ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Προβάδισμα του REM και παζάρια για την επόμενη μέρα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενώ οι δημοσκοπήσεις ενόψει των γαλλικών βουλευτικών εκλογών (θα γίνουν στις 11 Ιούνη) συνεχίζουν να εμφανίζουν το κόμμα του Μακρόν στην πρώτη θέση, εντείνονται και οι διεργασίες για τη διασφάλιση της απαραίτητης συναίνεσης την επόμενη μέρα, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Νέα σφυγμομέτρηση που έγινε για λογαριασμό των εταιρειών OpinionWay/Orpi και δημοσιεύτηκε χτες, εμφανίζει το REM (Republique en Marche!) να συγκεντρώνει το 28%, Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) ακολουθούν με 20%, μαζί με το κεντρώο κόμμα UDI, με το οποίο συνεργάζονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, το «Εθνικό Μέτωπο» (FN) ακολουθεί με 19%, η «Ανυπότακτη Γαλλία» (FI) συγκεντρώνει 15% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) μαζί με τους συμμάχους του 10%. To μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας συγκεντρώνει 2%.

Στο μεταξύ, ενώ στην «παραδοσιακή δεξιά», με κύριο εκφραστή τους LR, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το αν θα καταφέρει να συγκρατήσει τις δυνάμεις του και να μη σημειώσει νέα, απότομη «κατηφόρα», όπως έγινε στις προεδρικές εκλογές (όπου ο υποψήφιός τους, Φρανσουά Φιγιόν, αποκλείστηκε μετά από δεκαετίες από τον β' γύρο), είναι σαφές ότι βασικό ζητούμενο είναι, την επομένη των εκλογών, να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις που απαιτεί η ανταγωνιστικότητα του ντόπιου κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του ηγέτη του κεντρώου κόμματος UDI, Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ, που τόνισε ότι σε περίπτωση που η συμμαχία LR - UDI διασφαλίσει πρωτιά, «δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πόλεμο στον Πρόεδρο (Μακρόν). Είναι αρκετά φιλελεύθερος για να μπορέσουμε να βρούμε περιθώριο κατανόησης και η κατάσταση να προχωρήσει καλά». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η συμμαχία LR - UDI θα μπορούσε να εργαστεί μαζί με τον νέο Πρόεδρο, αλλά πρόσθεσε: «Είμαστε γι' αυτό "μακρονιστές"; Οχι. Δεν θα δημιουργήσουμε την αυταπάτη ενός ενιαίου κόμματος...». Συμπλήρωσε ότι «οι εκλεγμένοι του UDI θα ψηφίσουν τα νομοσχέδια που θα τους φαίνονται καλά» και ότι ο Μακρόν θα μπορέσει έτσι να υπολογίζει σε «μια στήριξη 100% στα ζητήματα της Ευρώπης και την ισότητα των Γάλλων μπροστά στο Συνταξιοδοτικό (σ.σ. τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ΕΕ και τις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές)».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέα φονική επίθεση ενόπλων κατά Χριστιανών Κοπτών

ΚΑΪΡΟ.--

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη περίπου 10 ενόπλων που πυροβόλησαν θανάσιμα χτες το μεσημέρι δεκάδες επιβάτες τριών λεωφορείων, που μετέφεραν Κόπτες Χριστιανούς προς το μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ στη Μίνια της Ανω Αιγύπτου, έχουν εξαπολύσει οι αιγυπτιακές αρχές, καθώς η νέα τρομοκρατική επίθεση προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 28 ατόμων (μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά!) και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων 22.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των αρχηγών των υπηρεσιών ασφαλείας, καλώντας παράλληλα το υπουργικό του συμβούλιο να πάρει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την περίθαλψη των τραυματιών και τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών.

Ο Κόπτης επίσκοπος της περιοχής Μαγάγα, Αγάθωνας, δήλωσε πως οι δράστες επιτέθηκαν σε ένα λεωφορείο, ένα μίνι μπας και ένα μικρό φορτηγό που κατευθυνόταν στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ, έχοντας ξεκινήσει από την περιοχή Μπένι Σουέφ.

Ο Αχμεντ αλ Ταγιέμπ, μεγάλος ιμάμης του σουνιτικού κέντρου ισλαμικών σπουδών Αλ Αζχαρ, καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την «κτηνώδη τρομοκρατία», υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν η αποσταθεροποίηση της χώρας.

Η δολοφονική επίθεση, που σημειώθηκε μερικές ώρες προτού αρχίσει από σήμερα τα ξημερώματα η νηστεία του Ραμαζανιού θύμισε την πολύνεκρη, διπλή επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν την Κυριακή των Βαΐων στον Καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου της πόλης Τάντα και στο ναό του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια, με αποτέλεσμα το θάνατο συνολικά 47 Χριστιανών. Προηγούμενο τρομοκρατικό χτύπημα ισλαμιστών τον περασμένο Δεκέμβρη είχε γίνει τη μέρα επετείου από τη γέννηση του Μωάμεθ. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη της χτεσινής αιματηρής επίθεσης.

ΗΠΑ
Ερευνες του FBI και έναντι του Κούσνερ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο επίκεντρο έρευνας πρακτόρων του FBI, αναφορικά με τις πιθανές σχέσεις του προεκλογικού επιτελείου του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία βρίσκεται πλέον και ο γαμπρός του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, που έχει την ιδιότητα του άμισθου συμβούλου στον Λευκό Οίκο.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Washington Post» και του δικτύου NBC αναφέρουν πως ο Κούσνερ ερευνάται λόγω των επαφών του με Ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλγιακ, και ο Μοσχοβίτης τραπεζίτης Σεργκέι Γκόρκοφ.

Ο ίδιος ο Τζ. Κούσνερ δήλωσε χτες, μέσω του δικηγόρου του, «πρόθυμος» να συνεργαστεί με τους αξιωματούχους του FBI και να «μοιραστεί μαζί τους» ό,τι ξέρει για τις συναντήσεις με Ρώσους.

Νωρίτερα ο Τζέισον Τσάφετζ, προεδρεύων της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά το ζήτημα, ζήτησε από το FBI να του παραδώσει περισσότερα έγγραφα σχετικά με «την αλληλεπίδραση που είχε ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας Τζέιμς Κομέι με τον Λευκό Οίκο και το υπουργείο Δικαιοσύνης» σε βάθος τετραετίας... Ο Κομέι ως γνωστόν αποπέμφθηκε στις 9 Μάη από τον Πρόεδρο Τραμπ για λόγους «ανικανότητας».

Εκλογή Ρεπουμπλικανού στη Μοντάνα

Νωρίτερα χτες ανακοινώθηκε πως ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος βουλευτής στην Μοντάνα Γκρεγκ Τζιανφόρτε κέρδισε με μικρή διαφορά την έδρα της πολιτείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έναντι του Δημοκρατικού υποψηφίου Ρομπ Κουίστ (οι εκλογές έγιναν για την αντικατάσταση του βουλευτή Ράιαν Ζίνκε, που έγινε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Τραμπ). Το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε λίγες ώρες από την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του για τον ξυλοδαρμό του πολιτικού συντάκτη Μπεν Τζέικομπς, που εργάζεται στην αμερικανική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν».

Ο Τζιανφόρτε, που στηρίζεται από μονοπώλια τεχνολογίας, κάλεσε τους ψηφοφόρους της εκλογικής του περιφέρειας να τον στείλουν στο Κογκρέσο, προκειμένου να βοηθήσει τον Τραμπ στην υλοποίηση της προεκλογικής του ατζέντας.

Πιέσεις για περιορισμό των εξοπλισμών στο Ριάντ

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ και οι Δημοκρατικοί Κρις Μέρφι και Αλ Φράνκεν υπέβαλαν χτες για συζήτηση στη Γερουσία νομοσχέδιο που επιδιώκει να εμποδίσει τμήμα του εξοπλιστικού πακέτου των 110 δισ. δολαρίων που συμφώνησε πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Οι τρεις γερουσιαστές εισήγαγαν παρόμοιο ψήφισμα πέρυσι, που στόχευε στην απαγόρευση της πώλησης ερπυστριοφόρων και άλλου υλικού συνολικής αξίας 1,15 δισ. δολαρίων (1,02 δισ. ευρώ) στη Σαουδική Αραβία.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Συγκρούσεις με ισλαμιστές

ΜΑΝΙΛΑ.--

Τους 43 είχαν φτάσει χτες οι νεκροί από τις συγκρούσεις που συνεχίζονται μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και ισλαμιστών στην πόλη Μαράουι, στο νότιο νησί Μιντανάο των Φιλιππίνων.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση επέβαλε στρατιωτικό νόμο στο Μιντανάο στο όνομα της «ασφάλειας του πληθυσμού» και της αντιμετώπισης των τρομοκρατών, ενώ δεν αποκλείει την επέκταση των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας σε όλη την επικράτεια.

«Το Ισλαμικό Κράτος είναι εδώ», δήλωσε χτες ο Πρόεδρος, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, καθώς η οργάνωση «Μαουτε» (στην οποία ανήκουν οι ισλαμιστές που συγκρούονται με δυνάμεις αστυνομίας και στρατού) φέρεται να συνδέεται με το «ΙΚ». Ανεξάρτητα από το τι πραγματικά ισχύει, σίγουρα προχωρούν διάφοροι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα να αναζητούν διάφορους διαύλους για να στερεώσουν την παρουσία τους στην κρίσιμη αυτή γεωστρατηγικά ζώνη του πλανήτη.

ΣΥΡΙΑ
Δεκάδες νεκροί από τις βόμβες του συνασπισμού των ΗΠΑ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δεκάδες αμάχους θερίζουν, πλέον, σχεδόν καθημερινά, τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία, στο πλαίσιο αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύουν με πρόσχημα την πάταξη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Χτες, τουλάχιστον 35 άνθρωποι (οι περισσότεροι άμαχοι) σκοτώθηκαν από τις επιδρομές αεροσκαφών του συνασπισμού των ΗΠΑ κοντά στην ανατολική συριακή πόλη Μαγιαντίν της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ. Μεταξύ των νεκρών θεωρείται πως είναι τουλάχιστον 26 γονείς Σύρων και Μαροκινών τζιχαντιστών, εννιά Σύροι άμαχοι, εκ των οποίων τα πέντε παιδιά.

Οι επιδρομές είχαν στόχο συγκρότημα κατοικιών και το Πεντάγωνο προς το παρόν έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις πληροφορίες για τα θύματα, εκπρόσωπος του οποίου προχτές βράδυ παραδέχθηκε (μετά από περίπου δύο μήνες!) πως αμερικανικά βομβαρδιστικά σκότωσαν πάνω από 105 Ιρακινούς αμάχους στις 17 Μάρτη σε συγκρότημα πολυκατοικιών της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ. Χτες, μάλιστα, Ιρακινοί αξιωματούχοι, με αφορμή αυτή την παραδοχή, απαίτησαν από τις ΗΠΑ αποζημιώσεις για τα δεκάδες θύματα στη Μοσούλη.

Πριν λίγες μέρες, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, είχε ανακοινώσει πως βομβαρδιστικά του συνασπισμού των ΗΠΑ πραγματοποίησαν από τις 23 Απρίλη έως τις 23 Μάη τους πιο αιματηρούς (για τους αμάχους) βομβαρδισμούς από το Σεπτέμβρη του 2014, καθώς είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 225 πολιτών.

Καταδικάζει την επίθεση το ΚΚΕ

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, το ΚΚΕ καταδίκασε τη χτεσινή επίθεση στην Αίγυπτο. Σε αυτή σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα επίθεση σε Χριστιανούς Κόπτες στην Αίγυπτο, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων. Εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στο λαό της Αιγύπτου. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί στην περιοχή, τέτοιες επιθέσεις γίνονται άλλοθι για να κλιμακωθούν οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι, για να ενταθούν ο εκφοβισμός και η καταστολή σε βάρος των λαών. Γι' αυτό η απάντηση των λαών της περιοχής πρέπει να είναι επαγρύπνηση και κοινή δράση ενάντια στις επεμβάσεις, στους πολέμους και τα επικίνδυνα σχέδια σε βάρος τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ