συνδικάτο. Οπως τονίζει, η εργοδοσία στην προσπάθειά της να βγάλει από τη μέση το σωματείο έχει τη στήριξη όλων των βιομηχάνων του κλάδου, καθώς το συγκεκριμένο σωματείο αποτελεί παράδειγμα για τους εργαζόμενους: «Συμβάλλει στη δημιουργία και τη ενδυνάμωση σωματείων σε όλη τη χώρα, στην κατάθεση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, είναι παράδειγμα κοινής δράσης Ελλήνων και μεταναστών εργατών», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Το Συνδικάτο απαιτεί από το υπουργείο, τις αρμόδιες υπηρεσίες, την τοπική διοίκηση, να πάρουν θέση και να παρέμβουν μπροστά στις πρακτικές τις εργοδοσίας. «Τους καθιστούμε υπεύθυνους για την ασφάλεια των μελών του ΔΣ του σωματείου». Καλεί επίσης τα σωματεία και τους εργαζόμενους της περιοχής να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, να εμποδίσουν τις μεθοδεύσεις «πριν γίνουν κανόνας για όλους τους εργασιακούς χώρους».
Ανακοίνωση με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου της εταιρείας για την καρκινογόνο καύση σκουπιδιών
Σε ωμό εκβιασμό προς τους εργάτες προχωρά η εργοδοσία της ΑΓΕΤ στο Βόλο, προκειμένου ν' αποδεχτούν την καρκινογόνο καύση σκουπιδιών, όπως φάνηκε και στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν γι' αυτό το ζήτημα στελέχη της εταιρείας.
Τα διευθυντικά στελέχη απείλησαν ότι η εταιρεία δεν θα κάνει βήμα πίσω από τα σχέδιά της, έχοντας εξασφαλίσει αδειοδοτήσεις από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής του εργοστασίου, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του για τις πρόσφατες φραστικές κορόνες του περιφερειάρχη, Κ. Αγοραστού.
Αφιερώνοντας το κύριο μέρος της συνέντευξης στην παρουσίαση στοιχείων για τη λεγόμενη «βιωσιμότητα» της επιχείρησης και κουνώντας το δάχτυλο στους εργάτες της ΑΓΕΤ, οι εκπρόσωποι της εταιρείας ουσιαστικά έθεσαν το δίλημμα: 'Η δέχεστε το σχέδιο ή πετιέστε στην ανεργία.
Αναφερόμενη στη συνέντευξη των στελεχών της ΑΓΕΤ, η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνει: «Μια πολυεθνική, μια χούφτα ιδιοκτήτες της, κρατάει σε ομηρία εκατοντάδες εργάτες και δεκάδες χιλιάδες λαϊκών οικογενειών στην πόλη, με τον εκβιασμό του κλεισίματος του εργοστασίου. Απαιτεί να επιβληθεί σιγή ιχθύος, να αποδεχτούμε να βάλουμε όλοι υποθήκη την υγεία και τη ζωή μας, την υγεία και τη ζωή των παιδιών μας.
Και έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει γιατί αν και οι εργάτες της ΑΓΕΤ είναι εκείνοι που χύνουν ιδρώτα και αίμα στο εργοστάσιο, αν και μαζί με τους υπόλοιπους Βολιώτες αναπνέουμε από κοινού τον καπνό από τα φουγάρα, αυτή η χούφτα των ιδιοκτητών είναι που κρατάει τα κλειδιά του εργοστασίου στα χέρια της, παραγγέλνει και παίρνει από τις αστικές κυβερνήσεις και την Τοπική Διοίκηση αδειοδοτήσεις, νόμους, αποφάσεις.
Αυτός ο εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει! Καλούμε τους εργάτες της ΑΓΕΤ και τα λαϊκά στρώματα της πόλης να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα για να απαγορευτεί η καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μπει φρένο στη μετατροπή της πόλης σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων».
Στο μεταξύ, επί της ουσίας στήριξη στους σχεδιασμούς και τους εκβιασμούς της εταιρείας δίνει η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο Σωκ. Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, στη διάρκεια επίσκεψης που έκανε πρόσφατα στη Λάρισα και τη Μαγνησία.
Ο υπουργός, θεωρώντας προφανώς «πειραματόζωα» τους εργάτες και τους κατοίκους της περιοχής, δήλωσε: «Υπάρχει ένα πεδίο δοκιμαστικής εφαρμογής του εναλλακτικού καυσίμου RDF στην ΑΓΕΤ, με πολύ αυστηρές μετρήσεις των απαιτούμενων ορίων που υπάρχουν από τη νομοθεσία, έτσι ώστε, μέσα από αυτή τη μεταβατική περίοδο στην οποία το υπουργείο και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος είναι παρόντες, να διαπιστώσουμε κι εμείς, παρότι η επιστήμη το επιβεβαιώνει, ότι θα έχουμε πολύ χαμηλότερη εκπομπή ρύπων σε σχέση με το ρυπογόνο και αντιπεριβαλλοντικό καύσιμο πετ-κοκ που χρησιμοποιείται σήμερα».
Οταν δε ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και θα υπάρξει αναστολή της έγκρισης καύσης RDF μέχρι να δημιουργηθούν οι υποδομές, απάντησε: «Δεν υπάρχει θέμα αναστολής του μέλλοντος και της πραγματικότητας. Υπάρχει η ανάγκη να ζούμε στην πραγματικότητα και να τη βελτιώνουμε».
Σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το επόμενο δεκαήμερο αποφάσισε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων. Συγκεκριμένα: Την Παρασκευή 16/6 στις 11 π.μ. στην Εφορία Χανίων ενάντια στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, στον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα «χαράτσια». Την Τετάρτη 21/6, στις 9 π.μ. στα Δικαστήρια Χανίων, όπου στήνεται μια ακόμη δίκη εναντίον αγροτών που είχαν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις του 2013, και στις 11 π.μ. στην Αντιπεριφέρεια Χανίων για τη δακοκτονία, το νέο χαράτσι στο νερό, τις αιμοληψίες. Την Παρασκευή 30/6 στις 11 π.μ. στη Διεύθυνση Δασών Χανίων, ενάντια στο νέο «χαράτσωμα» της αγροτιάς από τη διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών. Τέλος, την Τετάρτη 12/7 θα πραγματοποιούν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα Κέντρα Υγείας του νομού, διεκδικώντας στελέχωση με προσωπικό και ενίσχυσή τους με τον απαραίτητο εξοπλισμό και αναλώσιμα.
Επίσης, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Αστερουσίων, Καζαντζάκη και οι Επιτροπές Αγώνα Αρκαλοχωρίου και Τυμπακίου θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΦΚΑ, στον Εσταυρωμένο, την Παρασκευή 16/6, στις 10 π.μ., καθώς και παρεμβάσεις στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα Δημοτικά Συμβούλια για το πρόβλημα της ελλιπούς δακοκτονίας αλλά και το νέο «χαράτσι» του λεγόμενου πράσινου τέλους που θα επιβαρύνει την αγροτική άρδευση.
Την εργοδοσία της εταιρείας «Price Water Coopers» (PWC) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), γιατί αρνείται να επαναφέρει το ωράριο εργασίας από 9ωρο σε 8ωρο, το οποίο είχε μεταβάλει μονομερώς, και παρά τις υποδείξεις της Επιθεώρησης Εργασίας. Ακόμα, σημειώνει η ΕΛΕΠΑ, η εταιρεία «με έγγραφό της προς την Επιθεώρηση Εργασίας στις 22/5/2017 χρησιμοποιεί ψέματα για να αιτιολογήσει τη στάση της, λέγοντας ότι έχει ενημερώσει προφορικά την πλειοψηφία των εργαζομένων εδώ και ένα χρόνο!», ενώ προκειμένου να «επιβάλει σιγήν ιχθύος στο χώρο εργασίας, προχώρησε και σε ευθείες απειλές ενάντιων εργαζομένων της, μελών των ΔΣ της ΠΟΛ (σ.σ. Ομοσπονδία Λογιστών) και της ΕΛΕΠΑ, οι οποίοι ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους, ως όφειλαν, για την παραπάνω απόφαση».
Συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Κώστας Γεωργίου ΑΕ», στη βιομηχανική περιοχή του Αυλώνα. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής, παράλληλα με την οργάνωση της απεργίας, καλεί σε συγκέντρωση σήμερα, Τετάρτη, στις 9 π.μ., στα Δικαστήρια (Ευελπίδων), όπου εκδικάζεται η υπόθεση της επίθεσης εκπροσώπων της εργοδοσίας ενάντια σε απολυμένο εργαζόμενο. Το περιστατικό της επίθεσης στάθηκε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους μετανάστες από το Πακιστάν, πυροδοτώντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην τρομοκρατία του εργοδότη, για την επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους και για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.
Ενισχυμένη σε ψήφους, έδρες και ποσοστά αναδείχθηκε η «Προοδευτική Κίνηση Συνταξιούχων» ΤΕΑΥΦΕ (ψηφοδέλτιο συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), στις αρχαιρεσίες της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ, δηλαδή του Ταμείου Ασφάλισης στον κλάδο του Φαρμάκου.
Στις εκλογές ψήφισαν 303 συνταξιούχοι, από 449 στις εκλογές πριν τρία χρόνια.
Η «Προοδευτική Κίνηση Συνταξιούχων» ΤΕΑΥΦΕ έλαβε 126 ψήφους (από 87) και κατέλαβε 4 έδρες (από 2) στο ΔΣ της Ενωσης.
Η «Ενωτική Κίνηση Συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ», στην οποία «συστεγάστηκαν» δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε 173 ψήφους και κατέλαβε 5 έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές οι παραπάνω δυνάμεις κατέβαιναν σε δύο ψηφοδέλτια: Το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), με 299 ψήφους και 5 έδρες, και την «Ενωτική Κίνηση» (ΣΥΡΙΖΑ), με 63 ψήφους και μία έδρα.