Περιοδείες σε χώρους δουλειάς στο Λιγνιτικό Κέντρο Δ. Μακεδονίας πραγματοποίησαν οι αντιπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», οι οποίοι κατήγγειλαν τη διαμόρφωση πλαστών συσχετισμών
Από την κινητοποίηση του ΣΕΕΕΝ Δυτ. Μακεδονίας - ταξικό κλαδικό Συνδικάτο που αποκλείουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού - την πρώτη μέρα του συνεδρίου |
Οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) κατήγγειλαν τους πλαστούς συσχετισμούς, τη νοθεία και τους αποκλεισμούς ταξικών σωματείων. Χαρακτηριστικό του εκφυλισμού που κυριάρχησε και σε αυτό το συνέδριο, είναι το ότι μετά τις καταγγελίες και την αποχώρηση των αντιπροσώπων της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», ο χώρος του συνεδρίου έμεινε ουσιαστικά άδειος.
Αντιπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» πραγματοποίησαν περιοδείες στους χώρους δουλειάς στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ, αναδεικνύοντας το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, των δυνάμεων που υποστηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου για την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας. Χαμένοι από την πορεία «απελευθέρωσης», τόνισαν, είναι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, καθώς έχουν απομείνει οι μισοί και έχουν δεχτεί συνεχείς μειώσεις στους μισθούς τους, αλλά και τα λαϊκά στρώματα που είδαν συνεχείς ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, χιλιάδες λαϊκά σπίτια που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.
Οι αντιπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» κάλεσαν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που στηρίζει αυτήν τη στρατηγική, να ενισχύσουν σε κάθε χώρο δουλειάς τις δυνάμεις που συσπειρώνονται και δρουν με τη γραμμή του ΠΑΜΕ, για την αλλαγή των συσχετισμών και την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, για την ανατροπή της στρατηγικής του κεφαλαίου.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, οι οποίες διεξήχθησαν σε αυτές τις συνθήκες εκτεταμένης αλλοίωσης των πραγματικών συσχετισμών, έχουν ως εξής:
Στις εκλογές για ΔΣ και ΕΕ ψήφισαν 211 αντιπρόσωποι.
Η «Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) πήρε 14 ψήφους, 2 έδρες στο ΔΣ και μία στην ΕΕ.
Το ΕΑΜΕ (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 87 ψήφους, 13 έδρες στο ΔΣ και 2 στην ΕΕ. Η ΔΑΚΕ πήρε 75 ψήφους, 11 έδρες στο ΔΣ και 2 στην ΕΕ. Η ΕΝΟΤΗΤΑ (διάσπαση της ΠΑΣΚΕ) πήρε 12 ψήφους, 2 έδρες στο ΔΣ και καμία έδρα στην ΕΕ. Το «Ανεξάρτητο Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» (διάσπαση ΔΑΚΕ) πήρε 12 ψήφους, 2 έδρες στο ΔΣ και καμία στην ΕΕ. Το ΕΠΑΔ (ΛΑΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.λπ.) πήρε 6 ψήφους, 1 έδρα στο ΔΣ και καμία στην ΕΕ. Η «Ενιαία Ανεξάρτητη Κίνηση» (ΔΑΚίτικο ψηφοδέλτιο) πήρε 5 ψήφους και καμία έδρα σε ΔΣ και ΕΕ.
Για τη ΓΣΕΕ ψήφισαν 157.
Η «Αγωνιστική Συνεργασία» πήρε 12 ψήφους και εξέλεξε 1 αντιπρόσωπο.
Το ΕΑΜΕ πήρε 65 ψήφους και εξέλεξε 5 αντιπροσώπους, η ΔΑΚΕ πήρε 56 ψήφους και εξέλεξε 5 αντιπροσώπους, το «Ανεξάρτητο Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» 12 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο, η «Ενότητα» 11 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο, το ΕΠΑΔ πήρε 1 ψήφο και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο.
Την άμεση κατάργηση των διοδίων απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τασσόμενο ενάντια τόσο στην «αναλογική», όσο και σε κάθε άλλου είδους χρέωση.
Αναφερόμενο σε όσα είπε πρόσφατα σε συνέδριο ο γγ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θ. Βούρδας, ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει έως το τέλος του 2018 την εφαρμογή των «αναλογικών» διοδίων που θα βασίζονται στην απόσταση την οποία διανύει κάθε αυτοκίνητο, το ΕΚΛ σημειώνει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί αντί να καταργήσει τα διόδια και τη σύμβαση παραχώρησης του εθνικού οδικού δικτύου στους επιχειρηματικούς ομίλους, συνεχίζει το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μονιμοποιώντας τα διόδια, αυξάνοντας τους σταθμούς τους και το μεγάλο χαράτσι που αναγκάζεται να πληρώνει όποιος χρησιμοποιεί το εθνικό οδικό δίκτυο». «Το εθνικό οδικό δίκτυο και όλες τις υποδομές» τονίζει, «τις έχει πληρώσει πολύ ακριβά ο λαός μας με την άμεση και την έμμεση βαριά φορολογία, με τα διόδια, τα ακριβά καύσιμα, τα τέλη κυκλοφορίας και τόσα άλλα χαράτσια, επομένως πρέπει αμέσως να σταματήσει να πληρώνει διόδια και άλλα χαράτσια».
Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ορισμένων δήμων της περιοχής να «διευθετηθεί» το θέμα των διοδίων με την κατάργηση κάποιων σταθμών ή τη μεταφορά τους σε άλλα σημεία ή τη δωρεάν μετακίνηση κατοίκων ορισμένων χωριών που είναι δίπλα στην ΠΑΘΕ, το ΕΚΛ υπογραμμίζει: «Κάθε άλλο αίτημα, πέρα από την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων, την ακύρωση της σύμβασης - παράδοσης των εθνικών οδικών δικτύων στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο που είναι πάγιο αίτημά μας, συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού και κάλπικη αντίθεση στα διόδια, στη ληστεία που γίνεται που οδηγεί ακόμα και στη θυσία ανθρώπινων ζωών».
Καταλήγοντας, το ΕΚΛ απαιτεί: Αμεση κατάργηση όλων των διοδίων. Κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών δικτύων σε επιχειρηματικούς ομίλους. Οδικά έργα που θα κατασκευάζονται από έναν εθνικό κατασκευαστικό φορέα χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις του λαού. Συγκοινωνίες υπέρ του λαού, δημόσιες, φτηνές, τακτικές, δωρεάν για τους ανέργους, άπορους, μερικά απασχολούμενους, φοιτητές, μαθητές. Σταμάτημα κάθε δίωξης και ακύρωση κάθε καταδίκης όσων αγωνίζονται για την κατάργηση των διοδίων ή αρνήθηκαν να πληρώσουν.
Σύσκεψη στους Σοφάδες Καρδίτσας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά της περιοχής στο χώρο της Υγείας, οργάνωσαν οι Σύλλογοι Γυναικών Καρδίτσας, Καλλιθήρου και η Ομάδα Γυναικών Ταμασίου (μέλη της ΟΓΕ). Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΟΓΕ με θέμα «Εργασία - Μητρότητα - Ελεύθερος Χρόνος», παραβρέθηκαν, με αντιπροσώπους τους, ο Εμπορικός Σύλλογος Σοφάδων, ο Σύλλογος Γυναικών Σοφάδων, η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Σοφάδων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ματαράγκας, Νέου Ικονίου, Αμπέλου, Γραμματικού και Λεονταρίου.
Στην εισήγησή της, η Ντίνα Μπαντή, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας, τόνισε μεταξύ των άλλων: «Η ΟΓΕ και οι Σύλλογοί της διεκδικούμε διαχρονικά ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Τα τελευταία χρόνια, σε συνθήκες εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης, τα προβλήματα υγείας τόσο των γυναικών όσο και συνολικά των λαϊκών οικογενειών έχουν επιδεινωθεί. Τόσο πανελλαδικά όσο και στο νομό μας μειώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες και οι παροχές πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας, τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία των χωριών μας υποβαθμίζονται σε οριακό σημείο λειτουργίας, με υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελάχιστου υγειονομικού προσωπικού που τα στελεχώνει. Για να έχουμε έστω τα αυτονόητα, χρειάζεται από κοινού - και σ' αυτό στοχεύει η σημερινή σύσκεψη - αφενός να αναδείξουμε τις γενεσιουργούς αιτίες και τους πραγματικούς λόγους που τις δημιουργούν, αφετέρου να γίνει η ευρύτερη ενημέρωση και κινητοποίηση για όλα αυτά που οι υπαίτιοι και τα όργανά τους προσπαθούν να συσκοτίσουν και να μας επιβάλουν».
Παρουσιάζοντας τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ειδικότερα το Κέντρο Υγείας Σοφάδων, ανέφερε ότι καλύπτει περισσότερα από 30 χωριά, με ένα σημαντικό μέρος τους να είναι ορεινά ή ημιορεινά και υπογράμμισε ότι ενώ προβλέπονται 24 ειδικευμένοι γιατροί, υπηρετούν πολύ λιγότεροι. Επίσης, υπάρχουν 15 αγροτικά ιατρεία για τα οποία προβλέπονται 22 γιατροί, αλλά κάποια είναι κλειστά.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, συνέχισε, απαιτούμε: Προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και πιο συγκεκριμένα οδοντιάτρου, παιδιάτρου, ακτινολόγου. Προσλήψεις αγροτικών γιατρών ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις σε όλα τα αγροτικά ιατρεία. Προσλήψεις μόνιμου βοηθητικού προσωπικού και πιο συγκεκριμένα οδηγών ασθενοφόρων, τραυματιοφορέων, καθαριστριών και προσωπικού φύλαξης κτιρίων.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των φορέων και αποφασίστηκε να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων τη Δευτέρα 12/6 στις 10.30 π.μ.
Θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, κατέγραψε η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), καθώς, για πρώτη φορά, εξέλεξε ένα μέλος στη διοίκηση του Σωματείου και από έναν αντιπρόσωπο για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και για την ΠΟΕΔΗΝ.
Αναλυτικά, στις εκλογές ψήφισαν 267 εργαζόμενοι (άκυρα - λευκά 13).
Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» πήρε 27 ψήφους και 1 έδρα στο ΔΣ.
Η «Δημοκρατική Συμμαχία» (ΔΑΚΕ) πήρε 159 ψήφους και 3 έδρες στο ΔΣ, ενώ ένας ανεξάρτητος υποψήφιος έλαβε 40 ψήφους και 1 έδρα στο ΔΣ. Αλλες δύο ανεξάρτητες υποψηφιότητες έλαβαν 18 και 10 ψήφους και δεν εξέλεξαν μέλος στο ΔΣ.