Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Μειώνεται η αμερικανική συμμετοχή στη «SFOR»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Τη μείωση της αμερικανικής δύναμης στην πολυεθνική δύναμη SFOR, που εδρεύει στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, κατά περίπου 1.000 στρατιώτες και την αποχώρηση στρατιωτικών ελικοπτέρων και στρατιωτικού υλικού ανήγγειλε χτες το απόγευμα εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου αντισυνταγματάρχη Πολ Φίλιπς, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Βοσνία μειώνεται περίπου κατά το ένα τέταρτο, ενώ απέκλεισε ανάλογη αποχώρηση μέρους των αμερικανικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν ανακοίνωσε άμεσα την ακριβή ημερομηνία αποχώρησης των περίπου 1.000 Αμερικανών στρατιωτών...

«Απ' όσο γνωρίζω δεν έχουμε προς το παρόν ένα γενικό στρατιωτικό σχέδιο αποχώρησης από τα Βαλκάνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ενώ την ίδια στιγμή το τηλεοπτικό δίκτυο «CBS» μετέδιδε πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, έχει αναπτύξει σχέδιο για συρρίκνωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας των περίπου 4.500 ανδρών που εδρεύει σήμερα στη Βοσνία έως 80% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου είπαν πως τη θέση των Αμερικανών στρατιωτών, που θα αποχωρήσουν από τη Βοσνία και τους είχε ανατεθεί ως επί το πλείστον η αποστολή πεζής περιπολίας, θα αναλάβει δύναμη της βοσνιακής αστυνομίας. Σύμφωνα με το «CBS», μετά την αποχώρηση των περίπου χίλιων Αμερικανών στρατιωτών θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα αποχώρησης ισάριθμης δύναμης...

Το ΝΑΤΟ στηρίζει το νέο υπουργό Αμυνας... που στηρίζει το Ντέιτον

Το ΝΑΤΟ κάλεσε χτες τους Κροάτες στρατιώτες της Βοσνίας να υποστηρίξουν το διορισμό του νέου υπουργού Αμυνας, Μίζο Ανιτς, και να βάλουν άμεσα στις στολές τους τα διακριτικά του ομοσπονδιακού στρατού για να διατηρηθεί ο πολυεθνικός χαρακτήρας του κροατομουσουλμανικού στρατεύματος και να αποφευχθεί πλήγμα στη συνθήκη του Ντέιτον. «Ο νέος υπουργός είναι άνθρωπος δύναμης και ακεραιότητας», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στη Βοσνία, αντιστράτηγος Ρίτσαρντ Ντάνατ, που σχολίαζε πως ο Ανιτς μαζί με τον μουσουλμάνο αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Φέριντ Μπουλγιούμπασιτς «εκπροσωπούν ένα καθαρό ενωμένο μέτωπο κατά των προσπαθειών διάλυσης του ομοσπονδιακού στρατεύματος».

Ο νέος υπουργός Αμυνας της κροατομουσουλμανικής κυβέρνησης ακύρωσε την απόφαση του προκατόχου του Μίροσλαβ Πρετς, ο οποίος είχε εκδώσει εντολή στις 5 Μάρτη προκειμένου να διαχωριστεί ο ομοσπονδιακός στρατός σε στράτευμα Κροατών της Βοσνίας και σε ένοπλες δυνάμεις Μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Πάντως, παρά την ακύρωση της παραπάνω εντολής, οι περισσότεροι Κροάτες της Βοσνίας που υπηρετούν στο στρατό δεν εμφανίστηκαν χτες στους στρατώνες, ενώ όσοι ήρθαν εμφανίστηκαν δίχως τα διακριτικά του ομοσπονδιακού στρατού στις στολές τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ