ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Απ' άκρη σ' άκρη διαδηλώσεις

Απ' άκρη σ' άκρη της Μακεδονίας και της Θράκης, ακούστηκε χτες η φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια διάλυσης του ασφαλιστικού.

Στην Αλεξανδρούπολη του ακριτικού Εβρου, με το δυναμικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης στις 6 το απόγευμα. Χαρακτηριστικό του συλλαλητηρίου ήταν η συμμετοχή εργαζομένων από διάφορους χώρους και η έντονη αντίδραση που εκδηλώθηκε για την επίσκεψη στο νομό του τοποτηρητή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, πρεσβευτή Νίκολας Μπερνς. Στη συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο διαβάστηκε ψήφισμα της Επιτροπής Ειρήνης της πόλης που καταδικάζει την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή, καθώς και ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών της Ιατρικής του Δημοκρητίου Πανεπιστημίου Θράκης που εκφράζει την έντονη αντίθεση των φοιτητών στην επίσκεψη. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν η Ρούλα Γκουζέρη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΝΑ Εβρου.

Στην Κοζάνη το συλλαλητήριο που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 7 χτες το βράδυ μέσα σε αγωνιστικό κλίμα. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ηρακλής Κουρκουμέλης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Η ομιλία χειροκροτήθηκε ζωηρά από τους συγκεντρωμένους, ιδιαίτερα τα σημεία που ξεσκέπασαν τα σχέδια της κυβέρνησης και την υποτακτική στάση των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος. Μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης με κυρίαρχο σύνθημα «με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση. Δεν είναι για παζάρια και για διάλυση».

Στην Πτολεμαΐδα έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης που χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων στη ΔΕΗ. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Στέλιος Σάκκος, εκπρόσωπος του Σωματείου Οικοδόμων και ομιλητής ήταν ο Θύμιος Λαγάρας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Εργατικό Κέντρο Καστοριάς από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας. Οι εργαζόμενοι που πήραν μέρος έδειξαν ζωηρή διάθεση να εργαστούν για την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων, για την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης και πρότειναν να προγραμματιστούν αγωνιστικές εκδηλώσεις όσο γίνεται πιο γρήγορα. Μίλησε ο Αποστόλης Γρηγοριάδης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς και πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων.

Στις Σέρρες η συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα πραγματοποιήθηκε στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου. Ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν οι Συμεωνίδης Ρήγας, πρόεδρος σωματείου συνταξιούχων ν. Σερρών, Σουγιουτζόγλου Μιχάλης, πρόεδρος συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Μαλιάρη Μαριάνθη, εκπρόσωπος εργαζομένων στις τράπεζες και Δεμερτζής Κωνσταντίνος, συνδικαλιστής στο χώρο του μετάλλου. Χαιρέτισαν οι Καφανάς Γιώργος, από το σωματείο ΤΣΑ, Πολυχρονιάδης Φάνης από την Ενωση Πρακτικών Μηχανικών.

Στη Νάουσα η συγκέντρωση έγινε μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, με πρωτοβουλία της διοίκησης του ΕΚΝ και με ομιλητή τον πρόεδρό του Χρήστο Τρεμπελή. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι που έδειξαν διάθεση για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για τον καλύτερο συντονισμό των δραστηριοτήτων.

Η προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα συγκέντρωση της Κομοτηνής, ματαιώθηκε, λόγω συνεχούς βροχόπτωσης.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κοινός ο αγώνας

Εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, νέοι και συνταξιούχοι Θεσσαλοί ρίχνονται στη μάχη για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες βράδυ στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα - σήμερα στις 7 μμ ακολουθεί το συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου - είχαν μαζικότητα και παλμό και δείχνουν την αποφασιστικότητα των Θεσσαλών να δώσουν τη μάχη μέχρι την τελική δικαίωση.

Στη Λάρισα, το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στα πανό που στήθηκαν στην πλατεία, δηλώνονταν η αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική και προβάλλονταν τα αιτήματα των εργαζομένων, των αγροτών και των ΕΒΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία σπουδαστών των ΤΕΙ. Μίλησαν οι: Δ. Γιωργακόπουλος, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Λαδάς, εργαζόμενος της ΔΕΗ, Γ. Σακοράφας, εκπρόσωπος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και Δ. Φιλιππίδης, εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στη συγκέντρωση - μετά την οποία ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης - παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, δημοτικών και νομαρχιακών παρατάξεων, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη, αντιστασιακών οργανώσεων και πολλών άλλων μαζικών φορέων.

Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών, έδειξε ότι υπάρχει η δυνατότητα να συντονιστεί ο αγώνας όλων των λαϊκών στρωμάτων για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτή την αισιοδοξία εξέφρασαν στις ομιλίες τους οι Β. Μανασής, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, Τ. Παπαστεριάδης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» και της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων, Β. Μπαντέκας, αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕΤ και Κ. Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Μετά το τέλος των ομιλιών και την ανάγνωση του ψηφίσματος ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στην Καρδίτσα το συλλαλητήριο έξω από το Εργατικό Κέντρο είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς συμμετείχε πλήθος αγροτών, εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων, νέων και συνταξιούχων. Μίλησαν ο Β. Κολοκύθας, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και ο Ν. Λυριτζής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, που τόνισαν ότι όλα τα λαϊκά στρώματα του νομού υποφέρουν εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική και γι' αυτό ο αγώνας τους είναι κοινός. Εγινε πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος, ο δήμαρχος Χρ. Τέγος, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νομού.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Δυναμική απάντηση από πλατιές συσπειρώσεις

Στεντόρειο ακούστηκε χτες βράδυ το μήνυμα «Κάτω τα χέρια απ'την κοινωνική ασφάλιση, τώρα δράση», στις πόλεις της Στερεάς Ελλάδας. Απ' άκρη σ' άκρη, στη Φωκίδα, τη Φθιώτιδα, την Βοιωτία και την Εύβοια, μέσα από συγκεντρώσεις, πορείες, συλλαλητήρια, διατρανώθηκε η απαίτηση εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, άνεργων, συνταξιούχων και της νεολαίας, να μην τολμήσει η κυβέρνηση και οι «ιμάντες» της να ακουμπήσουν τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Και όπως τονίστηκε απ' τους ομιλητές «οι σημερινές εκδηλώσεις καταδίκης των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών μεθοδεύσεων, αποτελούν την αφετηρία ακόμα δυναμικότερων και μαζικότερων αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

Στη Φωκίδα, έγινε η μεγαλύτερη και μαχητικότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των τελευταίων 15 χρόνων. Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λαού της Αμφισσας έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Μίλησαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γ. Γκελαούζος, εκ μέρους των Αγροτικών Φορέων ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιτέας - Κύρας, εκπρόσωπος των επιστημονικών φορέων, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Φωκίδας. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν: «Κάτω τα χέρια απ' την ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και κατεδάφιση» και «Οχι άλλο εμπαιγμό, λύση λαϊκή στο ασφαλιστικό».

Στη συγκέντρωση της Λιβαδειάς κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σωτ. Καλέας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γ. Καρκάνας, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Παν. Αρβανίτης, δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣ στο Δήμο Λιβαδειάς.

Στη Θήβα, η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης, με ομιλητή τον Τ. Ριζόπουλο, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών και μέλος της διοίκησης του ΕΚ Θήβας.

Στη Λαμία, μαζική ήταν η συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Πάρκου, με ομιλητή τον Θύμιο Τσέτσο, μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και του ΔΣ του ΕΚ Φθιώτιδας. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Α. Ντάνο, γενικό γραμματέα του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ, του συνδικαλιστή Κ. Κόγια από το σωματείο εργαζομένων της «ΑΛΚΑΤΕΛ» που κάλεσε σε ενιαία δράση και αγώνα και ο γεωπόνος Κ. Μπασδέκης.

Στην Εύβοια, από δυο πόλεις (Χαλκίδα- Ιστιαία) χτες βράδυ και μια στο Αλιβέρι το πρωί στάλθηκε το μήνυμα συσπείρωσης και αγώνα για να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις και σχέδια. Χτες το πρωί οι οικοδόμοι και οι μεταλλεργάτες της ΒΙΟΜΕΚ ταρακούνησαν το Αλιβέρι. Μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και του τσιμεντάδικου της ΑΓΕΤ πραγματοποίησαν συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία προς το κέντρο της πόλης. Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αλιβερίου Β. Κέκης.

Μαχητική ήταν και η συγκέντρωση που οργανώθηκε από την Ομάδα Πρωτοβουλίας που συγκροτήθηκε πρόσφατα στην Ιστιαία. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Αλ. Δάβρης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας, γιατρός του ΕΣΥ, ο Δ. Τριανταφύλλου πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων, ο Θ. Παπαθανασίου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Εύβοιας, ο Γ. Αναστασίου, πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Βασιλικών, ο Γ. Ψυχογιός νομαρχιακός σύμβουλος, η Β.Ραχιώτη πρώην διευθύντρια του ΙΚΑ Ιστιαίας, ο Γ. Φαραντός υπάλληλος των ΕΛΤΑ, ο Δ. Περπεντάρης φαρμακοποιός.

Η χθεσινή «ομοβροντία» έκλεισε με τη συγκέντρωση από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας στη Χαλκίδα, με ομιλητές τον Θ. Χαλαστάρα πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων «Κελαϊδίτη», τον Δ. Αργύρη πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τον Δ. Πηλιχό γενικό γραμματέα του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και τον Α. Τσάκο μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στην ΚΕΜ ΑΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ