Copyright 2017 The Associated |
Από τη μεγάλη διαδήλωση υπέρ της ειρήνης και δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους |
Μετά από 40 μέρες απεργίας πείνας, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής της Φατάχ Μαρουάν Μπαργούτι, τερμάτισαν το Σάββατο την κινητοποίησή τους στις ισραηλινές φυλακές, έχοντας κατακτήσει την ικανοποίηση μερικών εκ των πιο βασικών αιτημάτων τους. Ο τερματισμός της απεργίας πείνας κατέστη εφικτός μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα σε Ισραηλινούς αξιωματούχους, αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής και επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Η συμβιβαστική συμφωνία φέρεται πως επιδιώκει τη βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης και θα αυξήσει σε δύο, από μία, τις συναντήσεις των κρατουμένων με τις οικογένειές τους. Το βράδυ του Σαββάτου, πολλές χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στο κέντρο του Τελ Αβίβ, εκφράζοντας ανοιχτά την υποστήριξή τους σε ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία ειρήνης που θα επιτρέψει την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συμβιώνει ειρηνικά με το Ισραήλ.
Στο μεταξύ, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας το να αναλάβει ευθύνες για την τήρηση του διεθνούς δικαίου και την προστασία του ιστορικού χαρακτήρα της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τις τελευταίες προσπάθειες της ισραηλινής κυβέρνησης να «ιουδαιοποιήσει» την πόλη. Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε σε σχέδιο για τη δημιουργία τελεφερίκ μήκους 1.400 μέτρων, που θα συνδέει τη Δυτική Ιερουσαλήμ με το Δυτικό Τείχος της παλιάς πόλης, έως το 2021, και χορήγηση σημαντικών οικονομικών κινήτρων σε όσα παλαιστινιακά σχολεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ αποφασίσουν να υιοθετήσουν από τη νέα σχολική χρονιά το ισραηλινό σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- ΑΓΚΥΡΑ.-
Τα γερμανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ σε δυο βδομάδες, αν η τουρκική κυβέρνηση συνεχίσει να απαγορεύει την είσοδο σε Γερμανούς βουλευτές, όπως ειπώθηκε την Παρασκευή το βράδυ σε ενημέρωση των Γερμανών βουλευτών από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Spiegel». Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να θέλει να προλάβει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, καθώς βουλευτές σκόπευαν να καταθέσουν ψήφισμα για την αποχώρηση των περίπου 250 Γερμανών στρατιωτών, επειδή συνεχίζονται οι επαφές με την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα αυτό.
Πάντως, από τη συζήτηση ανάμεσα στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ, δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα. Η καγκελάριος είχε δηλώσει ότι είναι «απαραίτητες» οι επισκέψεις των Γερμανών βουλευτών σε βάσεις έξω από τη χώρα. Πιθανότερη εναλλακτική λύση για την εγκατάσταση των γερμανικών αναγνωριστικών αεροσκαφών «Τορνέιντο» και των αεροπλάνων εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων θεωρείται η Ιορδανία.
Δύο εξελίξεις που μπορούν να θεωρηθούν σαν μια «μικρή υποχώρηση» από πλευράς Τουρκίας είναι οι εξής: Την Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έγινε γνωστό ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση για μια επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στη ΝΑΤΟική βάση στο Ικόνιο. Επίσης επιτράπηκε σε Γερμανούς διπλωμάτες να επισκεφτούν για πρώτη φορά τη φυλακισμένη δημοσιογράφο γερμανικής υπηκοότητας, Μεσάλε Τολού, η οποία φυλακίστηκε στις αρχές Μάη με την κατηγορία της «προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας».
Πάντως, η επίτευξη κάποιας συμφωνίας εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θεωρείται δύσκολη. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τη γερμανική για παροχή ασύλου σε οπαδούς του «κινήματος Γκιουλέν», το οποίο θεωρούν υπεύθυνο για το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, μέχρι στιγμής έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία 220 Τούρκοι υπήκοοι με διπλωματικά διαβατήρια και 217 με τα λεγόμενα υπηρεσιακά διαβατήρια, ανάμεσα σε αυτούς και στρατιωτικοί. Οι πρώτες αιτήσεις ασύλου έχουν εγκριθεί.
Στο μεταξύ, ανάλυση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ» με τίτλο «Η γερμανική κίνηση για το Ιντσιρλίκ είναι εντελώς μπλόφα» σημειώνει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ανησυχεί για μια πιθανή αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, αφού «αυτοί οι στρατιώτες μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από άλλα ΝΑΤΟικά στρατεύματα», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «μια τέτοια κίνηση θα επιδεινώσει περαιτέρω τις τουρκογερμανικές σχέσεις».
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Μία από τις πιο τεταμένες προεκλογικές περιόδους των τελευταίων ετών εξελίσσεται στη Βρετανία (οι πρόωρες εκλογές γίνονται στις 8 Ιούνη) με τις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις για τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ (Brexit) να φουντώνουν σε κλίμα τρομοφοβίας, με αφορμή την τελευταία πολύνεκρη δολοφονική επίθεση μετά από συναυλία στο Μάντσεστερ, με δράστη τον 22χρονο λιβυκής καταγωγής Σαλμάν Αμπέντι και τις έρευνες που συνεχίζονται.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν (που αποπέμφθηκε από το υπουργικό του αξίωμα από την Τερέζα Μέι όταν ανέλαβε πρωθυπουργός μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιούνη και τώρα είναι εκδότης της εφημερίδας «Evening Standard» και σύμβουλος διαχείρισης κεφαλαίων της εταιρείας «BlackRock») εκτίμησε ότι οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων αστικών κομμάτων παίρνουν αποστάσεις από την παγκοσμιοποίηση με διαφορετικούς τρόπους ο καθένας. Κατηγόρησε την συντηρητική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι επειδή πρόσφατα κατέκρινε τις «ανεμπόδιστες ελεύθερες αγορές» και τον σοσιαλδημοκράτη ηγέτη των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, ότι προωθεί την εθνικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης, των σιδηροδρόμων και των ταχυδρομείων. Ο Οσμπορν, μιλώντας χτες στο BBC, υποστήριξε ότι και η Μέι και ο Κόρμπιν «προσφέρουν με πολύ διαφορετικούς τρόπους μία υπαναχώρηση από τον διεθνή φιλελευθερισμό και την παγκοσμιοποίηση», τονίζοντας: «Πρόκειται για αξιοσημείωτη εξέλιξη στη βρετανική πολιτική και νομίζω πως πολλοί δεν είναι τόσο σίγουροι πως πρόκειται για μια εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση».
Στο μεταξύ, θολή είναι η πραγματική απόσταση που φαίνεται να χωρίζει τους κυβερνώντες Συντηρητικούς από τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς ενόψει των εκλογών της 8ης Ιούνη, καθώς διαφορετικές εταιρείες δημοσκοπήσεων αποτυπώνουν μία εικόνα «αντιφατική» με τη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα να κυμαίνεται από 12 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις πάντως η Μέι δείχνει να προηγείται.
Χτες, Βρετανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι διενεργούνται τουλάχιστον δύο έρευνες στο εσωτερικό μηχανισμών των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και της Αντιτρομοκρατικής ώστε να εξακριβωθεί γιατί δεν ήταν αποτελεσματικά τα αντανακλαστικά τους απέναντι σε πληροφορίες για τον κίνδυνο εξαπόλυσης τρομοκρατικών επιθέσεων από τον 22χρονο Βρετανό λιβυκής καταγωγής και φερόμενο φυσικό αυτουργό της επίθεσης στο Μάντσεστερ, Σαλμάν Αμπέντι. Η ΜΙ5 φέρεται πως είχε προειδοποιηθεί τουλάχιστον τρεις φορές από πολίτες ενώ ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι αμερικανικές διωκτικές αρχές του FBI τρεις μήνες πριν είχαν ενημερώσει τους Βρετανούς συναδέλφους τους πως ο Αμπέντι σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στο βρετανικό έδαφος.
Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Αμπερ Ραντ, παραδέχθηκε ότι παρά τις (15 έως χτες το πρωί) συλλήψεις ενδέχεται κάποια μέλη του κυκλώματος των βομβιστών στο Μάντσεστερ να διαφεύγουν της σύλληψης. Διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει «μέριμνα» εάν κριθεί πως χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση οι πόροι και το ανθρώπινο δυναμικό των περίπου 4.000 πρακτόρων και υπαλλήλων των μυστικών υπηρεσιών MI5. Επιπροσθέτως, ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας, Μπεν Ουάλας, εκτίμησε ότι πλέον μερικές από τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιντερνετ και σχετίζονται με τα λεγόμενα «κοινωνικά δίκτυα» προσπαθούν να βελτιώσουν τη συνεργασία τους με τις αρχές.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Σε κατασκευές «ψευδών ειδήσεων» απέδωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρκετές από τις διαρροές πληροφοριών που βγαίνουν σε ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες από Λευκό Οίκο και μυστικές υπηρεσίες, σε σχέση με το ρόλο που φέρεται πως έπαιξαν συνεργάτες από το επιτελείο του, μεταξύ των οποίων και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, με στόχο τη φερόμενη δημιουργία «μυστικού διαύλου επικοινωνίας με τη Μόσχα».
Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κέλι, πάντως, χαρακτήρισε «καλό πράγμα» τυχόν προσπάθειες συνεργατών του Προέδρου να αναζητήσουν την εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, κατά τη μεταβατική περίοδο από την κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου Ομπάμα στην κυβέρνηση Τραμπ.
Με φόντο τον εντεινόμενο «πόλεμο» μυστικών υπηρεσιών - κυβέρνησης, το δίκτυο CNN μετέδωσε ότι ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κομέι γνώριζε ότι πληροφορίες που σχετίζονταν με την υπόθεση διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της (πρώην υπουργού Εξωτερικών και υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία) Χίλαρι Κλίντον ήταν «κατασκευασμένες από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες». Ωστόσο, ο ίδιος, επειδή εκτίμησε ότι στην περίπτωση που αν αυτό γινόταν γνωστό θα υποβαθμιζόταν ο χαρακτήρας της έρευνας, έδρασε μονομερώς, ανακοινώνοντας (το περασμένο καλοκαίρι) την ολοκλήρωσή της χωρίς να έχει συμβουλευτεί την (τότε) υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Λορέτα Λιντς.