ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Φουντώνει επικίνδυνα το μέτωπο των συγκρούσεων

Αστυνομικός στα περίχωρα του Τέτοβο

Associated Press

Αστυνομικός στα περίχωρα του Τέτοβο
ΣΚΟΠΙΑ.-

Διευρύνεται το μέτωπο των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών αυτονομιστών και δυνάμεων της ΠΓΔΜ στα περίχωρα του Τέτοβο, ενώ οι αντάρτες επιχειρούν να ανοίξουν «διάδρομο» προς τα Σκόπια, εξαπολύοντας επιθέσεις και από το χωριό Λίπκοβο που απέχει λιγότερο από 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας... Ο πρώτος πολίτης που έπεσε προχτές βράδυ νεκρός από αδέσποτα πυρά αυτονομιστών ήταν ο 43χρονος Αλβανός Σουλεϊμάν Ραμαντάνι. Εχασε τη ζωή του την ώρα που αγόραζε ψωμί... Στη διάρκεια συγκρούσεων που μαίνονταν από το βράδυ της Τετάρτης έως χτες το απόγευμα τραυματίστηκαν από πυρά αυτονομιστών άλλοι πέντε πολίτες. Επιπλέον, άλλοι 15 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τους αυτονομιστές.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε πυρετό συσκέψεων και επαφών, στέλνοντας απεγνωσμένα μηνύματα και εκκλήσεις για βοήθεια προς πάσα κατεύθυνση. Ο πρωθυπουργός Γκεοργκιέφσκι, δηλώνοντας χτες το απόγευμα πως η ΠΓΔΜ βρίσκεται στο χείλος του πολέμου, προσανατολίζεται να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κάλεσε δε εμμέσως πλην σαφώς το ΝΑΤΟ και μια διεθνή δύναμη να αναλάβει την αντιμετώπιση της απειλής των Αλβανών αυτονομιστών «εάν θα συνεχιστούν οι βίαιες επιθέσεις». Εντούτοις, το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ξεκαθάρισε πως αν και «συμμερίζεται τις ανησυχίες» της ΠΓΔΜ... δεν πρόκειται να στείλει δυνάμεις στην περιοχή...

Διευρύνεται το μέτωπο των συγκρούσεων

Στις φλόγες των συγκρούσεων τέθηκαν από νωρίς χτες το πρωί και τα περίχωρα του Τέτοβο. Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, οι Αλβανοί αυτονομιστές που είχαν καταφύγει το βράδυ της Τετάρτης στις παρυφές του όρους Σαρ Πλάνινα κατέβηκαν το πρωί στα περίχωρα του Τέτοβο, εξαπολύοντας νέες επιθέσεις κατά των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ. Οι τελευταίες ανταπάντησαν εξαπολύοντας πυρά βαρέος πυροβολικού από τα προάστια του Τέτοβο προς τους λόφους...

Από τις μάχες στην περιοχή του Τέτοβο

Associated Press

Από τις μάχες στην περιοχή του Τέτοβο
Την ίδια στιγμή στο Τέτοβο επικρατούσε πολεμική ατμόσφαιρα. Το κέντρο της πόλης είχε ερημώσει από νωρίς το πρωί. Τα περισσότερα καταστήματα και σχολεία ήταν κλειστά. Σλάβοι κάτοικοι της πόλης είχαν σχηματίσει ουρές στα βενζινάδικα και εφοδιάζοντάς τα αυτοκίνητά τους με καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης εγκατέλειπαν άρον-άρον το Τέτοβο προς άγνωστη κατεύθυνση...

Οσο για τα θύματα των συγκρούσεων; Προχτές το βράδυ ο 43χρονος Σουλεϊμάν Ραμαντάνι καταγράφηκε ως ο πρώτος πολίτης που έχασε τη ζωή του από τα πυρά των σφοδρών συγκρούσεων. Σύμφωνα με τα πρακτορεία, ο Ραμαντάνι (κάτοικος του Τέτοβο) τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά Αλβανών αυτονομιστών, ενώ αγόραζε ψωμί από παντοπωλείο στα περίχωρα της πόλης. Σύμφωνα με ραδιοσταθμούς των Σκοπίων ο Ραμαντάνι ξεψύχησε μέσα στο ασθενοφόρο κατά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας.... Εως χτες το απόγευμα, είχε αναφερθεί πως συνολικά τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις άλλοι πέντε πολίτες, και κάπου 15 άνδρες των δυνάμεων της ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, χτες φάνηκε καθαρά πως οι Αλβανοί αυτονομιστές επιχειρούν τη διεύρυνση του μετώπου όχι μόνον πέριξ (ή καλύτερα ακόμη και εντός...) του Τέτοβο, αλλά και τη δημιουργία «διαδρόμου» εξαπόλυσης των επιθέσεών τους και προς τα Σκόπια. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές των Σκοπίων, που επικαλούνταν το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», δεκάδες αυτονομιστές είχαν οχυρωθεί χτες στο χωριό Λίπκοβο, που απέχει λιγότερο από 20 χλμ. από την πρωτεύουσα, εξαπολύοντας επιθέσεις με αυτόματα πυροβόλα όπλα κατά των δυνάμεων της ΠΓΔΜ.

Associated Press

Τα χωριά Λάφτσε, Τσέλτσε, Γκέρμο παρέμεναν «εγκλωβισμένα» στις φλόγες των συγκρούσεων έως αργά χτες το απόγευμα. Αργότερα προστέθηκε στη μαύρη λίστα των συγκρούσεων και το χωριό Σιπκόβιτσα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν.Πενταρόφσκι ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της Αστυνομίας επιχειρούν να αναχαιτίσουν την πορεία περίπου 200 τρομοκρατών Αλβανών που εισήλθαν το βράδυ της Τετάρτης στο έδαφος της ΠΓΔΜ από το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με τον Πενταρόφσκι, η ομάδα αυτή αποτελείται από 140 Αλβανούς από το Πρίζρεν, Βίτινα, Ντετσάνι και Κατσάνικ του Κοσσυφοπεδίου ενώ οι άλλοι 60 είναι Αλβανοί κάτοικοι των χωριών Μπρεστ, Τανούσεφτσι, Μάλινο, Σέμσεβο και Σουρλάνε.

Αργότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Γκιόργκι Τρενταφίλοφ δήλωσε πως δυνάμεις του στρατού περιπολούν κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο και πως ο υπουργός Αμυνας, Λιούμπεν Παουνόφσκι πρότεινε μεταξύ άλλων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας «μια άλλων σειρά μέτρων», τα οποία εντούτοις δεν προσδιορίστηκαν.

Σκόπια καλούν... ΝΑΤΟ

«Αυτοί που θέλουν να προκαλέσουν έναν πόλεμο στη Μακεδονία πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα θα αγωνιστεί με κάθε διαθέσιμο μέσο και δεν πρόκειται να επιλέξει τους συμμάχους της, αν εξαναγκαστεί να το κάνει». Σ' αυτή τη χαρακτηριστική δήλωση προέβη χτες βράδυ ο πρωθυπουργός Λιούπτσε Γκεοργκίεφσκι, ανακοινώνοντας μια ακόμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας. Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση έλεγαν σε δημοσιογράφους πως σ' αυτή τη συνεδρίαση επρόκειτο να εξεταστεί η απόφαση για την πιθανή επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει πως εάν συνεχιστούν οι συγκρούσεις, τα Σκόπια θα ζητήσουν την άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ και της πολυεθνικής «ΚΦΟΡ» που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η απειλή των Αλβανών αυτονομιστών. Ωστόσο, η απάντηση του ΝΑΤΟ ήταν άμεση αν όχι κατηγορηματική. ΝΑΤΟικός αξιωματούχος δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες πως η συμμαχία συμμερίζεται την κυβέρνηση των Σκοπίων αλλά «δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην περιοχή».

Οσο για την πιθανότητα ενδεχόμενων συνομιλιών με τους εξτρεμιστές; Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι κατά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή του με τους πρεσβευτές χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατέστησε σαφές πως «δεν πρόκειται η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους τρομοκράτες».

Επικρίνουν την ΕΕ

Ωστόσο, παράλληλα μ' αυτή την έμμεση έκκληση προς ΝΑΤΟ, ένα άλλο στέλεχος της κυβέρνησης Γκεοργκέφσκι, ο υπουργός Αμυνας, Παουνόφσκι, κατηγορούσε τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα για την παντελή αδράνειά της κατά το διάστημα τουλάχιστον των τελευταίων τριών μηνών. Ο Παουνόφσκι επέκρινε ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας πως δεν κάνουν τίποτε για να προσδιορίσουν και να θεωρήσουν υπεύθυνους τους Αλβανούς εξτρεμιστές που δρουν στην ΠΓΔΜ λέγοντας:«Εκείνοι που νοιάζονταν πριν λίγα χρόνια μόνον για τους Αλβανούς τώρα θα πρέπει να ενδιαφερθούν και για τις άλλες εθνότητες της περιοχής... Αν και θα έπρεπε να είχε γίνει, εντούτοις δεν είναι ακόμη αργά να κατονομάσουν τους υπεύθυνους της βίας στα Βαλκάνια, να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για τον τερματισμό της βίας, η οποία δεν απειλεί μόνον τη Μακεδονία και τα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη»...

Εκκληση Τζαφέρι για τερματισμό των συγκρούσεων

Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Αρμπέν Τζαφέρι. Ο Τζαφέρι απηύθυνε χτες έκκληση για άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων, υποστηρίζοντας πως τα αιτήματα των Αλβανών θα πρέπει να λυθούν με ειρηνικά και πολιτικά μέσα. Απέφυγε πάντως επιμελώς να καταδικάσει τις απαιτήσεις των Αλβανών αυτονομιστών λέγοντας:

«Με δεδομένο πως ο διεθνής παράγοντας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη διατήρηση της ειρήνης στη χώρα, με δεδομένο το γεγονός πως η βία είναι κακός υπηρέτης των αλβανικών συλλογικών συμφερόντων, κάνουμε έκκληση για άμεσο τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων. Κάνουμε έκκληση για ψυχραιμία και πολιτική έκφραση των συμφερόντων των Αλβανών» είπε ο Τζαφέρι, παραχωρώντας συνέντευξη στην ημερήσια αλβανόφωνη εφημερίδα των Σκοπίων «ΦΑΚΤΙ». Σε άλλο σημείο, ο Τζαφέρι δήλωσε πως το κόμμα του δε θα αποδεχτεί μια πολιτική ατζέντα που διακυβεύει τις ζωές ανθρώπων και πως «ποτέ η παράταξή του δε θα επιχειρήσει να προωθήσει τις ιδέες και τους στόχους του στη βάση της τραγωδίας και του ηρωισμού των άλλων»... Αφησε, μάλιστα, και αιχμές ενδεχόμενης αποχώρησης του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό...

Το ίδιο 24ωρο, μία άλλη αλβανόφωνη εφημερίδα (η «Ντένβνικ) πρόβαλε την ανακοίνωση του εμφανιζόμενου «Αλβανικού Εθνικού Μετώπου Ιλλυρίας», το οποίο προειδοποιούσε πως επειδή «στο έδαφος της Μακεδονίας οι καλύτεροι γιοι των Αλβανών δολοφονούνται, φυλακίζονται και σφαγιάζονται» θα εξαπολύσει επιθέσεις στην επικράτεια της χώρας και ιδιαίτερα «κατά όσων Αλβανών συνεργάζονται με τις αρχές»...

Αντιδράσεις Ρωσίας, ΗΠΑ ενώ ο Φίσερ μεταβαίνει στα Σκόπια

«Οι ΗΠΑ σέβονται απολύτως τη νομιμότητα των πράξεων της ΠΓΔΜ κατά των εξτρεμιστών» δήλωσε χτες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Σκόπια, Ρ.Εϊνικ, ενώ την ίδια στιγμή διευρυνόταν το μέτωπο των συγκρούσεων... Ο Εϊνικ αποκήρυξε λεκτικά τη βία των Αλβανών αυτονομιστών αλλά μέχρις εκεί. Δεν έκανε βήμα παραπέρα...

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβάνοφ που μετέβη χτες στα Σκόπια καταδίκασε και αυτός εντονότατα τη βία των Αλβανών εξτρεμιστών και επέστησε την προσοχή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κρίση για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, θα μεταβεί στα Σκόπια για να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση. Λέγεται πως θα συναντηθεί τουλάχιστον με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Σερντάν Κερίμ.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Μειώνεται η αμερικανική συμμετοχή στη «SFOR»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Τη μείωση της αμερικανικής δύναμης στην πολυεθνική δύναμη SFOR, που εδρεύει στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, κατά περίπου 1.000 στρατιώτες και την αποχώρηση στρατιωτικών ελικοπτέρων και στρατιωτικού υλικού ανήγγειλε χτες το απόγευμα εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου αντισυνταγματάρχη Πολ Φίλιπς, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Βοσνία μειώνεται περίπου κατά το ένα τέταρτο, ενώ απέκλεισε ανάλογη αποχώρηση μέρους των αμερικανικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν ανακοίνωσε άμεσα την ακριβή ημερομηνία αποχώρησης των περίπου 1.000 Αμερικανών στρατιωτών...

«Απ' όσο γνωρίζω δεν έχουμε προς το παρόν ένα γενικό στρατιωτικό σχέδιο αποχώρησης από τα Βαλκάνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ενώ την ίδια στιγμή το τηλεοπτικό δίκτυο «CBS» μετέδιδε πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, έχει αναπτύξει σχέδιο για συρρίκνωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας των περίπου 4.500 ανδρών που εδρεύει σήμερα στη Βοσνία έως 80% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου είπαν πως τη θέση των Αμερικανών στρατιωτών, που θα αποχωρήσουν από τη Βοσνία και τους είχε ανατεθεί ως επί το πλείστον η αποστολή πεζής περιπολίας, θα αναλάβει δύναμη της βοσνιακής αστυνομίας. Σύμφωνα με το «CBS», μετά την αποχώρηση των περίπου χίλιων Αμερικανών στρατιωτών θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα αποχώρησης ισάριθμης δύναμης...

Το ΝΑΤΟ στηρίζει το νέο υπουργό Αμυνας... που στηρίζει το Ντέιτον

Το ΝΑΤΟ κάλεσε χτες τους Κροάτες στρατιώτες της Βοσνίας να υποστηρίξουν το διορισμό του νέου υπουργού Αμυνας, Μίζο Ανιτς, και να βάλουν άμεσα στις στολές τους τα διακριτικά του ομοσπονδιακού στρατού για να διατηρηθεί ο πολυεθνικός χαρακτήρας του κροατομουσουλμανικού στρατεύματος και να αποφευχθεί πλήγμα στη συνθήκη του Ντέιτον. «Ο νέος υπουργός είναι άνθρωπος δύναμης και ακεραιότητας», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στη Βοσνία, αντιστράτηγος Ρίτσαρντ Ντάνατ, που σχολίαζε πως ο Ανιτς μαζί με τον μουσουλμάνο αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Φέριντ Μπουλγιούμπασιτς «εκπροσωπούν ένα καθαρό ενωμένο μέτωπο κατά των προσπαθειών διάλυσης του ομοσπονδιακού στρατεύματος».

Ο νέος υπουργός Αμυνας της κροατομουσουλμανικής κυβέρνησης ακύρωσε την απόφαση του προκατόχου του Μίροσλαβ Πρετς, ο οποίος είχε εκδώσει εντολή στις 5 Μάρτη προκειμένου να διαχωριστεί ο ομοσπονδιακός στρατός σε στράτευμα Κροατών της Βοσνίας και σε ένοπλες δυνάμεις Μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Πάντως, παρά την ακύρωση της παραπάνω εντολής, οι περισσότεροι Κροάτες της Βοσνίας που υπηρετούν στο στρατό δεν εμφανίστηκαν χτες στους στρατώνες, ενώ όσοι ήρθαν εμφανίστηκαν δίχως τα διακριτικά του ομοσπονδιακού στρατού στις στολές τους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ...

Την ενεργοποίηση της συμφωνίας περί αστυνομικής συνεργασίας που έχουν υπογράψει, ζητούν από την Αθήνα τα Σκόπια, προκειμένου να εξασφαλίσουν την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή για την αντιμετώπιση της μακρόχρονης, όπως προβλέπεται, κρίσης.

Η ελληνική κυβέρνηση, θορυβημένη από τις εξελίξεις, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κινητοποιήσει το Διεθνή Παράγοντα ώστε να αναλάβει συγκεκριμένη δράση για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Σε επίπεδο λόγων και διακηρύξεων, η Αθήνα πρωτοστατεί επίσης, υπογραμμίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τη δράση των Aλβανών εξτρεμιστών και τάσσεται υπέρ του απαραβίαστου των συνόρων. Τις θέσεις αυτές επανέλαβε χτες, για μια ακόμη φορά, και ο υπουργός Τύπου και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τις διατυπώσει και στο γ.γ. του ΝΑΤΟ λόρδο Ρόμπερτσον ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα.

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, πάντως, επισημαίνουν ότι προς το παρόν, το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας για την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ δεν έχει εκδηλωθεί έμπρακτα. Η μόνη σημαντική, αλλά όχι αρκετή, κίνηση στην οποία προέβη ο Διεθνής Παράγοντας προκειμένου να περιορίσει τη δράση των Αλβανών εξτρεμιστών, ήταν η συμφωνία για την επιστροφή των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στη ζώνη των συνόρων της ΠΓΔΜ με τη Γιουγκοσλαβία.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι πρεσβευτές των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, ζητά από τη διεθνή κοινότητα, η KFOR να εκπληρώσει την αποστολή της και να ελέγξει τα σύνορα Κοσσόβου - ΠΓΔΜ τα οποία με ευκολία διέρχονται οι αλβανικές ένοπλες ομάδες διαχέοντας την κρίση στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση των Σκοπίων ζήτησε συγκεκριμένα από την Αθήνα, να ενεργοποιηθεί η συμφωνία περί αστυνομικής συνεργασίας, την οποία έχουν υπογράψει τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης των δύο χωρών. Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα αποστολής υλικού, αλλά και ειδικών, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσαν να δώσουν συμβουλές για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εισηγούνται θετικά για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος της κυβέρνησης των Σκοπίων. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, διατυπώνονται σημαντικές αντιρρήσεις για το αν θα είναι ωφέλιμο σε αυτή τη φάση να ενεργοποιηθούν οι διμερείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΠΓΔΜ με τις γειτονικές της χώρες καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να καταστούν οι γειτονικές χώρες μέρος της κρίσης. Γύρω από αυτόν τον προβληματισμό κινήθηκε χτες η συνομιλία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας, η οποία ήταν η δεύτερη συνδιάλεξή τους την τελευταία βδομάδα.

Η Αθήνα επισήμως, φαίνεται να προτιμά η όποια βοήθειά της προς τα Σκόπια να ενταχθεί σε ευρύτερο πλαίσιο κινήσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό, ή σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες, εξαιτίας αμερικανικής παρέμβασης, η Αθήνα δεν απέστειλε τρία ελικόπτερα τα οποία είχαν ζητήσει οι αρχές των Σκοπίων για να αποκτήσουν τη δυνατότητα από αέρος παρακολούθησης των θέσεων των Αλβανών εξτρεμιστών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου είχε χτες συνεχείς επαφές με ομολόγους του της ΕΕ, προσπαθώντας να κινητοποιήσει την Ενωση, η οποία, ωστόσο, δε φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει το βάρος της διαχείρισης της επερχόμενης κρίσης. Ακριβώς, εξαιτίας αυτής της αδράνειας του Διεθνούς Παράγοντα, σύμφωνα με την εκτίμηση αρμόδιων πηγών του ελληνικού ΥΠΕΞ, υπάρχει ο ορατός πια κίνδυνος, οι συγκρούσεις να μεταφερθούν στα αστικά κέντρα της ΠΓΔΜ. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η περιοχή οδηγείται σε «ιρλανδοποίηση» και σε πολυετή αστάθεια.

«Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει στην περιοχή»

Αρκετά διφορούμενα στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, μετά την άφιξή του στη χώρα μας, σχετικά με τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ

ΑΘΗΝΑ.-

Πολλά διφορούμενα είχε η συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, από κοινού με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο. Ερωτώμενος αν η παρουσία του συνδέεται με επιχειρήσεις κατά της δράσης των Αλβανών εξτρεμιστών στην ΠΓΔΜ, ο Ρόμπερτσον απέφυγε να απαντήσει με την αποστροφή ότι ήρθε για να συζητήσει με ένα «παλιό του φίλο», όπως είπε, «τη νέα δομή του ΝΑΤΟ», παραδεχόμενος πάντως ότι θα συζητηθεί η «ευαίσθητη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει εξελιχθεί στα Δυτικά Βαλκάνια».

Ερωτώμενος πώς θα αντιμετωπιστεί η ταυτόχρονη κρίση σε Σερβία και ΠΓΔΜ, είπε ότι το ΝΑΤΟ «θα παραμείνει για να προστατεύσει τα σύνορα στην περιοχή» (σ.σ. ως Βρετανός ο σερ Ρόμπερτσον φαίνεται πως έκανε επίδειξη... χιούμορ...) «όπου είναι ανεπτυγμένες οι δυνάμεις μας. Στηρίζουμε και στεκόμαστε δίπλα, απόλυτα, στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στην αντιπαράθεσή της με αυτό το μικρό αριθμό ανθρώπων, που προτιμούν τις σφαίρες από τις δημοκρατικές πολιτικές διαδικασίες και προσπαθούν να υποβιβάσουν το δημοκρατικό Σύνταγμα της Κυβέρνησης των Σκοπίων».

Ακόμη, ο Ρόμπερτσον δήλωσε πως οι εξτρεμιστές στην ΠΓΔΜ είναι «άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορούν να προοδεύσουν, να πετύχουν στους στόχους τους μέσω της βίας, αλλά αυτό έχει απορριφθεί. Χρησιμοποιούν όπλα, γιατί φοβούνται τις δημοκρατικές πολιτικές διαδικασίες. Αλλά αυτές οι διαδικασίες είναι μονόδρομος για τα Βαλκάνια», αποφεύγοντας επί της ουσίας το πραγματικό ερώτημα, δηλαδή το ρόλο της κυρίαρχης χώρας του ΝΑΤΟ - των ΗΠΑ - στη δημιουργία των εξτρεμιστικών ομάδων.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν Αλβανοί σήμερα, σε όλα τα κράτη των Βαλκανίων και αυτό πρέπει να το γνωρίζετε. Αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία αυτοί που υποστηρίζουν τον εξτρεμισμό και που χρησιμοποιούν τη βία», οι οποίοι «πρέπει να σταματήσουν αυτό που κάνουν και να το σταματήσουν τώρα». Επίσης χαρακτήρισε θετικές τις ενδείξεις από τα Τίρανα σχετικά με την αντιμετώπιση από την αλβανική κυβέρνηση της παρούσας κρίσης.

ΡΩΣΙΑ
Το 79% νοσταλγεί την ΕΣΣΔ

ΜΟΣΧΑ.-

Το 79% του πληθυσμού της Ρωσίας λυπάται για την ανατροπή και διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991, τη νοσταλγεί και τάσσεται υπέρ της επανένωσης των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σφυγμομετρήσεως του ιδρύματος «Κοινή Γνώμη» που μετέδωσε το πρακτορείο «Interfax».

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιθυμεί την επαναφορά του σοβιετικού καθεστώτος, μολονότι ταυτοχρόνως το 58% από αυτούς κρίνουν σήμερα αδύνατη την επιστροφή στην ΕΣΣΔ, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση που διεξήχθη στις 10 του Μάρτη σε δείγμα 1.500 Ρώσων.

Σε ανάλογη σφυγμομέτρηση του 1992, το 69% των Ρώσων είχε δηλώσει ότι νοσταλγεί την πρώην Σοβιετική Ενωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ